De VPRO maakt sinds jaar en dag documentaires die een andere kijk op de wereld bieden, waarin ruimte is voor nuance en die als tegenwicht dienen voor het snelle nieuws van de dag. De documentaire-vertelvorm past bij de VPRO.

Zo nemen Nadia en Alice Moussaïd ons mee in een Europa dat voor velen onbekend zal zijn, in Mijn vader de gelukszoeker. Of stappen we in de wereld van de psychiatrie met 100 dagen in je hoofdEn luisteren we naar het verleden in de podcast De plantage van onze voorouders.

Een documentaire(serie) is voor de VPRO meer dan alleen het eindproduct. Het gaat om de impact van het verhaal en om het maatschappelijk agenderen van een onderwerp. Daarbij is volop ruimte voor de menselijke kant van het verhaal.

Wij willen laten zien hoe het mensen raakt, waar het gaat schuren, pijn gaat doen, ontroert of verwondert. We zijn zo eerlijk en kwetsbaar mogelijk, zowel van de kant van de makers als van de mensen die we in beeld brengen. Pas als je zelf ook durft te geven, krijg je het verhaal terug van de ander.

De VPRO maakt zowel verhalende televisieseries en podcasts als losse documentaires die onder de vlaggen van 2Doc, 3Doc, 3Lab en DOCS worden uitgezonden. Naast eigen producties koopt de VPRO ook documentaires aan, denk bijvoorbeeld aan de documentaires van Louis Theroux. Treedt de wereld met open vizier tegemoet met de programma's op deze pagina.

uitgelicht

Na 100 dagen voor de klas storten Nicolaas Veul en Tim den Besten zich 100 dagen lang op werken in de psychiatrie. Hoe is het om ziek te zijn in je hoofd?

In de achtdelige podcastserie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar betbetovergrootmoeder bij de afschaffing van de slavernij in 1863 mede-eigenaar was van een Surinaamse plantage en gaat op zoek naar nazaten van de vrijgemaakte slaven.

Zie ook het overzicht van al onze podcasts

In de reisserie De wereld van de Chinezen zoekt documentairemaker en China-expert Ruben Terlou Chinezen op die zich in andere landen hebben gevestigd. Wie zijn ze, wat willen ze bereiken en wat voor impact heeft hun aanwezigheid op de lokale bevolking?

Zie ook het overzicht van al onze reisseries

 

meer ontdekken van de VPRO