No One Sleeps

2000, Jochen Hick, 108 minuten

Duitsland 2000. Thriller van Jochen Hick en Jochen Hick. Met o.a. Tom Wlaschiha, Irit Levi, Jim Thalman, Richard Thalman en Richard Conti.

VPRO Cinema

Student in de medcijnen en homo Stefan Hein (Wlaschiha) wil de ontstaanstheorie van AIDS van wijlen zijn vader, een wetenschapper uit de DDR, toetsen op de werkelijkheid en na een gedegen onderzoek bevestigd zien. Volgens zijn vader, die in 1989 in L.A. op een conferentie gesproken had, vlak voor de val van de Berlijnse muur, zou AIDS ontstaan door experimenten met gevangenen in een gevangenis in Maryland, die werden ingespoten met een besmet schapenvirus. Stefan krijgt een uitnodiging om naar San Francisco te komen, waar hij zijn onderzoek wil doen. Hij gaat op zoek naar informanten die het begin-tijdperk gekend moeten hebben. In het park wordt hij toevallig geconfronteerd met een dode, die het slachtoffer is geworden van een seriemoordenaar, die het op seropositieve personen heeft voorzien. Zo maakt hij kennis met Officer Louise Tolliver (Levi), die de zaak onderzoekt. Via tochten door de rosse buurt langs homobars in San Francisco wordt hij gewaar dat een huurmoordenaar het voorzien moet hebben op overlevenden van de experimenten. Ook hier loopt hij weer tegen Tolliver op. Tegelijkertijd krijgt hij de gelegenheid om op een bijeenkomst over de theorie van zijn vader te spreken. Hoewel hij geen bijval krijgt, zegt een zekere Dr. Richard Burroughs (Conti), dat hij Stefans spreekbeurt hoogst interessant vond. Als Burroughs vermoord wordt, blijkt die in het bezit geweest te zijn van een lijst, waarop de namen staan van de slachtoffers. Stefan heeft de lijst inmiddels en ziet de theorie van zijn vader bevestigd. De FBI arresteert hem, pakt de lijst af en draagt hem over aan Tolliver, die hem vrij laat. Het spel van Wlaschiha, Levi en Conti is heel goed, terwijl de bijrollen amateuristisch zijn en te veel schmieren. Behendig mengt Hick het perverse uit het homowereldje met spanning, waardoor de film vooral voor een bepaalde doelgroep boeiend is. Het scenario van regisseur Hick is verder heel ver gezocht, maar hij zaait best de nodige twijfels met zijn intrigerende, sinistere, onwaarschijnlijke theorie. De co-titel NESSUN DORMA verwijst naar een aria uit de opera van Puccini Turandot over een Chinese prinses, die haar potentiële huwelijkskandidaten een raadseltje opgaf; losten zij dit niet op werden ze onthoofd. De aria is favoriet bij Dr. Burroughs. Het camerawerk van Thomas M. Harting en Michael Maley is onopvallend.

credits

Regie:
Jochen Hick, Jochen Hick
Cast:
Tom Wlaschiha, Irit Levi, Jim Thalman, Richard Thalman, Richard Conti, Kalene Parker, Charles Shaw Robinson, Tom Wlaschiha, Jim Thalman, Irit Levi
Productie:
Jochen Hick
Muziek:
James Hardway
Jaar:
2000
Alt. titels:
Nessun dorma
Genres:
Thriller, Sciencefiction
Trefwoorden:
Politieke thriller, Gay movie, SF-Film
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

No One Sleeps (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer