Argos

Omstreden belastingdeals

Starbucks en Fiat zijn deze week veroordeeld door de Europese Commissie vanwege belastingdeals gesloten met de Nederlandse en Luxemburgse belastingdienst.

Starbucks en Fiat zijn deze week veroordeeld door de Europese Commissie vanwege belastingdeals gesloten met de Nederlandse en Luxemburgse belastingdienst.Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager zijn de afspraken met de belastingdienst verboden staatssteun. De bedrijven moeten alsnog zo’n 30 miljoen euro belasting betalen.Afspraken van een bedrijf met de belastingdienst zijn geheim want ze bevatten vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Hoe moeten parlementen dan controleren of deze afspraken in lijn zijn met de wet? De EU-Gedragscodegroep en de Europese Commissie controleren of landen geen schadelijke belastingconcurrentie veroorzaken door afspraken met bedrijven te sluiten.

Staatssecretaris Wiebes heeft geweigerd twee rapporten van deze groep aan Tweede Kamerleden te verstrekken. En ook Europarlementariërs kregen de rapporten niet. Waarom? Wat zegt dat over de transparantie omtrent deze tax rulings? En hoe kan het dat twee wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam de rapporten wel gewoon kregen toen ze er om vroegen? Jan van de Streek, hoogleraar fiscaal concernrecht aan de Universiteit van Amsterdam en belastingadviseur bij Loyens & Loeff licht dat toe. In de studio reageren PvdA-Europarlementariër Paul Tang en fiscalist Paul de Haan.

Provincie Noord-Holland geeft geen geld aan Pallas-reactor Petten

Provinciale Staten van Noord Holland hebben begin deze maand in een geheime vergadering besloten om de tweede tranche van 14 miljoen euro voor de financiering van een nieuwe kernreactor in Petten, de Pallas, niet te geven. In de studio reageert Liesbeth van Tongeren, kamerlid voor GroenLinks.

De Boeken

Recensent Sjoerd de Jong bespreekt recent verschenen non-fictie met een link naar onderzoeksjournalistiek. Vandaag:

  • Joost Niemoller, De verschrikkelijke Janmaat. Nederland en de CentrumpartijUitgeverij Van Praag 2015
  • Klaartje Peters, Een Doodgewoon Kabinet. Acht jaar Paars 1994-2002 Boom 2015

fragmenten