Einstein's Brain

1994, Kevin Hull, 70 minuten

Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Kevin Hull. Met o.a. Kenji Sugimoto, Rie Koto, Harry Zimmermann, Benjamin Wright en Kip McGrath.

VPRO Cinema

Toen Albert Einstein, de belangrijkste geleerde van de 20ste eeuw, stierf werden zijn hersenen gestolen door Dr. Harvey, de arts die de autopsie uitvoerde. Veertig jaar later gaat de Japanse professor Kenji Sugimoto tijdens een verblijf in Amerika op zoek naar de hersenen, in het gezelschap van Rie Koto, een in de VS geboren Japanse. In het hospitaal van Princeton blijkt het autopsierapport van de wetenschapper ontvreemd te zijn. Voor Kenji begint een dolle tocht door de V.S., op zoek naar Dr. Harvey. Met zijn gebroken Engels zorgt hij voor heel wat misverstanden, maar door zijn charme geraakt hij overal, tot in de FBI-archieven in Washington toe. Een heerlijke fictieve documentaire die je van de ene verrassing in de andere brengt. Het pseudo-wetenschappelijk gezwets onderweg leert je in elk geval heel wat over de werking van het brein, dus heeft de film nog pedagogische waarde ook. Je weet echter nooit met zekerheid waar de fictie eindigt en de werkelijkheid begint. Is de Evelyne Einstein die hier opgevoerd wordt wel degelijk de kleindochter van Albert? En werden zijn hersenen inderdaad gestolen? Je zoekt het maar uit. Fantasierijk scenario van regisseur Hull. Fotografie is van Allan Palmer.

credits

Regie:
Kevin Hull
Cast:
Kenji Sugimoto, Rie Koto, Harry Zimmermann, Benjamin Wright, Kip McGrath, Marian Diamond, Evelyne Einstein, Charles Boyd, William Burroughs, Thomas Harvey
Productie:
Paul Gruebel-Lee, Sue Wills
Camera:
Allan Palmer
Jaar:
1994
Alt. titels:
Albert Einstein
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Satire, Docudrama
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Einstein's Brain (1994) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer