De winnaars

1996, Paul Cohen, 84 minuten

België/Nederland 1996. Documentaire van Paul Cohen. Met o.a. Yevgeny Moguilevsky, Phillipp Hirschhorn, Berl Senofsky, Mikhail Bezverkhny en Mischa Maisky.

VPRO Cinema

De Koningin Elisabeth-wedstrijd, die elk jaar in mei te Brussel georganiseerd wordt, is zowat de Olympische Spelen van de muziek. Hiervan laureaat zijn kan een wending geven aan je carrière. De film volgt de loopbaan van vier winnaars van deze prestigieuze concours: Yevgeny Moguilevsky, winnaar piano 1964, Phillipp Hirschhorn, winnaar viool 1967, Berl Senofsky, winnaar viool 1955 en Mikhail Bezverkhny, winnaar viool 1976. Ze praten over wat deze overwinning voor hen betekende en in welke mate deze hun verdere loopbaan beïnvloedde. Het wordt wel duidelijk dat dit enige succes zeker geen waarborg biedt voor verdere contracten. Er worden beelden getoond van hun origineel optreden en van de prijsuitreikingen. Mensen als cellist Mischa Maisky, die meermaals in het orkest zat, Gidon Kremer, die in 1967 verloor van Hirschhorn en Lawrence Tucker, producer van Columbia Records, brengen een getuigenis. Ondertussen krijgen de liefhebbers nog enkele staaltjes prachtig uitgevoerde muziek te horen. Een knap document, geschreven door David van Tijn, die tevens verantwoordelijk was voor de research. Jan Overweg stond in voor de montage en regisseur Cohen bediende de camera. Stereo.

credits

Regie:
Paul Cohen
Cast:
Yevgeny Moguilevsky, Phillipp Hirschhorn, Berl Senofsky, Mikhail Bezverkhny, Mischa Maisky, Gidon Kremer, Lawrence Tucker
Scenario:
David van Tijn, Paul Cohen
Productie:
Nellie Kramer, Nellie Kamer
Camera:
Paul Cohen
Geluid:
Hugo Helmond
Montage:
Jan Overweg
Jaar:
1996
Alt. titels:
Winnaars, De, The Winners
Genres:
Documentaire, Muziek
Trefwoorden:
Klassieke muziek
Landen:
België, Nederland


op televisie
0 uitzendingen

De winnaars (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer