Argos

Nationaal Rapporteur Conny Rijken wil onderzoek naar Vietnamese mensenhandel

38 van de 39 dodelijke slachtoffers van het koeltruckdrama in oktober 2019 in het Britse Essex zijn op enig moment in Nederland geweest. Dit bleek vorige week uit het jaarrapport van Myria, de Belgische nationaal rapporteur mensenhandel. Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken moeten er antwoorden komen op de vele onopgehelderde vragen. ‘Het is nu aan Nederland om opheldering te verschaffen. Er moet een onderzoek komen.’

Een productie van: Huub Jaspers

Het Belgische rapport is grotendeels gewijd Vietnamese mensensmokkel naar Europa en mensenhandel met - deels minderjarige - Vietnamezen. Het rapport roept veel vragen op over die 38 slachtoffers en in het bijzonder over twee van hen: de minderjarige jongens Hieu en Quyen. Zij zaten vijf maanden in de beschermde opvang in Limburg. De Belgische taxi die hun in Maastricht oppikte werd tot in Brussel gevolgd door een observatieteam van de Nederlandse politie. En toch greep niemand in. Twaalf dagen later werden de jongens dood gevonden in Essex.

Argos en Lost in Europe ontdekten eerder dat honderden Vietnamese minderjarigen in Europa verdwenen zijn. En we reconstrueerden ook ‘De laatste reis van Hieu en Quyen’.

Zaterdag 17 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Conny Rijken

Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen

achtergrond

Bijna alle slachtoffers van Essex-drama zijn in Nederland geweest

38 van de 39 dodelijke Vietnamese slachtoffers van het Essex-koeltruckdrama in Engeland waren ‘gekend in Nederland’. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Belgisch Federaal Migratiecentrum Myria, dat is verschenen.

De dood van Quyen en Hieu

Afgelopen week startte in België het mammoetproces tegen verdachten van het Essex-drama. Maar liefst 24 mensen staan terecht voor mensensmokkel met dodelijke afloop. Bij het drama kwam een grote groep Vietnamese migranten om het leven, toen ze in een koeltruck Groot-Brittannië probeerden te bereiken. Over de dood van 2 jongens die eerder uit een Nederlandse asielopvang vluchtten, bestaan nog tal van vragen.

De laatste reis van Quyen en Hieu

In oktober 2019 worden in Essex - vlakbij Londen - 39 dode lichamen gevonden in een koeltruck. De slachtoffers zijn allen afkomstig uit Vietnam. Ze zijn door oververhitting en verstikking om het leven gekomen. Twee van hen, Tran Ngoc Hieu (17) en Dinh Dinh Thai Quyen (net 18), blijken twaalf dagen eerder te zijn weggelopen uit de Beschermde Opvang vlakbij Maastricht.