Argos

De dood van Rogier en het zwijgcontract (deel 1)

Calamiteit in het ziekenhuis

Rogier, een 21 jarige jongen gaat op maandag 3 november 2014 naar de eerste hulp van een ziekenhuis, omdat hij hevige pijn op de borst heeft. Rogier wordt opgenomen. Dertien uur later overlijdt hij geheel onverwacht. Rogier lag niet aan de monitor, had geen diagnose en is niet gezien door een specialist.

Verschillende deskundigen vinden dit een calamiteit die gemeld had moeten worden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis vindt het niet nodig om dat te doen.

Pas nadat de moeder van Rogier maanden later de dood van haar zoon wel meldt bij de inspectie, doet het ziekenhuis het ook.

Het afgelopen jaar zijn er meerdere calamiteiten in verschillende ziekenhuizen bekend geworden die niet gemeld zijn bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Argos, over het niet melden van calamiteiten.


De SP stelt kamervragen naar aanleiding van de uitzending. Lees ze hier.

 

Lek of hack? Pleitnota Wilders

Hoe gaat de journalistiek om met gelekte informatie, die wellicht op illegale wijze is verkregen? Concrete casus, het publiceren in het Algemeen Dagblad van informatie uit de gelekte of gehackte concept-pleitnota van advocaat Knoops, in het proces-Wilders.

Huub Evers, media-ethicus en lid van de Raad voor de Journalistiek licht toe welke overwegingen de journalist of het journalistieke medium moet maken alvorens al dan niet te publiceren.