nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: schrijver Alicja Gescinska, archtitect Rem Koolhaas, schilder Paul de Lussanet, Regisseur Martin Koolhoven en illustrator Sylvia Weve.

maandag 1 oktober

Alicja Gescinska schrijft filosofisch essay over muziek

Alicja Gescinska (1981) is een Pools-Vlaamse filosoof en schrijver. In 1988 vluchtte ze met haar familie van communistisch Polen naar België, waar ze aan de universiteit van Gent promoveerde tot doctor in de filosofie. Daarna verbleef ze drie jaar in de VS, waar ze aan Princeton University postdoctoraal onderzoek deed. In 2016 verscheen haar debuutroman ‘Een soort van liefde’, die het verhaal vertelt van vele soorten liefde. Nu volgt ‘Thuis in muziek’, een filosofisch essay over de rol die muziek kan spelen in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. Pieter van der Wielen spreekt met Alicja Gescinska. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: journalist Rachel Franse

Rachel Franse (1969) is journalist en televisieredacteur. Ze groeide op in het Zeeuwse dorpje Koudekerke en studeerde af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Franse werkt al vijftien jaar achter de schermen bij talkshows, waaronder 'Pauw en Witteman' en 'Jinek'. In 2014 schreef ze het boek ‘De slag om de gast’ waarin ze vertelt hoe ze de meest nieuwswaardige gasten binnenhaalt. Nu is er een nieuw boek ‘100 dagen kanker’; een persoonlijk relaas over haar borstkanker wat, in haar eigen woorden, een borstkanker light bleek te zijn. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Rachel Franse vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Oordeel Zelf: 'A Balancing Act'

Balans speelt een belangrijke rol in ieders leven. Met het bouwen van blokkentorens en het zetten van de eerste stapjes als dreumes begint de levenslange zoektocht. De tentoonstelling 'A Balancing Act' laat verschillende (inter)nationale kunstenaars zien die in sculpturen, installaties, foto’s, schilderijen, performances, tekeningen en videowerken het vinden van evenwicht onderzoeken. Redacteur Maurice Woestenburg bekeek de tentoonstelling in Kunsthal KAdE, in Amersfoort, en doet verslag in de rubriek Oordeel Zelf. Luister het fragment terug.

dinsdag 2 oktober

Rem Koolhaas brengt 2500 pagina’s aan architectuur uit

Rem Koolhaas is Nederlands bekendste architect. Hij is wereldwijd bekend en heeft al jarenlang een belangrijke stem in internationale discussies over architectuur. Eén van de eerste gebouwen die hij ontwierp was De Kunsthal in Rotterdam. Inmiddels werkt hij bijna alleen nog maar buiten onze landgrenzen. Alleen al dit jaar openden de Qatar National Library, Prada Torre in Milaan en Galeris Lafayette in Parijs, allemaal het werk van zijn kantoor OMA. Afgelopen week verscheen het boek 'Elements of Architecture', een ruim 2500 pagina’s tellend boekwerk over de evolutie die de architectuur wereldwijd en door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Pieter van der Wielen spreekt met Rem Koolhaas. Luister het gesprek terug. 

Open Kaart: zangeres Eva van Manen

Eva van Manen is singer-songwriter en ge-engageerd theatermaker.
Na haar studie aan de Amsterdamse Theaterschool was ze onder meer verbonden aan het theatercollectief De Hollanders en de Toneelgroep Oostpool. Ze schrijft, produceert en speelt haar muziek vanuit haar eigen studio in Amsterdam. In 2014 bracht van Manen een EP uit met liedjes gecomponeerd in samenwerking met eenmansband Spinvis voor het theaterstuk 'De Laatsten'. Nu komt ze met haar eigen debuutalbum: 'Politiek en liefde', waarin ze zingt over waar politiek en liefde elkaar raken. Een mix van hiphop, pop en elektronica. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Eva van Manen vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

De Favoriete Scène van filmmaker Erik de Bruyn

Elke week vragen we een filmmaker naar zijn of haar favoriete scène uit andermans werk. Deze week horen we de favoriete scène van filmmaker, scenarist en acteur Erik de Bruyn. Hij regisseerde speelfilms als 'Wilde Mossels', 'Nadine' en 'J.Kessels' en maakte enkele documentaires. Daarnaast speelde hij een hoofdrol in de speelfilm 'How to Survive a Broken Heart' van Paul Ruven. Luister naar De Favoriete Scène van Erik de Bruyn. Luister het fragment terug.

woensdag 3 oktober

Schilder Paul de Lussanet exposeert nieuw werk

Paul de Lussanet (1940) wordt gezien als ‘één van de laatste Larense bohémien-schilders’. Na de Kunstacademie in Antwerpen ging hij in de leer bij de Weense expressionist Oskar Kokoschka. Halverwege de jaren ‘60 debuteerde De Lussanet met surrealistisch aandoende portretten van modellen. In de jaren ’70 werkte hij enige tijd als regisseur. Daarna pakte hij zijn beeldend werk weer op met vrouwelijke naakten en later ook portretten, stillevens, interieurs en landschappen. In Museum MORE, het museum voor modern realisme in Gorssel, exposeert hij nieuw werk. Pieter van der Wielen spreekt met Paul de Lussanet. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: schrijver A.N. Ryst

Schrijver en tekenaar A.N. Ryst gaat het echte leven door als Daan Remmerts de Vries. In 1990 debuteerde hij met het kinderboek ‘Zippy en Slos’. Het boek 'Godje' won in 2003 een Gouden Griffel. Inmiddels staan er meer dan veertig kinderboeken op zijn naam. In 2014 debuteerde hij, onder zijn pseudoniem A.N. Ryst, als romanschrijver met ‘De harpij’, een epos waarin de duivel het verhaal vertelt. Onlangs verscheen zijn vierde roman ‘De nadagen’, waarin je de laatste emotionele jaren van een Fries echtpaar beleeft. In de rubriek ‘Open Kaart’ beantwoordt A.N. Ryst vragen over leven en werk. Luister het fragment terug. 

NMS Live Sessies: Judy Blank

Om de week nodigt NMS binnen- of buitenlandse muzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Vandaag zenden we de sessie uit van de Nederlandse singer-songwriter Judy Blank. In september verscheen haar nieuwe album 'Morning Sun'. Luister de sessie terug.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden. 

donderdag 4 oktober

Koolhoven bespreekt zijn favoriete films

Martin Koolhoven is regisseur en maakte naam met films als ‘Het Schnitzelparadijs’ (2005) en ‘Oorlogswinter’ (2008), een verfilming van het boek van Jan Terlouw. Zijn laatste speelfilm, de controversiële western-thriller ‘Brimstone’ (2016), won maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’. Voor de VPRO heeft Koolhoven nu een tv-programma gemaakt, ‘De Kijk van Koolhoven’, waarin hij in zes afleveringen zijn favoriete (auteurs)films gaat bespreken én analyseren, van ‘Once Upon a Time in the West’ tot ‘Drive’ en van ‘Jaws’ tot ‘Delicatessen’. Pieter van der Wielen spreekt met Martin Koolhoven. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: soulzangeres Sabrina Starke

Sabrina Starke (Paramaribo, 1979) is een Rotterdamse soulzangeres. Ze begon in een reggaeband, maar koos in 2005 voor een solocarrière. In 2006 won ze de Talent Night, waarna ze in het Apollo Theater in New York stond. In datzelfde jaar werd ze tweede bij de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. Toen het Amerikaanse label Blue Note haar opmerkte, werd haar eerste album ‘Yellow Brick Road’ opnieuw uitgebracht. 52 weken stond het in de Album Top 100 en werd Platina. Sabrina speelde met het Metropool Orkest, werd twee keer onderscheiden met een Edison en won in 2014 het tv-programma ‘Beste Zangers van Nederland’. Haar zesde album ‘Underneath the Surface’ is net verschenen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sabrina Starke vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Achter de Schermen: première ANNE+

In de rubriek 'Achter de Schermen' nemen we elke week een kijkje achter de schermen bij een nieuwe voorstelling of film. Deze keer is dat bij de première van de serie ANNE+ op het Nederlands Film Festival. Het tekort aan lesbische rolmodellen in de media is een gemis dat gedeeld wordt door jonge lesbiennes. ANNE+ heeft als doel bij te dragen aan een bredere representatie in de media van diversiteit in geaardheid, genderidentiteit en acceptatie wereldwijd. In zes afleveringen volg je het leven van de jonge Amsterdamse Anne en haar diverse relaties. Wij namen een kijkje achter de schermen bij de première van ANNE+. Luister het fragment terug.

vrijdag 5 oktober

Sylvia Weve maakt poëtisch kunstprentenboek

Sylvia Weve is illustrator. Ze maakte tientallen boekomslagen en illustreerde meer dan 150 (kinder)boeken. Haar stijl is expressief, met dikke en dunne lijnen, vlekken en zonder te veel details. Met humor en gevoel. Als kinderboekenillustrator debuteerde ze in 1980. Ruim 25 jaar later verscheen haar eerste eigen boek: ‘Kip en ei’. Met schrijver Bette Westera maakte ze het poëtische kunstprentenboek ‘Jawlensky’, dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Alexej von Jawlensky – Expressionisme en devotie’ in het Haagse Gemeentemuseum. Elfie Tromp spreekt met Sylvia Weve. Luister het gesprek terug (1/2) (2/2)

Podcast: Rewind, afl. 1

Dit najaar komt de VPRO op NPO3 met een driedelige docu-serie over dance in Nederland. Drie keer drie kwartier, waarin 30 jaar aan gebeurtenissen wordt samengevat. Van de doorbraak van house tot de opkomst van trance en gabber tot aan het heden. Naast die wirwar van gebeurtenissen is er de podcast Rewind, die precies het tegenovergestelde doet: inzoomen op een cruciale dag in de geschiedenis van de dance. Vandaag deel 1, over de illegale houseparty's van Multigroove. Luister terug.