12 Angry Men

1997, William Friedkin, 108 minuten

Verenigde Staten 1997. Drama van William Friedkin. Met o.a. Courtney B. Vance, George C. Scott, Ossie Davis, Armin Mueller-Stahl en Dorian Harewood.

VPRO Cinema

12 angry men speelt zich goeddeels af in één kamer van een gerechtsgebouw, waar een 12-koppige jury moet oordelen over de (on)schuld van een jonge latino die - zo luidt de aanklacht - z'n vader heeft vermoord. Bij een dergelijk Kammerspiel, waarin alles draait om ensemblespel en het inlevingsvermogen van de acteurs, zijn vergelijkingen met de versie van Sidney Lumet uit 1957 bijna onontkoombaar. Is Jack Lemmon, de dwarsligger van de jury, net zo goed als Henry Fonda die die rol 40 jaar eerder voor z'n rekening nam? En houdt Tony Danza zich staande tussen veteranen als Scott en Mueller-Stahl (verrassend genoeg is het antwoord een volmondig ja)? Opvallendste rol is voor Mykelti Williamson als de zwarte racist in het gezelschap.

credits

Regie:
William Friedkin
Cast:
Courtney B. Vance, George C. Scott, Ossie Davis, Armin Mueller-Stahl, Dorian Harewood, James Gandolfini, Tony Danza, Jack Lemmon, Hume Cronyn, Mykelti Williamson, Edward James Olmos, William Petersen, Mary McDonnell, Anrmin Mueller
Camera:
Fred Schuler
Muziek:
Kenyon Hopkins
Jaar:
1997
Alt. titels:
Twelve Angry Men, 12 hommes en colère
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Rechtbankdrama
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

12 Angry Men (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer