OVT

OVT 6 augustus 2023

Nergens komt geschiedenis dichterbij dan in ooggetuigenverklaringen. In de achtdelige serie 'De eerste persoon' onderzoeken journalisten Julie Blussé en Pieter van Os de kracht van deze persoonlijke verslagen. In deel 4: het levensverhaal van Frederick Douglass. Hoe ontsnapte hij uit de slavernij? Te gast is journalist Dominique van Varsseveld.

Verder in OVT: Vakantieman Bart Nauta neemt ons mee naar Litouwen en in Het Spoor Terug een persoonlijke zoektocht van Pam van der Veen naar het leven van haar moeder in de roerige jaren ’60 en ’70.

OVT is terug te luisteren op alle podcastplatforms. Klik hier voor de link naar jouw favoriete podcastapp.

De Vakantieman: Bart Nauta gaat naar Litouwen

Vandaag gaan we naar Litouwen met onze reisleider van de week: historicus Bart Nauta. We gaan naar de hoofdstad Vilnius, een prachtige historische stad ook voor liefhebbers van de Middeleeuwen. Voor de Tweede Wereldoorlog had de stad een bloeiende joodse gemeenschap. Vilnius werd ook wel ‘Jeruzalem van het Noorden’ genoemd.

De eerste persoon #4: Het levensverhaal van Frederick Douglass

Frederick Douglass is rond 1818 geboren op de Wye-plantage in Amerika. Zijn autobiografie is een van de eerste ooggetuigenverslagen die door een uit slavernij ontsnapte man zelf is opgeschreven. Het levensverhaal werd een bestseller in 1845. Douglass heeft de gruwelijkheden tijdens de slavernij zichtbaar gemaakt voor een breed publiek in Amerika en Europa. 

Te gast over Het levensverhaal is journalist Dominique van Varsseveld, redacteur bij OVT. Ze schrijft over het slavernijverleden voor onder andere NRC.

Het Spoor Terug: Wat weet jij eigenlijk van mij?

Deze zomer in het Spoor Terug: mooie historische documentaires die eerder zijn uitgezonden in andere programma's en die we graag onder de aandacht brengen. Vandaag: Wat weet jij eigenlijk van mij? Een programma van Pam van der Veen, gemaakt voor de VPRO/NTR podcast DOCS.

In Wat weet jij eigenlijk van mij? volgen we een vrouw die zich bevrijdt van het knellende huisvrouwenbestaan: een portret van een huwelijk tegen de achtergrond van een snel veranderende tijd. En die vrouw... Dat is Pams moeder.

Er is een land waar vrouwen willen wonen is een lied van Coby Schreijer. Muziek en mixage: Mathijs Duringhof, brieffragmenten gelezen door

Fieneke Diamand, Eindredactie Ottoline Rijks.

Denken over de bom

Deze week kwam de oproep van hoofdredacties van meer dan honderd medischwetenschappelijke tijdschriften overal ter wereld om het gebruik van kernwapens uit te sluiten. Het is een vervolg op het IPPNW, internationale medici ter voorkoming van een kernoorlog, een initiatief uit de jaren 80 van medici aan beide kanten van het ijzeren gordijn, dat bedoeld was om in oost en west de machthebbers in te peperen dat gebruik van kernwapens catastrofaal zal zijn. We spreken met Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.