Nicolas Roeg (1928-2018): regie, cast en camera.
Er zijn 29 films gevonden.

Musik, der unsichtbare Schauspieler

1998 | Documentaire, Biografie, Muziek

Duitsland 1998. Documentaire van Henning Lohner. Met o.a. Hans Zimmer, Jeffrey Katzenberg, James L. Brooks, Ridley Scott en Nicolas Roeg.

The Winner Is... Elizabeth Rosemond Taylor

1997 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1997. Documentaire van Ralph Dilger. Met o.a. Elizabeth Taylor, Alec Byrne, C. David Heymann, Liz Smith en John Cunningham.

The Bible: Samson And Delilah

1996 |

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1996. Nicolas Roeg. Met o.a. Eric Thal, Elizabeth Hurley, Dennis Hopper, Ben Becker en Michael Gambon.

Die Bibel - Samson & Delila I

1996 |

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Duitsland 1996. Nicolas Roeg. Met o.a. Dennis Hopper, Elizabeth Hurley en Eric Thal.

De Israëlische Mara brengt een zoon ter wereld die volgens een profetie haar volk van de Filistijnse overheersing zal verlossen. De opgroeiende Simson beschikt over immense krachten, maar is niet erg geïnteresseerd in zijn roeping. Als hij in het legerkamp van de Filistijnen Delila, de nicht van koning Hanun, redt van een leeuw, stuurt Hanun zijn leger op hem af. Simson is echter te sterk voor hen, en ontsnapt naar de woestijn. Hij krijgt hulp van de Filistijn Harach, en trouwt met diens dochter Rani, tot verdriet van zijn ouders

Full Body Massage

1995 | Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1995. Mysterie van Nicolas Roeg. Met o.a. Mimi Rogers, Bryan Brown, Gareth Williams, Elizabeth Barondes en Christopher Bugard.

Nina heeft een zekere leeftijd, maar nog steeds heel aantrekkelijk. Ze kan zich het huisbezoek van een jonge masseur veroorloven. In plaats van de gebruikelijke Douglas, komt dit keer de oudere Fitch. Regisseur Roeg heeft op een slinkse wijze een postmoderne kunstfilm gecreëerd: sexy, mooi spel en gesierd door stijlvol camerawerk.

Erotic Tales: Hotel Paradise

1995 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1995. Fantasy van Nicolas Roeg. Met o.a. Theresa Russell, Vincent D'Onofrio, Jimmy Batten, Robert Goodman en Tony Scantlebury.

Op de ochtend van haar huwelijksdag wordt zij (Russell) naakt wakker in een bed in een hotelsuite met naast zich een onbekende naakte man (D'Onofrio). Ze kan zich niets meer herinneren en terwijl ze zich aankleedt voor haar trouwpartij, haalt de man herinneringen op van alle zalige momenten die ze de afgelopen nacht beleefden. Beneden wacht haar aanstaande, een machtige gangster, ongeduldig op de komst van zijn verloofde. Leuke allegorie over de onberekenbaarheid van een vrouw. Russell is schitterend en ze laat haar schoonheid van alle kanten bekijken. Wie de film gezien heeft, weet waarom er in alle hotelkamers een bijbel ligt. Uitstekend scenario van Michael Allin. Het camerawerk is van Witold Stok. Dolby Stereo.

Two Deaths

1994 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Michael Gambon, Sonia Braga, Patrick Malahide, Nickolas Grace en Ion Caramitru.

Roemeni[KA3]e ten tijde van de opstand tegen Ceau[KA10]sescu. Terwijl buiten het land in een revolutie verwikkeld is, komen drie welgestelde heren samen voor het jaarlijkse overdadige diner bij Dr. Daniel Pavenic (Gambon). Daar de avondklok is ingesteld zijn ze verplicht te blijven overnachten. De drie worden ge[KA3]intrigeerd door een foto van een mooi meisje. Daniel zegt dat het Anna Pu[KA12]sca[KA12]su (Braga) is, zijn huishoudster. Hij houdt de foto bij omdat dit het beeld is van de vrouw die hij vernietigde. Hoe casueel ze ook t.o.v. de gevechten staan, toch zal ook in hun beschermde wereldje het geweld zijn intrede doen. Langzaam maar zeker komen we ook de relatie te weten die bestaat tussen Daniel en Anna. Fascinerende film die, ondanks de beperkte lokaties en de vele diepgaande gesprekken, tot het onthutsende, gewelddadige einde blijft boeien. De symboliek ligt er dik op, maar toch past de film helemaal in het unieke universum van Roeg, met zijn vreemde, haast surrealistische personages en hun dubbelzinnige verhoudingen. De acteurs leveren van de eerste tot de laatste prima werk af. Scenarist Allan Scott verplaatste de handeling van Stephen Dobyns' roman The Two Deaths Of Señora Puccini van Chili naar Roemenië, waar het grootste deel van de film trouwens gedraaid werd. Witold Stok stond achter de camera. Dolby Stereo S.R. Digital.

Heart of Darkness

1994 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Nicolas Roeg. Met o.a. Tim Roth, John Malkovich, James Fox, Morten Faldaas en Patrick Ryecart.

Dit klassieke verhaal van Joseph Conrad bereikt het tv-scherm min of meer intact en getrouw aan de originele vertelling. Regisseur Roeg en schrijver Benedict Fitzgerald slagen erin Conrad`s bijna mystieke visie te behouden. Het verhaal wordt verteld in flashbacks, door matroos Marlow (Roth). Hij bracht verslag uit aan de directeuren van een niet met name genoemde Belgische maatschappij die zich bezig hield met het onderzoeken en exploiteren van natuurlijke bronnen in Afrika. Marlow accepteerde een aanbod van de firma om een expeditie, de Kongo stroomopwaarts, te leiden, op zoek naar Kurtz (Malkovich). Deze was hoofd van de meest afgelegen post in de binnenlanden en al verscheidene maanden niet gezien. Eerdere pogingen om Kurtz (Malkovich) te vinden mislukten en nu is het Marlowe's beurt de gevaren en noodlottige tegenslagen te trotseren. Als hij Kurtz eindelijk ontmoet, is de man ziek en in vrijwillige ballingschap, met een enorme voorraad ivoor. Kurtz wordt beschermd door volgelingen die hem vereren, maar Marlow beseft dat deze raadselachtige man een kunstenaar is die op voet van oorlog leeft met alle facetten van het leven dat hij kende. De cast levert goede acteerprestaties. Het camerawerk van Anthony B. Richmond is rijkelijk voorzien van passende somberheid en Stanley Meyer's muziek is perfect.

Cold Heaven

1992 | Thriller, Horror, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1992. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Theresa Russell, Mark Harmon, James Russo, Will Patton en Talia Shire.

Russells man (Harmon) lijkt bij een ongeluk om het leven gekomen, maar zijn lichaam is verdwenen. De ontrouwe weduwe had het jaar daarvoor een religieuze droom - ze wordt nu getrokken naar de plaats waar die droom zich afspeelde. Er zijn een paar echt enge momenten, maar over het algemeen is dit ambitieuze mengsel van wonderen, horror en soap niet erg bevredigend. Regisseur Roeg (de man van Russell) gooit er een surrealistisch sausje overheen, maar laat veel aan onze goedgelovigheid over. Minder schokkend dan de roman van Brian Moore. Geproduceerd door Schwartzman, de man van Shire. Scenario van Allan Scott. Camerawerk van Francis Kenny.

The Witches

1990 | Familiefilm, Fantasy, Horror, Avonturenfilm, Jeugdfilm

Verenigd Koninkrijk 1990. Familiefilm van Nicolas Roeg. Met o.a. Anjelica Huston, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Mai Zetterling en Brenda Blethyn.

Schitterend eng sprookje uit de kast van schrijver Roald Dahl, regisseur Roeg (Don't Look Now) en wijlen effecten-man Jim 'Muppetshow' Henson. Fisher speelt de negenjarige Luke die zijn ouders verliest en met zijn in heksen gelovende oma bij een Conventie Ter Voorkoming Van Wreedheid Tegen Kinderen terecht komt. Toevallig ontdekt Luke dat de conventie een dekmantel is voor een Heksenbijeenkomst Tegen Kinderen, geleid door opperheks Huston. De spionerende Luke wordt gesnapt en in een muis veranderd. Roald Dahl riep op tot een boycot van de volgens hem 'domme horrorfilm', alle mildheid ten spijt.

Due occhi diabolici

1990 | Horror

Italië​/​​Verenigde Staten 1990. Horror van Dario Argento en George A. Romero. Met o.a. Harvey Keitel, Adrienne Barbeau, Madeleine Potter, Sally Kirkland en Martin Balsam.

De internationale samenwerking van twee horror-regisseurs van grote naam in een eerbetoon aan Edgar Allan Poe. De film bevat twee in Pittsburgh gesitueerde verhalen; de eerste is door Romero gedaan en gaat over een rijke man die door zijn arts, die een verhouding heeft met zijn vrouw, wordt gehypnotiseerd, zodat hij haar zijn enige erfgenaam maakt. Na zijn dood wordt het overspelige stel echter gekweld door kreunende geluiden en zijn wraakzuchtige terugkeer. Argento's verfilming betreft een sadistische fotograaf, die zijn vriendin ombrengt en vervolgens door een demonische poes wordt lastig gevallen. Griezelig boeiend.

The witness

1989 | Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Avonturenfilm van Nicolas Roeg. Met o.a. Jasen Fisher, Mai Zetterling en Anjelica Huston.

De internationale samenwerking van twee horror-regisseurs van grote naam in een eerbetoon aan Edgar Allan Poe. De film bevat twee in Pittsburgh gesitueerde verhalen; de eerste is door Romero gedaan en gaat over een rijke man die door zijn arts, die een verhouding heeft met zijn vrouw, wordt gehypnotiseerd, zodat hij haar zijn enige erfgenaam maakt. Na zijn dood wordt het overspelige stel echter gekweld door kreunende geluiden en zijn wraakzuchtige terugkeer. Argento's verfilming betreft een sadistische fotograaf, die zijn vriendin ombrengt en vervolgens door een demonische poes wordt lastig gevallen. Griezelig boeiend.

Sweet Bird of Youth

1989 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Nicolas Roeg. Met o.a. Elizabeth Taylor, Mark Harmon, Rip Torn, Valerie Perrine en Ruta Lee.

Middelmatige verfilming van Tennessee Williams` toneelstuk over een verlopen filmster en haar ambitieuze jonge minnaar in een bewerking van Gavin Lambert (die zich naar verluidt baseerde op Williams' eigen inzichten inzake de aanpassing van het materiaal). Een eerlijke film, die het aanzien waard is, maar waarin geen pit zit. Wilding, de zoon van Taylor, heeft een lang telefoongesprek met haar, maar is niet rechtstreeks haar tegenspeler.

Track 29

1988 | Thriller, Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Theresa Russell, Gary Oldman, Christopher Lloyd, Colleen Camp en Sandra Bernhard.

Dokter Lloyd en Russell zijn al enige tijd getrouwd. Het is een merkwaardig huwelijk: hij zondert zich af met zijn modelspoorbaan en zij is gefrustreerd door het huwelijk. Dan komt er een opgeschoten klootzak (Oldman) aan de deur, die zegt haar zoon te zijn. Russell heeft er alle moeite mee om te aanvaarden dat zo`n ego[KA3]istische lul haar kind is, maar gaandeweg verandert haar opinie. Ze merkt dat ze zich losmaakt van haar seksuele onderdrukking en bevrijdt zich door een gewelddaad van haar idiote echtgenoot en zijn spoortreintjes. De sfeer balanceert tussen (erotische) fantasie en werkelijkheid. Roegs film, die zowel een psychologische thriller als een bijtende satire op de Amerikaanse maatschappij is, vond geen genade bij de Amerikaanse critici. Wel, niet iedereen houdt van zijn stijl, en dat geldt ook in Europa waar men de film beschouwt als een zelf- parodie. Scenario van Dennis Potter. Russell is in werkelijheid getrouwd met Roeg. Gefilmd in North Carolina.

Castaway

1987 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Oliver Reed, Amanda Donohoe, Tony Rickards, Todd Rippon en Georgina Hale.

De morsige Reed zoekt een 'echtgenote' om hem naar een verlaten eiland te vergezellen. Donohoe is de avonturierster die op zijn advertentie reageert. De visueel schitterende verfilming van Lucy Irvine's bestseller is niet altijd even geloofwaardig, maar voor fans van Roeg blijft het een bijzondere ervaring.

Aria

1987 | Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1987. Muziek van Robert Altman, Bruce Beresford, Bill Bryden, Jean-Luc Godard en Derek Jarman. Met o.a. John Hurt, Theresa Russell, Nicola Swain, Marion Peterson en Valerie Allain.

Tien regisseurs kregen, met gemengd resultaat, de gelegenheid hun favoriete operastukken van beelden te voorzien. Ken Russell maakte een eervolle, exotische interpretatie van Puccini en het fragment van Julien Temple met Buck Henry is komisch. Godard draaide echter een verschrikkelijke scène in een sportschool. Camerawerk o.a. Harvey Harrison, Gale Tattersall.

Insignificance

1985 | Drama, Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Michael Emil, Tony Curtis, Gary Busey, Theresa Russell en Will Sampson.

Albert Einstein ontmoet Marilyn Monroe die, blijkens het persbericht van de filmmaatschappij, over de vitale statistieken beschikte om zijn formule te completeren. Een boeiende poging van Roeg om zijn obsessie met tijd en illusie als thema's te projecteren in Terry Johnsons toneelstuk. Er wordt goed in geacteerd en de beelden zijn, zoals altijd bij Roeg, een lust voor het oog. Camerawerk van Peter Hannan.

Eureka

1981 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1981. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Gene Hackman, Theresa Russell, Rutger Hauer, Jane Lapotaire en Ed Lauter.

Een goudzoeker uit Klondike wordt steenrijk en ziet dertig jaar later zijn imperium afbrokkelen wanneer hij tegelijkertijd te kampen krijgt met de problemen van zijn dochter en met schurken uit Miami. Vreemd drama, zelfs voor Roeg, met als hoogtepunt een lange, theatrale vertoning in een rechtszaal. Heeft op de plank gelegen tot 1985.

Bad Timing

1980 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Art Garfunkel, Theresa Russell, Harvey Keitel, Denholm Elliott en Daniel Massey.

Na The Man Who Fell to Earth uit 1976 trakteerde voormalig cinematograaf Roeg wederom op een origineel en inventief hoogstandje. Wellicht de beste Roeg film met zowel zijn muze Russell als Garfunkel en Keitel in topvorm. Het in Wenen gesitueerde verhaal over de allesverterende passie van Amerikaans psychoanalyticus Linden (Garfunkel) voor wispelturige patiënte Milena (Russell) wordt verteld met behulp van ingenieuze montage en gecompliceerde flashback-structuur. Inspecteur Netusil (Keitel) onderzoekt de ware toedracht van Milena's zelfmoord. De productiemaatschappij vond het te gortig ('zieke film van en voor zieke mensen') en trok zich terug. Muziek van Tom Waits, Billie Holiday en The Who.

The Man Who Fell to Earth

1976 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1976. Sciencefiction van Nicolas Roeg. Met o.a. David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry en Bernie Casey.

Popicoon Bowie speelt een buitenaards wezen wiens thuisplaneet opdroogt. Hij gaat naar de aarde omdat hier natuurlijk volop water te vinden is. Hij vermomt zich als mens en gebruikt zijn buitenaardse technologie om een succesvol ondernemer te worden. Het geld heeft hij nodig om een ruimtebasis te bouwen voor zijn retourvlucht. Ondertussen wordt hij verliefd op een mensenmeisje. Met Performance, Walkabout en Don't Look Now had Roeg in de eerste helft van de jaren zeventig een creatieve bloeiperiode. Ook The Man Who Fell to Earth is bijzonder origineel en bovendien prachtig om te zien.

Don't Look Now

1973 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1973. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Donald Sutherland, Julie Christie, Hilary Mason, Clelia Matania en Massimo Serato.

Don't Look Now opent met de verdrinkingsdood van het dochtertje van John (Sutherland) en Laura, die onmachtig zijn het drama in hun eigen tuin te voorkomen. De meteen gekweekte verontrustende sfeer wijkt in deze griezelklassieker niet meer. In Venetië, waar John en Laura later naartoe gaan in verband met Johns werk, vertellen twee zusters hen dat het dochtertje signalen uitzendt vanuit het hiernamaals. Laura wil het graag geloven, John is sceptisch, maar raakt steeds verder uit zijn evenwicht als hij iets roods ziet, de kleur van het regenjasje van zijn overleden dochtertje.

Walkabout

1971 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil en John Meillon.

Na de zelfmoord van hun vader blijven twee kinderen alleen achter in de wildernis. Ze hebben geen idee hoe te overleven, maar worden gered door een vriendelijke, jonge aboriginal. Met weinig woorden, een beperkt aantal personages en een eenvoudig verhaal toont regisseur Roeg in dit visuele, poëtische wondertje de discrepantie tussen de westerse, stedelijke civilisatie en de levenswijze van de aboriginals in het Australische binnenland. Prima spel van de jonge acteurs. Eerste solo-regie van Roeg, die eerder samen met Donald Cammell de interessante misdaadfilm Performance (1970) maakte.

Performance

1970 | Drama, Muziek, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Donald Cammell en Nicolas Roeg. Met o.a. James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton en Ann Sidney.

Fox, een sadistische gangster, heeft een moord gepleegd waarmee hij zich de woede van zijn vroegere baas op de hals heeft gehaald. Hij wordt opgejaagd en vindt een onderkomen bij ex- popster Jagger, die nu kamers verhuurt. Wat begint als een jachtige thriller, resulteert in een chaotische kluwen van gefrustreerde emoties en twijfels. Een van de grote cultfilms uit de jaren 1970 en tevens cameraman Roegs debuut als regisseur. Fox walgde zo van de film en zijn personage, dat hij ophield met acteren. Het zou meer dan tien jaar duren voor hij weer een filmrol aanvaardde. Toch is het vooral zijn spel - en natuurlijk dat van Jagger - dat het nogal kunstmatige scenario van Cammell tot leven brengt. Roeg deed het camerawerk uiteraard zelf. Muziek werd gecomponeerd door Jack Nitsche, terwijl Randy Newman de muzikale leiding had.

Far from the Madding Crowd

1967 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1967. Drama van John Schlesinger. Met o.a. Julie Christie, Terence Stamp, Peter Finch, Alan Bates en Prunella Ransome.

Aan het einde van de 19de eeuw erft Bathsheba Everdene (Christie) een landgoed. Aan belangstelling van mannen heeft ze geen gebrek. De schaapherder (Bates), de buurman (Finch) en de cynische maar verleidelijke sergeant Frank Troy (Stamp) dingen naar haar gunsten. Ze trouwt met de laatste maar wordt verscheurd door twijfel. Het lot is niet vriendelijk in de lijvige klassieker van Thomas Hardy. Far from the Madding Crowd is dan ook geen vrolijke film. Wel een mooie, met prachtig spel van de hele cast, en Christie is mooier dan ooit. Nicolas Roeg was verantwoordelijk voor de adembenemende fotografie.

Fahrenheit 451

1966 | Sciencefiction, Experimenteel, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Australië 1966. Sciencefiction van François Truffaut. Met o.a. Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring en Jeremy Spenser.

In een onbekend land uit een niet nader bepaalde toekomst, is het lezen van boeken streng verboden. De brandweer krijgt de taak alle boeken te verbranden. Een plichtsbewuste brandweerman (Werner) kwijt zich van zijn taak, maar hij ontmoet een fervente lezeres (Christie) die liever de doodstraf trotseert dan het lezen op te geven. Een indrukwekkend beeld van een fascistische staat die onder het mom van gelijkheid voor iedereen, de individuele geestelijke ontplooiing verbiedt. De wereldliteratuur stimuleert immers de geest en de culturele bewustwording en is dus een gevaar voor de staat. Knappe vertolking van beide hoofdrolspelers. Regisseur Truffaut en Jean-Louis Richard bewerkten de roman van Ray Bradbury. Schitterende fotografie van Nicolas Roeg. Ondanks de gedateerde sfeer van de jaren 1960 nog steeds een zeer boeiende film.

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum

1966 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1966. Komedie van Richard Lester. Met o.a. Buster Keaton, Zero Mostel, Phil Silvers, Michael Crawford en Jack Gilford.

Op weg naar het Forum in het oude Rome ontwikkelt zich een onontwarbare intrige. Het mooie slavinnetje Philia (Annette Andre) dat te koop wordt aangeboden door Marcus Lycus (Silvers), weet het hart te winnen van patriciërszoon Hero (Michael Crawford), maar wordt verkocht aan de ruige kapitein Gloriosus (Leon Greene). De minnaars in kwestie kunnen elkaar dus niet zomaar krijgen. Jaloerse echtgenoten laten van zich horen, slaven speculeren op de zwakheden van hun meesters. Verfilming van de gelijknamige Broadwaymusical is een parodie op epische Hollywoodfilms over het Romeinse rijk, zoals Ben Hur. Veel meligheid in dit verhaal, maar een gave rol van Buster Keaton als gladiator Erronius maakt veel goed.

Every Day's a Holiday

1965 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1965. Komedie van James Hill. Met o.a. John Leyton, Michael Sarne, Ron Moody, Liz Fraser en Grazina Frame.

Enkele tieners ontmoeten elkaar tijdens een vakantiekamp. Ze kunnen goed met elkaar opschieten en hebben het over alles wat hen bezighoudt. Als ze dan besluiten mee te doen aan een talentenjacht op televisie wordt de sfeer een stuk grimmiger.

Victim Five

1964 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1964. Actiefilm van Robert Lynn. Met o.a. Lex Barker, Ronald Fraser, Walter Rilla, Dietmar Schönherr en Ann Smyrner.

Matige actiefilm met Barker die een moord onderzoekt in Zuid-Afrika; verloopt vlot. Scenario van Peter Yeldham naar een verhaal van Peter Welbeck. Camerawerk van Nicolas Roeg. Ook bekend als Table Bay.

The Masque of the Red Death

1964 | Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1964. Horror van Roger Corman. Met o.a. Vincent Price, Hazel Court, Jane Asher, David Weston en Patrick Magee.

Een uitschieter in het werk van Corman, niet te vergelijken met zijn andere Edger Allan Poe-bewerkingen. De film bevat een trage proloog, waarin de wandaden van Price, heer en meester over zijn eigen wereld, beschreven worden. Dan volgt de opbouw van de spanning. De pest is uitgebroken en wie met de ziekte in aanraking is geweest, wordt uitgestoten, ongeacht zijn status. Dit alles ontaardt in een gruwelijke climax als de pest haar intrede heeft gedaan in het afgelegen kasteel en de zwarte dood alomtegenwoordig is. Door een goede timing, een meesterlijke verteltrant, sterke kleurenfotografie van Nicholas Roeg en een knappe montage is dit het onbetwistbare meesterwerk van Corman. Subliem vertolkt door de hoofdrolspelers. R. Wright Campbell en Charles Beaumont schreven het scenario en vermengden elementen van het verhaal uit de titel van Poe met stukken uit diens vertelling Hop Frog. Gefilmd in Engeland. Matte herverfilming in 1989. Gefilmd in Scope.