Nigeriaanse meisjes: vermist maar niet gemist

Ruim vijfentwintig jaar geleden werd Nederland voor het eerst geconfronteerd met jonge alleenstaande asielzoekers die uit de opvang verdwenen. Tientallen Nigeriaanse meisjes verdwenen uit de opvang van Stichting Valentijn in Nunspeet. “We ontdekten dat ze een telefoonnummer hadden, bijvoorbeeld aan de binnenkant van een beha-bandje”, vertelt een van de medewerkers van destijds. “Dan gingen ze dus bellen, en een dag later waren ze weg.”

In deel 1 van dit radio-drieluik maakten we kennis met Damian en ‘Amber’, twee jongeren die - zoals veel dakloze leeftijdsgenoten - een verleden hebben in jeugdzorg. In deel 2 volgen we de tocht van Damian en Amber nadat ze op straat belanden, door een jungle van regels, loketten, ambtenaren en hulpverleners. Het is de ‘systeemwereld’ waar veel zwerfjongeren langdurig in verkeren, alle actieplannen van voorgaande kabinetten ten spijt.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Attje Kuiken

Tweede Kamerlid PvdA

achtergrondverhalen

Honderden Nigerianen verdwenen uit asielopvang

Bijna duizend Nigeriaanse asielzoekers zijn vorig jaar spoorloos uit de Nederlandse opvang verdwenen: een explosieve stijging. Het aantal signalen van mensenhandel is groot en zelfs babyhandel is een serieus scenario.

over het onderzoek

Lost in Europe