Vluchtelingenkinderen op straat door verkeerde registratie

Vluchtelingenkinderen op straat door verkeerde registratie

Vluchtelingen uit Eritrea zijn in Nederland tussen wal en schip geraakt door een foutieve registratie in het Europese registratiesysteem Eurodac.

Een van hen is de 17-jarige Feven. Toen zij als 15-jarige in Italië arriveerde, schreven de Italiaanse autoriteiten haar in als volwassene. Nu is ze in Nederland en al meer dan twee jaar bezig die fout recht te zetten. Ze gaat niet naar school. Ze heeft geen recht om haar ouders te laten overkomen.
En dat allemaal omdat de Nederlandse immigratiedienst IND vasthoudt aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel, waarbij we ervan uitgaan dat informatie uit een ander Europees land betrouwbaar is.
 
Voor het eerst spreken grote organisaties die in Italië betrokken zijn bij de registraties zich openlijk uit over de fouten die daar worden gemaakt. Ook Nederlandse organisaties zetten vraagtekens bij het beleid van de IND.
 
In de studio reageert Wil Eikelboom van de Nederlandse Vereniging voor Asieladvocaten op de bevindingen.

sprekers

Wil Eikelboom

Voorzitter Vereniging Asieladvocaten & -Juristen Nederland

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

over het onderzoek

Lost in Europe