First Born

1989, Philip Saville, 150 minuten

Nieuw-Zeeland/Australië/Verenigd Koninkrijk 1989. Thriller van Philip Saville. Met o.a. Charles Dance, Julie Peasgood, Philip Madoc, Peter Tilbury en Rosemary McHale.

VPRO Cinema

De geleerde Dance werkt in opdracht van het Amerikaans Ministerie van Defensie aan een genetisch experiment. Hij slaagt erin een vrouwelijke gorilla te bevruchten met menselijk sperma. Zo hoopt hij een nieuw wezen te creëren dat de intelligentie bezit van de mens en de kracht van de aap. Er wordt inderdaad een hybride baby geboren, die naarmate hij opgroeit meer en meer menselijke karaktertrekken vertoont. Dance hecht zich aan het wezen, maar dan komt een verschrikkelijk bevel: hij moet het vernietigen. Spookbeeld over moreel onaanvaardbare genetische manipulaties die in de eerste plaats dienen voor oorlogsdoeleinden. Dance is een aangrijpende geleerde met menselijke inborst die niet wil reageren op koude ambtenarij. Zijn band met het door hem gecreëerde wezen wordt zeer realistisch uitgewerkt. Ted Whitehead bewerkte de roman Gor Sage van Maureen Duffy tot een film die ongetwijfeld blijft hangen. David Feig schoot er de beelden bij.

credits

Regie:
Philip Saville
Cast:
Charles Dance, Julie Peasgood, Philip Madoc, Peter Tilbury, Rosemary McHale, Francesca Brill, Peter Elliott, Rob Dixon, Veronica Clifford, Susan Beresford, Roshan Seth, Marc De Jonge, Sharon Duce, Nina Zuckerman, Niven Boyd, Peter Wiggins, Beth Pearce, Jamie Forester, Gabrielle Anwor, Ralph Michael, Martyn Townsend, Michael Brogan, Rona Brown
Muziek:
Hans Zimmer
Jaar:
1989
Alt. titels:
Geburt einer neuen Art, Die
Genres:
Thriller, Sciencefiction
Trefwoorden:
SF-Film
Landen:
Nieuw-Zeeland, Australië, Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

First Born (1989) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer