OVT

OVT 26 februari 2023

Hildegard van Bingen heeft van de middeleeuwse componisten een van de grootste repertoires die we nu nog kennen. En dat is niet eens het meest opvallende aan deze vrouw uit 1098. Ze is namelijk een van de weinige vrouwen die in de katholieke kerkgeschiedenis een soort theologenstatus kreeg. Ze schreef over haar visioenen, over geneeskrachtige planten en... over seks.

Verder in OVT: het Koreaanse wonder, de vele levens van Rosey Pool en historische boeken met Nadia Bouras.

Luister mee

Luister en kijk live mee door hier te klikken, of abonneer je op de podcast.

De podcast van OVT is te beluisteren via iTunes, Spotify, RSS-feed en meer. Lees hier hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Het Koreaanse wonder met Remco Breuker

Zuid-Korea was in 1953, na de Korea-oorlog, het armste land ter wereld. Armer nog dan Noord-Korea en Biafra. Nu, 70 jaar later, is het de tiende economie van de wereld. Een welvarende democratie met een bloeiend cultuurleven. Een ongeëvenaarde prestatie voor zo’n klein geïsoleerd gelegen land. Toch weten we er maar heel weinig van, veel minder dan over andere Aziatische landen als China, Japan of Indonesië.

Koreakenner Remco Breuker probeert daar nu verandering in te brengen. Eerder richtte hij zich vooral op Noord-Korea. Nu schreef hij een boek over de wonderbaarlijke grote sprong voorwaarts, van ontwikkelingsland tot economische grootmacht, die Zuid-Korea wist te maken, getiteld: De Koreaanse golf. Een boek waarin hij ook afrekent met het oriëntalistische beeld dat we hier van dat land hebben.

Rosey Pool: strijdbaar van Westerbork tot Mississippi

Ze was Joods, wit, maar ook afwisselend heteroseksueel, lesbisch, socialist, antifascist en antiracist. Rosey Pool ontsnapt op het nippertje aan deportatie vanuit Westerbork en wijdt haar leven aan de strijd tegen discriminatie en racisme. Vrijwel alle grote gebeurtenissen uit de twintigste eeuwen passeren de revue in het bewogen leven van de van oorsprong Amsterdamse.

Maar haar verhaal lijkt door de mazen van het herinneringsnet te zijn gegleden. Daar komt verandering in, dankzij het onderzoek van historicus Lonneke Geerlings, die De vele levens van Rosey Pool schreef, dat recent verscheen. De auteur is te gast.

Eerder maakte journalist en documentairemaker Sandra Rottenberg een radiodocumentaire over Rosey Pool. Luister hem hier terug.

Het protest in Suriname

De bestorming van de Nationale Assemblee in Paramaribo was afgelopen week groot nieuws. Want de angst is dat Suriname zich in chaos stort, die eerder te zien was in Amerika en Brazilië. Alle aandacht, kortom, dreigt uit te gaan naar de rellen en de plunderingen. 

Maar het protest tegen de regering Santokhi en eerdere regeringen die corruptie noch economische problemen weten aan te pakken is al veel ouder. Het begon met een paar jongeren die protesteerden tegen de zogenoemde ‘oude politiek’. Journalist Ferayed Hok maakte het allemaal in Suriname mee. De situatie in het land, zegt hij, kun je niet los zien van de lange koloniale geschiedenis. Hij komt praten over de problemen van nu, het protest en de koloniale erfenis.

Historische boeken met Nadia Bouras

Elke maand bespreken we de nieuwste historische boeken met afwisselend Wim Berkelaar, Bart Funnekotter en Nadia Bouras. Deze week is de beurt aan historicus Nadia Bouras. Zij bespreekt:

  • Geld, geloof en goede vrienden. Pieter van Eeghen en de metamorfose van Amsterdam, 1816-1889 van Laura van Hasselt
  • Kijk ons dansen van Leïla Slimani
  • Vreemdeling in eigen land. Het oorlogsdagboek van Anna Haag van Anna Haag
  • Alma's dochters. Een verborgen familiegeschiedenis van Jutta Chorus

Eén van deze boeken wordt verkozen tot Boek van de Maand - en dat kunt u winnen! Houd tijdens de uitzending onze Facebook en Twitter in de gaten.

Hildegard van Bingen: componist en profetes in de 12e eeuw

Hildegard van Bingen heeft van de middeleeuwse componisten een van de grootste repertoires die we nu nog kennen. En dat is niet eens het meest opvallende aan deze vrouw uit 1098. Ze is namelijk een van de weinige vrouwen die in de katholieke kerkgeschiedenis een soort theologenstatus kreeg. Ze schreef over haar visioenen, over geneeskrachtige planten en... over seks.

Dit weekend is haar muziek te horen in Utrecht en Amsterdam op de Hildegarddagen. Over deze homo universalis (v) vertelt middeleeuwse-literatuurwetenschapper Dinah Wouters, die promoveerde op het werk van Hildegard van Bingen.

De column van Nelleke Noordervliet - Arm Suriname

Deze week is de column van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: Sankara, de Che van Afrika

In 1987 wordt de president van Burkina Faso, Thomas Sankara, vermoord. Hij staat dan al bekend als de ‘Che van Afrika'. Na zijn dood op 37-jarige leeftijd krijgt hij een ware heldenstatus. Waarom klinkt in Afrika nog altijd de roep om een leider als Sankara?

Sankara regeerde van 1983 tot 1987. Hij pakte corruptie aan, pleitte voor vrouwenemancipatie en hij nam maatregelen ter bestrijding van armoede en werkeloosheid. Zijn regime leek in de korte tijd die het had, vruchten af te werpen. Maar in hoeverre klopt dit bijna Messianistische beeld van Sankara? Hij kwam via een staatsgreep aan de macht en onder zijn regime zijn ook mensen verbannen. 

In Sankara, de Che van Afrika onderzoekt radiomaker Jan Maarten Deurvorst de populariteit van Sankara. Dit is een verkorte versie van de documentaire die Jan Maarten Deurvorst maakte voor de podcast DOCS.