nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: journalist en historicus Jessica van Geel, neerlandicus, literatuurwetenschapper en hoogleraar Maaike Meijer, schrijver Roos Schlikker, kunstenaar Stefano Keizers en schrijver, acteur en regisseur Rik Launspach.

maandag 5 november

Jessica van Geel beschrijft de geheime liefde tussen Gerrit Rietveld en Truus Schröder

Journalist en historicus Jessica van Geel schrijft voor o.a. NRC Handelsblad en nrc next. In 2013 verscheen van haar het boek ‘Ik zou uren met je kunnen praten maar...’, een bundeling van artikelen die ze eerder voor de krant schreef, met tips om uit ongemakkelijke situaties te komen. Samen met haar partner Claudia de Breij nam ze interviews af voor het boek ‘Neem een Geit, leven voor gevorderden’ (2015). Nu verschijnt ‘I love you, Rietveld’, een boek over de geheime liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Pieter van der Wielen spreekt met Jessica van Geel. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: muzikant Ajay Saggar

Ajay Saggar is muzikant. Hij is geboren in Kenia, groeide op in Engeland maar woont al jaren in Nederland. Als geluidsman werkte hij voor Dinosaur Jr. en Mogwai. Daarnaast speelde hij in bands als The Common Cold en Dandelion Adventure. Na moeizame onderhandelingen met een aantal Britse platenlabels vond hij zijn plek bij het Amsterdamse label Excelsior. Daar herontdekte hij muzikale vrijheid, zoals hij die kende uit de jaren 80. Momenteel is hij de voorman van de 8-ledige band King Champion Sounds. De band laat zich beïnvloeden door genres als dub, elektronica, krautrock en free jazz. 9 november komt het nieuwe album 'For A Lark' uit. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ajay Saggar vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Podcast: Ongesigneerd, afl. 1

De vibrator
Dit fascinerende voorwerp is weliswaar niet op straat te vinden, maar toch behoorlijk alledaags voor veel mensen. Er wordt al decennia geprobeerd om de perfecte vibrator te ontwerpen. Dat legt ook iets bloot van onze omgang met seks. Zo vertelt wetenschapper/kunstenaar Wim Langenhoff hoe hij eind jaren ‘60 bij Philips werd tegengehouden toen hij experimenten deed om een goede vibrator te kunnen ontwikkelen. Seksshop-eigenaar Hanni Jagtman legt uit hoe de Tarzan, een vibrator in vermomming, in de jaren ‘90 vanuit Japan de wereld kon veroveren en succesvol ontwerper Rianne Speerstra laat zien waar zij allemaal rekening mee houdt bij het verzinnen van een vibrator. Luister de podcast terug. 

dinsdag 6 november

Maaike Meijer schrijft levensverhaal F. Harmsen van Beek

Maaike Meijer is neerlandicus, literatuurwetenschapper en emeritus-hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. Eerder publiceerde ze o.a. de veelgeprezen biografie ‘M. Vasalis’, over het leven en werk van een van Nederlands bekendste dichteressen. De laatste jaren werkte ze aan het levensverhaal van F. Harmsen van Beek (1927-2009), de dichters, schrijfster en tekenares die door de media veelal als spilzieke ‘flodderdiva’ werd afgeschilderd. Met de biografie ‘Hemelse mevrouw Frederike’ wil Meijer haar rechtdoen als veelzijdig kunstenaar. Pieter van der Wielen spreekt met Maaike Meijer. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: tekenaar Dirk-Jan Hoek

Dirk-Jan Hoek is schrijver, tekenaar, ontwerper en programmeur. Hij tekende en schreef cartoons voor het satirische nieuwsplatform De Speld. In 2013 debuteerde Hoek met zijn beeldroman 'Mao’s Mussen'. Hierin illustreert hij het verzet van een Chinese vogelliefhebber tegen Mao’s plan om mussen uit te roeien. Onlangs verscheen 'De Hemingway Triatlon', een striproman over de laatste jaren van schrijver en Nobelprijswinnaar Ernest Hemingway. Gedurende deze tijd kampte Hemingway met een writer’s block, als gevolg van drankmisbruik, impotentie en harde kritieken op zijn vorige roman. Hoek tekent de verontruste Hemingway. Pieter van der Wielen spreekt met Dirk-Jan Hoek. Luister het fragment terug.

Podcast: Ongesigneerd, afl. 2

De stoeptegel
Minstens tweederde van de Nederlandse stoepen is er mee bedekt: de grijze betontegel van 30cm bij 30cm. Wat is precies z’n charme en waarom associëren we ‘m direct met Nederland? We bezoeken de betonfabriek waar ruim honderd jaar geleden een van de eerste tegels werden geproduceerd, steken ons licht op bij stoepen-ontwerper Heiko Miskotte en filosoferen met huis-, tuin- en stoepenfilosoof Pieter Hoexum. Luister de podcast terug. 

woensdag 7 november

Roos Schlikkers moeder verschuilde zich achter een masker

Roos Schlikker publiceerde jarenlang reportages en interviews in o.a. Vrij Nederland, HP/De Tijd en Volkskrant Magazine. Voor Het Parool schrijft ze elke week een column. Ook schrijft ze scenario's voor theater en televisie. Haar columns over het moederschap werden gebundeld in het boek ‘We rommelen maar wat aan’ (2016). Een jaar later verscheen haar debuutroman ‘Huisje, boompje, beest’, met een VINEX-wijk als decor. Met ‘Moeder van glas’ schreef ze een boek over haar moeder, die het grootste deel van haar leven achter een masker moest verschuilen. Pieter van der Wielen spreekt met Roos Schlikker. Luister het gesprek terug. 

Open Kaart: econometrist Sanne Blauw

Sanne Blauw is econometrist. In 2014 promoveerde ze bij de Erasmus School of Economics. Voor haar proefschrift ‘Well-to-do or doing well?’ deed ze onderzoek naar geluk, inkomensongelijkheid en vertrouwen. Ze schreef eerder artikelen voor ViceVersa, OneWorld Online, Oikocredit en haar eigen blog ‘Out of the Blauw’. Nu schrijft Blauw voor De Correspondent over ‘ontcijfering’. Vorige week verscheen haar boek: ‘Het bestverkochte boek ooit (met deze titel)’. Met dit boek wil ze cijfers weer op hun plek zetten, omdat we ons soms laten misleiden als de cijfers zeggen wat we willen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Sanne Blauw vragen over werk en leven. Luister het fragment terug.

Podcast: Ongesigneerd, afl. 3

De klimiglo
Van wipkip tot piratenschip: het gros van de speeltuinen anno 2018 is kleurrijk, maar laat weinig aan de verbeelding over. Ze zouden in ieder geval een doorn in het oog zijn geweest van Aldo van Eyck, die vlak na de Tweede Wereldoorlog een koepelvormige klimrek ontwierp dat een heel nieuwe visie op opgroeien en opvoeden liet zien. Zijn dochter Tess van Eyck en zijn leerling Herman Hertzberger vertellen erover. Een gerenommeerd hedendaagse ontwerper vertelt over het veranderde kindbeeld en over zijn ideale speeltuin. Luister de podcast terug.

donderdag 8 november

Stefano Keizers schrijft in 'Twee Luitenanten' over zijn ontstaan

Als kunstenaar zag Gover Meit zijn experimenten niet altijd aanslaan. Maar met zijn alter ego Stefano Keizers maakt hij furore in de theaters. Momenteel speelt hij zijn eerste solovoorstelling ‘Erg heel’, waarbij hij het publiek veelal in verwarring achterlaat. Het leverde hem een nominatie op voor de Neerlands Hoop, de jaarlijkse prijs voor jong cabarettalent. Deze week verschijnt van hem het boek ‘Twee luitenanten’, waarin hij het ontstaan van Stefano Keizers beschrijft. Met een knipoog naar James Joyce’ klassieker ‘Portrait of the Artist as a Young Man’. Hanneke Groenteman spreekt met Stefano Keizers. Luister het gesprek terug.

Open Kaart: rapper Joost Klein

Joost Klein is videomaker, rapper en schrijver. Zijn youtubekanaal 'Eenhoornjoost' heeft bijna 200.000 abonnees en bereikte een miljoen weergaven met zijn single 'Bitches'. Hij maakt absurdistische filmpjes, vaak zonder verhaal of rode draad. Vorig jaar kwam zijn mixtape ‘Scandinavian Boy’ uit en deze zomer trad hij voor het eerst op op Lowlands. Eind 2018 komt Klein met zijn eerste echte album en gaat hiervoor op tournee. Op zijn 21ste verjaardag, 10 november, debuteert Klein als schrijver met zijn boek ‘Albino’, een bundel van foto's, gedichten en verhalen. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Joost Klein vragen over werk en leven. Luister het fragment terug. 

Podcast: Ongesigneerd, afl. 4

Het paspoort
Het is rood, het is klein en het is saai: het paspoort. Maar op het tweede gezicht is dat bundeltje papier een van de meest geavanceerde stukjes design in ons dagelijks bestaan. Over ieder op het oog onzichtbaar microdetail is nagedacht, om het document zo onvervalsbaar mogelijk te maken. Daarnaast kan het paspoort ook een emotionele betekenis hebben; het is cruciaal voor ons bestaansrecht en onze bewegingsvrijheid. Hoe verenig je als paspoort-ontwerper dat emotionele aspect met de rigide veiligheidseisen? Paspoort-ontwerper Jelle van der Toorn Vrijthoff vertelt over zijn poging daartoe en we horen kunstenaar Robert Glas over Jacob Lentz, de omstreden grondlegger van het Nederlandse identiteitsbewijs in de jaren veertig. Welke fatale gevolgen kan een perfect identiteitsbewijs hebben? Luister de podcast terug.

vrijdag 9 november

Rik Launspach brengt boek uit over liefde en machtsmisbruik in de filmwereld

Rik Launspach is schrijver, acteur en regisseur. Na de Toneelacademie richtte hij onder meer theatergezelschap De Trust op. Vele jaren speelde hij in theater, films en tv-series. Ook was hij actief als regisseur. Eind jaren negentig besloot hij echter om zich geheel aan het schrijven te wijden. Zijn debuutroman ‘1953’ ging over de watersnoodramp en werd verfilmd als 'De storm'. Daarna volgden de romans ‘Man meisje dood’ en het romantweeluik ‘Deus | Rex’. Zijn nieuwe roman ‘Laat me liefde zien’ is een verhaal over liefde, hoop en machtsmisbruik in de filmwereld. Atze de Vrieze spreekt met Rik Launspach. Luister het gesprek terug: (1/2), (2/2).

Podcast: LeesDees

Leonora Carrington (Engeland 1917- Mexico 2011) schreef, schilderde en beeldhouwde. Ze was 19 toen ze de surrealistische kunstenaar Max Ernst ontmoette. Samen met de twintig jaar oudere, getrouwde Ernst vertrok ze naar Parijs. In 'Beneden' beschreef Carrington hoe ze ten prooi viel aan angsten en waanbeelden. In haar verhalen keren allerlei visioenen en angsten terug. Deze kunnen zwaarmoedig zijn, maar ook vaak komisch en fantasierijk. In LeesDees praten we met vertaalster Lisette Graswinckel, uitgeefster Ingrid Meurs, die ooit afstudeerde op Carrington, en student Marian van der Pluijm, eveneens geraakt door het werk van Carrington. Luister terug.