Radio Kootwijk

Melchior Huurdeman ,

NJO Muziekzomer is deze maand in Radio Kootwijk

Voormalig zendstation Radio Kootwijk staat in Radio Kootwijk en vanuit de verte lijkt het welhaast of er een ruimteschip geland is op de Veluwe.  Als gewone sterveling sta je niet zonder slag of stoot binnen de poorten van dit “ruimtestation”. In de jaren twintig van de vorige eeuw maakte men vanuit dit gebouw radio-telegrafisch contact met toenmalig Nederlands-Indië maar het kolos staat al vele jaren leeg en oogt een beetje zielig daar op de Veluwse heide. Gelukkig ontvangt hij een stoot aandacht in de maand augustus, dankzij de NJO Muziekzomer. Hij krijgt gekleurde lampen op zijn voorkant, vlaggen en wimpels worden in zijn zij geprikt en dan oogt de grijsaard ineens een stuk levendiger. Als u een prettig uitje zoekt dan is dit een kans uit duizenden om een concert met jonge talenten bij te wonen en eindelijk een stap over de drempel te zetten van Radio Kootwijk.

Want daar spelen de helden (zo worden ze aangekondigd) van het Jong Metropole aanstaande vrijdag een concert onder de straffe leiding van dirigent Vince Mendoza, voormalig chef van het echte Metropole Orkest uit Hilversum. Als je met de eminente Mendoza durft te spelen, dan mag je jezelf op jonge leeftijd ook best wel een held noemen. Mendoza is een harde werker en een man van de details getuige zijn arrangeer werk voor Joni Mitchel, Yellowjackets en Björk om er maar een paar te noemen.

Mijn hart gaat ook sneller kloppen als ik op het programma, tussen stukken van Duke Ellington en Wayne Shorter de naam van Rogier van Otterloo zie staan. Het Jong Metropole buigt zich over het nummer Esther. Jong Metropole is een samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest). Beeldfragment Nationaal Jeugd Jazz Orkest tijdens de Jazz Fietstoer.

Melchior Huurdeman

Melchior is van oorsprong pianist, maar al vele jaren is hij betrokken bij het tv-programma Vrije Geluiden. Zijn liefde voor de piano echter is nooit minder geworden.