Hoe kunnen duizenden migrantenkinderen na aankomst in Europa zomaar verdwijnen? Lost in Europe, een internationaal collectief van journalisten, onderzoekt het lot van deze kinderen. Argos is een van de initiatiefnemers van het project.

Op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen

In 2016 noemde Europol het aantal van 10.000 vermiste vluchtelingenkinderen. Al gauw nuanceerde de politieorganisatie dit nieuws: ook Europol heeft geen zicht op het totale aantal kinderen dat verdwijnt. Ze noemden het aantal om aandacht te vragen voor de problematiek, omdat ze vrezen dat de kinderen slachtoffer worden van criminele netwerken. 

Hoe kunnen duizenden kinderen zomaar verdwijnen in Europa? En gebeurt dit ook in Nederland?  

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Tweede slachtoffer truckdrama Essex verbleef ook in Nederlandse opvang

23-03-2020

Niet één, maar twee slachtoffers van het truckdrama in Essex verbleven voorafgaand aan hun dood in een beschermde opvang in Nederland. 
lees verder →

Zwangere Afrikaanse asielzoeksters verdwijnen uit opvang

19-02-2020

De afgelopen maanden zijn tientallen zwangere vrouwen, vooral Nigerianen, verdwenen uit de asielopvang. Er zijn grote zorgen over het lot van de vrouwen en hun baby’s.
lees verder →

Op 13-jarige leeftijd vluchtte de Soedanese jongen Khalaf naar Nederland. ‘Soedan voelde voor mij als een gevangenis.’ Volg zijn reis van bijna twee jaar, dwars door Afrika en Europa.
interactieve kaart →

Vluchtelingenkinderen op straat door verkeerde registratie

04-05-2019

Vluchtelingen uit Eritrea zijn in Nederland tussen wal en schip geraakt door een foutieve registratie in het Europese registratiesysteem Eurodac. Voor het eerst spreken grote organisaties die in Italië betrokken zijn bij de registraties zich openlijk uit over de fouten die daar worden gemaakt. Ook Nederlandse organisaties zetten vraagtekens bij het beleid van de IND.
luister →

Tientallen Vietnamese kinderen verdwenen uit beschermde opvang

30-03-2019

Zeker zestig Vietnamese kinderen zijn verdwenen na aankomst in Nederland. Ze waren de afgelopen vijf jaar geplaatst in beschermde opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel.
luister →

Op zoek naar duizenden vermiste vluchtelingenkinderen

nieuws

Zeker 7024 vluchtelingenkinderen zijn in 2017 verdwenen uit asielzoekerscentra in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Lost in Europe.
lees verder → 

reportage

Duizenden vluchtelingenkinderen zijn na aankomst in Europa vermist geraakt. Hoe kan dat? En gebeurt dit ook in Nederland?  In Amsterdam deden meer dan 40 experts een poging om alle beschikbare informatie over de verdwenen vluchtelingenkinderen bij elkaar te leggen.
luister →

Blijf op de hoogte