Uitzending 24 juni 2017

World-Check: Duizenden Nederlanders op gelekte zwarte lijst

Wat hebben Peter R. de Vries, een hairstylist in Eindhoven, de Hofstadgroep, de moeder van Mark Rutte en een aardappelteler uit Emmeloord met elkaar gemeen? Ze staan op een internationale zwarte lijst die banken gebruiken ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme. Argos en OneWorld kregen die lijst 'World-Check' in handen. Wereldwijd staan er meer dan twee miljoen mensen op.

Samen met grote media in Engeland, Duitsland, België, Italië en de Verenigde Staten hebben we de lijst onderzocht. En wat blijkt: veel informatie is gebaseerd op dubieuze bronnen, verouderd of onjuist. Wie houdt er toezicht op het gebruik van deze lijst? Wat zijn de gevolgen voor wie onschuldig op de lijst tussen terroristen en criminelen terechtkomt? En belangrijker, hoe kom je er weer af?

Lees het OneWorld-artikel.

Lees de reactie van Thomson-Reuters (wederhoor).

Kijk hier Argos in 3 minuten.

Medialogica in de klas

In tijden van fake-nieuws, vloggers en leven in je eigen bubble is het lastig te bepalen wat de feiten zijn en hoe je die moet interpreteren. En al helemaal als je hartstikke jong bent. Hoe betrouwbaar is een medium en hoe kun je dat weten of meten. Die vraag staat centraal in een lesprogramma dat Medialogica in de klas heet en dat ontwikkeld is door Human. Het tvprogramma Medialogica samengevat in een minuut of 8 dient als uitgangspunt voor een gesprek op middelbare scholen en in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Hoe gaat dat en wat gebeurt er in een klas? Marc Josten, hoofdredacteur Medialogica/Human en Ozan Turkdogan, docent maatschappijleer aan het Metis Montessori in Amsterdam, vertellen daarover.