Argos is genomineerd voor twee prijzen: de Prix Europa en VOJN Awards.

Prix Europa

Argos ontvangt de nominaties voor het tweedelige radioprogramma “De dood van Rogier en het zwijgcontract (Silent Death)”, gemaakt door Sanne Boer en Meike van Roosmalen. Het programma gaat over het niet melden van calamiteiten in ziekenhuizen. Rogier, een 21-jarige jongen gaat op maandag 3 november 2014 naar de eerste hulp van een ziekenhuis, omdat hij hevige pijn in de borst heeft. Hij wordt opgenomen en overlijdt geheel onverwacht dertien uur later.

Er was geen diagnose gesteld, hij lag niet aan de monitor en is niet gezien door een specialist. Naar aanleiding van de onthulling van het zwijgcontract liet minister Schippers de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken hoe vaak dergelijke contracten voorkomen. De uitzendingen zijn hier en hier terug te luisteren.

VOJN Awards

De Vereniging Online Journalisten Nederland nomineerde Argos met de reportage “Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst”, gemaakt door Sanne Terlingen, Eveline Lubbers en Huub Jaspers, in samenwerking met Oneworld. Hierin onderzoeken zij de World-Check-lijst. Die groeide uit tot een ‘industry standard’ om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Honderdduizenden mensen worden extra gescreend. Bij sommigen wordt ten onrechte de bankrekening gesloten. Er is ook een Argos-uitzending over gemaakt.

De uitreiking van de Prix Europa is op 20 oktober in Berlijn. De VOJN Awards worden op 11 oktober in Amsterdam uitgereikt.