Op het dark web vonden de journalisten discussies tussen pedoseksuelen over het opvangen van Syrische kinderen ‘om de kinderen te helpen, maar misschien helpen we zo ook een aantal van ons’.
Het daadwerkelijke aantal vermiste vluchtelingenkinderen ligt vermoedelijk nog hoger. Lost in Europe benaderde het afgelopen jaar alle Europese landen met het verzoek om informatie over verdwenen minderjarige asielzoekers. Van negentien landen werden cijfers verkregen. Landen waar relatief veel vluchtelingen van de radar verdwijnen, zoals Griekenland en Spanje, hebben geen cijfers verstrekt.
Lost in Europe
Lost in Europe is een nieuw onderzoeksjournalistiekcollectief. Een internationaal team van onderzoeksjournalisten, gespecialiseerd in vluchtelingenproblematiek en mensenhandel, werkt samen om misstanden in de asielketen en binnen de migrantengemeenschappen in beeld te krijgen. Deze week organiseerde de Nederlands afdeling van Lost in Europe, in samenwerking met Lighthouse Reports, een databootcamp waarbij de opgevraagde cijfers en internationale rapporten in samenwerking met meer dan veertig journalisten, data-analisten, ICT-experts en wetenschappers werden geanalyseerd. De resultaten worden zaterdag gepresenteerd op NPO Radio 1 in het onderzoeksprogramma Argos.
Europol
De 7000 vermissingen komen bovenop de zeker 10.000 vermissingen die Europol vermeldde over het jaar 2015. En bovenop het aantal vluchtelingenkinderen dat in 2016 is verdwenen, waar geen officiële inschatting van is gemaakt. In een nieuw rapport over child trafficking, dat vorige week verscheen, meldt Europol nog altijd geen zicht te hebben op de omvang van de handel in minderjarige vluchtelingen. De Europese politieorganisatie meldt wel dat ‘een verdere toename wordt verwacht’.
‘Dat komt deels omdat de verblijfstijd in migratiecentra toeneemt’, zegt Europol adjunct-directeur Wil van Gemert in de uitzending van Argos. ‘Het komt ook doordat deze kinderen attractief zijn voor criminele organisaties. Enerzijds omdat zij makkelijker onder controle te brengen zijn en er grote druk op hen kan worden uitgeoefend.’ Anderzijds vanuit financieel gewin ‘omdat er meer wordt betaald voor een minderjarige prostituee dan voor een meerderjarige’.
Mensenhandelaren
Europol is blij met de ‘awareness die het onderzoek van Lost in Europe creëert’. Vooral bij organisaties in de vluchtelingenketen die niet automatisch alert zijn op mensenhandel door criminele organisaties.
Naast de kinderen die verdwijnen uit opvangcentra, zijn er ook nog vluchtelingenkinderen die bij aankomst in Europa niet zijn geregistreerd, en die daardoor niet als vermist worden opgegeven. Het gaat onder andere om Nigeriaanse meisjes die onder controle van mensenhandelaren naar Europa komen, en bewust buiten beeld van de autoriteiten worden gehouden. Zij belanden in illegale bordelen in België, Engeland of Nederland.
Seksadvertenties
Er is een toename van online advertenties waarin seksuele diensten worden aangeboden ‘waarin kinderen als volwassen worden gepresenteerd’, aldus Europol in het Child Trafficking-report.
Lost in Europe vond bijna dertig advertenties in de omgeving van Nederlandse locaties waar minderjarige asielzoekers zijn gehuisvest. Onder andere van twee Syrische jongens en van een Syrisch meisje, waarbij staat dat zij een moslimameisje is dat ‘alleen hier is’ omdat haar ‘familie allemaal in Syrië is’.
Lost in Europe wordt bij het online onderzoek naar seksuele uitbuiting ondersteund door forensisch IT’ers van Watch, de onderzoeksunit van Terre des Hommes. De organisatie heeft laten weten dit onderzoek voort te zetten om Lost in Europe op structurele basis te ondersteunen.
Pedoforum
Bij het online onderzoek stuitte Lost in Europe ook op een forum voor pedoseksuelen op het dark web, het verborgen deel van het internet. Daar werd gediscussieerd over het opvangen van vluchtelingenkinderen uit Syrië. ‘Om de kinderen te helpen, maar misschien helpen we zo ook een aantal van ons,’ zo schrijft een gebruiker met een ‘voorliefde voor meisjes tussen de zeven en dertien jaar’. Een gebruiker is kritisch, omdat hij ‘geen voorstander is van het verwijderen van kinderen uit hun cultuur’. ‘Wij hadden hier een influx van Bosnische kinderen, en die doen het prima’, reageert een gebruiker met een voorkeur voor jongetjes vanaf acht jaar.
‘Islam is een religie die al connecties heeft met pedofilie’, schrijft ‘een voormalig beoefenaar van incest’. ‘Dus dit ligt al in het verlengde van hun natuurlijke aard.’
Argos
Alle resultaten van de databootcamp zullen zaterdag om 14 uur worden gepresenteerd in het onderzoeksprogramma Argos (VPRO / Human) op NPO Radio 1. Studiogasten zijn Sanne Terlingen (onderzoeksjournalist Argos / initiatiefnemer Lost in Europe), Geesje van Haren (Small Stream Media / initiatiefnemer Lost in Europe), Hannah Kooy (Onderzoeker Lost in Europe). Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol, reageert op de bevindingen.