De Nederlandse Syriëgangster Angela B. is deze week teruggekeerd in ons land. Een woordvoerder van het Landelijk Parket bevestigt dit donderdag.

Angela B. meldde zich in november met haar zoontje bij het Nederlandse consulaat in Istanbul in Turkije. De jihadiste was al in 2014 op negentienjarige leeftijd naar Syrië vertrokken en daar getrouwd met een Portugees met een belangrijke functie in de mediatak van Islamitische Staat. De inmiddels 25-jarige B. zat na de ineenstorting van het schrikbewind van IS vorig jaar in het vluchtelingenkamp Al-Hol in Syrië. Haar dochtertje overleed daar nadat zij gewond was geraakt door een bombardement.

Angela B. was een van de vrouwen die vorig jaar het kamp al-Hol wisten te ontvluchten. Zij zouden daarbij financiële steun hebben gekregen van Samir A., voormalig lid van de Hofstadgroep.

B. is dinsdag aangekomen en aangehouden. Donderdag is ze voorgeleid. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Haar zoontje is inmiddels elders ondergebracht.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken noemde het eerder tegenover het ANP ‘goed nieuws dat ze in handen van justitie komt en berecht kan worden’. B. kwam deze week op Schiphol aan en wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Radicalisering

Argos sprak ruim een jaar geleden, voordat haar terugkeer aan de orde was, met de moeder van B. over de radicalisering van haar dochter. ‘Ze was eigenlijk zoekende, zoals veel mensen op die leeftijd, naar een eigen identiteit, geloof. Ze had op dat moment geen werk. School ging niet goed’, vertelt zij. ‘Ineens hoorde ik geen rapmuziek meer uit de kamer komen, maar citaten uit de koran’.

Zaterdag is het interview met de moeder van B. te beluisteren in de uitzending van Argos. Zij wilde met de terugkeer van haar dochter niet opnieuw geïnterviewd worden. Ook is er een gesprek met Eelke Meijer, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van de gevangenis in Zwolle, waar sinds kort een speciale terroristenafdeling voor vrouwen is gevestigd. Het is de plek waar B. vrijwel zeker wordt ondergebracht. Meijer vertelt onder meer over het deradicaliseringsprogramma in de gevangenis en is daar realistisch over. ‘Het is geen exacte wetenschap en het slaat niet altijd aan. Het is ingewikkeld, het is niet makkelijk’. 

Luister zaterdag om 14.00 uur naar onze uitzending op NPO Radio 1.

Rechtsstaat

6 items

Voor een open en democratische samenleving is een goed functionerende rechtsstaat een basisvoorwaarde. Zijn burgers voldoende beschermd tegen de macht van de staat? Werken wetten en regels wel zoals ze zijn bedoeld? En zo niet, wie controleert dat?

Dossier