Procedure 769: The Witnesses of an Execution

1995, Jaap van Hoewijk, 80 minuten

Nederland 1995. Documentaire van Jaap van Hoewijk. Met o.a. Steve Baker, Richard Beswick, Wade Douglas, Craig Haney en Leon Harris.

VPRO Cinema

Elf personen vertellen hun gewaarwordingen toen ze getuige waren van de executie van Robert Alton Harris, die op 5 juli 1978 twee tieners, John Mayeski en Michael Baker, koelbloedig afmaakte bij een overval. Hij kreeg de bijnaam [KL]De lachende moordenaar[KLE]. Veertien jaar later stierf hij in de gaskamer: de eerste executie in vijfentwintig jaar in Californi[KA3]e. De makers reconstrueren de laatste vierentwintig uur in het leven van de ter dood veroordeelde. Bij de elf getuigen zijn de vader (Baker), moeder (Mankins) en zus (Herring) van een van de slachtoffers, de broer (Randall), neef (Leon) en vriend (Kroll) van de veroordeelde, evenals de gevangenisdirecteur (Vasquez), een journalist (Douglas), een psycholoog (Haney) en twee onafhankelijke getuigen (Beswick en Kolender). Allen reageerden ze op een totaal verschillende wijze en de makers brouwden er een boeiende en spannende documentaire uit. De tekst wordt ingesproken door Suzanne Severeid. Montage is van Leo de Boer en Peter Brugman hanteerde de camera. De titel PROCEDURE 769 slaat op de wettekst die bepaald welke getuigen een executie mogen bijwonen.

credits

Regie:
Jaap van Hoewijk
Cast:
Steve Baker, Richard Beswick, Wade Douglas, Craig Haney, Leon Harris, Randall Harris, Linda Herring, Bill Kolender, Michael Kroll, Sharron Mankins, Daniel Vasquez
Camera:
Peter Brugman
Muziek:
Joke Geraets
Jaar:
1995
Alt. titels:
Witnesses of an Execution, The
Genres:
Documentaire
Landen:
Nederland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer