Jan Decleir (1946): cast en scenario.
Er zijn 78 films gevonden.

Wil

2023 | Oorlogsfilm, Drama

België 2023. Oorlogsfilm van Tim Mielants. Met o.a. Stef Aerts, Matteo Simoni, Annelore Crollet, Kevin Janssens en Dirk Roofthoof.

‘Ik stond erbij en ik keek ernaar.’ De regel uit het bekende kinderversje is een terugkerend motief in dit Vlaamse oorlogsdrama naar de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers. Het is 1942 en de jonge Antwerpse hulpagent Wil moet de nazi’s assisteren bij het oppakken van Joden. Wat te doen: actief meewerken, in opstand komen, of gewoon maar wat toekijken? Zeer overtuigend maakt regisseur Mielants (De Patrick, Peaky Blinders) duidelijk hoe troebel de grens tussen goed en fout in oorlogstijd kan zijn. Een indringende, soms gruwelijke film, sterk verteld en gespeeld. Al is het slot wel wat abrupt.

De familie Claus 2

2021 | Familiefilm

België 2021. Familiefilm van Ruben Vandenborre. Met o.a. Mo Bakker, Jan Decleir, Bracha van Doesburgh, Eva van der Gucht en Sien Eggers.

Sinds de gebeurtenissen in de eerste film runt Jules (Bakker) samen met zijn Opa Noël (Declair) Kerstmis. Als hij een kerstwens van een meisje krijgt die haar gescheiden ouders weer bij elkaar wil hebben, krijgen Jules en zijn opa ruzie. Want volgens opa kan de Kerstman veel, maar niet alles! Een suikerspinzoete en weinig vernieuwende poging om weer duidelijk te maken dat kerst om saamhorigheid draait. Regisseur Ruben Vandenborre probeert nog te laten zien wat voor impact een scheiding op een kind kan hebben, maar dat wordt allemaal weer tenietgedaan door de 'met kerst komt alles goed' boodschap.

De familie Claus

2020 | Familiefilm

België 2020. Familiefilm van Matthias Temmermans. Met o.a. Mo Bakker, Jan Decleir, Renée Soutendijk, Bracha van Doesburgh en Stefaan Degand.

Sinds het overlijden van zijn vader heeft Jules (Bakker) een hekel aan Kerstmis. Omdat zijn moeder druk is rond de feestdagen wordt hij bij opa (Decleir) ondergebracht, die ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd een speelgoedwinkel bestiert. Maar dan komt Jules er per ongeluk achter dat opa een groot geheim met zich meedraagt: hij is namelijk de Kerstman. Mooi vormgegeven Vlaamse familiefilm, maar met een script dat zó ontzettend braaf en voorspelbaar is, dat waarschijnlijk enkel de allerkleinsten er enig plezier aan zullen beleven.

This Magnificent Cake!

2018 | Animatie, Drama

België 2018. Animatie van Emma De Swaef. Met o.a. Jan Decleir, Wim Willaert en Sebastien Dewaele.

De animatiefilm This Magnificent Cake speelt zich af in koloniaal Afrika aan het eind van de 19de eeuw. De film vertelt het verhaal van vijf verschillende personages: een getroebleerde koning, een Pygmee van middelbare leeftijd die in een luxe hotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde portier en een jonge deserteur.

Niet schieten

2018 | Drama

België 2018. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Viviane de Muynck, Jonas van Geel, Mo Bakker en Kes Bakker.

In de jaren tachtig pleegde de Bende van Nijvel een aantal schokkende overvallen op Belgische supermarkten. In het onderzoek naar de zaak lieten politie en justitie grote steken vallen. David Van de Steen, wiens ouders en zusje bij een overval omkwamen, schreef er een boek over, dat door Stijn Coninx (Daens, Marina) werd bewerkt tot dit in België erg succesvolle drama. De onthutsende geschiedenis wordt conventioneel maar met voelbare woede verteld vanuit het perspectief van grootvader Albert (een uitstekende Decleir), die de jonge David in huis neemt en zich vastbijt in de zaak.

Sinterklaas en de wakkere nachten

2018 | Familiefilm

België 2018. Familiefilm van Stijn Coninx. Met o.a. Warre Borgmans, Evelien Bosmans, Jan Decleir, Els Dottermans en Pieter Embrechts.

In de jaren tachtig pleegde de Bende van Nijvel een aantal schokkende overvallen op Belgische supermarkten. In het onderzoek naar de zaak lieten politie en justitie grote steken vallen. David Van de Steen, wiens ouders en zusje bij een overval omkwamen, schreef er een boek over, dat door Stijn Coninx (Daens, Marina) werd bewerkt tot dit in België erg succesvolle drama. De onthutsende geschiedenis wordt conventioneel maar met voelbare woede verteld vanuit het perspectief van grootvader Albert (een uitstekende Decleir), die de jonge David in huis neemt en zich vastbijt in de zaak.

Ramon en het paard van Sinterklaas

2015 | Familiefilm

België 2015. Familiefilm van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Pieter Embrechts, Evelien Bosmans, Frans Van der Aa en Els Dottermans.

Sinterklaas is klaar voor de overtocht. Maar wat te doen met zijn paard, dat zeeziek wordt op het schip? Paardenverzorger Ramon (Embrechts), een Spanjaard met een zangstem, reist met de schimmel over land naar het noorden, maar wordt ontvoerd door de roodharige Tikkelotje (Bosmans). Chaos alom in dit kleurrijke, nadrukkelijk vormgegeven Sintfilmsprookje, het eerste van Belgische bodem. Voor de kleine kijkers een aardig avontuur waarin Decleir, na zijn charmante optreden in de Het paard van Sinterklaas-films, opnieuw te zien is als de goedheiligman die het allemaal zelf moet oplossen.

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

Café Derby

2015 | Drama

België 2015. Drama van Lenny Van Wesemael. Met o.a. Wim Opbrouck, Chloë Daxhelet, Monic Hendrickx en Jan Decleir.

Tikje onevenwichtig, maar pijnlijk eerlijk familiedrama over een eenvoudig Vlaams horecagezin dat in de jaren tachtig warmloopt voor een staatsbezoek van de paus. Vooral de plannen van de patriarch – type sympathieke sjaggeraar – zijn groots, maar er zijn al snel kapers op de kust die een graantje willen meepikken. Daarna gaat het rap bergafwaarts met de onderlinge verhoudingen binnen het gezin. De symboliek en muziek zijn in Café Derby wat al te dik aangezet, maar de chemie tussen vader Wim Opbrouck (erg goed) en dochter Chloë Daxhelet (een openbaring) is erg overtuigend. Regisseur Lenny van Wesemael baseerde haar speelfilmdebuut grotendeels op haar eigen jeugd.

Flying Home

2014 | Drama, Romantiek

België​/​​Duitsland 2014. Drama van Dominique Deruddere. Met o.a. Jamie Dornan, Jan Decleir, Charlotte De Bruyne, Anthony Head en Josse De Pauw.

Wall Street-whizzkid Colin (Dornan, Fifty Shades of Grey) probeert een steenrijke sjeik in een zakendeal voor zich te winnen, en komt zo onder valse voorwendselen in Vlaanderen terecht bij duivenhouder Pauwels (Decleir) die een kampioenduif koestert. Colin raakt verliefd op diens kleindochter Isabelle (De Bruyne) die hem Vlaamse frietjes leert eten. Regisseur Deruddere maakte een comeback na Iedereen beroemd! met dit drama, dat voorspelbaar maar overtuigend in elkaar zit. De uitstekende cast met oudgedienden als De Pauw en Viviane de Muynck is een regelrecht plezier om naar te kijken.

Finn

2013 | Familiefilm

Nederland 2013. Familiefilm van Frans Weisz. Met o.a. Mels van der Hoeven, Jan Decleir, Daan Schuurmans en Hanna Verboom.

Als Finn een oude man (Decleir) ontmoet die met zijn vioolspel een foto van Finns in het kraambed overleden moeder tot leven brengt, wil Finn ook zo betoverend mooi leren spelen. Tot onvrede van zijn vader (Schuurmans), die hem liever ziet voetballen. Kerstfilm met mythologische trekjes leent bij Kauwboy, Lang leve de koningin en The Sixth Sense, maar zet het traditionele kerstverhaal gewiekst naar zijn hand. Scenario van Janneke van der Pal, liefdevol geregisseerd door Frans Weisz.

Nova Zembla

2011 | Historische film

Nederland 2011. Historische film van Reinout Oerlemans. Met o.a. Doutzen Kroes, Robert de Hoog, Derek de Lint, Jan Decleir en Victor Reinier.

Amsterdam, 1596. De onervaren wees Gerrit de Veer (De Hoog) is een onwaarschijnlijke zeeheld, maar omdat hij goed is opgeleid mag hij als schrijver mee aan boord van een schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (De Lint). Nova Zembla begint veelbelovend: de historische decors zijn overtuigend, de personages interessant genoeg, de gebeurtenissen vakkundig in beeld gebracht. Maar nadat het schip vastloopt in het poolijs gebeurt er niet veel meer. Een avonturenfilm met te weinig avontuur, dat maakt zelfs het gretig gefilmde decolleté van Doutzen Kroes niet meer goed.

Smoorverliefd

2010 | Romantische komedie

België 2010. Romantische komedie van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Veerle Dobbelaere, Wine Dierickx, Aline Van Hulle, Huub Stapel en Jan Decleir.

De titel doet een brave komedie over kalverliefdes vermoeden, maar de hoeveelheid bloot en seks bewijst anders. In een frivole stijl vol visuele kwinkslagen - afgewezen mannen die letterlijk worden weggekruist - zoomt regisseur Van Mieghem in op de woelige liefdeslevens van een kwartet vrouwen. Maar ook die vondsten, variërend van verrassend tot irritant, kunnen niet verbloemen dat Smoorverliefd niet meer dan een voorspelbare, matige romantische komedie is. Een Nederlandse remake, wederom geregisseerd door Van Mieghem, volgt in 2013.

Marieke, Marieke

2010 | Drama

België​/​​Duitsland 2010. Drama van Sophie Schoukens. Met o.a. Hande Kodja, Jan Decleir, Barbara Sarafian, Philippe Van Kessel en Bernard Graczyk.

De twintigjarige Marieke woont bij haar moeder en werkt in een bonbonfabriek. Bevestiging, en misschien wel liefde, zoekt ze in bed met veel oudere mannen. Dan stapt uitgever Jacoby (Decleir) haar leven binnen, geïnteresseerd in het laatste werk van Mariekes vader, en komt alles op z’n kop te staan. Eerste speelfilm van scenariste-regisseuse Schoukens is een gevoelig portret, met een prima hoofdrol van de jonge Kodja, van een jonge vrouw in hedendaags Brussel. Jacques Brel's klassieker 'Marieke, Marieke' ontbreekt uiteraard niet op de soundtrack.

Soeur Sourire

2009 | Drama, Historische film, Biografie

België​/​​Frankrijk 2009. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Cécile de France, Jan Decleir, Sandrine Blancke, Christelle Cornil en Chris Lomme.

Biopic over Jeannine Deckers, een Belgische non die in 1963 een wereldhit had met het vrolijke deuntje 'Dominique': 'Dominique, nique, nique (...) Il ne parle que du bon Dieu'. Haar door de platenmaatschappij bedachte artiestennaam was Soeur Sourire, maar in werkelijkheid stond ze niet bepaald bekend om haar glimlach. Coninx' film is aan de rooskleurige kant, maar geeft ook ruimte aan de treurige feiten. Hoofdrolspeelster Cécile De France deinst niet terug voor Deckers' lelijke kanten, en maakt haar tot een interessante antiheldin. Toch blijft Soeur Sourire iets te veel aan de oppervlakte.

Ob ihr wollt oder nicht!

2009 | Drama

Duitsland 2009. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Katharina M. Schubert, Senta Berger en Jan Decleir.

De ongeneeslijk zieke Laura zou graag zelf willen bepalen wanneer ze precies sterft en ze vraagt haar ouders en haar broers en zussen om hulp. Voor hen is het echter onbegrijpelijk en zij willen dat ze haar behandeling voortzet.

Limo

2009 | Familiefilm

België 2009. Familiefilm van Guy Goossens. Met o.a. Jan Decleir, Jack Wouterse, Jaap Spijkers, Inge Ipenburg en Maya van den Broecke.

De vier meiden van het succesvolle popgroepje Kus (Kus gaat los, Lekker ding) beleven hun eerste, volslagen zotte filmavontuur in een variatie op de K3-films, gecombineerd met een vleugje Anubis. Succes verzekerd bij de doelgroep (meisjes vanaf een jaar of 6), een beproeving voor hun ouders. Fleur, Meike, Monique en Anouk articuleren dat het een aard heeft ('Shit, wat krijgen we nou!') en zingen twee nieuwe liedjes. Jan Decleir heeft een leuke rol als verstrooide professor, Jack Wouterse is gekmakend luidruchtig als streng-orthodoxe dominee. Het grotendeels in Bulgarije opgenomen allegaartje is geregisseerd door de Vlaming Guy Goossens, die eerder de dramaseries Matroesjka's en De wet volgens Milo maakte.

Les Barons

2009 | Komedie

België​/​​Frankrijk 2009. Komedie van Nabil Ben Yadir. Met o.a. Nader Boussandel, Mourade Zeguendi, Jan Decleir, Julien Courbey en Salah Eddine Benmoussa.

De baronnen uit de titel zijn een drietal uitvreters uit de Noord-Afrikaanse gemeenschap in Molenbeek, een arme wijk van Brussel. Ze leven van een uitkering en doen er alles aan om zo min mogelijk te doen. Autodidact Yadir, zelf afkomstig uit de wijk, baseerde zijn komische scenario op eigen ervaringen. Met de nodige zelfspot schampt hij langs alle mogelijke clichés, van allochtonen in dure auto's (een groepsinvestering) tot onbereikbare zussen (vrienden met lang haar) en machteloze patres familias (oa Jan Decleir). De Belgische Shouf shouf habibi!

Wolfsbergen

2007 | Drama

België​/​​Nederland 2007. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Karina Smulders, Jan Decleir en Catherine ten Bruggencate.

De nazaten van de 83-jarige Koenraad leiden een rommelig leven, om het zachtjes uit te drukken. Dat komt vooral tot uiting als hij ze een brief stuurt om zijn wens kenbaar te maken om een eind aan z'n leven te maken. Zijn dochter is het er niet mee eens, zijn ene kleindochter is in therapie, zijn andere kleindochter heeft een slecht huwelijk. Regisseur Leopold wilde een werkelijkheid scheppen waarachter altijd weer een andere werkelijkheid ligt, die door de bioscoopbezoeker zelf gevonden dient te worden. Dat deed ze uitstekend in Îles Flottantes en Guernsey, maar in Wolfsbergen lukt het slechts zo af en toe.

Waar is het paard van Sinterklaas?

2007 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland​/​​België 2007. Familiefilm van Mischa Kamp. Met o.a. Ebbie Tam, Aaron Wan, Hanyi Han, Naomi Sapoen en Jan Decleir.

Het Chinees-Nederlandse meisje Winky mag een tijdje op het paard van Sinterklaas passen, maar ze mag er niet op rijden. Helaas, de verleiding is te groot, ze gaat toch met het paard weg, en er gebeurt iets vreselijks. Sterk vervolg op Het paard van Sinterklaas (2005), al zullen volwassenen de scherpe observaties over culturele verschillen uit de voorganger missen: Winky is inmiddels een stuk meer ingeburgerd. Ebbie Tam speelt weer geweldig, wat voor de rest van de cast best lastig was, vertelde haar tegenspeler Jan Decleir bij de première, want: 'het is zeer moeilijk om van kinderen te winnen'.

Blind

2007 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België​/​​Bulgarije 2007. Drama van Tamar van den Dop. Met o.a. Halina Reijn, Joren Seldeslachts, Katelijne Verbeke en Jan Decleir.

De kindermeisjes van Ruben (Seldeslachts), een lastige, blinde puber die in een groot landhuis woont, lopen steeds weg. Dan dient Marie (Reijn) zich aan, een albino met sneeuwwitte haren en wenkbrauwen. Ze leest hem voor en weet de jongen daarmee te kalmeren. Hij wordt verliefd op haar, maar zij wil niet dat hij weet hoe ze eruit ziet. Prima speelfilmdebuut van Van der Dop, met mooi spel van de Belgische Seldeslachts en van Reijn. Mooie, ondersteunende muziek van Tom 'Junkie XL' Holkenborg.

Kruistocht in spijkerbroek

2006 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Duitsland 2006. Jeugdfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Joe Flynn, Michael Culkin, Stephanie Leonidas, Emily Watson en Jack Wouterse.

Voor Nederlandse begrippen dure, internationale boekverfilming van Thea Beckmans klassieker. De vijftienjarige Dolf komt via een tijdreismachine per ongeluk midden in de Kinderkruistocht terecht, waarbij in het begin van de dertiende eeuw kinderen op weg gingen om het Heilige Land te bevrijden. Van een vreemde buitenstaander verandert Dolf in een natuurlijk leider. Sombogaart maakte geen soepele film. De film lijdt onder het magere budget van elf miljoen euro, veel te weinig voor zo'n grote ingewikkelde productie. Maar de acteurs overtuigen; Kruistocht in spijkerbroek heeft een held waar je graag in gelooft.

Verlengd weekend

2005 | Komedie, Drama

België 2005. Komedie van Hans Herbots. Met o.a. Wouter Hendrickx, Koen De Bouw, Jan Decleir, Pierre de Clercq en Veerle Baetens.

Jos en Nico zijn onlangs hun werk kwijtgeraakt door de sluiting van hun fabriek. Ze besluiten om de slechte bedoelingen van de eigenaar aan te tonen door deze op een weekend te gijzelen.

Off Screen

2005 | Thriller, Drama, Misdaad

Nederland​/​​België 2005. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Jeroen Krabbé, Jan Decleir, Astrid Joosten, Theu Boermans en Carly Wijs.

Op 11 maart 2002 gijzelt een gewapende man een aantal mensen in de Amsterdamse Rembrandttoren, uit protest tegen 'de verborgen codes in de zwarte balken van breedbeelduitzendingen'. Regisseur/scenarist Kuijpers (Van God los) verdiepte zich in de achtergrond van de man en fabriceerde een tweetrapsfilm die werkt als een spannende thriller en als een psychologisch drama. Kuijpers haalde alles uit de kast, met enerzijds Matrix-achtige actiebeelden en anderzijds een doorwrocht portret van een vereenzaamde man die leeft met paranoia en hallucinaties. Subliem acteerspel van Jan Decleir als de verdwaasde gijzelnemer en tegenspeler Jeroen Krabbé als aalgladde Philips-topman.

Het paard van Sinterklaas

2005 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2005. Jeugdfilm van Mischa Kamp. Met o.a. Ebbie Tam, Jan Decleir, Aaron Wan, Betty Schuurman en Mamoun Elyounoussi.

Regiedebuut van Mischa Kamp gaat over luchtige inburgeringsproblemen rond Sinterklaastijd. Het Chinees-Nederlandse meisje Winky hoopt dat de Goedheiligman haar een paard cadeau wil doen. Haar vader vraagt zich intussen af wat die schoen met wortel in de kamer doet. Een tikkeltje braaf zijn de avonturen van Winky wel, maar de weloverwogen toon is een weldaad. Schrijfster Tamara Bos baseerde het scenario op haar eigen boek Winky en het paard van Sinterklaas, en won een Gouden Kalf. In 2007 kwam er een, bijna even leuk, vervolg.

Een ander zijn geluk

2005 | Drama

België​/​​Nederland 2005. Drama van Fien Troch. Met o.a. Ina Geerts, Johanna ter Steege, Johan Leysen, Jan Decleir en Josse De Pauw.

In een kleine Vlaamse gemeenschap wordt een kind aangereden, de bestuurder rijdt door. Christine (Ina Geerts), emotioneel labiel vanwege haar scheiding, vindt het dode jochie. Maar tegen de tijd dat de politie erbij is, is het lichaampje verdwenen. Scenariste-regisseuse Troch kiest een macaber beginpunt voor een ensemblestuk waarin gaandeweg diverse personages meer met elkaar te maken blijken te hebben dan zij zich realiseerden. Zwijgzaamheid houdt ze echter op afstand. Met haar sublieme cast levert Troch een knap gemaakt drama af dat op het oog een whodunit lijkt, maar uiteindelijk meer heeft van een precieze sociale studie van een Belgische suburb.

Edelweißpiraten

2004 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Duitsland​/​​Nederland​/​​Luxemburg​/​​Zwitserland 2004. Drama van Niko von Glasow. Met o.a. Jan Decleir, Anna Thalbach, Jochen Nickel, Bela B. Felsenheimer en Ivan Stebunov.

Lente 1945. De Amerikanen bereiken Keulen. De Gestapo verbrandt alle papieren en de gevangenen worden vrijgelaten. Een van hen is de zeventienjarige Karl, die terugblikt op zijn leven.

De kus

2004 | Drama, Thriller

België 2004. Drama van Hilde Van Mieghem. Met o.a. Marie Vinck, Hilde Van Mieghem, Jan Decleir, Fedja van Huêt en Josse De Pauw.

Een zestienjarig meisje (Vinck) dat ervan droomt ballerina te worden, ontvlucht haar ouderlijk huis en loopt rechtstreeks in de armen van de mooie, veel oudere Vic (Van Huêt). Ogenschijnlijk is hij haar reddende engel, de man die haar verlossen kan van haar hysterische, dominante moeder en - zo al aanwezige - immer apezatte vader. Met de subtiliteit van een peloton matrozen probeert Van Mieghem een zenuw bloot te leggen in het land van Marc Dutroux. Het resultaat is een aaneenschakeling van krankjorume scènes; De kus is niets meer dan een verspilling van (acteer)talent.

Vlucht der verbeelding

2003 | Korte film, Drama, Fantasy

Nederland 2003. Korte film van Boris Paval Conen. Met o.a. Jan Decleir, Monic Hendrickx, Ricky Koole, Fedja van Huêt en Saskia Temmink.

Jan Decleir speelt een explicateur die verliefd wordt op de personages uit de zwijgende films die hij verbaal begeleidt. Terwijl buiten op de deur wordt gebonkt, duikt de explicateur onder in zijn fantasie. De woonkamer, met dikke gordijnen afgeschermd van het daglicht, is in zijn hoofd een zaal vol bioscoopbezoekers. Mooie korte film die gemaakt werd tijdens het Nederlands Film Festival 2003, op initiatief van hoofdgast Decleir. Zes draaidagen en één dag postproductie - langer heeft de productie van dit juweeltje niet geduurd.

Supertex

2003 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Nederland​/​​Duitsland 2003. Komedie van Jan Schütte. Met o.a. Stephen Mangan, Jan Decleir, Maureen Lipman, Elliot Levey en Tracy-Ann Oberman.

Engels gesproken verfilming van het gelijknamige boek van Leon de Winter, over een zoon en zijn dominante vader (Jan Decleir).

Rosenstrasse

2003 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Nederland 2003. Drama van Margarethe von Trotta. Met o.a. Katja Riemann, Doris Schade, Maria Schrader, Jürgen Vogel en Martin Feifel.

In 2000 verdiept de Amerikaanse Hannah (Schrader) zich in het verleden van haar moeder. Ze komt op het spoor van Lena (Riemann), betrokken bij een gebeurtenis in 1943 in Berlijn. Joden getrouwd met niet-Joden, tot dan beschermd, werden gevangengenomen, aan de Rosenstrasse. De partners buiten, veelal vrouwen, kwamen in verzet tegen de Nazi’s. Een historisch interessant gegeven dat filmmaakster Von Trotta verwerkt tot een emotioneel wisselvallige film. In deze internationale coproductie kun je op zoek naar bijrollen van Nederlandse acteurs als Thekla Reuten en Fedja van Huêt.

L' autre

2003 | Drama

België​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 2003. Drama van Benoît Mariage. Met o.a. Dominique Baeyens, Philippe Grand'Henry, Jan Decleir en Laurent Kuenhen.

Een vrouw hoort dat ze zwanger is van een tweeling en laat, uit vrees dat het niet goed zal gaan, één van de baby's weghalen. Haar man is het hier niet mee eens en verlaat haar.

De zaak Alzheimer

2003 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

België​/​​Nederland 2003. Thriller van Erik Van Looy. Met o.a. Jan Decleir, Koen De Bouw, Werner De Smedt, Jo De Meyere en Laurien Van den Broeck.

Een spannende policier moest De zaak Alzheimer worden, en dat lukte glansrijk. De Belgische regisseur Van Looy vond het daarnaast van 'slechte smaak' getuigen om aan de actualiteit in België voorbij te gaan, en liet daarom de roman van Jef Geeraerts raken met de moord op politicus André Cools en de pedofilie-affaire Dutroux. De formidabel spelende, hier met strak achterovergekamd haar op Derrick gelijkende Decleir, speelt huurmoordenaar Angelo Ledda. Hij worstelt met geheugenverlies en weigert een tienermeisje om te leggen. Als de opdrachtgevers haar toch laten vermoorden, gaat Ledda op wraaktocht, wat de achteroplopende politie wel uitkomt.

De passievrucht

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Maarten Treurniet. Met o.a. Peter Paul Muller, Halina Reijn, Carice van Houten, Jan Decleir en Dai Carter.

Armin Minderhout (Muller) ontdekt na de plotselinge dood van zijn vrouw Monika (Van Houten) dat hij nooit vruchtbaar was. Maar van wie is dan zijn veertienjarige zoon? Armins nieuwe vriendin Ellen (Reijn) spoort hem aan om het verleden te laten rusten maar hij moet en zal weten wie de vader is. 'Omdat ik het niet ben!' aldus de radeloze Armin. Het gelijknamige boek van Karel Glastra van Loon draaide om hoe en wat, de film draait om wie. Boeiende boekverfilming van regisseur Treurniet (Pleidooi, Zwarte Sneeuw), met prima cast onder wie Halina Reijn en Carice van Houten.

Villa des Roses

2002 | Drama, Romantiek

België​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2002. Drama van Frank Van Passel. Met o.a. Julie Delpy, Shaun Dingwall, Harriet Walter, Shirley Henderson en Timothy West.

Oogstrelende filmbewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960). Vlak voor de Eerste Wereldoorlog worden de bewoners van het bouwvallige Parijse pension Villa des Roses aangenaam verrast door de komst van Louise (Delpy), het nieuwe dienstmeisje. De charmante Grünewald (Dingwall) weet haar voor zich te winnen. Lastig, want hun respectievelijke vaderlanden staan op het punt een oorlog te beginnen. Prachtige fotografie, waarbij het acteerwerk van de hoofdrolspelers wat verbleekt. Maar dat wordt weer goedgemaakt door een keur aan excentrieke bijrollen. Het Hollywood filmfestival riep Villa des Roses uit tot beste film van 2002.

Hop

2002 | Drama

België 2002. Drama van Dominique Standaert. Met o.a. Kalomba Mboyi, Jan Decleir, Antje de Boeck, Serge-Henri Valcke en Ansou Diedhiou.

Justin (Mboyi) komt uit Burundi en woont met zijn vader in Brussel. Ze hebben geen verblijfsvergunning, en wanneer zijn vader wordt opgepakt en zonder pardon het land wordt uitgezet, staat Justin er alleen voor. Geholpen door een oude anarchist (Decleir) en diens vriendin probeert hij de autoriteiten ertoe te bewegen zijn vader naar België terug te laten keren. Regisseur Standaert liet zich voor zijn debuutfilm inspireren door een krantenbericht over een uitgezette illegaal wiens minderjarige zoon in België achterbleef. Het jongensboek-achtige verhaal biedt een wel erg simplistische kijk op het illegalenvraagstuk, maar de beelden zijn fraai en er wordt goed gespeeld.

Stille Waters

2001 | Drama

België 2001. Drama van Frank Van Mechelen en Mark De Geest. Met o.a. Antje de Boeck, Jo De Meyere, Jan Decleir, Koen De Bouw en Peter Seynaeve.

Justin (Mboyi) komt uit Burundi en woont met zijn vader in Brussel. Ze hebben geen verblijfsvergunning, en wanneer zijn vader wordt opgepakt en zonder pardon het land wordt uitgezet, staat Justin er alleen voor. Geholpen door een oude anarchist (Decleir) en diens vriendin probeert hij de autoriteiten ertoe te bewegen zijn vader naar België terug te laten keren. Regisseur Standaert liet zich voor zijn debuutfilm inspireren door een krantenbericht over een uitgezette illegaal wiens minderjarige zoon in België achterbleef. Het jongensboek-achtige verhaal biedt een wel erg simplistische kijk op het illegalenvraagstuk, maar de beelden zijn fraai en er wordt goed gespeeld.

De Verlossing

2001 | Drama, Fantasy

België 2001. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Gilda De Bal, Jan Decleir, Elke Dom, Willeke van Ammelrooy en Amin Hagouchi.

Romancier, dichter en toneelschrijver Hugo Claus verfilmde met De Verlossing zijn eigen toneelstuk uit 1996, een beklemmende schets van een gezin rond een sterfbed. De oudere Oscar (Decleir) is een stugge antiekscharrelaar, zijn vrouw Magda (De Bal) is ernstig ziek, hoewel ons niet helemaal duidelijk is waaraan ze lijdt. Om hen heen cirkelen hun volwassen, wat verlopen zoon en een ogenschijnlijk verder van de boom gevallen dochter. Maar de levens van de jongeren representeren nauwelijks meer hoop, toekomst of levenslust dan die van hun ouders. In fraai geënsceneerde scènes binnenshuis weet Claus de kijker mee te zuigen in een wereld waaraan je zo snel mogelijk weer wilt ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat de film over de hele linie overtuigt. De voice-over van Magda die in visioenen haar zuster (Willeke van Ammelrooy) ziet en haar eigen begrafenis becommentarieert, is een nogal hoekig stijlmiddel. De Verlossing doet je verlangen het toneelstuk eens te mogen zien.

Taming the Floods

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Jan van den Berg. Met o.a. Jan Decleir, Joanna Furmaga, Frank Rigter, Karoline Wajda en Andrzej Zarnecki.

Romancier, dichter en toneelschrijver Hugo Claus verfilmde met De Verlossing zijn eigen toneelstuk uit 1996, een beklemmende schets van een gezin rond een sterfbed. De oudere Oscar (Decleir) is een stugge antiekscharrelaar, zijn vrouw Magda (De Bal) is ernstig ziek, hoewel ons niet helemaal duidelijk is waaraan ze lijdt. Om hen heen cirkelen hun volwassen, wat verlopen zoon en een ogenschijnlijk verder van de boom gevallen dochter. Maar de levens van de jongeren representeren nauwelijks meer hoop, toekomst of levenslust dan die van hun ouders. In fraai geënsceneerde scènes binnenshuis weet Claus de kijker mee te zuigen in een wereld waaraan je zo snel mogelijk weer wilt ontsnappen. Dat wil niet zeggen dat de film over de hele linie overtuigt. De voice-over van Magda die in visioenen haar zuster (Willeke van Ammelrooy) ziet en haar eigen begrafenis becommentarieert, is een nogal hoekig stijlmiddel. De Verlossing doet je verlangen het toneelstuk eens te mogen zien.

Running Free

2000 | Jeugdfilm

Verenigde Staten 2000. Jeugdfilm van Sergey Bodrov. Met o.a. Chase Moore, Maria Geelbooi, Jan Decleir en Arie Verveen.

Superieure jeugdfilm van Sergei Bodrov (Prisoner of the Mountains), verteld vanuit het perspectief van een veulen dat wordt geboren in 1914 op een vrachtschip dat onderweg is naar de Duitse kolonie Namibië. Bij het lossen raakt hij zijn moeder kwijt maar weesje Richard (Moore), een stalknecht van de lokale mijnbaas (Decleir), is zo goed om het veulen op te vangen. Door de komst van de Eerste Wereldoorlog verliest het veulen ook Richard uit het oog en moet hij alleen de woestijn in 'om zijn plek in de wereld te vinden'. Een spiesbok en een lokaal meisje helpen hem op zijn inspirerende zoektocht.

Mariken

2000 | Avonturenfilm, Jeugdfilm, Fantasy, Historische film, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​België 2000. Avonturenfilm van André van Duren. Met o.a. Laurien Van den Broeck, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Kim van Kooten en Johanna ter Steege.

Het weesmeisje Mariken (Van den Broeck) groeit, afgezonderd van de bewoonde wereld, op bij de oude zonderling Archibald (Decleir). Als op een dag hun geit sterft, besluit Mariken naar de jaarmarkt te reizen om een nieuwe te kopen. Het wordt een avontuurlijke tocht. Zelf vond schrijver Peter van Gestel zijn kinderboek Mariken 'eigenlijk onverfilmbaar', omdat het meeste zich afspeelt in de hoofden van de personages. Toch werd Mariken een uitstekende jeugdfilm, mede dankzij sterke bijrollen van onder andere Willeke van Ammelrooy, Kim van Kooten, Johanna ter Steege en Ramsey Nasr.

Lijmen/Het been

2000 | Drama, Komedie

België​/​​Nederland 2000. Drama van Robbe De Hert. Met o.a. Mike Verdrengh, Koen De Bouw, Willeke van Ammelrooy, Sylvia Kristel en Lou Landré.

Tikje verpolitiekte, toch redelijk boekgetrouwe, zelfs wat plichtmatige Elsschotverfilming Lijmen/Het been over ambitie en schuldgevoel aan de hand van een prachtverhaal over gebakken lucht en hoe het aan de man te brengen. Met Mike Verdrengh als Boorman, directeur van het niet bestaande 'Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen' en de talentvolle Koen De Bouw als zijn kersverse secretaris Laarmans. Willeke van Ammelrooy won een Gouden Kalf met haar rol van de goedgelovige mevrouw Lauwereyssen, de vrouw met het gezwollen (later houten) been.

De Omweg

2000 | Biografie, Drama

Nederland 2000. Biografie van Frouke Fokkema. Met o.a. Jan Decleir, Willeke van Ammelrooy, Peer Mascini, Thom Hoffman en Thom Bissmeier.

Van den Dop speelt de geitenhoedster Joanna. Na een miskraam te hebben gehad en haar grote liefde te hebben verloren, besluit Joanna te verhuizen naar de Pyreneeën en daar in te trekken bij een kennis. Ze besluit echter wel eerst een stop te maken in Oostenrijk, waar schrijver Thomas Bernhard (Bissmeier) woont. Joanna herkent zichzelf in zijn boeken en meent in hem een zielsverwant te hebben gevonden. Het verhaal is gebaseerd op het leven van Frouke Fokkema. Zij is in haar jonge jaren zelf naar Oostenrijk vertrokken en heeft daar een half jaar met Bernhard samengeleefd.

Shades

1999 | Komedie, Thriller, Drama

België 1999. Komedie van Erik Van Looy. Met o.a. Jan Decleir, Hilde Van Mieghem, Mickey Rourke, Andrew Howard en Mireille Leveque.

Mickey Rourke in Antwerpen, klinkt dat niet prikkelend? Dat is de voornaamste reden om de film te zien. In deze satire op de (Belgische) filmwereld speelt hij (trouw bijgestaan door zijn hond) een Hollywoodregisseur die in Antwerpen een film maakt over de beruchte moordenaar Freddy Lebecq. De opnamen verlopen chaotisch en de echte crimineel (Jan Decleir) begint zich er vanuit de gevangenis ook nog eens mee te bemoeien. Er wordt afwisselend Vlaams en Engels gesproken.

Retour Den Haag

1999 |

Nederland 1999. Peter de Baan. Met o.a. Huub van der Lubbe, Martin Schwab, Peter Paul Muller, Rudolf Lucieer en Jan Decleir.

Mickey Rourke in Antwerpen, klinkt dat niet prikkelend? Dat is de voornaamste reden om de film te zien. In deze satire op de (Belgische) filmwereld speelt hij (trouw bijgestaan door zijn hond) een Hollywoodregisseur die in Antwerpen een film maakt over de beruchte moordenaar Freddy Lebecq. De opnamen verlopen chaotisch en de echte crimineel (Jan Decleir) begint zich er vanuit de gevangenis ook nog eens mee te bemoeien. Er wordt afwisselend Vlaams en Engels gesproken.

Kruimeltje

1999 | Drama, Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 1999. Drama van Maria Peters. Met o.a. Ruud Feltkamp, Hugo Haenen, Thekla Reuten, Rick Engelkes en Eric van der Donk.

De tweede film van regisseur en scenarist Maria Peters (De tasjesdief), gebaseerd op de in 1923 verschenen kindersmartlap van Chris van Abkoude, werd een groot succes. Honderdduizenden mensen lieten de Amerikaanse bombarie voor wat het was en keken Kerst 1999 naar de oubollige smeuïgheid van Kruimeltje die op zoek gaat naar zijn donkerbruine wortels in een geslaagde mix van Dickens, Swiebertje en Ontdek je plekje. En de bioscoopkassa's stopten pas met rinkelen toen ruim dertien miljoen guldens door de lades waren gegaan, een uitzonderlijke score voor een Nederlands product.

S.

1998 |

België 1998. Guido Henderickx. Met o.a. Jan Decleir, Peter van den Eede, Dora van der Groen, Katelijne Damen en Isnel Da Silveira.

De tweede film van regisseur en scenarist Maria Peters (De tasjesdief), gebaseerd op de in 1923 verschenen kindersmartlap van Chris van Abkoude, werd een groot succes. Honderdduizenden mensen lieten de Amerikaanse bombarie voor wat het was en keken Kerst 1999 naar de oubollige smeuïgheid van Kruimeltje die op zoek gaat naar zijn donkerbruine wortels in een geslaagde mix van Dickens, Swiebertje en Ontdek je plekje. En de bioscoopkassa's stopten pas met rinkelen toen ruim dertien miljoen guldens door de lades waren gegaan, een uitzonderlijke score voor een Nederlands product.

Karakter

1997 | Drama

Nederland​/​​België 1997. Drama van Mike van Diem. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Jan Decleir, Betty Schuurman en Victor Löw.

Oprechte en spannende verfilming van Bordewijks beroemde boek. Na de brute moord anno 1920 op de algemeen gehate deurwaarder Dreverhaven (Decleir) doet verdachte Jakob Willem Katadreuffe (Van Huêt) een boekje open over zijn motieven. Ondanks dat de moord al meteen een feit is, neemt de intense geladenheid in de film niet af. De kraakheldere, gedetailleerde projectie van het interbellum en de ambiguïteit die de acteurs aan hun personages meegeven, blijven tot het laatst intrigerend. Karakter kreeg twee jaar na Antonia de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Diamant

1997 | Misdaad, Avonturenfilm, Actiefilm

België​/​​Nederland 1997. Misdaad van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Herbert Flack, Jan Decleir, Tine Van Den Brande, Marc Peeters en Matthias Sercu.

Robbie Parian is inspecteur van politie en is de eerste die aankomt bij een zojuist gepleegde moord in een luxe hotel. In een van de jaszakken van een vermoorde Afrikaanse drugssmokkelaar treft hij een aantal zeer waardevolle diamanten aan en aangezien er geen getuigen zijn, steekt hij de stenen in zijn eigen zak om ze later op de zwarte markt te koop aan te bieden. Hij wordt niet veel later geconfronteerd met een levensgevaarlijke onderwereld en belandt zelfs in Hong Kong. Deze stad blijkt nog veel gevaarlijker dan de onderwereld waar hij net vandaan komt. Parian ontsnapt ternauwernood aan een aanslag en met lege handen gaat hij weer naar huis. Hij rust echter niet tot hij aanzienlijk rijker is geworden. Op zoek naar de herkomst van de diamanten in Afrika, stuit Parian op nog veel meer ellende

Antonia

1995 | Drama, Komedie

Nederland​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 1995. Drama van Marleen Gorris. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Els Dottermans, Marina de Graaf en Wimie Wilhelm.

Deze feministische familiekroniek, bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, moet het hebben van z'n bravoure, koddige humor en sprookjesachtige charme, niet per se van z'n subtiliteit. Eigenzinnige weduwe Antonia (Willeke van Ammelrooy) wordt omringd door nare kerels en geeft haar vrouwelijke nageslacht dan ook mee vooral zelfstandig te blijven. Een door regisseur Marleen Gorris geschreven ode aan sterke, geëmancipeerde, wijze vrouwen, in de vorm van een boeiende genealogie-in-de-vrouwelijke-lijn. Soms sprookjesachtig aandoende plattelandskroniek, fragmentarisch opgebouwd in korte, af en toe grappige, dan weer tragische, soms lyrische aandoende scènes. Fenomenale vertolking van Van Ammelrooy, die op memorabele wijze Antonia boetseert tot een vrouw om van te houden.

Moeder, waarom leven wij ?

1993 | Drama

België 1993. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Els Dottermans, Hilde Van Mieghem, Chris Lomme, Willy Vandermeulen en Luc Perceval.

Prestigieuze Vlaamse miniserie naar de gelijknamige miserabelistische roman van Lode Zielens, die gesitueerd in de wereld van het proletariaat van de havenstad Antwerpen. Het verhaal dat het tijdperk van 1910 tot 1950 beslaat, is gemoderniseerd, maar de meewarigheid van de kinder- en vooral de vrouwenkarakters wordt aangrijpend uitgebeeld. Het melodramatische verhaal wordt verteld rondom de personage van Netje (als kind pakkend gespeeld door een ontwapenend spontane en verfrissende Vinck, het dochtertje van actrice Van Mieghem; en als volwassene een glansrol voor Dottermans). Ze is een ongewenst, maar intelligent kind van een havenarbeidersgezin. Van Mieghem is haar oudere zus die haar later haar man De Bouw wegpikt. Lomme is de hardvochtige, hardwerkende moeder van Dottermans en Van Mieghem. De show wordt echter gestolen door Van der Groen als de straatarme moeder-weduwe van De Bouw die een tijdje bij Dottermans komt inwonen. Alles bij elkaar een tijdloos gevecht tussen passie en relaties, tussen man en vrouw, tussen noodlot en geluk. Peter Vandekerckhove schreef het sobere, haast ingetogen scenario, Henderickx zorgde voor een regie waarbij de camera op het lichaam en de gelaatsuitdrukkingen van de acteurs kleeft; de rollen worden met verve gespeeld door een keur van acteurs en actrices uit de Vlaamse theaterwereld. Geen grensverleggende televisie maar stukken beter dan de klassiek sentimentele soaps die de buis teisteren.

Beck: De gesloten kamer

1993 | Thriller, Misdaad

Nederland​/​​België 1993. Thriller van Jacob Bijl. Met o.a. Jan Decleir, Els Dottermans, Warre Borgmans, Jakob Beks en Geert de Jong.

Naar een roman van Maj Sj[KA3]owall en Per Wahl[KA3]oo. De actie is naar Antwerpen verplaatst. Hersteld van een kogelwonde krijgt Beck (Decleir) een zaak die niemand interesseert: in een van binnenuit afgesloten kamer werd een oude man vermoord door een kogel zonder dat er een wapen gevonden werd.

Anchoress

1993 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​België 1993. Drama van Chris Newby. Met o.a. Natalie Morse, Eugène Bervoets, Toyah Wilcox, Christopher Eccleston en Pete Postlethwaite.

Morse is in de 14e eeuw een tiener die, om dichter bij de Heilige Maagd te zijn, zich laat inmetselen in een kapel, tot groot ongenoegen van de lokale baljuw Bervoets die het meisje als zijn bruid wou. Het dorpje wordt een bedevaartsoord maar de jonge maagd bedenkt zich en weet te ontsnappen. Mislukte eerste Brits- Belgische coproductie, gebaseerd op een naar verluid ware geschiedenis tot scenario bewerkt door Judith Stanley-Smith en Christine Watkins. De mystiek wordt veel te krampachtig in beeld gebracht door debuterend regisseur Newby. Slechts Wilcox in de rol van de moeder van het meisje is te genieten, naast gelegenheidsrolletjes van Pas als een herdersjongen en Decleir als figurant in Jan Breydelpakkie (de kostumes werden gebruikt voor de tv-serie Adriaen Brouwer). Boeiend is wel de trillende zwart-witfotografie van Michel Baudour.

Daens

1992 | Biografie, Drama, Historische film

België​/​​Frankrijk​/​​Nederland 1992. Biografie van Stijn Coninx. Met o.a. Jan Decleir, Gérard Desarthe, Antje de Boeck, Johan Leysen en Michael Pas.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Beck

1992 | Thriller

Noorwegen​/​​België​/​​Nederland 1992. Thriller van Jacob Bijl. Met o.a. Warre Borgmans, Els Dottermans en Jan Decleir.

Sociaal-historisch epos naar het biografische boek 'Pieter Daens of hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht' van Louis-Paul Boon uit 1971. Decleir is de geëngageerde priester uit de titel, die zijn strijd tegen kinderarbeid en andere maatschappelijke wantoestanden begint vanaf de kansel en later voortzet als politicus. Coninx verfilmde de geschiedenis sober en degelijk, maar ook meeslepend. Daens was een groot succes in België en verdiende een Oscarnominatie. Voor wie het verhaal met zang en dans prefereert, is er Daens, de musical van Studio 100 (van oa K3 en Kabouter Plop).

Koko Flanel

1990 | Komedie, Romantiek

België​/​​Frankrijk 1990. Komedie van Stijn Coninx en Jef Van De Water. Met o.a. Urbanus, Bea Van Der Maat, Willeke van Ammelrooy, Herbert Flack en Jan Decleir.

Op zijn sterfbed geeft zijn vader Placide (Urbanus) de opdracht om een vrouw te vinden. Lastig, want Placide wil alleen een knappe, om kinderen te krijgen die er nog enigszins acceptabel uitzien. Na het succes van Hector kon een vervolgfilm met de Belgische komiek Urbanus niet uitblijven. Hij werd een tikje flauw, maar allez. Regisseur Coninx (Daens, Soeur Sourire) was zeer te spreken over de muziek van Dirk Brossé: 'Die zit als 't flanelleke van Koko. Het spant als het nodig is, 't is lekker warm, 't is uit degelijk materiaal gemaakt en het is zalig om te dragen.'

Het sacrament

1990 | Drama, Komedie

België 1990. Drama van Hugo Claus. Met o.a. Ann Petersen, Jan Decleir, Carl Ridders, Frank Aendenboom en Marc Didden.

Hugo Claus verfilmde in 1990 zijn eigen roman Omtrent Deedee en het toneelstuk Interieur, gesitueerd in het kleinzielige Vlaamse dorpsleven. Een familie komt elk jaar samen om de sterfdag van moeder te gedenken op een dorpspastorij. Er wordt stevig gegeten en gedronken, tongen en remmingen komen los en opborrelende rancunes, frustraties en spanningen botsen tegen de wanden van de besloten pastorie op. Opgebouwd als klassiek drama met haast perfecte eenheid van tijd, plaats en actie. De regie is sober en de acteurs (onder meer Ann Petersen en Jan Decleir) vermijden elke vorm van overdreven spel.

Dilemma

1989 | Drama

Nederland​/​​België 1989. Drama van Freddy Coppens. Met o.a. Alexandra Vandernoot, Thom Hoffman, Renée Fokker, Jan Decleir en Marc Janssen.

De saaie, houterige en stroeve debuutspeelfilm van Coppens over een jong, rijk, dynamisch, modern en schijnbaar gelukkig echtpaar. Vandernoot is een sociaal voelende advocate, die in opstand komt tegen haar echtgenoot Leysen, een corrupte, koele en te zelfbewuste zakenman, die verwikkeld raakt in illegale wapenhandel. De Franstalige Vandernoot is verschrikkelijk in het Nederlands nagesynchroniseerd. De rolprent haalt nauwelijks het niveau van een door-de-weekse tv-film.

Klein Londen, Klein Berlijn

1988 | Oorlogsfilm

België 1988. Oorlogsfilm van Dré Poppe. Met o.a. Paul Cammermans, Ilse Uitterlinden, Wim Danckaert, Hilde Uitterlinden en Hans Royaards.

Geslaagd Vlaams oorlogsdrama in de vorm van een miniserie, gesitueerd in een dorpje vlak voor, tijdens en na de Duitse inval van 1940 met Cammermans als centrale figuur, baas van een uitgeleefde leerlooierij en vader van twee zonen. De tegenstellingen tussen de pro-Duitse bourgeoisie uit het dorp en de meer volkse bewoners van het gehucht komen goed tot hun recht. Goede familiekroniek maar een Vlaamse 'Heimat'-serie kan men het onmogelijk noemen.

Het gezin van Paemel

1986 | Drama

België 1986. Drama van Paul Cammermans. Met o.a. Senne Rouffaer, Chris Boni, Ronny Waterschoot, Jos Verbist en Mark Van Eeghem.

De verfilming van een hevig gedateerd gelijknamig toneelstuk uit 1903 van de Vlaamse schrijver Cyriel Buysse, dat op meedogenloze wijze het leven van de arme pachters tegenover dat van de grootgrondbezitters had moeten uitbeelden. De debuutspeelfilm van auteur Cammermans als regisseur is minder naturalistisch-dramatisch dan het technisch knap en warmhartig- bezielde plattelandsdrama. Het scenario van Hugo Claus zorgt ervoor dat de sociale strijd en de lotsverbondenheid gesymboliseerd worden in de liefde tussen de zoon van een baron (Hoffman) en het boerenmeisje (Pinoy). Mooie beelden en een bij momenten boeiende acteursfilm.

Adriaen Brouwer

1986 | Biografie

België​/​​Nederland 1986. Biografie van Peter Simons. Met o.a. Lucas Vandervost, Hilde Van Mieghem, Chris Cauwenbergs, Paul Cammermans en Doris Van Caneghem.

Trage, maar mooi in beeld gebrachte evocatie van de tocht die de schilder Adriaen Brouwer ondernam van Oudenaarde naar Antwerpen, Amsterdam, Haarlem en terug naar Antwerpen. Sfeervolle weergave van het 17e eeuwse Vlaanderen en Noord-Nederland, de schildermilieus, de rederijkers, de pis-taveernen en de evolutie van de jonge schildersleerling Adriaen tot de gevierde meester Brouwer. Indrukwekkende vertolkingen van Vandervost in de titelrol en van Van Mieghem als Zyncke, de dochter van een ketter, die Brouwer aanvankelijk op zijn tocht vergezelt.

De Leeuw van Vlaanderen

1985 | Historische film, Romantiek, Drama

België​/​​Nederland 1985. Historische film van Hugo Claus. Met o.a. Frank Aendenboom, Jan Decleir, Julien Schoenaerts, Theu Boermans en Josine van Dalsum.

Aan het begin van de veertiende eeuw wordt het graafschap Vlaanderen overheerst door de Fransen. De Franse edelman Jacques de Chatillon oefent in Brugge een waar schrikbewind uit, en het volk komt onder leiding van Pieter de Coninck en Jan Breydel in opstand. De Vlaamse schrijver Hugo Claus verfilmde Hendrik Conscience's gelijknamige, epische roman over Vlaanderen dat rond 1300 in verzet kwam tegen de Franse overheersing. De film kreeg destijds niet veel handen op elkaar. Let op optredens van onder meer Ischa Meijer en Adriaan van Dis.

Zware jongens

1984 | Komedie, Avonturenfilm, Misdaad

België 1984. Komedie van Robbe De Hert. Met o.a. Gaston Berghmans, Leo Martin, Jef Burm, Machteld Ramoudt en Koen Crucke.

Martin is een expert in het vervalsen van creditcards en cheques, Bergmans is een crack in het openen van brandkasten. Hun wegen zullen elkaar kruisen en samen beleven zij heel wat avonturen. Na DE WITTE VAN SICHEM gaat de alternatief-linkse Vlaamse filmer De Hert voor een tweede maal op de toer van de commerciële bioscoopfilm. Deze platvloerse achtervolgingsklucht is ondermaats: een zwakke bedoening over de hele linie. Een film waarin geklungel troef is en het amusement afstompend werkt.

Jan zonder Vrees

1984 | Fantasy, Familiefilm, Animatie

België 1984. Fantasy van Jef Cassiers. Met o.a. Jan Pauwels, Jef Burm en Jan Decleir.

Dit is de eerste Vlaamse lange tekenfilm. Hij is gebaseerd op het in 1910 verschenen jeugdboek De lotgevallen van Jan zonder Vrees van Constant De Kinder, en vertelt de geschiedenis van de vrijmoedige, onverschrokken, wakkere en beresterke jonge Antwerpenaar Jan. Zijn lotgevallen en avonturen spelen zich af in Vlaanderen anno 1410. Op het gebied van het tekenwerk en de animatie vertoont deze film niet alleen stevig vakmanschap maar ook een met Vlaamse eigenheid gekenmerkte artistieke stijl. De tekorten en zwakheden - de makers zullen ze ook wel onderkennen - ten spijt, is Jan zonder Vrees een uitstekende gezinsfilm. Zonder het niveau van verbeelding en de technische virtuositeit van een Disney-tekenfilm te halen, is er met succes naar gestreefd om op een eigen manier creatief om te gaan met het medium tekenfilm.

Toute une nuit

1982 | Experimenteel, Musical

Frankrijk​/​​België 1982. Experimenteel van Chantal Akerman. Met o.a. Aurore Clément, Frank Aendenboom, Paul Allio, Jan Decleir en Jean Philippe Laroche.

Tijdens een warme zomernacht in Brussel kunnen tientallen mensen niet slapen en gaan ze de straat op of bars en dancings in, voor al dan niet toevallige, min of meer vergeefse ontmoetingen en erotische contacten. Na de minimal art van Akermans vorige films nu een hele reeks van kleine drama's die elkaar aanvullen en becommentariëren, waarbij muziek en geluid belangrijker zijn dan de dialoog. De film heeft een bijna hitsige spanning en soms de feestelijkheid van een echte musical en is ondanks de structuurloze opzet absoluut niet ontoegankelijk, voor wie aandachtig kijken wil.

Het Verleden

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Bas van der Lecq, Bram van Erkel en Roy Logger. Met o.a. Edda Barends, Marjan Berk, Huib Broos, Jan Decleir en Niek Engelschman.

Na TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST werden opnieuw verhalen van Geert van Oorschot verfilmd, uit de bundel Mijn moeder was eigenlijk een Italiaanse ditmaal. Een drieluik met de verhalen Marie, Mevrouw Katrien en Mevrouw Van der Putte. Het middelste verhaal is het beste. In alle drie wordt goed geacteerd.

Twee Vorstinnen en een Vorst

1981 | Drama

Nederland 1981. Drama van Otto Jongerius. Met o.a. Kitty Courbois, Eric Clerckx, Jan Decleir, Max Croiset en Joan Remmelts.

Een vervelende verfilming van de boeken [KL]Twee Vorstinnen en een Vorst[KLE] en [KLE]Mijn Tante Coleta[KLE] van H.J. Peskens (pseudoniem van de inmiddels overleden uitgever G.A. van Oorschot). Een oudere man ziet bij het sterven van zijn vroeger strijdbare moeder terug op zijn jeugd en zijn verliefdheid op de jonge tante Coleta. Deze met irriterend commentaar omgeven reeks terugblikken roept echter vragen op die niet beantwoord worden.

Tijd om gelukkig te zijn

1981 | Komedie

België 1981. Komedie van Frans Buyens. Met o.a. Jan Decleir, Eva Kant en Noelle Fontaine.

Een alleenstaande veertiger die er een burgerlijke minnares op na houdt, wordt plotseling geconfronteerd met werkloosheidsproblemen. Tijdens zijn dwaaltocht door de Brusselse straten ontmoet hij een vroegrijpe tiener met wie hij een verhouding begint. Deze als een tragi-komedie opgezette rolprent weet geen moment te boeien. Zowel de uitwerking van het gegeven als de aanpak in de vormgeving wijzen op een schrijnend gebrek aan inspiratie van de filmmaker.

De Proefkonijnen

1979 | Drama

België​/​​Nederland 1979. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Jan Decleir, Peter Faber, Chris Lomme, Dries Wieme en Filip van Luchenen.

In een chemische fabriek raken arbeiders besmet met het uiterst giftige dioxine. Een aardige rol van Decleir, hoewel het arbeiders drama wat al te ingehouden en te droog werd geregisseerd. Er zitten grove onwaarschijnlijkheden in (de kranten zwijgen de zaak opzettelijk dood) die de film zwak maken.

Doodzonde

1978 | Drama

Nederland 1978. Drama van René van Nie. Met o.a. Cor van Rijn, Chris Lomme, Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir en Renée Soutendijk.

Een misser vol flair van Ren[KA1]e van Nie: in prachtig monochroom (camera Mat van Hensbergen) worden historische beelden gegeven uit een mijnwerkersstreek van meer dan een generatie geleden. Daar doorheen wordt het in kleuren verfilmde verhaal verteld van een kunstenaar die meedoet in een actiegroep voor 't behoud van een oud kerkje; alles eindigt met dik aangezette surrealistische scènes. Een onuitgewerkte afrekening van Van Nie met zijn rijke roomse verleden.

Verbrande Brug

1975 | Drama

België 1975. Drama van Guido Henderickx. Met o.a. Malka Ribovska, Jan Decleir, Doris Arden, Yves Beneyton en Charles Janssens.

Wanneer een koppel na vele jaren afwezigheid terugkeert naar de wijk 'Verbrande Brug' laait de haat hoog op. Een schitterend speelfilmdebuut.

Quand le loup...

1975 |

België 1975. Carlos Binsztok. Met o.a. Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy.

Wanneer een koppel na vele jaren afwezigheid terugkeert naar de wijk 'Verbrande Brug' laait de haat hoog op. Een schitterend speelfilmdebuut.

Pallieter

1975 | Drama, Romantiek

België​/​​Nederland 1975. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Eddie Brugman, Sylvia de Leur, Jacqueline Rommerts, Jan Decleir en Joris Driels.

Na Rolande Met De Bles en De Loteling wierp Verhavert zich op de verfilming van een nóg klassieker Vlaams boek: Felix Timmermans' Pallieter, en hij doet dit weer met vaart en fleurigheid. Pallieters zorgeloze leventje is ten einde als aan de horizon de industrie verschijnt.

Verloren Maandag

1973 | Drama

België​/​​Nederland 1973. Drama van Luc Monheim. Met o.a. Joris Collet, Monique van de Ven, Marysia De Pourbaix, Jan Decleir en Roger Van Hool.

Antwerpen is goed voor veel sfeer-van-de-zelfkant in een verhaal over een gevluchte Pool op zoek naar Van de Ven. Dit is één van haar mindere filmrollen. De film is ook bekend onder de Engelse titel WAY OUT.

De loteling

1973 | Drama

België 1973. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Jan Decleir, Ansje Beentjes, Gaston Vandermeulen, Gella Allaert en Bernard Verheyden.

De loteling van Roland Verhavert. Verfilmde literatuur, maar dan wel van 'de man die zijn volk leerde lezen', Hendrik Conscience. Een sociaal drama waarin Jan Decleir voor geld de plaats van een rijke jongeman in het leger inneemt en dat zwaar moet bekopen. Zijn geld wordt gestolen en door de slechte hygiëne raakt hij blind. Ansje Beentjes debuteerde in deze film als de verloofde van de arme soldaat.

Rolande met de Bles

1972 | Drama, Romantiek

België 1972. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Jan Decleir, Elisabeth Teissier Du Cros, Dora van der Groen, Liliane Vincent en Robert Marchel.

Herman Teirlincks roman over de onontkoombare ondergang van een uit de WO I teruggekeerde officier die verliefd is op een vrouw die niet tot zijn milieu behoort, kreeg fraaie beelden mee, maar trage loden voeten in de regie, al is Teissier Du Cros beeldschoon om naar te kijken.

Rolande Bles

1972 | Drama

België 1972. Drama van Roland Verhavert. Met o.a. Liliane Vincent, Elisabeth Tessier en Jan Decleir.

Herman Teirlincks roman over de onontkoombare ondergang van een uit de WO I teruggekeerde officier die verliefd is op een vrouw die niet tot zijn milieu behoort, kreeg fraaie beelden mee, maar trage loden voeten in de regie, al is Teissier Du Cros beeldschoon om naar te kijken.

Mira

1971 | Drama

België​/​​Nederland 1971. Drama van Fons Rademakers. Met o.a. Willeke van Ammelrooy, Jan Decleir, Carlos Van Lanckere, Mart Gevers en Josephine van Gasteren.

Die brug zal 'ons schoon gehucht aan stukken trekken!' schreeuwt een dorpeling van Schelde-dorp Waterhoek, in Belgisch Vlaanderen. Tijdstip is begin vorige eeuw, plaats van handeling een kroeg afgeladen met boze mannen, en regisseur Fons Rademakers speelt de hautaine notaris die een brug over de Schelde aankondigt. Ouderwets Rademakers-theatraal, maar een visueel gedenkwaardige kunststuk van oud versus nieuw – parallel verhaald door wereldse schoonheid Mira, de femme fatale van het dorp (glansrijk speelfilmdebuut Willeke van Ammelrooy). Gebaseerd op de roman De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels, filmscenario van Hugo Claus.