23 oktober

Deze week in Buitenhof: Henk Kamp over het gasdossier, Tim de Wit en Ruben Brekelmans bespreken de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk, Olaf Koens sluit aan om te praten over zijn boek 'Alle Oekraïners die ik ken' en Hanneke Mantel met de nieuwsfoto

politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk

45 dagen premierschap heeft Lizz Truss het Verenigd Koninkrijk in een nog grotere chaos achtergelaten dan toen ze begon. Wie gaat haar opvolgen? 'Een week geleden zou ik het ongeloofwaardig hebben gevonden, hij is niet voor niets weggegaan', aldus journalist Tim de Wit over of Boris Johnson een kans maakt. De Wit denkt dat Rishi Sunak en Johnson er samen moeten uitkomen, 'alleen dan kan de conservatieve partij helen en vooruit'. Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans 'duurt de soap voort'. Brekelmans: 'de Britse politiek heeft behoefte aan rust, stabiliteit en beleid wat kan rekenen op draagvlak'. Dat geldt ook in Nederland ten tijde van inflatie, hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. 'Ik ben wel bezorgd over de toenemende onrust en ontevredenheid', vertelt Brekelmans. Hij ziet het draagvlak dalen 'als de consequenties dusdanig groot zijn dat mensen het in hun portemonnee voelen en het gevoel niet hebben dat de overheid het helpt op te lossen'. 

Ruben Brekelmans

Tweede Kamerlid (VVD)

Geboren 1986
 
Loopbaan

- Programmadirecteur Ministerie van Financiën
- Politiek assistent Staatssecretaris van J&V Mark Harbers 
- Columnist Het Financieele Dagblad 
- Consultant Boston Consulting Group

Eerder in Buitenhof op 17/4/22 over Oekraïne, de EU en de NAVO

Tim de Wit

journalist / presentator

Geboren 1981

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Presentator Bureau Buitenland
- NOS correspondent Verenigd Koninkrijk

Publicatie
Wankel Koninkrijk (2022)

Eerder in Buitenhof met Arend Jan Boekestijn op 4/9/22 over wie de opvolger wordt van Boris Johnson

Gronings gasdossier

Hij werd als enige twee keer opgeroepen voor een openbaar verhoor bij de Parlementaire enquêtecommissie Aardgaswinning: VVD-prominent Henk Kamp. Is de gaswinning uitgelopen op een drama voor de Groningers? ‘Ja, dat is zeker waar', zegt de oud-minister van Economische Zaken. 'Er is een vervelende, nare situatie voor de mensen in Groningen ontstaan en dat is op dit moment nog steeds zo'. Kamp vertelt dat 'het voortdurende wantrouwen en boosheid van mensen in Groningen invloed had op maatschappelijke organisaties en bestuurders'. Volgens hem heeft 'het niet samenwerken van overheden het realiseren van oplossingen bemoeilijkt'. Of excuses op z'n plaats zijn? 'Wat heb je aan excuses', stelt de oud-bestuurder. 'Het is betreurenswaardig en dat spijt me ook,' merkt Kamp op over het niet stellen van een grens inzake de gaswinning. 'Realiseer wel dat de gaswinning terug is gegaan en dat 'sinds Huizingen is er geen aardbeving geweest zwaarder dan toen', besluit Henk Kamp zijn betoog. 

Henk Kamp

oud-minister (VVD)

Geboren 1952

Loopbaan
- Minister Economische Zaken (VVD)
- Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD)
- Minister van Defensie (VVD)
- Minister van VROM (VVD)

Eerder in Buitenhof op 29/8/21 over het gekrakeel rond kabinetsformatie van Rutte IV

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door Hanneke Mantel, curator de FENIX Rotterdam

Foto: Carl Court/ GettyImages

‘Deze foto sprong er voor mij uit vanwege de emotie,’ vertelt Hanneke. Vaak zijn nieuwsfoto abstract. ‘In het geval van de oorlog zien we veel foto’s van destructie, wapens en militairen. Een ander deel is het verhaal van echte mensen met echte levens, met echte gevoelens en met echt verdriet’.
Deze foto is gemaakt op 21 oktober 2022 in Bachmoet, in de Oblast Donetsk, Oekraine door fotograaf Carl Court/ GettyImages

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

de verhalen van Oekraïeners

Olaf Koens reisde jarenlang voor RTL en De Volkskrant door Rusland en Oekraïne. Hij deed verslag van de eerste gevechten in Oost-Oekraïne, de bezetting van de Krim en verdiende verschillende prijzen met zijn verslaggeving rond het neergeschoten toestel de MH17. Sinds 24 februari doet hij opnieuw verslag over de oorlog tussen Rusland en Oakraine en hij nam zich voor om aan iedereen de naam te vragen en contact te houden. Het resultaat is Alle Oekraieners die ik ken, (en een paar van wie ik alleen maar gehoord heb). Over alle treinmachinisten, soldaten, taxichauffeurs, obers in verlaten hotels, oude oma’s die niet vertrokken en jonge kinderen op de vlucht die hij leede keerde kennen.

'Het is zwaar omdat het persoonlijk is', vertelt  Koens, maar 'als je het opschrijft, verwerk je het ook. En gek genoeg: als je er een punt achter zet, doe je het boek dicht'.

 

Olaf Koens

journalist

Geboren 1985

Loopbaan
- Verslaggever Midden-Oosten RTL
- Verslaggever Rusland RTL, De Volkskrant

Publicaties
- Alle Oekraïners die ik ken (2022)
- Paarden vliegen businessclass (2019)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.