Five Fingers

1951, Joseph L. Mankiewicz, 108 minuten

Verenigde Staten 1951. Thriller van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden en Oscar Karlweis.

VPRO Cinema

Mason is de butler van de Engelse Ambassadeur in Ankara tijdens WO II. Hij steelt uiterst geheime documenten en verkoopt ze voor een hoge prijs aan de nazi's. Hij zoekt contact met zijn oude werkgeefster, gravin Darrieux, die aan de bedelstaf is geraakt en probeert haar voor zich te winnen met het oogmerk om zijn steeds groter wordende buit te verstoppen en samen met haar naar Zuid-Amerika af te reizen na zijn allerlaatste slag. De rollen van hun oorspronkelijke gezagsverhouding zijn dus omgedraaid, wat in de film heel goed wordt uitgebuit. Ten slotte ruiken de Engelsen onraad en zij komen de spion op het spoor met de codenaam Cicero. Een opwindende achtervolging naar Istanboel begint, van waaruit Mason en Darrieux samen willen vluchten, terwijl ze elkaar verraden. Een spannende en goed gespeelde spionagethriller. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal uit WO II. Cicero werd met valse pond sterling biljetten betaald! Ook bekend als 5 FINGERS.

credits

Regie:
Joseph L. Mankiewicz
Cast:
James Mason, Danielle Darrieux, Michael Rennie, Walter Hampden, Oscar Karlweis, Herbert Berghof, John Wengraf, Michael Pate, A. Ben Astar, Roger Plowden, Ivan Triesault, Hannelore Ayman, David Wolfe
Scenario:
Michael Wilson, Joseph L. Mankiewicz
Productie:
Otto Lang
Camera:
Norbert Brodine
Muziek:
Bernard Herrmann
Geluid:
Roger Heman, W. D. Flick
Montage:
James B. Clark
Jaar:
1951
Alt. titels:
5 Fingers, Der Fall Cicero
Genres:
Thriller
Trefwoorden:
Spionage
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Five Fingers (1951) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer