Duitsland/Italiƫ/Verenigde Staten 1996. Nicolas Roeg. Met o.a. Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Ben Becker en Michael Gambon.

VPRO Cinema

Vierde in de reeks bijbel-verfilmingen voor het kleine scherm onder aanvoering van Ted Turner`s tv-zender TNT. Hollywood is weer terug met de bijbel [KA2]a la Cecil B. DeMille. De Isra[KA3]elieten zuchten onder het juk van de Filistijnen, een volk van uitbuiters dat de macht heeft omdat ze de kunst van de ijzerwinning en het wapensmeden verstaan. De (fictieve) Filistijnse generaal Tariq (Hopper) weet het geheim goed te bewaren. Joodse Mara (Rigg) baart Samson en als ijzersterke volwassene (Thal) moet hij zijn volk bevrijden. Hij doodt met blote vuist Filistijnse krijgers en een leeuw die Delila (Hurley) bedreigt. Hij interesseert zich echter meer voor het vrouwelijke geslacht dan voor zijn roeping. De Filistijnse koning wil deze krachtpatser in zijn macht krijgen en stuurt nadat Samson verraden is, zijn zoon Prins Sidqua (Becker) op hem af. Samsom doodt alle manschappen van de prins en om aan diens toorn te ontkomen, vlucht hij de woestijn in. Samson wordt opgenomen in de familie van Rani (Caprioglio), met wie hij zou trouwen, maar zij wordt vlak voor het huwelijk onder druk gezet om het mysterie van zijn kracht te ontdekken en te verraden. Als Samson hiervoor een stokje steekt, worden Rani en haar vader beestachtig afgemaakt. Samson keert naar huis terug en maakt het weer goed met zijn moeder. Generaal Tariq die hoort dat Samson is teruggekeerd, bedient zich van een list: hij laat Samson verleiden door Delila. Zij komt achter zijn geheim. Samsom verliest zijn haren en wordt blind gemaakt, zodat hij ongevaarlijk is. Hij krijgt nog eenmaal zijn kracht terug en verwoest het paleis van de koning der Filistijnen. Dit bijbelse epos is te lang, al is de uitzending in Europa beperkt tot 180m, maar de locaties en de kostuums zijn schitterend. Hopper is een `vondst`. Hurley is een fotomodel dat bekend werd door haar werk voor Estee Lauder. Het scenario is van Allan Scott en het uitstekende camerawerk (ook voor het kleine scherm) is van Raffaele Mertes. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

credits

Regie:
Nicolas Roeg
Cast:
Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Ben Becker, Michael Gambon, Paul Freeman, Diana Rigg, Jale Arikan, Karl Tessler, Luke Mullaney, Daniel Massey, Sebastian Knapp, Pinkas Braun, Deborah Caprioglio, Alessandro Gassman, Tim Gallagher, Mark McGann, Nick Simmons, Jonathan Rhys Meyers
Scenario:
Allan Scott
Productie:
Lorenzo Minoli, Heinrich Krauss, Eleonora Andreatta, Gerald Rafshoon, Luc Bernabei
Muziek:
Marco Frisina
Jaar:
1996
Alt. titels:
Bible: Samson And Delilah, The, Samson And Delilah, Samson und Delila
Trefwoorden:
Bijbelse film
Landen:
Duitsland, Italiƫ, Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen