In deze aflevering plant Maarten tussen de rode kolen flink wat snelgroeiende kropsla. ’t Hart legt uit dat kool lang op het land kan blijven staan waardoor je er tot ver in de winter plezier van kunt hebben.

de moestuin van Lea

Maarten 't Hart leidt je in 10 afleveringen langs de groenten die hij zelf verbouwt. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw. VPRO.nl ging op pad en filmde 10 alternatieve tuinen. We beginnen met Lea, die druk aan het voorzaaien is in haar huisje aan het water.

(voor)zaaien, hoe doe je dat?

  • tip van Lea

    Met dit mooie weer groeien de plantjes ontzettend hard - harder dan goed voor ze is. Zo worden de kiemen te lang, en niet dik genoeg, waardoor ze slap worden en de stelen kunnen breken. In een mooi warm voorjaar als dit kun je het beste je kiemen een tijdje in een koude schuur zetten - zo groeien ze langzamer, maar wel sterker!

    koken met rode kool en appel

    In deze aflevering van Maartens moestuin gaat het om rode kool en appel. Een klassieke combinatie, maar wat doe je daar als avontuurlijke chef kok mee? Geert Burema, chef in restaurant Merkelbach, waar Lea bedrijfsmanager is, zou de rode kool bijvoorbeeld stoven in ganzenvet, of inmaken in zuur. Dat doe je zo:

    Zure rode kool salade met appel

    1. Schaaf de rode kool in dunne reepjes.
    2. Zet een pan op met rode wijn azijn, rode wijn en een beetje water. Het moet goed zuur worden. Voeg naar smaak zout en peper, laurierblad, kruidnagel of jamaicaanse bessen toe.
    3. Als het mengsel kookt, laat het dan eventjes goed doorkoken. Proef even: als het te hard zuur is, voeg je een schepje suiker toe.
    4. Gooi de rode kool in de pan, duw het onder water en haal de pan van het vuur. Zorg dat de rode kool goed onderblijft terwijl het afkoelt.
    5. Als het helemaal is afgekoeld, kun je het hele mengsel in een pot gieten en in de koelkast bewaren. Zo is het zeker een paar weken houdbaar.

    Variatie: snij een appel in reepjes en marineer hem mee met de rode kool. Zo hoef je geen suiker te gebruiken (en dat kan weer de goedkeuring van Maarten 't Hart wegdragen)!

    De ingemaakte rode kool kan je gebruiken als begeleiding bij vleeswaren, bijvoorbeeld bij varkensworst of paté, maar hij is ook heel lekker op een boterham met oude kaas.