“In heel Europa zijn Vietnamese criminele organisaties actief”. Dit zegt Carsten Moritz, directeur van de afdeling mensenhandel van het Bundeskriminalamt (BKA), de federale recherche van Duitsland, in een interview met de RBB, de Rundfunk Berlin-Brandenburg.

De Vietnamese groepen houden zich op grote schaal bezig met mensensmokkel. “Maar die smokkel dient een doel: arbeidsuitbuiting.” Daarmee is het in veel gevallen mensenhandel, zegt de BKA-chef.  Volgens hem zijn er onder de slachtoffers ook minderjarigen. Moritz reageert op onderzoek dat de RBB de afgelopen maanden samen met Argos (VPRO/HUMAN) uitvoerde. Vanavond op Duitsland 1 een televisiedocumentaire hierover.

Bij razzia’s van de politie en de Duitse FIOD in allerlei Duitse steden werden de afgelopen maanden steeds weer tewerkgestelde Vietnamezen aangetroffen - in nagelstudio’s, massagestudio's, restaurants, de vlees- en slachtindustrie en de textiel- en schoonmaakindustrie. De mensen daar werkten onder uitbuitingsomstandigheden. Ze werden vaak gelokt met valse beloftes om te kunnen werken en geld te verdienen in West-Europa.

In Duitsland zijn groepen van Vietnamese afkomst “die actief zijn op het gebied van mensenhandel en arbeidsuitbuiting" volgens Moritz nu in het hele land vertegenwoordigd. Meestal houden ze zich bezig met vormen van criminaliteit die aan de ene kant tamelijk onopvallend zijn en aan de andere hoge winsten opleveren.

Volgens het BKA gaat het niet om een centraal geleide organisatie maar er zit "een enorm netwerk" achter de smokkelaars die "in heel Europa actief zijn" en waar "enorme bedragen" mee gemoeid zijn. Opvallende kernmerken van de Vietnamese criminele groeperingen in Europa zijn: “discretie, etnische afscherming en een hoge mate van loyaliteit“. Het BKA heeft aanwijzingen dat Vietnamese groeperingen ook op andere terreinen van de georganiseerde misdaad actief zijn: de productie van drugs, gedwongen prostitutie (Duitsland) en illegale verkoop van sigaretten bijvoorbeeld. 

Vanwege het drama in Essex, waarbij in oktober 2019 in een koeltruck de lichamen van 39 overleden Vietnamezen werden gevonden, en ook vanwege de ontdekking van talrijke gevallen van arbeidsuitbuiting, heeft het BKA besloten om prioriteit te geven aan de strijd tegen de Vietnamese misdaad – in Duitsland zelf en ook internationaal. “Samen met 12 andere Europese landen hebben we een special ‘Action Point’ opgezet.” Het BKA gaat dit project coördineren.

De Nederlandse officier van justitie Warner ten Kate, officier mensenhandel bij het landelijk parket, bevestigt de oprichting van het Action Point. Nederland is een van de deelnemende landen, ook EUROPOL is betrokken. Ten Kate heeft een speciale viewing van de RBB-televisiedocumentaire gehad. Zijn commentaar: “Ik heb een schokkende film gezien, die ons confronteert met zware criminaliteit. Ook vanuit Nederland ken ik deze problematiek. Toch ben ik opnieuw onder de indruk van het feit dat minderjarige slachtoffers van mensensmokkel en mensenhandel gedwongen worden tot arbeid onder omstandigheden die als uitbuiting gekwalificeerd dienen te worden.”

18 januari om 22.50 uur op Duitsland 1 (Das Erste) de televisiedocumentaire ‘Handelsware Kind – Die Mafia der Menschenhändler’. 

Zaterdag 23 januari om 14.00 op NPO Radio 1 een Argos-reportage met nieuwe feiten over het drama in Essex. 

Rechtsstaat

6 items

Voor een open en democratische samenleving is een goed functionerende rechtsstaat een basisvoorwaarde. Zijn burgers voldoende beschermd tegen de macht van de staat? Werken wetten en regels wel zoals ze zijn bedoeld? En zo niet, wie controleert dat?

Dossier