De prijsvechter

De prijsvechter

In de driedelige documentaireserie 'De prijsvechter' onderzoeken Roland Duong en Marijn Frank oorzaak en gevolg van onze goedkooplust.

Nooit eerder in de geschiedenis was er zoveel te koop, voor zo weinig geld. De verleiding van de goedkope spulletjes is niet te weerstaan. Prijsvechters als Action, Big Bazar en Flying Tiger doen goede zaken. Een cadeautje voor jezelf of de kinderen. Spulletjes die de boel meer kleur geven of gemak. Maar steeds vaker knaagt er iets bij de kassa. Hoe komen al die spullen eigenlijk zo goedkoop in het schap. En tegen welke prijs? Zijn we van de consumptiemaatschappij in de wegwerpmaatschappij terechtgekomen?

De prijsvechter: over de grote gevolgen van kleine prijzen.
Uitzending: 8, 15 en 22 januari 2017 om 21.05 uur bij de VPRO op NPO 2.

Roland Duong en Marijn Frank op zoek naar de prijs van goedkoop

1. Goedkooplust (8 januari)

Wat bepaalt de prijs? De hoogzwangere Marijn vraagt zich af hoeveel spullen ze eigenlijk nodig heeft voor haar nieuwe gezin. Ook wil ze weten wat haar kooplust drijft. Een hersenonderzoek brengt haarfijn haar onderbewuste prijsprikkels in kaart. Roland begint de speurtocht naar de herkomst van een goedkoop plastic lantaarntje. Hij gaat in gesprek met True Price, deze organisatie helpt bedrijven ook de verborgen kosten in de prijs te gaan berekenen. Ook gaat hij shoppen met de grootste fan van de Action om achter het succes van deze keten te komen. Om verder te komen in de goedkope spullen keten begint hij een eigen inkoopbedrijfje met de welluidende naam: Trupp.

Wat zijn Marijns prijsprikkels?

Roland bezoekt de grootste speelgoedshowroom van China

2. Kopen we ons arm? (15 januari)

Heeft globalisering ons armer gemaakt? Roland volgt als inkoper het spoor van een goedkoop plastic lantaarntje. Hij komt terecht in de productieschuur van de wereld: China. Hoe wordt ons goedkope spul daar gemaakt? Iedereen kent ‘Made in China’, maar wat is er met ‘Made in Holland’ gebeurd? Welke oerhollandse bedrijven kunnen het nog opnemen tegen de Chinese reus? Ze gaat op bezoek bij Rosti Mepal, de Nederlandse kunststof pionier waar iedereen wel iets van in de kast heeft staan. Roland gaat aan het werk aan de lopende band in een speelgoedfabriek. Hij bezoekt de grootste speelgoedshowroom van China en eindigt in de stad waar alle zaklantaarns van de wereld worden gemaakt.

3. Het plastic paradijs (22 januari)

Maakt onze koopzucht meer kapot dan ons lief is? De aarde lijkt er van al onze verspilling niet beter op te worden. Een hoofdrol is weggelegd voor plastic. Het wondermiddel van de massaproductie. Maar plastic is ook een plaag. Roland spreekt met een vooraanstaand geoloog die een nieuw tijdperk aankondigt: het Antropoceen. Het tijdperk waarin de menselijke productiedrift onze aarde ingrijpend en definitief heeft veranderd. Wordt de mens door zijn troepmakerij met uitsterven bedreigd? Marijn komt erachter dat plastic juist kan bijdragen aan duurzaamheid. Mede dankzij Nederlands ontwerptalent. Hierdoor geïnspireerd heeft ze een ontmoeting met de spraakmakende meubelontwerper Maarten Baas. Kunnen goed gemaakte spullen de economie en de aarde redden?

Plastic: een plaag of juist duurzaam?

De Prijsvechter:
over de grote gevolgen van kleine prijzen

vanaf zondag 8 januari om 21.05 uur op NPO2

Roland op zoek naar de herkomst van een lantaarn

Marijn ontmoet ontwerper Maarten Baas

Afleveringen