Spokojny den'v konce vojny

1972, Nikita Mikhalkov, 33 minuten

SU 1972. Komedie van Nikita Mikhalkov. Met o.a. Natalia Arimbassarova, Sergei Nikonenko, I. Demina, L. Dourov en S. Artamonov.

VPRO Cinema

Rusland 1944. Het front rukt op naar het westen, richting Berlijn. In Rusland is de oorlog afgelopen, maar het is nog geen vrede. Twee soldaten vinden koffers met schilderijen, die de Duitsers heben laten staan in hun haast om weg te komen. De leden van een kunstkring verschijnen en eisen de schilderijen op, maar een van de soldaten (Nikonenko) zegt dat ze alleen maar kunnen worden teruggegeven tegen geldige eigendomsbewijzen of papieren, waaruit het bezit zou blijken. Zijn strijdmakker vertrekt en een jonge vrouw (Arimbassarova) blijft achter om de koffers te bewaken. Tussen beiden ontluikt een zekere verstandhouding, die echter door wantrouwen wordt ondermijnd. Een schitterend portret van twee jonge mensen die elkaar niet kennen en die door extreme omstandigheden worden samengebracht. De hoofdrollen zijn spontaan en speels, en vormen een sterk contrast met het dramatische einde. Deze vroege court-métrage van Mikhalkov is tevens een hulde aan de kunst, die in beginsel iedere oorlog overleeft. Het scenario van R. Ibrahimbekova staat bol van de symboliek. Het camerawerk is van D. Dorjikhin.

credits

Regie:
Nikita Mikhalkov
Cast:
Natalia Arimbassarova, Sergei Nikonenko, I. Demina, L. Dourov, S. Artamonov, K. Kaidanovski, Y. Bogatyriev, V. Smirnitski, S. Bogoslovski, A. Ioudin, A. Parokhovchikov
Camera:
D. Dorjikhin
Muziek:
E. Artemiev
Jaar:
1972
Genres:
Komedie, Oorlogsfilm, Experimenteel
Trefwoorden:
Kunst, Tragikomedie, Oorlogsfilm
Landen:
SU


op televisie
0 uitzendingen

Spokojny den'v konce vojny (1972) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer