9 oktober

Deze week in Buitenhof: Ben Hodges over de nieuwste ontwikkelingen aan het Oekraïense front, Derk Sauer sluit aan om te praten over nieuwsgaring uit Rusland, Johan Remkes bespreekt zijn stikstofrapport, Marcel Levi over leven corona, de nieuwsfoto met Ilvy Njiokiktjien

Oekraïense opmars en de gevolgen voor Poetin

'Het zou me verbazen als Poetin op zijn 71ste verjaardag nog president is’, aldus Ben Hodges, voormalig opperbevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa. Hij verwacht dat Oekraïne binnen ‘enkele maanden’ het door Rusland veroverde grondgebied heeft teruggewonnen.

Journalist en oprichter van The Moscow Times Derk Sauer heeft goede hoop dat hij snel weer naar huis kan: ‘De onaantastbare positie van Poetin staat onder druk.’ Op een journalistieke conferentie merkte hij afgelopen week hoe hoog de spanningen tussen mensen uit Rusland en Oekraïne zijn opgelopen: ‘Een Oekraïense hoofdredacteur weigerde samen met mij in één ruimte te zijn. Omdat ik in haar ogen Rusland vertegenwoordigde. Wat natuurlijk helemaal niet zo is, want wij zijn ook op de vlucht. Maar dat doet oorlog, oorlog haalt alle nuances weg.’ 

Ben Hodges

Oud-opperbevelhebber Amerikaans leger in Europa

Geboren 1958

Loopbaan
- Denktank Center for European Policy Analysis (heden)
- Hoofd Amerikaanse leger in Europa
- Assistent stafchef Luchtlandingskorps
- Directeur Operaties Regionale Commando Zuid Afghanistan

Eerder in Buitenhof op 1/5/22 over een nieuwe fase in de oorlog in Oekraïne

Derk Sauer

Uitgever The Moscow Times

Geboren 1952

Loopbaan
- Medeoprichter Uitgeverij Nieuw Amsterdam
- Uitgever Independent Media
- Hoofdredacteur Nieuwe Revu
- Eindredacteur Twintig

Eerder in Buitenhof op 27/2/22 samen met zijn vrouw Ellen Verbeek over journalistieke vrijheid in Rusland

over de stikstofimpasse: 'wat wel kan'

Johan Remkes heeft het wéér voor elkaar gekregen: een onmogelijke impasse vlot trekken. De formatie van Rutte IV kreeg hij voor elkaar met good cop Wouter Koolmees en zelf was Remkes de bad cop. Welke strategie koos hij inzake het stikstofdossier? Hoe Door de stikstofplannen van het kabinet lagen de politiek en de boeren afgelopen zomer dusdanig op ramkoers dat er geen enkele uitweg meer leek te zijn. Wat dacht hij toen hij werd gebeld? Hoe is hij te werk gegaan? En waar liep hij allemaal tegen aan?

‘Absurd’, dat was de eerste gedachte van Remkes toen hij de vraag kreeg om een uitweg uit de stikstofcrisis te zoeken: ‘Eigenlijk vind ik dat dit tot de normale taken van de bewindspersonen behoort.’ Voor een goede uitvoering van zijn aanbevelingen hielp het niet dat GroenLinks-leider Jesse Klaver op een onbewaakt moment zei dat ze het rapport er “snel doorheen moeten jassen”: ‘Ik dacht: dom. Omdat het onjuist is, anti-parlementair en een belediging voor de boeren.’ Hij heeft nog wel en advies voor het huidige kabinet: ‘Tijdens zo’n proces (kabinetsformatie red.) denk je: jullie zitten hier over vierkante millimeters te praten, maar realiseer je dat de wereld over korte tijd heel anders uit kan zien en dat gebeurde ook. Enige relativering is ook op z'n plek.' 

Kijk ook naar dit gesprek in Buitenhof op 12/6/22 met Sjaak van der Tak, Tjeer de Groot en Eric Ronnes, vlak na de publicatie van de stikstofplannen van het kabinet

Johan Remkes

bemiddelaar stikstof

Geboren 1951

Loopbaan
- Oud-informateur kabinet Rutte IV
- Waarnemend commissaris van de Koning Limburg
- Waarnemend burgemeester Den Haag
- Voorzitter Adviescollege Stikstofproblematiek
- Commissaris van de Koning Noord-Holland
- Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
- Staatssecretaris van Volkshuisvesting en Stedenbeleid
- Lid Tweede Kamer VVD
Eerder in Buitenhof op 23/1/22 samen met Wouter Koolmees over de formatie van Rutte IV

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien. 

Foto: Mohammed Salem/ Reuters
Deze foto is gemaakt op 27 september 2022 op de Sheikh Shaban begraafplaats in Gaza-stad. Kamilia Kuhail woont al ruim 13 jaar met haar familie van zes op deze begraafplaats. Hun huis is gebouwd op het graf van twee onbekenden en vormen de de fundering van hun woning. 'Als de doden konden spreken zouden ze zeggen: "ga weg", vertelt Kamilia. 

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

leven met corona

De coronabesmettingen lopen op, net als de opnames in de ziekenhuizen en zelfs op de IC’s. Corona is terug, maar we leven gewoon door. Steken we massaal onze kop in het zand of is er echt iets veranderd? Een gesprek met Marcel Levi, arts en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

'Voorlopig hebben we de zaken aardig onder controle', vertelt Levi. Ondanks de oplopende besmettingen, ziekenhuisopnames en IC-opnames pleit Levi niet voor een vaccinatieplicht: ‘Absoluut niet verplichten. Er is een vaccinatieronde gaande voor de mensen die het voor zichzelf nodig hebben. Voor de jongere groep is het een overweging. Je helpt jezelf er een beetje mee, en je kan iemand anders er heel erg mee helpen'.

Marcel Levi

Voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Geboren 1964

Loopbaan
- Hoogleraar Geneeskunde AMC
- Chief Executive UCLH
- Bestuursvoorzitter AMC
- Decaan Faculteit Geneeskunde UvA

Eerder in Buitenhof op 26/12/21 over twee jaar corona en de rol van wetenschap

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.