Nationale Wetenschapsquiz

Nationale Wetenschapsquiz

Wie is het grootste licht van 2016? In de Nationale Wetenschapsquiz wedijveren twee teams om de winst. De quiz wordt in 2016 voor de 23e keer gemaakt door de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU).De quiz wordt ook dit jaar weer gepresenteerd door Ionica Smeets en Pieter Hulst.

Oproep: Bedenk een vraag

Bedenk een vraag voor de Nationale Wetenschapsquiz van 2016

We zijn op zoek naar vragen vanuit alle wetenschapsgebieden. Wanneer je meedoet, vragen wij om de volgende informatie aan ons te mailen:

  • Formuleer een zo compact mogelijke, liefst niet makkelijk googlebare vraag. De vraag moet beredeneerbaar zijn (dus geen weetje of een enkel feitje).
  • De vraag mag maar één wetenschappelijk correct antwoord hebben waarover geen discussie of controverse bestaat.
  • Geef een korte heldere uitleg van het antwoord.
  • Doe een suggestie om dit antwoord in de studio toe te lichten door middel van een, door onze presentatoren uit te voeren, bijzondere demonstratie of spectaculair experiment.

Zend je vraag voor 31 augustus naar de redactie van de Nationale Wetenschapsquiz: nwq@vpro.nl

Wanneer je vraag geselecteerd wordt, zal de redactie samen met jou de vraag, de antwoorden, de uitleg en de demonstratie verder uitwerken en ‘fijnslijpen’. Voor voorbeelden van vragen, zie de vragen van 2015.

Wij laten voor 30 september weten of we je vraag verder willen uitwerken. De bedenkers van de gekozen vragen worden uiteraard uitgenodigd voor het bijwonen van de opnames van de quiz eind november en zullen in de uitzending worden vermeld.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, neem dan contact op met Harmke Dohle (NWO) of Hansje Quartel (VPRO).

Afleveringen