Man In The Sand

1998, Kim Hopkins, 90 minuten

Verenigd Koninkrijk 1998. Documentaire van Kim Hopkins. Met o.a. Billy Bragg, Nora Guthrie, Wilco, Natalie Merchant en Corey Harris.

VPRO Cinema

Toen hij stierf aan de ziekte van Huntington liet de Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie (1912-1967) een schat aan politiek getinte songs na. In 1995 ontdekte zijn dochter Nora een koffer met honderden teksten van haar vader die nog niet op muziek gezet waren. Ze deed beroep op de Britse troubadour Billy Bragg om er een selectie uit te maken waarbij hij een melodie zou componeren. Bragg deed beroep op de countryband Wilco en op zangeres Natalie Merchant om hem bij te staan. Deze documentaire toont Bragg die in Oklahoma, Californi[KA3]e en New York op zoek gaat naar de man achter de legende en het ontstaan van het album [KL]Mermaid Avenue[KLE], die volledig gebaseerd is op de teksten van Guthrie. Vooral interessant is de tussenkomst van zoon Arlo die de strofen zingt van `This Land Is Your Land` die nooit op plaat gezet werden en die een heel wat minder fraai beeld geven van Amerika. Een boeiend document dat Amerika toont zoals het was in de jaren 1930-40 en een parallel trekt met het heden, met soms po[KA3]etische teksten (`When The Roses Bloom Again`), strijdliederen (`There`s Strenght In The Union`), kinderliedjes (`Birds Are Singing`) of regelrechte parodie ('Ingrid Bergman' - gebaseerd op de toen ophefmakende affaire van Bergman met Rosselini). Hopkins schreef het scenario samen met Nora Guthrie, die de commentaar voor haar rekening nam. Montage is van Simon Ardizzone. Hopkins stond tevens achter de camera.

credits

Regie:
Kim Hopkins
Cast:
Billy Bragg, Nora Guthrie, Wilco, Natalie Merchant, Corey Harris, Arlo Guthrie, Jeff Tweedy, Allison Kelly, Jack Bragg, Sara Vowell, Peter Jenner, Grant Showbiz, Cirabelle
Scenario:
Isabella Rossellini
Productie:
Juliet De Valero-Wills, Christopher Frederick, James Wills, John Kelleher, Avril MacRory
Muziek:
Woody Guthrie, Natalie Merchant, Billy Bragg, Wilco
Jaar:
1998
Alt. titels:
Woody Guthrie: Man In The Sand, Guthrie, Woody
Genres:
Documentaire, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

Man In The Sand (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer