Argos is hét platform voor onderzoeksjournalistiek van HUMAN en VPRO. We onthullen wat politici en bestuurders liever verborgen houden en kijken verder dan de waan van de dag. Argos staat voor verhalende journalistiek, grondig onderzocht en genuanceerd verteld. Tweewekelijks op NPO Radio 1, meerdere keren per jaar op NPO2 en altijd online.

Wij zijn Argos

We investeren in verhalen. Als luizen-in-de-pels speuren we naar zaken die kleur en nuance geven aan het nieuws, kiezen we invalshoeken die andere media laten liggen en geven we inzicht in onze journalistieke keuzes.

Argos is overal. Als wekelijks radioprogramma, online en ook op televisie. Op onze site vind je een overzicht van de meest actuele onderwerpen en dossiers. Ook kun je lopende onderzoeken volgen en daar aan bijdragen. Of abonneer je op één van onze podcastseries.

Natuurlijk zijn onze updates, nieuws en achtergronden ook te volgen via social media. Maar als je echt goed geïnformeerd wilt blijven, abonneer je dan op de nieuwsbrief van Argos. Je ontvangt om de week van ons een selectie van onze verhalen en de beste onderzoeksjournalistiek uit binnen- en buitenland.

Volg ons

Dit is wat we voor elkaar krijgen

Kamervragen over 'onrechtmatig' handelen Huurcommissie

Kamerverhuurders lappen massaal het puntenstelsel aan hun laars, blijkt uit onderzoek van Argos: kamers zijn vaak honderden euro's te duur. Om huurverlaging af te dwingen kunnen huurders terecht bij de Huurcommissie. Maar uit een intern advies dat onze samenwerkingspartner Investico in handen heeft, noemen commissieleden een nieuwe ‘efficiëntere’ werkwijze ‘onrechtmatig’ en ‘onhoudbaar’. Naar aanleiding van het onderzoek stelde SP-kamerlid Beckerman Kamervragen aan minister Ollongren over de nieuwe werkwijze van de Huurcommissie. Lees hier de kamervragen.

Kamer: Handelt expertgroep zedenzaken wel objectief genoeg?

Opnieuw zijn er vragen gesteld over de werkwijze van de Landelijke Expertisegroep Zedenzaken. Uit mailverkeer in handen van Argos blijkt dat de coördinator van de LEBZ vanuit de politie aanmoedigde tot reactie op het optreden van Griet op de Beeck bij De Wereld Draait Door in 2017. De Vlaamse schrijfster sprak daar over beelden die ziij terugkreeg van seksueel misbruik in haar kindertijd door haar vader. Eerder bemoeide de LEBZ zich actief met de zorgstandaard voor mensen met een dissociatieve stoornis. Uit de mails blijkt dat ook hier een oproep door de coördinatoren aan vooraf ging. Lees de kamervragen 

SP stelt vragen over ‘ontoelaatbare’ tweets over Omtzigt door topambtenaar

Kamerleden Michiel van Nispen en Renske Leijten (beiden SP) hebben vragen gesteld aan de ministers van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over negatieve publieke uitlatingen van een hoge ambtenaar van de NCTV over Pieter Omtzigt. Topambtenaar Paul Abels voorzag jarenlang de dingen die Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) doet of zegt - of die anderen over hem zeggen - van negatieve commentaren. Abels deed dit terwijl hij als afdelingschef van de NCTV over zijn veiligheid moest waken. Download de kamervragen.

Lost in Europe wint IJ4EU Impact Award

Ons onderzoek naar de verdwijning van minderjarige Vietnamese migranten heeft een belangrijke journalistieke prijs gewonnen. De IJ4EU Impact Award wordt uitgereikt aan internationale samenwerkingsverbanden tussen journalisten. Naast projecten van OCCRP en Forbidden Stories koos de jury voor Lost in Europe: 'Lost in Europe heeft het verschrikkelijke verhaal van vermiste migrantenkinderen in de schijnwerpers gezet.'

Lost in Europe is een samenwerkingsverband tussen Argos en een internationaal collectief van journalisten uit: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Griekenland. In het dossier vind je een overzicht van alle verhalen tot nu toe.

Onderzoek naar georganiseerd sadistisch kindermisbruik

Redacteuren Sanne Terlingen en Huub Jaspers doken het afgelopen jaar diep in de verhalen van mensen die slachtoffer zeggen te zijn van georganiseerd seksueel misbruik met ‘rituele aspecten’. Na een breed gesteunde motie door de Tweede Kamer riep minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een commissie in het leven die onderzoek moet gaan doen naar de aard omvang van ‘georganiseerd sadistisch misbruik van minderjarigen’. De Kamer heeft ook gevraagd om een onderzoek naar de omgang met deze groep door de politie en de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ).

PvdA: veiligheid van implantaten moet beter gewaarborgd

Bedrijven die hartkleppen produceren, vermelden op grote schaal verkeerde maten op hun verpakkingen, wat gevolgen kan hebben voor patiënten. Na berichtgeving door Argos, Follow the Money en Small Stream Media stelde Kamerlid Attje Kuijken (PvdA) vragen aan minister van Ark (Medische Zorg). Kuijken wil onder meer weten hoe het toezicht op de industrie nu is geregeld en welke stappen het ministerie zet om de veiligheid van implantaten te waarborgen.

Kamer wil onderste steen boven in dossier-Poch

Vooraanstaande kenners van het internationaal (straf)recht kraken een belangrijke conclusie die de commissie-Machielse trekt in haar onderzoeksrapport over de zaak van Julio Poch. Volgens de commissie die onderzoek deed naar het handelen van de Nederlandse overheid bij de aanhouding en uitlevering van de voormalige Transavia-piloot was Nederland verdragsrechtelijk met de handen gebonden. Daar klopt niets van, zeggen de deskundigen tegen Argos. De SP en D66 hebben de minister gevraagd om alle stukken waarop de commissie zich baseert vrij te geven. Oók de documenten die volgens de commissie-Machielse wijzen op inmenging door kringen rond het Koninklijk Huis. De Kamer vroeg hier al eerder om in een breed gesteunde motie. Het ministerie van Justitie beraadt momenteel zich op het informatieverzoek.

Designprijzen voor animatieserie ‘Niet Thuis’

Waarom nam het aantal dak- en thuisloze jongeren in de afgelopen zo hard toe? En wat betekent zo’n thuisloos bestaan zo vroeg je in leven? Die vragen onderzochten we afgelopen jaar in het dossier ‘Buitengesloten’. Onze designer Sophia Twigt maakte er een animatieserie bij, in samenwerking met de Volkskrant. In ‘Niet Thuis’ volg je de verhalen van mensen die een periode dakloos zijn geweest. Sophia won er twee belangrijke designprijzen voor: een European Newspaper Award en een Award of Excellence van de Society for News Design.

Wat is er gebeurd tijdens ‘laatste reis van Quyen en Hieu’?

Bij de ramp in Essex kwamen 39 Vietnamezen om het leven in een koeltruck door oververhitting en verstikking. Argos ontdekte dat twee van hen enkele maanden eerder in Nederland in de beschermde opvang verbleven. Hun dood legt de stroeve samenwerking tussen landen in het bestrijden van mensenhandel bloot. SP-Kamerleden Van Nispen en van Dijk (beiden SP) stelden kamervragen over het handelen van de politie en het OM. Ook in België is de kwestie in het parlement aan de kaak gesteld.

Prijzen en nominaties

2021

IJ4EU Impact Award

Ons onderzoek naar de verdwijning van minderjarige Vietnamese migranten heeft een belangrijke journalistieke prijs gewonnen. De IJ4EU Impact Award wordt uitgereikt aan internationale samenwerkingsverbanden tussen journalisten. Naast projecten van OCCRP en Forbidden Stories koos de jury voor Lost in Europe: 'Lost in Europe heeft het verschrikkelijke verhaal van vermiste migrantenkinderen in de schijnwerpers gezet.'

Lost in Europe is een samenwerkingsverband tussen Argos en een internationaal collectief van journalisten uit: Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Griekenland. In het dossier vind je een overzicht van alle verhalen tot nu toe.

2019

Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek

De Nationale prijs voor de Onderwijsjournalistiek is door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek in het leven geroepen om de kwaliteit van het publieke debat over onderwijs in Nederland te stimuleren.

Lees hier meer over de prijs en het juryrapport.

2017

Zilveren Reissmicrofoon

De Zilveren Reissmicrofoon is de belangrijkste Nederlandse prijs voor een radioprogramma. Vrijdag 16 juni besloot de jury deze prijs dit jaar uit te reiken aan Argos.

Hier meer over de prijs en het juryrapport.

VillaMedia Scriptieprijs

Met 'De deal van Deetman' hebben we in de categorie Master deze prijs gewonnen. De makers zijn Jolanda van de Beld, Jenne Jan Holtland en Boris Lemereis, allen afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. De eindredactie was van Kees van den Bosch.

Lees hier meer over de prijsuitreiking.

2016

Mercurs

Sanne Terlingen (One World) en Hannah Kooy met de beste reportage van het jaar voor 'Seks, spionnen en soldaten'.

Lees hier meer.

Lira Scherpenzeel Prijs - VillaMedia

Sanne Terlingen won op 13 mei 2016 deze prijs voor haar reportage ‘De laatste reis van Kahsay Mekonen’ (OneWorld/Argos).

Lees hier het nieuwsbericht van VillaMedia.

De Loep / Audiovisueel

Huub Jaspers, Bart Nijpels en Hannah Kooy voor televisiedocumentaire 'Waarom Srebrenica moest vallen'. Door deze documentaire heeft de regering besloten een tweede onderzoek in te stellen naar de val van Srebrenica.

Hier vind je de ontwikkelingen na de publicatie van dit tweede onderzoek.

2011

De Tegel/ Radio Nieuws

Ellen van den Berg

De Tegel/Radio Achtergrond

Gerard Leenders, Irene Houthuijs, Lemke Kraan en Kees van den Bosch

2010

Journalist voor de Vrede

Huub Jaspers

Deutscher Menschenrechts-Filmpreis 2010

Prijs voor gezamenlijk onderzoeksproject van het Duitse TV-programma Monitor (WDR) en Argos

2009

De Tegel / Radio Nieuw

Suzan Borst en Irene Houthuijs

2008

De Tegel / Radio Nieuws

Franz Josef Hutsch, Huub Jaspers, Gerard Legebeke

Wereld Audio Festival Award / Primeur

Franz Josef Hutsch, Huub Jaspers en Gerard Legebeke

Bijzonder Lof VVOJ-jury

Gerard Legebeke

2007

Wereld Audio Festival Award / Primeur

Huub Jaspers en Gerard Legebeke

2006

De Loep - VVOJ-prijs voor Onderzoeksjournalistiek / Audiovisueel

Franz Josef Hutsch, Huub Jaspers, Gerard Legebeke

2005

Wereld Audio Festival Award / Primeur

Kees van den Bosch

2004

Rooie Reus Prijs

Hele redactie / hele programma

Prix Europa

Stefan Heijdendael, Leo Knikman, Kees van den Bosch

2001

Heemschut persprijs

Annemiek van der Laan en Gerard Legebeke

Bronzen Luis

Elles de Bruin, Annemiek van der Laan en Gerard Legebeke

2021

Sigma Awards

Argos staat met Money to Burn op de shortlist van de Sigma Awards, de prijzen voor de beste internationale datajournalistiek. De verhalenserie is gemaakt door Ties Gijzel en Sophie Blok in samenwerking met 14 Europese collega's.

2021

European Press Prize

Argos is geselecteerd uit meer dan duizend Europese inzendingen in de categorie innovatie voor het internationale onderzoek 'Money to Burn', gemaakt door Ties Gijzel en Sophie Blok in samenwerking met 14 Europese collega's.

De Tegel

Argos is genomineerd in de categorie onderzoek voor de uitzending ‘Glasscherven en Duistere Rituelen’ gemaakt door Sanne Terlingen en Huub Jaspers

2020

Prix Europa

Argos is genomineerd in de categorie radio current affairs voor de uitzending ‘Het dubbel leven van Raghdan al H’ gemaakt door Rik Delhaas. 

Prix Europa

Medialogica is genomineerd in de categorie TV current affairs voor de uitzending ‘Handboek voor Haatzaaiers’ gemaakt door Hansje van de Beek en Myrthe Buitenhuis. 

Tegel

In de categorie Nieuws is Argos genomineerd voor de uitzending ‘Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang’ gemaakt door Sanne Terlingen. 

2019

Prix Europa

Argos is genomineerd in de categorie radio current affairs voor de uitzending ‘Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang’ gemaakt door Sanne Terlingen.

Tegel

In de categorie achtergrond is Medialogica genomineerd voor de uitzending ‘Heel Holland Zoekt’ van Erwin Otten en Maud van de Reijt. 

2017

Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek

Argos is genomineerd voor de Nationale Prijs voor de Onderwijsjournalistiek 2018 met de radio-uitzending 'Verduistering door oud-decaan Universiteit Tilburg'.

Lees hier meer.

VOJN Awards

De Vereniging Online Journalisten Nederland nomineerde Argos met de reportage “Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst”, gemaakt door Sanne Terlingen, Eveline Lubbers en Huub Jaspers, in samenwerking met Oneworld. Hierin onderzoeken zij de World-Check-lijst. Die groeide uit tot een ‘industry standard’ om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Honderdduizenden mensen worden extra gescreend. Bij sommigen wordt ten onrechte de bankrekening gesloten.

Lees hier meer.

Prix Europa

Argos ontvangt de nominaties voor het tweedelige radioprogramma “De dood van Rogier en het zwijgcontract (Silent Death)”, gemaakt door Sanne Boer en Meike van Roosmalen. Het programma gaat over het niet melden van calamiteiten in ziekenhuizen. Rogier, een 21-jarige jongen gaat op maandag 3 november 2014 naar de eerste hulp van een ziekenhuis, omdat hij hevige pijn in de borst heeft. Hij wordt opgenomen en overlijdt geheel onverwacht dertien uur later.

Lees hier meer over het radioprogramma.

De Tegel, categorie onderzoek

Met ‘De lange arm van Turkije’, van Berna van Vilsterten en Huub Jaspers.

2016

De Loep - VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek / audiovisueel

Huub Jaspers en Bart Nijpels

Prix Europa / Current Affairs

Huub Jaspers en Sanne Terlingen

Beste internetjournalistiek - VOJN -prijs / beste online storytelling

Huub Jaspers en Sanne Terlingen

Dutch Directors Guild Award / digital storytelling

Stefan Heijdendael, Huub Jaspers, Hanna Kooy en Geert-Jan Strengholt

2015

Nederlands Film Festival / Digital Storytelling

Stefan Heijdendael, Huub Jaspers, Hanna Kooy en Geert-Jan Strengholt

Prix Europa / 'Snel geld'

Hansje van de Beek en Stefan Heijdendael

De Loep (VVOJ) / 'Lek Suwinet'

Hansje van den Beek en Astrid Cornelisse

Prix Europa

Medialogica is genomineerd in de categorie TV current affairs met de uitzending ’De Eurocrisis en de beeldvorming’ gemaakt door Misja Pekel, Ruben Treurniet en Maud van de Reijt.

2010

De Tegel / radio nieuws

Huub Jaspers

2009

de Loep

Irene Houthuijs en Suzan Borst met 'Crisis bij de corporatie'

2007

Wereld Audio festival Awards / beste reportage

Huub Jaspers

2005

De Loep - VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek / audiovisueel

Franz-Josef Hutsch en Huub Jaspers