Achter het verhaal

De laatste reis van Quyen en Hieu

Bij de ramp in Essex kwamen 39 Vietnamezen om het leven in een koeltruck door oververhitting en verstikking. Argos ontdekte dat twee van hen enkele maanden eerder in Nederland in de beschermde opvang verbleven. In ‘Achter het verhaal’ vertelt Argos-redacteur Sanne Terlingen over de laatste reis van de twee Vietnamese minderjarige jongens: Quyen en Hieu.

Lotte van Rosmalen, Niels van Nimwegen, Brigitte Borm

Zeker zestig Vietnamese kinderen verdwenen uit de beschermde opvang, zo onthulde Argos in 2019. Deze opvang is speciaal voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen die een groot risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel. Ook Hieu en Quyen verbleven hier, nadat de Koninklijke Marechaussee ze in Hoek van Holland bevrijde uit een koeltruck, vlak voor de overtocht naar Engeland. Twee wachtmeesters vertellen aan Argos-redacteur Huub Jaspers hoe zij de Vietnamezen aantroffen: “Ze snakten naar adem.”

Vijf maanden later komen bij het drama in Essex 39 Vietnamezen in een koeltruck om het leven door oververhitting en verstikking. Ook Hieu en Quyen. Sanne Terlingen ontdekt hoe iedereen rondom de jongens een klein foutje heeft gemaakt waardoor niemand zich echt verantwoordelijk voelt. “Natuurlijk is de echte schuldige het netwerk dat hen in de koeltruck heeft gestopt. Maar juist doordat we er niet van leren, wordt zo’n netwerk niet gestopt.”

Terlingen is mede-oprichter van het internationale project ‘Lost in Europe’, een team van onderzoeksjournalisten dat uitzoekt hoe het mogelijk is dat duizenden minderjarige vluchtelingen vermist raken na aankomst in Europa.

Met dank aan: Adrian Bartocha (RBB), Jan Wiese (RBB), Roeland Termote (de Standaard), Wouter Woussen (de Standaard), Geesje van Haren (Lost in Europe / Small Stream Media)

dossier

Lost in Europe