Van 25 maart tot en met 2 april staat de Boekenweek in het teken van verboden vruchten. Ook de VPRO besteedt weer volop aandacht aan de Boekenweek. Hier een overzicht van wat je kunt verwachten.

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen met Connie Palmen
Luister de uitzending hier

In de nacht van 22 op 23 maart ontvangt Nooit Meer Slapen Boekenweekessayist Connie Palmen. Het gesprek gaat over haar essay De zonde van de vrouw, waarin Palmen het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie tracht te begrijpen.

Een dag later is Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk, te gast. In Makkelijk leven oogst hoofdpersoon Tom Sanders veel succes met het schrijven van zelfhulpboeken, maar wanneer hij in zijn privéleven tegen een probleem aanloopt, slaat de twijfelt toe. Moet hij zijn eigen advies opvolgen? Pieter van der Wielen spreekt met beide auteurs.

Nooit Meer Slapen met Herman Koch
Luister de uitzending hier 

Koot en Bie zetten de pruimen op sap

Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Op zaterdagavond 25 maart presenteren zij hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema dat de CPNB dit jaar bedacht luidt: 'Verboden Vruchten' en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes.

Ooit (in 1978) maakten zij een parodie op het genre van de Pikante Klucht met hun eenakter 'De Naaimachine' en even werd overwogen dit spektakel in zijn geheel te herhalen. Maar het buitengewoon schuine stuk duurde een half uur en dan zou er te weinig tijd voor minstens zo prikkelende nummers resteren. Daarom is er gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types wel eens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. 

De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal (Jet niet), Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart (wethouder Hekking niet!), de complete familie Van der Laak, Ralph en Thea Ternauw, De Duitse Leraar, Koos Koets - het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: de rijpere kijker kan zich straks een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.

Koot en Bie zetten de pruimen op sap, zaterdag 25 maart, 22.35 uur, NPO 2

VPRO Boekenweek

Connie Palmen en Herman Koch, de schrijvers van het Boekenweekessay en Boekenweekgeschenk, zijn de hoofdgasten in VPRO Boekenweek, een extra uitzending van VPRO Boeken op zondag 26 maart die voor deze bijzondere gelegenheid wordt opgenomen met publiek.

Carolina Lo Galbo en Jeroen van Kan ontvangen in het Mediacafé op het Westergasfabrieksterrein een keur aan schrijvers. Boekenweekauteur Herman Koch praat over zijn novelle Makkelijk leven, waarin een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken een probleem in zijn eigen leven moet zien op te lossen. Boekenweekessayist Connie Palmen vertelt over De zonde van de vrouw, waarin ze schrijft over de levens van vier destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith.

De gevreesde criticus Arie Storm zal zijn licht laten schijnen over een aantal titels die in het teken staan van het Boekenweekthema 'Verboden vruchten'. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is uitgenodigd voor de Boekenweektirade, waarin hij een misstand in Nederlandse letteren aan de kaak stelt. Atte Jongstra, Gustaaf Peek, Christine Otten en Maartje Wortel verklaren hun liefde aan hun favoriete verboden vrucht in de wereldliteratuur. 

Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin besluit de uitzending met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht.

VPRO Boekenweek, zondag 26 maart, 19.15 uur, NPO 2

Jeroen van Kan en Carolina Lo Galbo aan tafel met Atte Jongstra, Gustaaf Peek, Christine Otten en Maartje Wortel.

Iedereen schrijft

OVT

Schrijven is iets magisch. Het is iets wat iedereen kan en ook weer niet. Want wat is nou een goed verhaal? De winnaars van de NPO schrijfwedstrijd krijgen een mini masterclass van een gevestigd auteur. Dit jaar zijn dat: Adriaan van Dis, Herman Koch, Mensje van Keulen, Anna Enquist en Jan Siebelink.

Mirthe van Doornik, de winnares van vorig jaar, werkt aan haar eerste roman. Thomas Rosenboom wil graag weten hoe het gaat en haar uitgever Mai Spijkers vertelt over het boekenvak.

Iedereen schrijft, zaterdag 26 maart t/m vrijdag 31 maart, 22.30/22.45 uur, NPO 2

In OVT aandacht voor de geschiedenis van verboden vruchten – schunnige en volkse literaire werken die een gevaar voor de goede zeden vormden. Van negentiende-eeuwse loftuitingen op aanlokkelijke 'kontschappen' tot zeventiende-eeuwse pornoboekjes die de lezer verleidde tot de 'eenhandige zonde'. Met Marita Mathijsen, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA en Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan de VU.

OVT, zaterdag 26 maart, 10.00 uur, NPO Radio 1

Argos

Vrije Geluiden

In Argos bespreekt een recensent om de week nieuwe non-fictie met een link naar onderzoeksjournalistiek. In de Boekenweek is dat journalist Margalith Kleijwegt, die onder meer het boek Sultan en de lokroep van de Jihad van Johan van de Beek en Claire van Dyck onder de loep neemt.

Argos, zaterdag 1 april, 14.00 uur, NPO Radio 1

Welke componisten, musici, zangers en librettisten namen een hapje van een Verboden Vrucht? Deden iets in hun muziek dat Niet Mocht of raakten aan een taboe? VPRO Vrije Geluiden speurt in de muziekgeschiedenis naar deze verborgen, donkere edelstenen. 

VPRO Vrije Geluiden
Zondag 26 maart, 23.00 uur, NPO Radio 4
Zondag 2 april, 23.00 uur, NPO Radio 4

Boekenlijsten Made in Europe

Bij Made in Europe maakt VPRO Boeken elke week een boekenlijst die aansluit bij het thema van die week. Zo ook bij het thema 'verlangen'. En dat past natuurlijk weer perfect bij het thema van deze Boekenweek: 'verboden vruchten'!

via GIPHY

VPRO Gids

Ook in de VPRO Gids is er natuurlijk ruim aandacht voor de Boekenweek, met de Grote VPRO Boekenweek Gids Quiz, gemaakt door Esther Gerritsen.