Alfred Newman (1901-1970): muziek.
Er zijn 130 films gevonden.

The Mark of Zorro

1974 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Don McDougall. Met o.a. Frank Langella, Ricardo Montalban, Gilbert Roland, Yvonne DeCarlo en Louise Sorel.

Langella duelleert dat het een lieve lust is in deze slappe nieuwe versie. Montalban is gepast schurkachtig, de oude Roland is een verrassend kwiek gevaar voor het muurpleister. Maar het allerbeste: Alfred Newmans onvergetelijke muziek van de film uit 1940 is hier tussengevoegd.

Airport

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van George Seaton en Henry Hathaway. Met o.a. Burt Lancaster, Dean Martin, Helen Hayes, Jacqueline Bisset en Jean Seberg.

Luchthavendirecteur Mel Bakersfeld (Lancaster) heeft zijn dag niet. Zijn vrouw wil van hem scheiden, er loeit een sneeuwstorm over de landingsbanen en zijn rokkenjagende zwager (Martin) is piloot op een vliegtuig waarin ook een psychopaat en diens bom vervoerd worden. 'De beste film van 1944' spotte een Amerikaanse journaliste over Airport bij uitkomst in 1970. Het concept van Airport - een grootse soap met een ensemblecast - was inderdaad nogal ouderwets, maar door het enorme succes werd de film toch het grote voorbeeld voor een hele serie rampenfilms.

Firecreek

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Vincent McEveety. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Inger Stevens, Gary Lockwood en Dean Jagger.

Hoewel Firecreek een der laatste ouderwetse westerns is, houdt hij wel rekening met een halve eeuw cinema in dat genre, door de hoofdrollen bejaard te maken. In de herfst van hun carrières spelen Stewart en Fonda respectievelijk de goede sheriff en de kwade outlaw. De pacifistische sheriff probeert de slechterik en diens kornuiten eerst nog vriendelijk over te halen het criminele gedrag elders te vertonen, doch een senioren High Noon-shootout is onvermijdelijk. Dat er eerst veel afgepraat wordt, is Firecreek niet in dank afgenomen door hard-core westerners. Dit verklaart het in vergetelheid raken van een mooie film.

Nevada Smith

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Brian Keith, Arthur Kennedy, Suzanne Pleshette, Raf Vallone en Pat Hingle.

Regisseur Hathaway acteerde als jongen al in westerns voordat hij zich als regisseur zou specialiseren in dat genre (oa Niagara). McQueen speelt een halfbloed die zijn vermoorde blanke vader en Indiaanse moeder wil wreken. Mooie rol van McQueen - met zijn 36 jaar ouder dan zijn personage - in een bekend verhaal dat fraai in beeld werd gebracht door cameraman Lucien Ballard, die meerdere keren met de regisseur samenwerkte.

The Greatest Story Ever Told

1965 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Charlton Heston, Caroll Baker, Angela Lansbury, Sidney Poitier en Shelley Winters.

Het leven van Christus wordt hier voorgesteld als een Boeketreeks-verhaal en opgeluisterd met spectaculaire beelden en tientallen bekende gezichten, die meestal miscast zijn en soms maar één zinnetje te zeggen hebben. Het valt te betwijfelen of God gelukkig zal zijn met Von Sydow als zijn gekwelde zoon, en John Wayne speelt als Romeinse soldaat aan het kruis van Christus de belachelijkste rol uit zijn loopbaan. Er werd heel wat geld gestoken in deze productie, die door de langdradigheid het evangelie meer kwaad dan goed zal doen. In Amerika werd de film trouwens ingekort tot 141m. In Europa rouleren versies van 195m en 225m. Een totaal nutteloze big- budget-film, met prachtige beelden van William C. Mellor en Loyal Griggs en een adembenemende score van Alfred Newman, maar een vervelend scenario van Stevens en James Lee Barrett. Gedraaid in Ultra Panavision 70.

State Fair

1962 | Musical

Verenigde Staten 1962. Musical van José Ferrer. Met o.a. Pat Boone, Bobby Darin, Pamela Tiffin, Ann-Margret en Alice Faye.

Deze versie van de sprankelende musical uit 1945 is erg slecht. Faye onderbrak haar pensioen om Tiffins moeder te spelen - wat een vergissing. Ewell zingt zelfs een varken toe!

State Fair

1962 | Musical

Verenigde Staten 1962. Musical van José Ferrer. Met o.a. Bobby Darin, Wally Cox, Pamela Tiffin, Pat Boone en Alice Faye.

Deze versie van de sprankelende musical uit 1945 is erg slecht. Faye onderbrak haar pensioen om Tiffins moeder te spelen - wat een vergissing. Ewell zingt zelfs een varken toe!

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

The Pleasure of His Company

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van George Seaton. Met o.a. Fred Astaire, Lilli Palmer, Debbie Reynolds, Tab Hunter en Gary Merrill.

Jessica (Reynolds) gaat trouwen en wil graag dat haar natuurlijke vader Biddeford (Astaire), een wereldreiziger die ze in haar leven nauwelijks heeft meegemaakt, op de bruiloft komt. Paps komt inderdaad opdagen, tot ongenoegen van Jessica's moeder (Palmer) en Jessica's stiefvader (Merrill). De charmante maar zwaar manipulatieve Biddeford begint meteen met het verschuiven van het meubilair en de trouwplannen. The pleasure of his company bestaat voor een groot deel uit discussies en ruzies tussen alle personages, in een komische sfeer met dramatische kantjes. Twee musical-beroemdheden staan hierbij centraal: Astaire (Top hat) bewijst dat hij nog meer kan dan dansen en Reynolds (Singin' in the rain) doet waar ze razendpopulair mee werd, namelijk zoete girl-next-door spelen. Speciale vermelding verdient Ruggles, die met zelfvertrouwen Jessica's opa speelt, de enige die al die conflicten amusant vindt. Ouderwets romantische komedie met een voortreffelijk acterende cast. (VM/VPRO Gids)

The Diary of Anne Frank

1959 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van George Stevens. Met o.a. Millie Perkins, Joseph Schildkraut, Shelley Winters, Richard Beymer en Lou Jacobi.

In 1955 kreeg een toneelstuk van Albert Hackett en Frances Goodrich, gebaseerd op het Dagboek van Anne Frank, een Pulitzer-prijs. Dat stuk werd de basis van deze film. Oorspronkelijk werd Audrey Hepburn benaderd om hierin de rol van Anne te spelen. Die was vereerd, maar vond zichzelf te oud. De rol ging uiteindelijk naar Millie Perkins, maar haar spel kwam helaas niet helemaal uit de verf. Veel beter waren Joseph Schildkraut als Otto Frank en Shelley Winters, die een Oscar kreeg voor haar bijrol als mevrouw Van Daan - ze doneerde het beeldje aan het Anne Frankhuis. Geschoten in CinemaScope, wat prima werkt in de benauwde setting en ook beloond werd met een Oscar.

The King and I

1956 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1956. Musical van Walter Lang. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Rita Moreno, Martin Benson en Terry Saunders.

Een negentiende eeuwse Britse weduwe wordt gevraagd aan het koninklijk hof van Siam (hedendaags Thailand) de Engelse taal en gebruiken te introduceren. Koning Mongkut (Brynner) is een trotse, koppige man, die uiteindelijk zwicht voor de even koppige, charmante Anna Leonowens (Kerr). Groots opgezette musical van het duo Rodgers & Hammerstein (The Sound of Music) heeft memorabele liedjes als Shall we Dance. Het ongegeneerde exotisme van toen rijmt misschien niet met een modernere kijk op culturele diversiteit, maar mooie momenten heeft de film beslist. Bekroond met vijf Oscars.

Bus Stop

1956 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Komedie van Joshua Logan. Met o.a. Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field en Eileen Heckart.

Een uitstekende tragikomedie die bewijst dat Monroe wel degelijk kan acteren als ze op gevoelige wijze de rol van een zangeres speelt. Murray is de ruwe cowboy die haar probeert te strikken; Field is mooi als serveerster. Scenario van Georges Axelrod naar het theaterstuk van William Inge. Ook bekend als WRONG KIND OF GIRL.

Anastasia

1956 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Ingrid Bergman, Yul Brynner, Helen Hayes, Akim Tamiroff en Martita Hunt.

Parijs 1926. Een uit Rusland verbannen generaal is op zoek naar Anastasia, dochter van Tsaar Nicholas II, de enige die de miljoenen ponden, bevroren door de Zwitserse banken, in handen kan krijgen. Hij komt op het spoor van Anna Koreff (Bergman), die aan geheugenverlies lijdt en die veel gelijkenis vertoont met Anastasia. Hij leidt haar op om de rol te kunnen spelen van de Groot-Hertogin. Maar is zij het werkelijk of heeft hij een bedriegster opgeleid? Sterke film, waarvoor Bergman een Oscar in de wacht sleepte.

The Seven Year Itch

1955 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts en Robert Strauss.

Als zijn vrouw op zomervakantie is, denkt Richard (Ewell) zijn slag te kunnen slaan bij zijn buurvrouw (Monroe). Deze farce is nog altijd de moeite waard omdat er een aardige indruk wordt gegeven van de (seksuele) moraal van de jaren vijftig in Amerika. Verfilming van het gelijknamige, veel gewaagdere toneelstuk van George Axelrod. Bekend geworden door de onsterfelijke scène waarin Monroe boven het rooster van een New Yorkse metrohalte staat waardoor haar jurk opwaait. Al zijn in tegenstelling tot de iconische foto, in de film slechts haar benen te zien.

Love Is a Many-Splendored Thing

1955 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1955. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. William Holden, Jennifer Jones, Isobel Elsom, Jorja Curtright en Virginia Gregg.

Verfilming van het gelijknamige en grotendeels autobiografische boek van Han Suyin uit 1952. Amerikaanse actrice Jennifer Jones speelt de rol van Suyin, een Chinees-Europese arts in Hong Kong. De toentertijd evenzo populaire acteur William Holden is de gescheiden Amerikaanse correspondent. Diva's Jones en Holden konden elkaar niet uitstaan, maar regisseur King wist er toch een romantisch geheel van te maken, met de verboden - want interraciale - liefde van de twee als aanjager. Geliefde film vanwege tijdsbeeld van Hong Kong anno 1955, gefilmd in weldadig Cinemascope met Deluxe kleuren. Oscar voor titelliedje, voor de filmmuziek, en voor de kleren.

Daddy Long Legs

1955 | Komedie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1955. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Fred Astaire, Leslie Caron, Terry Moore, Thelma Ritter en Fred Clark.

De Amerikaanse miljonaire Jervis Pendleton III (Astaire) ontmoet tijdens een reis in Frankrijk een achttienjarige wees en betaalt vervolgens, op afstand en anoniem, haar opleiding in Amerika. Wanneer ze elkaar weer tegenkomen ontstaat er iets moois tussen de twee. Het leeftijdsverschil tussen topdanser Fred Astaire (halverwege de vijftig, als altijd jeugdig ogend) en danseres Leslie Caron (Gigi) was met dertig jaar ook in werkelijkheid groot. Toch zorgen de twee voor wervelende momenten. De film kreeg drie Oscarnominaties, waaronder voor het liedje Something’s Gotta Give.

A Man Called Peter

1955 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1955. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Todd, Jean Peters, Marjorie Rambeau, Doris Lloyd en Emmett Lynn.

Een ontroerend verslag van de Schot Peter Marshall die dominee en geestelijke vertegenwoordiger van de VS-senaat werd; met gevoel door Todd gespeeld en goede bijrollen.

There's No Business Like Show Business

1954 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1954. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, Marilyn Monroe, Dan Dailey en Johnnie Ray.

1919. De 'Five Donahues' vormen een succesvolle act die een ereplaats haalt op de affiche van het Hyppodrome Theatre in New York. Vader Dailey, moeder Merman en hun kinderen O'Connor, Ray en Gaynor beleven topdagen. Wanneer O'Connor Monroe ontmoet denkt hij een aanwinst gevonden te hebben, maar ze wordt ingepalmd door een bekende Broadway-regisseur. Ray verlaat de groep om priester te worden. Tijdens een optreden in Miami vindt O'Connor zijn verloren geliefde, Monroe, terug. Opgeblazen musical met knappe songs van Irving Berlin en een onnozel scenario van Phoebe en Harry Ephron, naar een verhaal van Lamar Trotti. Uitstekende vertolkingen, met vooral een uiterst sexy Monroe en een grappige O'Connor, maar een verschrikkelijke miscast van Ray. Choreografie van Robert Alton. Achter de camera stond Leon Shamroy. Gefilmd in CinemaScope.

The Egyptian

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

Hell and High Water

1954 | Thriller, Oorlogsfilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1954. Thriller van Samuel Fuller. Met o.a. Richard Widmark, Bella Darvi, Victor Francen, Cameron Mitchell en Gene Evans.

'20.000 mijlen onder zee', het communistische gevaar en regisseur Fuller's bitterheid vormen een hoge druk-mengsel in Hell and High Water. Widmark speelt hierin duikbootkapitein Jones die door nucleair wetenschapper Montel (Francen) wordt ingehuurd om vuil spel van de Rooien te ontdekken en te stoppen. Jones is niet te porren voor politiek, maar wel voor Montels geld en dochter (Darvi). De ontwikkelingen zijn op zich niet aannemelijk, maar Fuller maakt ze toch realistisch. De speciale effecten helpen daarbij ook. Ze werden genomineerd met een Oscar, maar de concurrent won, Disney's 20.000 Leagues Under the Sea.

Désirée

1954 | Historische film, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Historische film van Henry Koster. Met o.a. Marlon Brando, Jean Simmons, Merle Oberon, Michael Rennie en Cameron Mitchell.

Zwaar aangelengd historisch drama met Marlon Brando als Napoleon, een man die wordt neergezet als een speelbal van zijn op hol geslagen testosteronspiegel. Opkomst en ondergang van de kleine grote veldheer liggen in handen van de bekoorlijke tiener Désirée (Jean Simmons) die hij omwille van zijn carrière verlaat en die hem jaren later overhaalt om de boel de boel te laten en te vertrekken naar St. Helena. Een visueel fraaie film gebaseerd op de roman van Annemarie Selinko.

Demetrius and the Gladiators

1954 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Delmer Daves. Met o.a. Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paget en Anne Bancroft.

Sequel van het quasi-nabijbelse epos The Robe uit 1953, met als belangrijkste pre dat het verhaal (over de ex-slaaf annex zwaardvechter Demetrius die zich over de mantel van Jezus heeft ontfermd) wordt opgesierd met een serie fraaie gladiatorengevechten. Regisseur Delmer Daves doet intussen z'n best om het leven in het Rome van keizer Caligula zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Victor Mature speelt Demetrius van Corinthe op de van hem bekende manier: hij oogt stoer en kijkt daarbij vrijwel continu bezorgd. Of vertederd, als er vrouwvolk in de buurt is. Caligula, de kwaadaardige keizer die de mantel van Jezus wil hebben om onsterfelijkheid te bereiken, wordt verdienstelijk gespeeld door Jay Robinson.

The Robe

1953 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1953. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie en Richard Boone.

Dit bijbels epos rond de mantel van J. van Nazareth ging de boeken in als de eerste film in CinemaScope ('met balkjes'). Marcellus Gallio (Burton) bemachtigt het tuniek van de godenzoon en wordt spontaan krankzinnig waarna zijn slaaf Demetrius (prachtige rol van Mature) ermee aan de haal gaat. Oscars voor de grandioze decors, overdadige kostuums en het bonte camerawerk. Philip Dunne adapteerde de roman van Lloyd C. Douglas, de beelden zijn van Leon Shamroy, en Alfred Newman schreef de prachtscore. Gevolgd door Demetrius and the Gladiators.

The President's Lady

1953 | Historische film

Verenigde Staten 1953. Historische film van Henry Levin. Met o.a. Charlton Heston, Susan Hayward, John McIntire, Fay Bainter en Carl Betz.

Heston als Andrew Jackson en Hayward als de vrouw-met-verleden die hij trouwt, werken goed samen in het verzonnen historisch stuk over de VS in 19e eeuw.

Call Me Madam

1953 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1953. Musical van Walter Lang. Met o.a. Ethel Merman, Donald O'Connor, George Sanders, Billy De Wolfe en Walter Slezak.

Op Broadway had Ethel Merman deze rol 644 keer gespeeld toen ze het sprankelende middelpunt werd in deze verfilming van de Irving Berlin musical. Merman speelt de Amerikaanse ambassadrice in het piepkleine Lichtenberg, waar ze de diplomatieke kringen opschudt met zang en dans (en kostuums van ontwerpster Irene Sharaff). Terwijl zij valt voor de generaal aldaar, raakt haar perschef (O’Connor) in de ban van de prinses (Vera-Ellen) van het land. Kleurrijke filmmusical met uitstekende muzikale momenten rond liedjes als You’re Just in Love. Alfred Newman kreeg een Oscar voor zijn muziek.

With a Song in My Heart

1952 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1952. Muziek van Walter Lang. Met o.a. Susan Hayward, Rory Calhoun, David Wayne, Thelma Ritter en Robert Wagner.

Een suikerzoet werkje vol goede bedoelingen, losjes gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van Jane Froman, waarin Hayward vol ernst de magere zangeres speelt.

Viva Zapata!

1952 | Western, Actiefilm, Biografie

Verenigde Staten 1952. Western van Elia Kazan. Met o.a. Marlon Brando, Jean Peters, Anthony Quinn, Joseph Wiseman en Margo.

Een jaar na zijn succesfilm A Streetcar named Desire uit 1952 kwam Elia Kazan (Elia Kazanjoglou, geb. in Constantinopel) weer met een prima hoofdrol voor Marlon Brando, en ook weer met een goeie film: Viva Zapata! Naar een scenario van John Steinbeck, wiens boek East of Eden weer drie jaar later door Kazan met groot succes verfilmd zou worden. Brando speelt de Mexicaanse boerenopstandeling Zapata die samen met zijn broer Anthony Quinn (Griek, Indiaan of Mexicaan spelen, hij draaide er zijn hand niet voor om, maar ja, geboren uit Ierse vader en Mexicaanse moeder) de boeren in Mexico aan de macht brengt. (JvB/VPRO Gids)

The Prisoner of Zenda

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. James Mason, Stewart Granger, Deborah Kerr, Jane Greer en Louis Calhern.

De ontelbare films over een man die vanwege omstandigheden en gelijkenissen moet invallen voor een staatshoofd, stammen alle van het boek 'The Prisoner of Zenda' van Engelsman Anthony Hope. We noemen de stomme versie (1922), de klassieke versie (1937), de lollige versie (1979) en animatie (1999). Deze uit 1952 is geslaagd, maar scène voor scène overgenomen van de 1937-versie en daarom niet sprankelend. Granger speelt Rudolf Rassendyll, die op vakantie gaat naar Ruritanië en daar te maken krijgt met intriges tussen de kroonprins Rudolf V (weer Granger) en diens foute broer Rupert (Mason). De ster van de 1922-versie, Lewis Stone, speelt de kardinaal.

Stars and Stripes Forever

1952 | Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1952. Muziek van Henry Koster. Met o.a. Clifton Webb, Robert Wagner, Ruth Hussey, Debra Paget en Finlay Currie.

Een amusante, gefingeerde biografie over John Philip Sousa met goed spel van Webb. Veel bekende marsdeuntjes werden handig in het verhaal verwerkt.

O. Henry's Full House

1952 |

Verenigde Staten 1952. H. King, H. Hawks en Henry Hathaway. Met o.a. Marilyn Monroe, Richard Widmark, Charles Laughton en Anne Baxter.

Een amusante, gefingeerde biografie over John Philip Sousa met goed spel van Webb. Veel bekende marsdeuntjes werden handig in het verhaal verwerkt.

O'Henry's Full House

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Henry Koster, Henry Hathaway, Jean Negulesco, Howard Hawks en Henry King. Met o.a. Charles Laughton, Marilyn Monroe, David Wayne, Erno Verebes en Dale Robertson.

Een vijfluik van uiteenlopende verhalen van O`Henry. THE COP AND THE ANTHEM is geregisseerd door Henry Koster en gaat over een oude zwerver (Laughton), die in een kerk een onderkomen zoekt voor de koude van de naderende winter. Hij wordt opgepakt door de politie en door een snelrechter veroordeeld wegens landloperij. Marilyn is een straatmadelief. THE CLARION CALL stond onder regie van Henry Hathaway en gaat over schrandere politieman Dale, die chanterende moordenaar Widmark uiteindelijk te slim af is. In THE LAST LEAF - spelleiding Jean Negulesco - doet de depressieve en aan een longontsteking lijdende Baxter de gelofte dat zij zal sterven als het laatste blad van de wijnstok dat voor haar raam te zien is, is afgestorven en weggewaaid. In de nacht breekt een verschrikkelijke sneeuwjacht los, maar de volgende morgen is een wonder geschied: het blad is er nog en Baxter wil weer leven. Onder het raam en een naast een ladder ligt de bejaarde schilder Ratoff, die een blad geschilderd heeft en aan de plant bevestigd heeft - hij heeft zijn leven geofferd om dat van een jonge vrouw te redden. Peters is Baxters zuster. In de THE RANSOM OF RED CHIEF van Howard Hawks kidnappen twee Newyorkse schlemielen (Allen en Levant) het zoontje (Akers) van rijke ouders uit een klein stadje in Alabama - het blijkt zo`n pestjoch te zijn dat de hele stad feestviert omdat ze van hun kwelgeest verlost zijn; de ouders weigeren het losgeld op te brengen. De twee boeven blijft niets anders over zijn vader en moeder geld aan te bieden om hem weer kwijt te raken... THE GIFT OF THE MAGI (regie: Henry King) gaat over een echtpaar dat het niet breed heeft. Crain heeft prachtig lang goudblond haar en Granger heeft een fraai gouden horloge. Het is Kerstmis en ze willen elkaar een kado geven: Crain verkoopt haar haar en koopt daarmee een horlogeketting en Granger schraapt zijn laatste cent bijelkaar om twee sjieke haarkammen te kopen... Hoewel de verhaaltjes vederlicht zijn zetten de rollen goed spel neer. Schrijver O'Henry, die op 11 september 1862 werd geboren, heette in werkelijkheid William Sidney en pende zijn geschiedenissen in de bak, waar hij vijf jaar doorbracht, nadat hij daarvoor een karig betaald baantje had gehad als kassier bij een bank.

People Will Talk

1951 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Cary Grant, Jeanne Crain, Finlay Currie, Walter Slezak en Hume Cronyn.

Een zeer ongewone, boeiende combinatie van komedie en drama over de filosofische dokter Grant en zijn pati[KA3]ente Crain, die zijn echtgenote wordt. Een goede rolbezetting; hoewel deze film stijf staat van de dialoog (er wordt echt heel erg veel afgeleuterd), is hij zeer de moeite waard.

On the Riviera

1951 | Komedie, Musical, Drama

Verenigde Staten 1951. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Danny Kaye, Gene Tierney, Corinne Calvet, Marcel Dalio en Jean Murat.

Een veerkrachtige muzikale komedie met Danny in een dubbelrol als variété-artiest en Franse oorlogsheld. 'Ballin' the Jack' en andere liedjes in een levendige film. Een herverfilming van FOLIES BERGERE met Maurice Chevalier, later nog eens met Kaye verfilmd als ON THE DOUBLE.

Fourteen Hours

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Paul Douglas, Richard Basehart, Barbara Bel Geddes, Debra Paget en Grace Kelly.

Goed gemaakte spannende film over een man die dreigt over de rand te springen. Grace Kelly's filmdebuut.

The Big Lift

1950 | Romantiek

Verenigde Staten 1950. Romantiek van George Seaton. Met o.a. Montgomery Clift, Paul Douglas, Cornell Borchers, O.E. Hasse en Bruni Löbel.

Berlijn 1949, vier jaar na WO II. De Russen hebben de stad geblokkeerd en Britten en Amerikanen verzorgen voedsel e.d. via een luchtbrug. Clift en Douglas maken deel uit van een luchttransporteskader, maar hun visie over hun missie is compleet tegengesteld. In gezelschap van twee schonen, op wie ze verliefd worden, brengen ze een tijdje door in het bezette Berlijn. Seaton schreef zelf dit scenario, dat eigenlijk interessanter is als getuigenis van de levensomstandigheden in de voormalige Reichshauptstatdt in die periode, dan het minder overtuigende verhaal. Goed spel van de hoofdrollen, die de geestige dialogen uitstekend brengen. De camera van Charles G. Clarke rolde langs de echte ruïnes van het vernielde Berlijn en Alfred Newman componeerde de begeleidende score.

Panic in the Streets

1950 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Elia Kazan. Met o.a. Richard Widmark, Paul Douglas, Barbara Bel Geddes, Jack Palance en Zero Mostel.

Nadat ze verloren hebben bij een pokerspelletje, volgen drie kruimeldieven de winnaar, een zieke zeeman. Hij wordt gedood en bij de lijkschouwing blijkt dat de man was besmet met een gevaarlijke longziekte, bekend als de 'zwarte dood'. De kans is groot dat zijn moordenaars zijn geïnfecteerd, wat tot een epidemie zou kunnen leiden. Er volgt een zenuwslopende jacht op het drietal. Benauwend realistische thriller, gemaakt in de documentaire stijl van NAKED CITY. De haven van New Orleans was een uitstekende locatie voor de sfeeropbouw. Een film die je klamme handen bezorgt. Sterk en goed gestructureerd scenario van Richard Murphy en Daniel Fuchs naar een verhaal van Edna en Edward Anhalt, dat met een Oscar werd beloond. De acteurs leveren stuk voor stuk een knappe prestatie. Fotografie van Joseph MacDonald.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

Broken Arrow

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Delmer Daves. Met o.a. James Stewart, Jeff Chandler, Debra Paget, Basil Ruysdael en Will Geer.

Befaamde western waarin Stewart de rol van Tom Jefford speelt, die probeert de vrede met de Apachen en hun grote leider Cochise (Chandler) te handhaven. Hierdoor neemt hij stelling tegen de blanken die een oorlog proberen uit te lokken en de Indianen als tweederangs mensen willen behandelen. Vanaf dit moment nam de westernindustrie het vaak op voor de Indianen in plaats van hen alleen maar als bloeddorstige agressieve wezens af te schilderen. Indianen kregen nu ook gevoel en kenden nu ook liefde. Het scenario van Michael Blankfort is gebaseerd op de roman [KL]Blood Brother[KLE] van Elliott Arnold. De film werd gevolgd door een gelijknamige tv-serie (1956-1958) met John Lupton en Michael Ansara in de rollen van Stewart en Chandler.

All About Eve

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm en Gary Merrill.

'Fasten your seatbelts,' snerpt Margo Channing (Davis) in deze klassieker met de k van koninklijk, 'It's going to be a bumpy night.' Perfecte samenvatting van het aartsvileine verhaal over de op jaren komende Broadway-ster Channing die bewonderaarster Eve Harrington (Baxter) tot haar persoonlijke assistent benoemt. Wat Margo niet weet: Eve wil haar idool onttronen. Er valt een boek te schrijven over Mankiewicz' genadeloze glamourdissectie met het cirkelnarratief, en alle rumoer rondom de film draagt nog bij aan zijn mythische status. Bijrol van Marilyn Monroe. Zes Oscars. Naar 'The Wisdom of Eve' van Mary Orr.

Twelve O'Clock High

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Hugh Marlowe, Gary Merrill, Millard Mitchell en Dean Jagger.

In 1942 wordt een Amerikaans regiment oorlogsvliegers gelegerd in de buurt van Londen. Het lijdt grote verliezen, en het moreel van de soldaten wordt danig aangetast. De legerleiding besluit de bevelhebbende officier te vervangen door generaal Savage (Peck), een man die door zijn ijzeren discipline niet erg geliefd is bij de soldaten. Een sterke oorlogsfilm, die zich vooral concentreert op de teamgeest die moet heersen onder soldaten van hetzelfde kamp. Eensgezindheid en geloof in bevelhebbers kan aanzetten tot moedige daden. Patriottische propaganda, die echter in een boeiende vorm werd gegoten door auteurs Sy Bartlett en Beirne Lay Jr., die zelf hun roman adapteerden. Schitterend spel van Peck en zijn partners. Jagger kreeg een Oscar voor zijn bijrol. Fotografie van Leon Shamroy. In 1964-67 bewerkt tot een populaire tv-serie, met Robert Lansing als generaal Savage.

Thieves' Highway

1949 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Jules Dassin. Met o.a. Richard Conte, Valentina Cortese, Lee J. Cobb, Barbara Lawrence en Jack Oakie.

Een opwindend drama over onderwereldfiguren die zich met het vrachtverkeer in Californië gaan bezig houden. Een film met veel vaart en Cortese's VS-debuut.

Prince of Foxes

1949 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Wanda Hendrix, Orson Welles, Marina Berti en Everett Sloane.

In het middeleeuwse Itali[KA3]e neemt avonturier Power het op tegen de almachtige Cesare Borgia (een overdonderende Welles), maar dit wordt hem niet in dank afgenomen en kost hem haast het leven. Een luxueus, op locatie gefilmd (door Leon Shamroy) cape- en degen-drama, dat mooier oogt dan het scenario (van Milton Krims, naar de roman van Samuel Shellabarger) zou doen vermoeden. Maar Welles te zien als de gewiekste misdadiger is op zich reeds de moeite waard. De melodieuze symfonische score is van Alfred Newman. Typisch pseudo-historisch product van het na-oorlogse Hollywood.

Pinky

1949 | Film noir, Western, Drama

Verenigde Staten 1949. Film noir van Elia Kazan. Met o.a. Jeanne Crain, Ethel Barrymore, Ethel Waters, Nina Mae McKinney en William Lundigan.

Pioniersrassendrama over negermeisje, dat voor blank doorgaat, en terugkeert naar haar Zuidelijke thuis. Nog steeds effectief, met goede steun van Waters en Barrymore.

A Letter to Three Wives

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Jeanne Crain, Linda Darnell, Ann Sothern, Kirk Douglas en Paul Douglas.

Crain, Darnell en Sothern krijgen tijdens een picknick een brief van de vamp van de stad, die beweert dat ze ervandoor is met een van hun echtgenoten. De vraag is welke. Wat een leuk dagje uit had moeten worden, verandert in een maalstroom van twijfels en verdenkingen. Schitterende dramatische komedie, die toont hoe drie vriendinnen reageren op een brief die meer vragen dan oplossingen biedt. De stem van de schrijfster van de brief is van Celeste Holm. Spel is over de hele linie fantastisch. Mankiewicz kruidde het scenario, dat hij baseerde op Vera Caspary's adaptatie van John Klempners roman, met subtiele humor, die nog even actueel is als toen de film werd gedraaid. Hij sleepte dan ook twee Oscars in de wacht: voor de beste regie en voor het beste script. Uitstekende fotografie van Arthur Miller, en een licht dramatische score van Alfred Newman. In 1985 opnieuw gemaakt, als tv-film.

Yellow Sky

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van William A. Wellman. Met o.a. Gregory Peck, Anne Baxter, Richard Widmark, Robert Arthur en John Russell.

Deze klassieke western werd geschreven door producent Lamar Trotti naar de roman van W.R. Burnett, en prachtig in beeld gebracht door Joe MacDonald. Een groepje van zeven bankrovers (waarvan er één sterft) verschuilt zich in een spookstad in de zoutvlakten. Daar blijkt Barton te wonen met zijn dochter Baxter. De outlaw-leider Peck wil met Barton delen indien deze het goud verstopt, maar bendelid Widmark wil de man bedriegen en dat brengt Widmark en Peck tegenover elkaar. Van deze goede sfeer-western lag de montage in handen van de latere regisseur Harmon Jones. Herverfilmd als THE JACKALS in 1967, toen verplaatst naar Zuid-Afrika.

When My Baby Smiles at Me

1948 | Musical

Verenigde Staten 1948. Musical van Walter Lang. Met o.a. Betty Grable, Dan Dailey, Jack Oakie, June Havoc en James Gleason.

Een doorsnee-musical zonder meer over een variété- artiestenpaar dat uit elkaar gaat als één van beiden een baan op Broadway kan krijgen. Natuurlijk komen ze weer bij elkaar terecht. Naar het beroemde toneelstuk Burlesque. Tevoren verfilmd als DANCE OF LIFE en SWING HIGH, SWING LOW.

Unfaithfully Yours

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Preston Sturges. Met o.a. Rex Harrison, Linda Darnell, Barbara Lawrence, Rudy Vallee en Kurt Kreuger.

Als we Sturges´ intimi mogen geloven is Unfaithfully yours zo ongeveer zijn zelfportret met Rex Harrison als alter ego. Harrison is in de film weliswaar geen scenarioschrijver/regisseur maar een dirigent, een gevierd maestro die z´n werk serieus neemt maar altijd tijd heeft voor een geintje, een aimabele man met uitzinnige driftbuien, een jaloerse minnaar die zich niet straffeloos laat bedriegen. Voeg daarbij een portie eigenwijsheid, trots en goedgelovigheid en Harrisons vermeend trouweloze echtgenote (Darnell) kan een film lang bijna geen goed meer doen. Tijdens een concert bedenkt hij drie manieren om haar uit de weg te ruimen (plannen die steeds passen bij de muziek die hij uitvoert) maar wat bij het maat slaan kans van slagen heeft, blijkt in de praktijk tot mislukken gedoemd. Dat levert fraaie slapstick op. Harrison genoot ervan. Net als Sturges, naar verluidt.

The Snake Pit

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Mark Stevens, Leo Genn, Celeste Holm, Glenn Langan en Helen Craig.

Eén van de eerste films die intelligent geestelijke ineenstortingen en het langzame herstel bekijkt. Deze aangrijpende film in een inrichting gesitueerd mist thans waarschijnlijk het schokeffect van weleer, maar heeft nog genoeg kracht. De Havilland speelt prachtig.

Cry of the City

1948 | Misdaad

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Victor Mature, Richard Conte, Fred Clark, Shelley Winters en Betty Garde.

Het MANHATTAN MELODRAMA over een tweetal jeugdvrienden, waarvan er een bij de politie gaat en de ander het verkeerde pad opgaat, wordt nog eens overgedaan; handig maar voorspelbaar. Scenario van Richard Murphy naar de roman van Henry Edward Helseth The Chair for Martin Rome.

Mother Wore Tights

1947 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1947. Komedie van Walter Lang. Met o.a. Betty Grable, Dan Dailey, Mona Freeman, Connie Marshall en Vanessa Brown.

Een van Grables populairste films gaat over de belevenissen van een vaudeville-duo. Kleurrijk opgezet, aantrekkelijke kostuums, nostalgisch-klinkende songs, Oscar-winnende muziek van Alfred Newmen en een gastoptreden van Señor Wences.

I Wonder Who's Kissing Her Now

1947 | Musical

Verenigde Staten 1947. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. June Haver, William Frawley, Reginald Gardiner, Lenore Aubert en Gene Nelson.

Een van Grables populairste films gaat over de belevenissen van een vaudeville-duo. Kleurrijk opgezet, aantrekkelijke kostuums, nostalgisch-klinkende songs, Oscar-winnende muziek van Alfred Newmen en een gastoptreden van Señor Wences.

Gentleman's Agreement

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Gregory Peck, Dorothy McGuire, John Garfield, Celeste Holm en Anne Revere.

Serieuze filmbewerking van Laura Z. Hobsons roman over een schrijver (Peck) die pretendeert dat hij joods is, en stuit op een tomeloos antisemitisme. Holm won een Oscar als Best Supporting Actress met haar rol van chique maar eenzame moderedactrice en Kazan kreeg er een voor zijn regie. De destijds gedurfde benadering van het onderwerp komt tegenwoordig als vrij mak over.

Captain From Castile

1947 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1947. Drama van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Jean Peters, Cesar Romero, Lee J. Cobb en John Sutton.

Power ziet zich genoodzaakt wraak te nemen voor de gemene behandeling van zijn familie door Sutton; uiteindelijk dient hij onder Cortez (Romero) tijdens diens verovering van Mexico. Kleur en romantiek omwille van de kleur en romantiek. Prachtig gefotografeerd, en muziek van Alfred Newman, die tot de betere van Hollywood hoort.

Margie

1946 | Familiefilm, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1946. Familiefilm van Henry King. Met o.a. Jeanne Crain, Glenn Langan, Lynn Bari, Esther Dale en Hobart Cavanaugh.

Terwijl ze samen met haar dochter door oude spullen rommelt, schildert Margie (Crain) een beeld van haar eigen tienertijd rond 1925, toen ze bij haar grootmoeder woonde en scholier was. De komst van de nieuwe leraar Frans (Langan) deed heel wat meisjesharten sneller kloppen, en vooral het hare. Een sympathiek, nostalgisch tijdsbeeld, dat een vrouw schetst voor haar eigen dochter om haar duidelijk te maken dat er niets nieuws onder de zon is. Crain is uitstekend in de titelrol. F. Hugh Herbert distilleerde het scenario uit verhalen van Ruth McKenney en Richard Bransten. In beeld gebracht door Charles Clarke. Voor de score was Alfred Newman verantwoordelijk. De titelmelodie van de film werd een internationaal succes.

Dragonwyck

1946 | Horror

Verenigde Staten 1946. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Gene Tierney, Walter Huston, Vincent Price, Anne Revere en Spring Byington.

Historische rilfilm. Plaats van handeling: een groot onheilspellend huis aan de Hudson. Goede rolbezetting, maar aan elkaar geplakte stukken, die niet naadloos in elkaar overgaan. De regie was eigenlijk voorbestemd aan Ernst Lubitsch; hij moest laten afweten wegens ziekte en Mankiewicz van oorsprong (scenario)schrijver - hij pende uiteraard het draaiboek voor deze prent - begon zijn carrière als regisseur. Camerawerk van Arthur Miller.

Centennial Summer

1946 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1946. Musical van Otto Preminger. Met o.a. Jeanne Crain, Cornel Wilde, Linda Darnell, Dorothy Gish en William Eythe.

Ontspannende en chique uitgevoerde musical over de tentoonstelling in Philadelphia in 1876, met de zusters Crain en Darnell die beiden dingen naar de aantrekkelijke Wilde. De genietbare muziek van Jerome Kern draagt zeker aan de film bij.

The Dolly Sisters

1945 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1945. Muziek van Irving Cummings. Met o.a. Betty Grable, John Payne, June Haver, S.Z. Sakall en Reginald Gardiner.

Sentimentele flauwekul met twee lieflijke sterren en een gezelschap met oude favoriete liedjes uit de gouden tijd van het vaudeville.

State Fair

1945 | Musical

Verenigde Staten 1945. Musical van Walter Lang. Met o.a. Jeanne Crain, Dana Andrews, Dick Haymes, Vivian Blaine en Charles Winninger.

Een opwindende musical over het wel en wee van een gezin op een kermis in Iowa. Kleurrijk en met prima liedjes: 'Grand Night For Singing' en het Oscar-winnende 'It Might As Well Be Spring'. Hertiteld: IT HAPPENED ONE SUMMER.

Leave Her to Heaven

1945 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1945. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Gene Tierney, Cornel Wilde, Jeanne Crain, Vincent Price en Mary Philips.

Tierney's moeder zegt: 'Er niets is aan de hand met Ellen. Ze bemint een beetje te veel, da's alles'. Maar ze bemint sommige mensen tot de dood erop volgt! Rommel, maar handig en zeer vakkundig gedaan. Wat is Tierney mooi in Technicolor, opgenomen door met een Oscar bekroonde Leon Shamroy. En wat vind je van die ongelooflijke optrekjes in Maine en New Mexico! Het scenario is van Jo Swerling naar een roman van Ben Ames Williams. Opnieuw gefilmd voor tv met de titel TOO GOOD TO BE TRUE.

A Tree Grows in Brooklyn

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Dorothy McGuire, Joan Blondell, James Dunn, Lloyd Nolan en Peggy Ann Garner.

Een gevoelige verfilming van de roman van Betty Smith over een meisje, Garner, dat moeite heeft met een ongelukkige gezinssfeer. Dunn kreeg een Oscar voor zijn rol als alcoholistische vader, en Garner kreeg een speciale Oscar.

A Royal Scandal

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Ernst Lubitsch en Otto Preminger. Met o.a. Tallulah Bankhead, Charles Coburn, Anne Baxter, William Eythe en Vincent Price.

Zedenkomedie over Catharina de Grote van Rusland die gunsteling soldaat Eythe bevordert tot hoge officier; begonnen door Lubitsch, voltooid door Preminger.

A Bell for Adano

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. John Hodiak, Gene Tierney, William Bendix, Glenn Langan en Richard Conte.

Verfilming van John Hersey's treffende vertelling over de bezetting van een klein Italiaans dorp door Amerikanen in WO II. Hodiak is de oprechte commandant, Bendix zijn adjudant en blonde Tierney is het meisje uit het dorp tot wie hij zich aangetrokken voelt. Script van Lamar Trotti en Norman Reilly Rain.

Wilson

1944 | Biografie

Verenigde Staten 1944. Biografie van Henry King. Met o.a. Alexander Knox, Charles Coburn, Geraldine Fitzgerald, Thomas Mitchell en Vincent Price.

Een schitterende biografie over de Amerikaanse president die tijdens WO I het idee kreeg voor een Volkerenbond, wat een obsessie voor hem werd. Eén van Hollywoods beste films, maar... kijk uit voor inkortingen.

The Sullivans

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Lloyd Bacon. Met o.a. Anne Baxter, Thomas Mitchell, Selena Royle, Ward Bond en Bobby Driscoll.

Vader Mitchell heeft het niet gemakkelijk met zijn kroost, die bestaat uit vijf zonen en een dochter. Met liefde en toewijding voedt hij hen op tot intelligente jonge mensen en elke crisissituatie kan hij de baas. De jongens hebben alles over voor elkaar en zelfs als de jongste trouwt blijven ze onafscheidelijk. Dan breekt de oorlog uit. Ze geven zich op als vrijwilligers bij de marine, op voorwaarde dat ze bij elkaar kunnen blijven. Eén van de hoogtepunten van het Amerikaanse filmdrama, knap gemaakt, subliem gespeeld. Het op waar gebeurde belevenissen gebaseerde scenario van Mary McCall Jr., naar een verhaal van Edward Doherty en Jules Schermer is pakkend en ontroerend. Een onvervalst stukje Americana, een sentimentele hulde aan heldenmoed. De camera was in handen van Lucien Andriot. Cyril J. Mockridge componeerde de score, die gearrangeerd en gedirigeerd werd door Alfred Newman. Ook bekend als THE FIGHTING SULLIVANS.

The Purple Heart

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Farley Granger, Sam Levene, Richard Conte en Tala Birell.

Boeiend luchtmachtverhaal over een Amerikaanse vliegtuigbemanning, neergeschoten tijdens een raid op Tokio. Sterke rolbezetting, goed acteerwerk.

The Keys of the Kingdom

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Gregory Peck, Thomas Mitchell, Edmund Gwenn, Cedric Hardwicke en Peggy Ann Garner.

Peck als Schot heeft een vriendin, die sterft in het kraambed tijdens de geboorte van haar kind van een onbekende vader. Hij is daarover zo onthutst, dat hij besluit als missionaris naar China te gaan. Hij verkondigt daar het geloof op een onorthodoxe manier en richt een klein ziekenhuis op. Op een goede dag geneest hij de zoon van de plaatselijke mandarijn, die zich uit dankbaarheid wil laten bekeren tot het Christendom. Hoewel deze behoorlijk goede film niet al te veel vaart heeft, speelt Peck zijn rol zeer waardig. Price is Angus Mealy en McDowall is Peck als jongen. Gebaseerd op de dikke roman van A.J. Cronin.

Sunday Dinner for a Soldier

1944 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1944. Komedie van Lloyd Bacon. Met o.a. Anne Baxter, John Hodiak, Charles Winninger, Anne Revere en Chill Wills.

Een hartveroverende film over een gezin dat een soldaat uitnodigt voor het eten. Hun goedheid wordt beloond. Een verrukkelijke komedie.

Irish Eyes Are Smiling

1944 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1944. Musical van Gregory Ratoff. Met o.a. June Haver, Monty Woolley, Dick Haymes, Anthony Quinn en Maxie Rosenbloom.

Kleurrijk gedoe over een componist van beroemde Ierse liedjes, met een plezierige rolverdeling en bekende deuntjes.

The Song of Bernadette

1943 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1943. Biografie van Henry King. Met o.a. Jennifer Jones, William Eythe, Charles Bickford, Vincent Price en Lee J. Cobb.

Een langdradig, melodramatisch, maar schitterend verhaal over de jonge Maria Bernarda Soubirous, bekend als Bernadette, uit Lourdes die rond 1858 in een grot achttien Maria-verschijningen had. Ze werd niet onmiddellijk geloofd en haalde zich in plaats daarvan de woede van de plaatselijke bevolking op haar hals. Ze werd later heilig verklaard en Lourdes is een bekend bedvaartsoord met een religieuze miljoenen-industrie en een aantal wonderbaarlijke genezingen. Jones kreeg een Oscar als Beste Actrice, Arthur Miller voor het camerawerk en Alfred Newman voor de muziek. Linda Darnell speelt, zonder vermelding op de titelrol, de Maagd Maria. George Seaton bewerkte de biografische roman van Franz Werfel tot scenario.

Heaven Can Wait

1943 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1943. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Gene Tierney, Don Ameche, Charles Coburn, Marjorie Main en Laird Cregar.

Notoir rokkenjager en dandy Henry Van Cleve (Don Ameche) is overleden en meldt zich bij de poorten van de Hel, aangezien hij verwacht daar te zullen belanden. De duivel, hier aangesproken met Zijne Excellentie, is er niet van overtuigd dat Van Cleve noodzakelijkerwijs de lift naar 'beneden' moet nemen en onderwerpt hem aan een verhoor. In flashbacks passeert het leven van de zojuist gestorvene de revue. Dit originele sprookje, de enige film die regisseur Ernst Lubitsch in Technicolor maakte, is een bewerking van het toneelstuk 'Birthday' van de Amerikaans-Hongaarse scenarioschrijver Leslie Bush-Fekete.

Coney Island

1943 | Musical

Verenigde Staten 1943. Musical van Walter Lang. Met o.a. Betty Grable, George Montgomery, Cesar Romero, Charles Winniger en Phil Silvers.

Vrolijke, aangename musical rond de eeuwwisseling over bar-artieste Grable die door Montgomery in te palmen een beroemde ster van de revue wordt. Opnieuw gemaakt als WABASH AVENUE.

Claudia

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edmund Goulding. Met o.a. Dorothy McGuire, Robert Young, Ina Claire, Reginald Gardiner en Olga Baclanova.

Warme komedie over een jonge Claudia (McGuire) die plotseling trouwt, te maken krijgt met problemen van volwassenheid, en in een korte tijd veel over het leven leert; prachtig geacteerd. Filmdebuut van McGuire, die deze rol al op Broadway had gespeeld.

This Above All

1942 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Tyrone Power, Joan Fontaine, Thomas Mitchell, Nigel Bruce en Gladys Cooper.

Deze bejaarde WO II-film verraadt zijn leeftijd. Toch een ijzersterk verhaal met een goede bezetting naar een boek van Eric Knight over de verbitterde soldaat Power die weer moed opdoet als hij de liefde vindt bij de vaderlandslievende Britse Fontaine.

The Black Swan

1942 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Maureen O'Hara, Laird Cregar, Thomas Mitchell en George Sanders.

17de-eeuwse piratenkapitein Henry Morgan (Cregar) wordt door de Britse koning benoemd tot gouverneur van Jamaica, op voorwaarde dat hij zijn levensstijl wijzigt en zich inzet voor het verdrijven van zijn ex-collega`s uit de Cara[KA3]iben. Niet al zijn manschappen zijn even blij met deze gang van zaken. Kapitein Leech (Sanders) en zijn mannen willen hun eigen gang gaan, maar Morgan stuurt James Waring (Power) achter hen aan. Met veel gevoel voor humor gemaakte zeeroversfilm met een schitterende Power, die de mooie O`Hara redt uit de klauwen van snoodaards als Sanders en Quinn. Een pretentieloze actiefilm, die de liefhebbers van het genre biedt wat ze verwachten. Scenario van Ben Hecht en Seton I. Miller, naar de roman van Rafael (SCARAMOUCHE) Sabatini. Leon Shamroy kreeg een Oscar voor zijn kleurrijke fotografie, maar Alfred Newman die voor de score was genomineerd, greep naast de prijs.

Ten Gentlemen From West Point

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. George Montgomery, Maureen O'Hara, John Sutton, Laird Cregar en Victor Francen.

Een verhaal over de eerste jaren van de militaire academie West Point met de onbetrouwbare commandant Cregar en andere militaire sterotypen in het centrum van de aandacht. Toch nog steeds amusant.

Springtime in the Rockies

1942 | Musical

Verenigde Staten 1942. Musical van Irving Cummings. Met o.a. Betty Grable, Carmen Miranda, Cesar Romero, Charlotte Greenwood en Edward Everett Horton.

Een aantrekkelijke bezetting in deze showbizmusical, met muziek van Henry James en zijn orkest: 'I Had The Craziest Dream'.

Song of the Islands

1942 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1942. Musical van Walter Lang. Met o.a. Betty Grable, Victor Mature, Jack Oakie, Thomas Mitchell en Billy Gilbert.

Mature is nieuwkomer op het eiland in de Stille Zuidzee; Grable het meisje dat er woont, met wie hij ruziet en vrijt. Een glad muzikaal niemendalletje.

Son of Fury

1942 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1942. Avonturenfilm van John Cromwell. Met o.a. Tyrone Power, Gene Tierney, George Sanders, Frances Farmer en Roddy McDowall.

Een goede historische film over aristocraat Sanders die neef Power verstoot die naar een afgelegen eiland vlucht om een plan tot wraak te smeden. Ook Tierney is op het eiland. Nieuwe versie: TREASURE OF THE GOLDEN CONDOR.

Roxie Hart

1942 | Komedie

Verenigde Staten 1942. Komedie van William A. Wellman. Met o.a. Ginger Rogers, Adolphe Menjou, George Montgomery, Lynne Overman en Nigel Bruce.

Beweeglijke persiflage op de Roaring Twenties met Rogers op zoek naar publiciteit en terechtstaand wegens moorden, met Menjou als haar theatrale advocaat. Dolkomische verwikkelingen maken de zwakke plekken weer goed.

December 7: The Movie

1942 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Drama van John Ford en Gregg Toland. Met o.a. Walter Huston, Harry Davenport, Dana Andrews en Paul Hurst.

VV.

That Night in Rio

1941 | Musical

Verenigde Staten 1941. Musical van Irving Cummings. Met o.a. Alice Faye, Don Ameche, Carmen Miranda, J. Carrol Naish en Curt Bois.

Een lopende-bandmusical van 20th Century-Fox over naamsverwisselingen, met goed gebruik van Miranda's capaciteiten. Eerder verfilmd als FOLIES BERGERE en later als ON THE RIVIERA.

Remember the Day

1941 | Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Historische film van Henry King. Met o.a. Claudette Colbert, John Payne, John Shepperd, (Shepperd Strudwick) en Ann B. Todd.

Sentimentele reeks terugblikken op de dagen vòòr WO I in Amerika, met fijne rollen van Colbert en Payne als verliefde onderwijzeres en onderwijzer.

Man Hunt

1941 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van Fritz Lang. Met o.a. Walter Pidgeon, Joan Bennett, George Sanders, John Carradine en Roddy McDowall.

Scherpschutter Pidgeon wil de gevaarlijkste man die de wereld ooit voortbracht, Adolf Hitler, vermoorden. Hij slaagt erin door te dringen tot vertrekken van de gehate dictator, maar voordat hij de trekker kan overhalen, wordt hij gearresteerd door de SS en daarna verschrikkelijk gefolterd. De Duitsers bieden hem de vrijheid op voorwaarde dat hij een verklaring ondertekent dat hij in opdracht van de Britse regering handelde. Hij weigert. Naderhand slaagt hij erin te ontsnappen. Razend spannende anti- nazi-film, gemaakt door een man die het fascistische apparaat van dichtbij meemaakte en die zelf voor de vernietigingsdrang ervan moest vluchten. Lang's haat is voelbaar in elk beeld van de film. Schitterende vertolkingen van heel wat bekende acteurs. Dudley Nichols bewerkte de roman Rogue Male van Geoffrey Household. Arthur Miller zorgde voor de fotografie. Nn 1976 opnieuw gefilmd als ROGUE MALE.

How Green Was My Valley

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van John Ford. Met o.a. Walter Pidgeon, Maureen O'Hara, Donald Crisp, Anna Lee en Roddy McDowall.

Een warm drama over mijnwerkers uit Wales, waarin Crisps grote, hechte familie centraal staat. Prachtig gefilmd, bijzonder goed geregisseerd, winnaar van vijf Academy Awards.

Belle Starr

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Irving Cummings. Met o.a. Randolph Scott, Gene Tierney, Dana Andrews, John (Sheppard) Sheppard (Strudwick) en Elizabeth Patterson.

Prima western rond de legendarische Belle Starr (Tierney), aan het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Verbitterd over de nederlaag van de Zuidelijken en de wijze waarop Noordelijke profiteurs het Zuiden uitzuigen doet haar trouwen met rebellenleider Scott. Samen vechten ze tegen de profiteurs tot ze op een dag haar man wil waarschuwen voor een val die is opgezet voor hen. Ze verliest daarbij het leven. Scott is goed in zijn rol, het scenario van Lamar Trotti naar een verhaal van Niven Busch en Cameron Rogers is goed, het camerawerk van Ernest Palmer en Ray Rennehan is meer dan goed, maar het spel van Tierney is weinig overtuigend; dat is de enige zwakke plek in de film.

Ball of Fire

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oskar Homolka, Dana Andrews en Dan Duryea.

Burlesque danseres trekt in bij acht preutse professoren (met Cooper aan het hoofd) om hen ter zijde te staan de 'slang'-taal te expliqueren voor hun nieuwe encyclopedie. Heerlijke bewerking van het Sneeuwitje en de-zeven-dwergen-gegeven door scenarioschrijvers Billy Wilder en Charles Brackett. Opnieuw gemaakt als: A SONG IS BORN.

A Yank in the RAF

1941 | Muziek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Muziek van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Betty Grable, John Sutton, Reginald Gardiner en Donald Stuart.

Power zit er enkel in het om in Londen gestationeerd revuemeisje Grable te zien. Ze vormen een aardig team. Liedjes: 'Another Little Dream Won't Do Us Any Harm', 'Hi-Ya Love'.

Tin Pan Alley

1940 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1940. Musical van Walter Lang. Met o.a. Alice Faye, Betty Grable, Jack Oakie, John Payne en Esther Ralston.

Een voorspelbaar verhaal over liedjescomponisten die er pro beren te komen, opgevrolijkt door de Oscarwinnende muziek van Alfred Newman en kleurige nummers zoals 'The Sheik of Araby' met Gilbert als sultan. Oakie is in topvorm.

The mark of Zorro

1940 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Rouben Mamoulian. Met o.a. Tyrone Power, Linda Darnell, Basil Rathbone, Gale Sondergard en Eugene Pallette.

Power is Don Diego, de gevierde vechter uit Madrid, die in 1820 terugkeert naar L.A. dat toen nog tot Mexico behoorde. Hij ontdekt dat zijn vader zijn burgermeestersschap heeft moeten opgeven en plaats heeft moeten maken voor de schurk Bromberg. Diego wordt de vierde Wreker van het Kwaad en Brombergs fraaie dochter Darnell helpt Zorro. Onderhoudend, flitsend en fraai gemaakt. Gebaseerd op het boek The Curse of Capistrano van John McCulley. In feite een herverfilming van de rolprent uit 1920. Het camerawerk van Arthur Miller is schitterend vakwerk. Scenario van John Taintor Foote.

The Westerner

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van William Wyler. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Doris Davenport, Fred Stone en Paul Hurst.

Rechter Roy Bean wordt de Hanging Judge genoemd. De ongevoelige man heeft echter een zwakke plek: een vrouw, die Lili Langtry heet. Als een man voor een paardendief wordt aangezien, weet hij de rechter te vermurwen door te zeggen dat hij met haar bevriend is.

The Grapes of Wrath

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin en Dorris Bowden.

Het verhaal van de arme boerenfamilie Joad, die naar Californië emigreert omdat de nieuwe grondeigenaren overschakelen op oogst- en landbouwmachines. Een meesterlijke, niet te evenaren film.

Maryland

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Henry King. Met o.a. Walter Brennan, Fay Bainter, Brenda Joyce, John Payne en Charles Ruggles.

Een voorspelbaar verhaal uitvoerig uitgewerkt. Bainter verbiedt haar zoon paard te rijden omdat zijn vader daarbij is omgekomen. Een landschap in prachtige kleurenfotografie.

Foreign Correspondent

1940 | Thriller, Oorlogsfilm, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders en Albert Bassermann.

Alleen al de moeite waard vanwege de Nederlandse setting, al zullen de nagebouwde Amsterdamse grachtenpandjes en de Hollandse windmolens weinigen overtuigen. De plot is tamelijk onnavolgbaar en heeft iets te maken met een buitenlandse correspondent, een vredesorganisatie waarvan de leden eigenlijk spionnen zijn en de ontvoering van een Nederlandse diplomaat. Dat neemt niet weg dat Hitchcock van dit alles een uitermate onderhoudende thriller annex oorlogsfilm weet te maken. Hitchcocks tweede Hollywoodfilm, maar de eerste Amerikaanse met zijn duidelijk herkenbare stijl.

Brigham Young-Frontiersman

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Linda Darnell, Dean Jagger, Brian Donlevy en John Carradine.

Goedbedoeld, maar belachelijk portret van de Mormonenleider uit de titel met Jagger in een symbolische hoofdrol. De meeste aandacht gaat echter uit naar de lauwe romance tussen Power en Darnell. Astor komt helemaal niet over als de eenvoudige huisvrouw.

Young Mr. Lincoln

1939 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van John Ford. Met o.a. Henry Fonda, Alice Brady, Marjorie Weaver, Donald Meek en Richard Cromwell.

De jonge Abraham Lincoln begon zijn loopbaan als plattelands- advocaat. Ford concentreert zich vooral op twee legendarische feiten uit die periode van zijn leven: het verhinderen van een lynchpartij en een vurig pleidooi in een suspensvolle sc[KA2]ene voor de rechtbank, waarbij hij de onschuld bewijst van een van moord verdachte man. Fonda schittert in de titelrol. Het knappe scenario van Lamarr Trotti werd met veel gevoel voor detail en periode-tekening in beeld gebracht door Ford op het hoogtepunt van zijn kunnen. De bijrollen (w.o. Brady) presteren stuk voor stuk uitstekend. Terecht een van de grote Amerikaanse filmklassiekers.

Wuthering Heights

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Wyler. Met o.a. Laurence Olivier, Merle Oberon, David Niven, Flora Robson en Donald Crisp.

Eerste en volgens velen beste filmbewerking van Emily Bronte's literaire klassieker vertelt met grote visuele gratie de tragische liefdesgeschiedenis van Heathcliff en Cathy. Ze groeien samen op en raken verliefd. Maar Cathy trouwt met een ander. De in Duitsland geboren Amerikaan Wyler, een notoir 'moeilijke' regisseur, bracht zijn hoofdrolspelers tot grote hoogten: de film vormde de springplank voor de Hollywoodcarrière van de Engelse Olivier. Van de acht Oscarnominaties werd alleen die voor het zwart-wit werk van cameraman Gregg Toland verzilverd.

They Shall Have Music

1939 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1939. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Jascha Heifetz, Joel McCrea, Andrea Leeds, Walter Brennan en Gene Reynolds.

Het hoogtepunt uit Samuel Goldwyns streven de klassieke muziek naar de massa's te brengen en een filmster van Heifetz te maken. Het verhaal gaat over kinderen met een achterstand die Brennan helpen zijn muziekschool te behouden door Heifetz om een liefdadigheidsvoorstelling te vragen.

The Star Maker

1939 | Musical, Biografie

Verenigde Staten 1939. Musical van Roy Del Ruth. Met o.a. Bing Crosby, Louise Campbell, Laura Hope Crews, Ned Sparks en Ethel Griffies.

Crosby speelt Gus Edwards, een variété-impresario die onbekend talent in sterren veranderde. Deze plezierige musical houdt zich niet steeds aan de feiten.

The Real Glory

1939 | Historische film, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Historische film van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, David Niven, Andrea Leeds, Reginald Owen en Kay Johnson.

Cooper is prima als legerarts, die alle medische en militaire problemen op de Filippijnen bijna in z'n eentje oplost na de verwoestende Spaans-Amerikaanse oorlog. Uitmuntende actiescènes.

The Rains Came

1939 | Drama, Romantiek, Western

Verenigde Staten 1939. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Myrna Loy, Tyrone Power, George Brent, Brenda Joyce en Nigel Bruce.

Een roman van Louis Bromfield bewerkt voor de Hollywood- standaard. Een Indiase Hoogheid valt voor society-dame Loy. Goede aardbevingsscènes - de film kreeg dan ook een Oscar voor de special effects. Het scenario is van Philip Dunne en Julien Josephson. Herfilmd als THE RAINS OF RANCHIPUR.

The Hunchback of Notre Dame

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van William Dieterle. Met o.a. Charles Laughton, Maureen O'Hara, Cedric Hardwicke, Thomas Mitchell en Edmond O'Brien.

Victor Hugo’s klassieke roman, over de band tussen zigeunermeisje Esmeralda en Quasimodo, de misvormde klokkenluider van de Nôtre Dame, is veelvuldig bewerkt (The Beauty and the Beast is de vrolijk muzikale Disney-versie). Deze verfilming maakt indruk door de hoofdrolspelers en de groots opgezette scènes in middeleeuws Parijs. Fraai werk van de in 1930 vanuit Duitsland geëmigreerde Dieterle, voorheen een drukbezet acteur in de expressionistische cinema van zijn vaderland. Invloeden van die filmstijl zie je terug in het prachtige licht en schaduw-spel in dit overigens niet altijd zachtzinnige romantische drama.

Stanley & Livingstone

1939 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Spencer Tracy, Cedric Hardwicke, Richard Greene, Nancy Kelly en Walter Brennan.

Een luxe produktie met Tracy als vastberaden verslaggever tijdens de eeuwwisseling op zoek in Afrika naar een vermiste missionaris (Hardwicke). Onderhoudend drama met een prachtige onderkoelde rol van Tracy.

Gunga Din

1939 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks jr, Joan Fontaine en Sam Jaffe.

In India gestationeerde Britse militairen Grant, Fairbanks en McLaglen krijgen opdracht om een groep fanatieke religieuze opstandelingen uit te schakelen. Losbol Grant kan het niet laten om tijdens de missie met Indiase waterdrager Gunga Din (Sam Jaffe) op zoek te gaan naar een fameuze schat in de buurt. Ondanks prachtige zwart-wit-fotografie, de charmant grappende Grant en wervelende finale is deze klassieker in het gouden Hollywood-jaar 1939 in de schaduw komen te staan van jaargenoten als Gone with the Wind, Stagecoach en The Wizard of Oz.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.

Beau Geste

1939 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Drama van William A. Wellman. Met o.a. Gary Cooper, Ray Milland, Robert Preston, Brian Donlevy en Susan Hayward.

Opwindende actiefilm waarin de drie broers Geste (Cooper, Milland en Preston) het opnemen tegen Donlevy als officier die tirannieke trekjes vertoont. Een nobel verhaal waarin het Vreemdelingenlegioen woestijnhorden bekampt. Deze goed doorwrochte herverfilming van Ronald Colmans stomme film uit 1926, biedt amusement van niveau. Naar de roman van Percival Christopher Wren, door Robert Carson tot scenario bewerkt. Opnieuw verfilmd in 1966.

The Cowboy and the Lady

1938 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Western van H.C. Potter. Met o.a. Gary Cooper, Merle Oberon, Patsy Kelly, Walter Brennan en Fuzzy Knight.

De aristocratische Oberon wordt verliefd op rodeoster Cooper in deze matige komedie die door de sterren er bovenuit wordt getild. Het scenario is van S.N. Behrman en Sonya Levien naar een verhaal van Leo McCarey en Frank R. Adams. Het camerawerk is van Gregg Toland.

Blondie

1938 | Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1938. Komedie van

Het stripverhaal van Chic Young uit 1930 was in Amerika heel bekend bij bij het grote publiek; dus moest een Blondie-filmreeks wel een succes worden in 1938 - en die verwachting kwam uit. Columbia Pictures liet Richard Flournoy de strip bewerken tot scenario en slaagde erin acteurs te vinden die niet alleen geknipt waren voor de hoofdrollen, maar die ook precies op hun tegenhangers uit de strip leken. Penny Singleton, geboren in 1908 als Mariana Dorothy McNulty, blondeerde haar haar en bleek een perfecte keuze voor het spelen van de titelrol. Arthur Lake vond de rol van zijn leven als de stuntelige, maar sympathieke Dagwood `Dag` Bumstead. Larry Simms speelde de rol van Baby Dumpling en er werd een schattig hondje gevonden om Daisy te `spelen`. Karakterspeler Jonathan Hale was een briljante keuze voor de rol van Dagwood`s opvliegende baas J.C. Dithers. De nieuwsgierige Alvin Fuddle werd gespeeld door Danny Mummert en zijn moeder door Fay Helm als Mrs. Fuddle. De filmreeks beleefde twaalf jaar lang een gouden tijd en bestond uit 28 episoden. De eerste films waren het best - fris en origineel met veel slimme vondsten die handig verhulden dat de productiebudgets laag waren. Tegen 1946 herhaalden de afleveringen steeds dezelfde formule: ze werden voorspelbaar en de humor geforceerd. Als pluspunt in de reeks valt aan te merken dat er een zekere continu[KA3]iteit gehandhaafd werd tussen de verschillende episoden: Baby Dumpling groeit op, gaat voor het eerst naar school in de vierde film en laat zich Alexander noemen in de elfde film. Ook Cookie wordt geboren in de elfde film en Daisy krijgt jongen in de daaropvolgende film. Het feit dat Columbia in de reeks aankomende sterren uitprobeerde, zorgde ervoor dat de films terechtkwamen in de analen van de filmgeschiedenis; zo traden onder andere op: Rita Hayworth in BLONDIE ON A BUDGET, Glenn Ford in BLONDIE PLAYS CUPID en Larry Parks en Janet Blair in BLONDIE GOES TO COLLEGE. Andere toekomstige `namen` zoals Lloyd Bridges vormden een bijzonder buitenkansje voor karakterspelers met bekende gezichten, zoals Irving Bacon in de rol van de getergde postbode Mr. Beazley (hij stond aanvankelijk niet op de aftiteling; later gespeeld door Eddie Acuff en daarna door Dick Wessel), Jerome Cowan (die Jonathan Hale als Dagwood`s baas verving) en Jack Rice (die vooral bekend werd als Edgar Kennedy`s stierlijk vervelende zwager en een vergelijkbare rol speelt op Dagwood`s kantoor). Toen de reeks in 1966 voor het eerst op de Amerikaanse tv werd vertoond, knipte King Features Syndicate er de orginele begin-en eindtitels uit, maakte een herkenningsmelodie voor een tv-serie en monteerde de kortere films uit de reeks opnieuw tot een standaardduur van 75 minuten door sc[KA2]enes uit de film voor de hoofdafleveringen erin te plakken. Het camerawerk voor de eerste film was van Henry Freulich. Mono, Western Electric Mirrorphonic Recording. %WR%LS%WR%VTBLONDIE%VO%WR%WRBlondie (1938)%WRBlondie Meets the Boss (1939)%WRBlondie Takes a Vacation (1939)%WRBlondie Brings Up Baby (1939)%WRBlondie on a Budget (1940)%WRBlondie Has Servant Trouble (1940)%WRBlondie Plays Cupid (1940)%WRBlondie Goes Latin (1941)%WRBlondie in Society (1941)%WRBlondie Goes to College (1942)%WRBlondie`s Blessed Event (1942)%WRBlondie for Victory (1942)%WRIt`s a Great Life (1943)%WR Footlight Glamour (1943)%WRLeave It to Blondie (1945)%WRLife With Blondie (1946)%WRBlondie`s Lucky Day (1946)%WRBlondie Knows Best (1946)%WRBlondie`s Big Moment (1947)%WRBlondie`s Holiday (1947)%WRBlondie in the Dough (1947)%WRBlondie`s Anniversary (1947)%WRBlondie`s Reward (1948)%WRBlondie`s Secret (1948)%WRBlondie`s Big Deal (1949)%WRBlondie`s Hits the Jackpot (1949)%WRBlondie`s Hero (1950)%WRBeware of Blondie (1950)%WR%LS%WR.

Alexander's Ragtime Band

1938 | Musical

Verenigde Staten 1938. Musical van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Alice Faye, Don Ameche, Ethel Merman en Jack Haley.

Groots opgezette musical met afgezaagde intrige, maar goede spelers en reeks songs van Irving Berlin: 'Now it Can Be Told', 'My Walking Stick', 'I'm Marching Along with Time', en de titelsong.

You Only Live Once

1937 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1937. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Sylvia Sidney, Henry Fonda, William Gargan, Barton MacLane en Jean Dixon.

Een verouderde, maar schitterend geregisseerde, gevoelige film over een ontsnapte gevangene (Fonda) die met zijn toegewijde meisje (Sidney) op de vlucht is voor de politie. Uitmuntend acteerwerk.

The Prisoner of Zenda

1937 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Romantisch drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van John Cromwell. Met o.a. Ronald Colman, Madeleine Carroll, Raymond Massey, David Niven en Mary Astor.

Intrige, avontuur, romantiek en degengekletter: The Prisoner of Zenda heeft het allemaal én is na al die tijd nog altijd onderhoudend. Energieke acteur Colman is hoofdverantwoordelijk voor de opwinding in een dubbelrol als de bedwelmde kroonprins van fantasiekoninkrijk Ruritania en als de Britse dubbelganger die de kroon moet bestijgen terwijl de prins zijn giftige roes uitslaapt. Carroll is subliem theatraal als de prinses die smacht naar de Brit. Een magnifieke film dankzij innemend spel, vlotte montage en vooruitstrevend camerawerk en decorbouw. De gangmaker voor het nieuwbakken avonturengenre Ruritania Romance. Gebaseerd op het boek van Anthony Hope uit 1894.

The Hurricane

1937 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Jon Hall, Dorothy Lamour, Mary Astor, C. Aubrey Smith en Raymond Massey.

Eersteklas escapisme op het eiland Manikoora, waar het idyllische leventje van Hall en Lamour door de rancuneuze gouverneur Massey uiteengerukt wordt. Orkaaneffecten die nooit geëvenaard zijn. Een afschuwelijke nieuwe versie volgt in 1979. Dudley Nichols en Oliver H.P. Garrett bewerkten de roman van Charles Nordhoff en James Norman Hall tot scenario. Bert Glennon bemande de camera.

The Bowery Boys

1937 | Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1937. Komedie van

Het Broadwaystuk [KL]Dead End[KLE] van Sidney Kingsley was een superieur maatschappijkritisch drama over huurkazerenes in de achterbuurten van grote steden. Toen producent Samuel Goldwyn het onder regie van William Wyler in 1937 met een scenario van niemand minder dan Lillian Hellman liet verfilmen, liet hij dezelfde jonge toneelspelers uit het stuk meedoen: Billy Halop, Bobby Jordan, Gabriel Dell, Huntz Hall, Leo Gorcey en Bernard Punsley. Hoewel Kingsley nooit het vandalisme had willen verheerlijken, maakten de jonge acteurs grote indruk op het publiek, net zoals de antihelden uit het gangstermilieu enkele jaren ervoor. Weldra waren de `Dead End Kids` echte filmsterren! Warner Bros. liet ze in een zestal films spelen met o.a. James Cagney (ANGELS WITH DIRTY FACES), Humphrey Bogart (CRIME SCHOOL) en John Garfield (THEY MADE ME A CRIMINAL). Deze films volgde de benadering van [KLE]Dead End[KLE], waarbij de jeugdige delinquenten de slachtoffers van de maatschappij waren, hoewel dit vaak onoprecht was vanwege hun kwajongensstreken. Een paar van de bende kwamen ook aan de bak bij Universal, in een B- film getiteld LITTLE TOUGH GUY, die het begin werd van `Dead End Kids/Little Tough Guys`-films, met de oorspronkelijke en een nieuwe cast. Dat werd een bonte en ongelijkmatige verzameling (CALL A MESSENGER, YOU`RE NOT SO TOUGH, HIT THE ROAD, MOB TOWN), met actie, melodrama en jeugdkomedie op willekeurige wijze samengevoegd. De scherpte van [KLE]Dead End[KLE] ontbrak. Universal liet de bende zelfs figureren in twee serials voor de zaterdagmatinee: JUNIOR G-MEN en JUNIOR G-MEN OF THE AIR. Maar in 1940 bracht producent Sam Katzman voor Monogram Pictures een low- budget serie uit, getiteld `The East Side Kids` met Leo Gorcey en Bobby Jordan in de hoofdrollen, later aangevuld door Huntz Hall en Gabriel Dell, die ook in [KLE]Dead End[KLE] hadden meegespeeld. Bij deze films met titels zoals BOYS OF THE CITY, PRIDE OF THE BOWERY, LET`S GET TOUGH en MR. WISE GUY lag de nadruk even sterk op (B-film) drama als op komedie. Gokkers, boksers en nazi`s waren altijd prominent aanwezig. Door deze films raakte de cast goed op dreef en hun kameraadschap maakte ze blijvend populair. In 1946 gaf Leo Gorcey de films een facelift door de offici[KA3]ele hoofdrol van Slip Mahoney op zich te nemen met Huntz Hall als zijn boezemvriend Sach Jones; de serie werd nu omgedoopt tot `The Bowery Boys`. Een aantal volgende jaren lonkten deze films (in de regie van ervaren B-filmers als William Beaudine) naar het drama, zoals in HARD BOILED MAHONEY, IN FAST COMPANY en JINX MONEY, maar uiteindelijk werd besloten om er onvervalste, gedurfde jeugdkomedies van te maken. Uit die tijd stammen titels zoals HOLD THAT BABY, GHOST CHASERS, JALOPY, LOOSE IN LONDON, PRIVATE EYES, PARIS PLAYBOYS en THE BOWERY BOYS MEET THE MONSTERS. Het publiek was er dol op en de `Bowery Boys` werden probleemloos de jaren 1950-60 binnengeloodst door in het vak vergrijsde schrijvers en regisseurs van gooi-en-smijtfilms, die voor de op leeftijd gekomen delinquenten van alles en nog wat uit de kast haalden. Bernard Gorcey, de vader van Leo, speelde Louie Dumbrowski, de eigenaar van de ijssalon waar de bende zich altijd ophield. Toen hij in 1956 stierf, verliet Leo Gorcey de serie, waarna Stanley Clements hem verving in zeven, minder glansrijke komedies (HOT SHOTS, HOLD THAT HYPNOTIST, UP IN SMOKE), totdat de serie in 1958 stopte. De beste films spreken ook vandaag de dag de jeugd aan en de succesvollere `afleveringen` worden eindeloos op de tv herhaald.%WR%LS%WR%VTTHE BOWERY BOYS The Dead End Kids%VO(7)%WR%WRDead End (1937)%WRCrime School (1938)%WRAngels with Dirty Faces (1938)%WRThey Made Me a Criminal (1939)%WRHell`s Kitchen (1939)%WRAngels Wash Their Faces (1939)%WROn Dress Parade (1939) %VTThe Dead End Kids And Little Tough Guys%VO(9)%WR%WRLittle Tough Guy (1938)%WRCall a Messenger (1939)%WRYour`re Not So Tough (1940)%WRGive Us Wings (1940)%WRHit the Road (1941)%WRMob Town (1941)%WRTough as They Come (1942)%WRMug Town (1943)%WRKeep `Em Slugging (1943)%WR %VTEast Side Kids%VO(22)%WR%WREast Side Kids (1940)%WRBoys of the City (1940)%WRThat Gang of Mine (1940)%WRPride of the Bowery (1941)%WR Flying Wild (1941)%WRBowery Blitzkrieg (1941)%WRSpooks Run Wild (1941)%WRMr. Wise Guy (1942)%WRLet`s Get Tough! (1942)%WRSmart Alecks (1942)%WR`Neath Brooklyn Bridge (1942)%WRccKid Dynamite (1943) Clancy Street Boys (1943)%WRGhosts on the Loose (1943)%WRMr. Muggs Steps Out (1943)%WRMillion Dollar Kid (1944)%WRFollow the Leader (1944)%WRBlock Busters (1944)%WRBowery Champs (1944)%WRDocks of New York (1945)%WRMr. Muggs Rides Again (1945)%WRCome Out Fighting (1945)%WR%VTBowery Boys%VO%WR%WR(48)%WRLive Wires (1946)%WRIn Fast Company (1946)%WRBowery Bombshell (1946)%WRSpook Busters (1946)%WRMr. Hex (1946)%WRHard Boiled Mahoney (1947)%WRNews Hounds (1947)%WRBowery Buckaroos (1947)%WRAngel`s Alley (1948)%WRJinx Money (1948) Smugglers` Cove (1948)%WRTrouble Makers (1948)%WRFighting Fools (1949)%WRHold That Baby! (1949)%WRAngels in Disguise (1949)%WRMaster Minds (1949)%WRBlonde Dynamite (1950)%WRLucky Losers (1950)%WRTrible Trouble (1950)%WRBlues Busters (1950)%WRBowery Battalion (1951)%WR Ghost Chasers (1951)%WRLet`s Go Navy (1951)%WRCrazy Over Horses (1951)%WRHold That Line (1952)%WRHere Come the Marines (1952)%WR Feudin` Fools (1952)%WRNo Holds Barred (1952)%WRJalopy 1953)%WRLoose in London (1953)%WRClipped Wings (1953)%WRPrivate Eyes (1953)%WRParis Playboys (1954)%WRThe Bowery Boys Meet the Monsters (1954)%WRJungle Gents (1954)%WRBowery to Bagdad (1955)%WRHigh Society (1955)%WRSpy Chasers (1955)%WRJail Busters (1955)%WRDig That Uranium (1956) Crashing Las Vegas (1956)%WRFighting Trouble (1956)%WRHot Shots (1956)%WRHold That Hypnotist (1957)%WRSpook Chasers (1957)%WRLooking for Danger (1957)%WRUn in Smoke (1957)%WRIn the Money (1958)%WR%LS%WR.

Stella Dallas

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van King Vidor. Met o.a. Barbara Stanwyck, John Boles, Anne Shirley, Barbara O'Neil en Alan Hale.

Het schoolvoorbeeld van een soap-opera, een vierentwintig karaats damesdrama over een vrouw die alles opoffert voor haar dochter. Een van de beste rollen van Stanwyck. Al eerder in 1925 verfilmd.

Slave Ship

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Warner Baxter, Wallace Beery, Elizabeth Allan, Mickey Rooney en George Sanders.

Een opwindend drama over een slavenschip. Goede sfeer, prima teamwerk van Beery en Rooney. Veel actie.

Dead End

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van William Wyler. Met o.a. Sylvia Sidney, Joel McCrea, Humphrey Bogart, Wendy Barrie en Claire Trevor.

Naar het grimmige toneelstuk van Sidney Kingsley bewerkt tot scenario door Lillian Hellman, over het dagelijkse leven in de Newyorkse achterbuurten. De situatie van de bewoners is soms zo uitzichtsloos en hopeloos, dat zij zich naar het randje van de afgrond geduwd voelen. Een uitstekend geregisseerde en aangrijpende film die de serial van de Dead End Kids introduceerde. Camerawerk van Gregg Toland.

Broadway Melody of 1938

1937 | Musical, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1937. Musical van Roy Del Ruth. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Powell, Judy Garland, Sophie Tucker en Binnie Barnes.

Niet zo goed als BROADWAY MELODY OF 1936, met aardige, maar niet memorabele liedjes, een dominante Tucker en een overweldigende finale. Powells dansen is groots en Garland zingt 'Dear Mr. Gable'. Scenario van Jack McGowan. Camerawerk van William Daniels.

52nd Street

1937 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1937. Drama van Harold Young. Met o.a. Ian Hunter, Leo Carrillo, Pat Paterson, Kenny Baker en Ella Logan.

Geromantiseerd verhaal over hoe 52nd Street een straat met nachtclubs werd in de jaren dertig. Slap drama, kracht bijgezet door de verschijningen van echte entertainers uit 52nd Street, zoals Jerry Colonna, Georgie Tapps, Pat Harrington Sr.

These Three

1936 | Drama

Verenigde Staten 1936. Drama van William Wyler. Met o.a. Miriam Hopkins, Merle Oberon, Joel McCrea, Catherine Doucet en Alma Kruger.

Een indringend drama over twee jonge vrouwen (Hopkins en Oberon) die een school leiden en geruïneerd worden door het geroddel van een kwaadaardige studente. Losjes bewerkt naar Lillian Hellmans The children's hour. Schitterend acteerwerk van iedereen, maar Granville is met name indrukwekkend. Nieuwe versie in 1961 als THE CHILDREN'S HOUR.

Dodsworth

1936 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Drama van William Wyler. Met o.a. Walter Huston, Ruth Chatterton, Paul Lukas, Mary Astor en David Niven.

Prima bewerking van de roman van Sinclair Lewis over een Amerikaanse industrieel van middelbare leeftijd die met pensioen gaat, naar Europa trekt, waar hij en zijn vrouw een nieuwe stel waarden en nieuwe relaties ontdekken. Intelligent geschreven, mooi gefilmd en heel erg goed geacteerd. John Payne debuteert in kleine rol.

The Wedding Night

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van King Vidor. Met o.a. Gary Cooper, Anna Sten, Ralph Bellamy, Walter Brennan en Helen Vinson.

Een verslag van romantiek en idealisme, een ongelooflijk liefdesverhaal maar meeslepend. Een nieuwe poging om van Sten een tweede Garbo te maken.

Splendor

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Elliott Nugent. Met o.a. Miriam Hopkins, Joel McCrea, Paul Cavanagh, Helen Westley en Billie Burke.

Een bekend gegeven: McCrea's familie is ondersteboven als McCrea van het arme meisje Hopkins houdt inplaats van een jongedame uit betere kringen. Gebaseerd op een verhaal van Rachel Crothers.

Les Misérables

1935 | Drama, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Drama van Richard Boleslawski. Met o.a. Fredric March, Charles Laughton, Cedric Hardwicke, Rochelle Hudson en Frances Drake.

Een getrouwe en nauwgezette verfilming van de klassieke roman van Victor Hugo uit 1862. De kruimeldief March probeert na vijf jaar dwangarbeid het verleden te begraven en is een door iedereen geachte burgemeester van een stadje geworden onder een andere naam, maar politie-inspecteur Javert (Laughton) steekt er een stokje voor. John Carradine heeft een intrigerende kleine rol als radicale student. Het scenario is van W.P. Lipscomb.

The Mighty Barnum

1934 | Avonturenfilm, Biografie

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Walter Lang. Met o.a. Wallace Beery, Adolphe Menjou, Virginia Bruce, Rochelle Hudson en Janet Beecher.

Een fantasierijke biografie van de wereldvermaarde showman, met Menjou als zijn weerbarstige compagnon Bailey. Meer Beery dan Barnum.

Nana

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Dorothy Arzner. Met o.a. Anna Sten, Phillips Holmes, Lionel Atwill, Muriel Kirkland en Richard Bennett.

Een bewerking van Emile Zola's roman over een weeldeminnende vrouw, verwikkeld in een tragische liefdesaffaire. De film is aanvankelijk boeiend maar verliest geleidelijk aan de greep op de ontwikkelingen. Producent Samuel Goldwyns poging om uit de exotische Sten een nieuwe Garbo te creëren.

The Bowery

1933 | Drama, Western

Verenigde Staten 1933. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Wallace Beery, George Raft, Jackie Cooper, Fay Wray en Pert Kelton.

Raft speelt Steve Brodie, Beery een beruchte kroegeigenaar en de jonge Cooper zijn geweten in dit roerige verhaal over de Newyorkse Bowery in de vrolijke negentiger jaren. Pert Kelton is schitterend als Beery's kroegzangeresje.

Roman Scandals

1933 | Musical

Verenigde Staten 1933. Musical van Frank Tuttle. Met o.a. Eddie Cantor, Ruth Etting, Gloria Stuart, David Manners en Verree Teasdale.

Een ouderwetse, verrukkelijke musicalproduktie met Cantor als een dromer in de hoofdrol, die door de tijd heen en weer zwerft tussen het moderne en het antieke Rome. In de grandioze nummers van Busby Berkely is een jong aankomend talent te zien, Lucille Ball.

Mr. Robinson Crusoe

1932 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van A. Edward Sutherland. Met o.a. Douglas Fairbanks, William Farnum, Earle Browne, Maria Alba en Douglas Fairbakns Sr..

Miljonair playboy Fairbanks gaat een weddenschap aan: hij beweert dat hij, net als zijn illustere voorganger, alleen kan wonen op een verlaten eiland in de Stille Zuidzee. De `Vrijdag` die zijn pad kruist blijkt een knappe juffrouw te zijn. Geestige, maar sterk gedateerde, komedie met vader Fairbanks in volle glorie. De hele film werd duidelijk opgenomen in een studio wat soms zeer veel stoort (zeker voor de filmliefhebbers die hedendaagse volmaaktheid gewend zijn). Fairbanks Sr. produceerde en schreef het scenario, met dank aan het origineel van Daniel Defoe. Achter de camera stond Max Dupont. Bestaat ook in een zwijgende filmversie .

Flesh

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van John Ford. Met o.a. Wallace Beery, Karen Morley, Ricardo Cortez, Jean Hersholt en Herman Bing.

Beery in de huid van een Duits worstelkampioen wordt verliefd op Morley, maar die heeft een duister verleden en een relatie met een onbetrouwbare Cortez. Ongewoon en melodramatisch John Ford- drama flopte op alle fronten. Naar een roman van Edmund Goulding, door Leonard Praskin, Moss Hart en Edgar Allen Woolf tot scenario bewerkt. Camerawerk van Arthur Edeson.

Street Scene

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van King Vidor. Met o.a. Sylvia Sidney, William Collier jr, David Landau, Estelle Taylor en Walter Miller.

De film is de kroniek over de verschrikkelijke achterbuurten van New York, waar de nieuwe emigranten in terechtkwamen rond 1900. Ontberingen, armoede en discriminatie waren niet van de lucht. Geen wonder dat de jongeren zich ten koste van alles poogden los te maken uit dit soort ghetto's. Naar het toneelstuk van Elmar Rice, die hiervoor de Pulitzer prijs ontving. Pijnlijk onderhoudend, mooi gefilmd en nog altijd de moeite waard. Alfred Newmans muziek ondersteunt de film op effectieve wijze. Opvallend goed camerawerk van George Barnes.

Arrowsmith

1931 | Drama

Verenigde Staten 1931. Drama van John Ford. Met o.a. Ronald Colman, Helen Hayes, Richard Bennett, Myrna Loy en Beulah Bondi.

Gebaseerd op Sinclair Lewis` mooie roman over een toegewijde medische onderzoeker (Colman) die trouw blijft aan zijn idealen ondanks het verlies van zijn vrouw (Hayes) en de verleiding om met een rijk meisje (Loy) iets nieuws aan te vangen. Absorberend drama onder voortreffelijke regie van Ford met een mooi scenario van Sidney Howard.