Iedere week tipt de redactie van VPRO Cinema de beste en interessantste films op Netflix. Met ditmaal onder andere een komisch drama van Martin van Waardenberg en een Oscarwinnende tragikomedie.

The Devil Wears Prada

Tijdens de recente uitreiking van de Screen Actors Guild Awards, die voor het eerst live op Netflix werd vertoond, vond een heuse The Devil Wears Prada-reünie plaats op het podium: acteurs Anne Hathaway, Meryl Streep en Emily Blunt mochten gezamenlijk de prijs voor beste acteur in een komedieserie uitreiken.

De geliefde komedie uit 2006, over een intelligente journalist die een baan krijgt als assistente van de hoofdredacteur van een gerenommeerd modeblad, staat toevallig sinds kort ook op Netflix. The Devil Wears Prada is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Weisberger, die ooit assistente was van Anna Wintour, het invloedrijke, berucht arrogante boegbeeld van de glossy Vogue. Streep is geweldig als tirannieke ijskoningin, Hathaway houdt zich prima staande, maar het leukst is Stanley Tucci als stiekeme bondgenoot van Andy.

Ome Cor

Sympathiek project van Martin van Waardenberg, die klaar was met de bemoeienis van filmfondsen, en deze film met een bevriende regisseur draaide voor een budget van nul euro. Oer-Rotterdammer ‘Ome Cor’ is een typische sjacheraar die al zijn geluk heeft verspeeld: hij wordt zijn huis uitgezet, wordt opgelicht door een kennis en heeft een moeizame relatie met zijn dochter. Ome Cor probeert er bovenop te komen met hulp van een rits bekenden, die gespeeld worden door een enorme verzameling aan grote acteurs en beroemdheden (van Pierre Bokma tot Ahmed Aboutaleb). Het levert een geslaagd komisch drama op, dat doet denken aan Rotterdamse filmklassieker De Marathon (óók geschreven door Van Waardenberg). De bioscoopopbrengsten van Ome Cor gingen grotendeels naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Silver Linings Playbook

Wanneer leraar Pat (Bradley Cooper) na acht gerechtelijk opgelegde maanden in een inrichting door zijn moeder mee naar huis wordt genomen, weet pa nog van niets. Meteen blijkt dat bipolaire Pat bepaald niet is genezen. Dan ontmoet hij Tiffany (Jennifer Lawrence), een recalcitrante jonge vrouw die na de plotselinge dood van haar echtgenoot op drift is geraakt. Wat onevenwichtige maar levendige tragikomedie annex feelgood-film wordt gedragen door een geweldige cast. Acteurs Robert De Niro, Jacki Weaver, Cooper en Lawrence werden allemaal genomineerd voor een Oscar, maar alleen de nominatie van Lawrence werd ook daadwerkelijk verzilverd.

Geen tip, wel intrigerend: Spaceman

Van alle eenzame mannen die in films de ruimte in zijn gestuurd is er geen zo zwaarmoedig als Jakub, gespeeld door een opvallend futloze Adam Sandler. Halverwege zijn solomissie naar een mysterieuze wolk aan de andere kant van Jupiter heeft Jakub zijn breekpunt bereikt. In het lethargische Spaceman helpt een gigantische pratende spin (ingesproken door Paul Dano) Jakub realiseren dat zijn ruimtemissie niet de bron van zijn eenzaamheid is. Ondanks de doeltreffende deprimerende sfeer lukt het regisseur Johan Renck (Chernobyl) niet om inzicht te geven in mannelijke eenzaamheid. Met name Jakubs relatie met zijn zwangere vrouw Lenka (Carey Mulligan) blijft onderontwikkeld.

Wekelijks filmtips voor Netflix ontvangen?

elke vrijdag

Ben je benieuwd welke nieuwe films er elke week op Netflix verschijnen? We tippen de beste nieuwe films in onze nieuwsbrief die wekelijks op vrijdagmiddag wordt verstuurd, zodat je goed voorbereid aan het weekend kunt beginnen.