Felix Aylmer: cast.
Er zijn 70 films gevonden.

The Chalk Garden

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Deborah Kerr, Hayley Mills, John Mills, Edith Evans en Felix Aylmer.

Een soap-opera die nu eens allure heeft en een goede rolbezetting. Dit ondersteunt het verhaal over een teenager die door gouvernante Kerr op het rechte pad wordt gebracht. Een kleurrijke produktie, heel onderhoudend.

Decline and Fall of a Bird Watcher

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van John Krish. Met o.a. Robin Phillips, Colin Blakely, Leo McKern, Felix Aylmer en Robert Harris.

Een ongelijke, vaak moeizame, satirische klucht over een jongeman, die een positie krijgt op een wat vreemde jongensschool. Hij krijgt een verhouding met een oudere vrouw die anderen wil be[KA3]invloeden (Page). Bewerkt naar de scherpe roman van Evelyn Waugh over Engelse zeden en gewoonten.

Hostile Witness

1968 | Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Thriller van Ray Milland. Met o.a. Ray Milland, Sylvia Syms, Felix Aylmer, Raymond Huntley en Geoffrey Lumsden.

Een eerzuchtige advocaat (Milland) wordt ten onrechte beschuldigd van moord op een rechter. Hij neemt zijn eigen verdediging ter hand en ontrafelt een tegen hem gericht komplot. Deze laatste van vijf films, waarin Milland zichzelf regisseerde, is een vrij eentonige, toneelmatige thriller waarin personages hun teksten direct tegen de camera (dus toeschouwer) spreken, wat niet bevorderlijk is voor de betrokkenheid van de kijker. Naar een toneelstuk van Jack Roffey.

The Chalk Garden

1964 |

1964. Ronald Neame. Met o.a. Edith Evans, Hayley Mills, Felix Aylmer, Deborah Kerr en John Mills.

Een eerzuchtige advocaat (Milland) wordt ten onrechte beschuldigd van moord op een rechter. Hij neemt zijn eigen verdediging ter hand en ontrafelt een tegen hem gericht komplot. Deze laatste van vijf films, waarin Milland zichzelf regisseerde, is een vrij eentonige, toneelmatige thriller waarin personages hun teksten direct tegen de camera (dus toeschouwer) spreken, wat niet bevorderlijk is voor de betrokkenheid van de kijker. Naar een toneelstuk van Jack Roffey.

Becket

1964 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Biografie van Peter Glenville. Met o.a. Richard Burton, Peter O'Toole, John Gielgud, Gino Cervi en Donald Wolfit.

De twaalfde-eeuwse Britse koning Hendrik II (O'Toole) vindt het ambt nogal saai. Liever stort hij zich in het nachtleven, om een stevig potje te drinken en achter de vrouwen aan te zitten. Hierbij krijgt hij hulp van de Saksische Becket (Burton). Als dank benoemt hij hem tot aartsbisschop van Canterbury, als de vorige, lastige kerkleider overlijdt. Maar tot zijn verbazing ontpopt Becket zich tot een vroom en hardwerkend man die niet te beroerd is om zijn vorst stevig dwars te zitten. Acteerkanonnen Burton en O'Toole schitteren in deze fraaie, met Oscarnominaties overladen productie uit het uitmuntende filmjaar 1964.

The Running Man

1963 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1963. Misdaad van Carol Reed. Met o.a. Laurence Harvey, Lee Remick, Alan Bates, Felix Aylmer en Eleanor Summerfield.

Harvey ensceneert zijn dood om zo de polis van zijn levensverzekering te incasseren, maar verzekeringsinspecteur Bates dwingt hem en vrouw Remick naar Spanje uit te wijken. Onderhoudend, maar net niet spannend genoeg.

The Boys

1961 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Sidney J. Furie. Met o.a. Richard Todd, Robert Morley, Felix Aylmer, Wilfrid Brambell en Felix Alymer.

Rechtbankdrama, gefilmd in het vacuüm tussen de stijve jaren vijftig en de losbandige jaren zestig, waarin vier jongens zich moeten verantwoorden voor de moord op een nachtwaker. The boys blinkt uit op twee fronten. Ten eerste houden de makers de ware toedracht verscholen achter een serie van elkaar verschillende flashbacks waardoor de kijker als infiltrant in het verhaal wordt gezogen. Ten tweede geeft de film een fantastisch beeld van de aanstormende babyboomers (in Londen) die blind aansturen op een breuk met de voorgaande generatie.

The Hands of Orlac

1960 | Horror, Mysterie, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1960. Horror van Edmond T. Gréville en Edmond Greville. Met o.a. Christopher Lee, Mel Ferrer, Dany Carrel, Donald Wolfit en Mireille Perrey.

Een concertpianist krijgt na een vliegtuigongeval nieuwe handen aangezet, die van een wurgmoordenaar blijken te zijn geweest en bezit van hem lijken te nemen. Vaker verfilmd, beroemd horrorverhaal kreeg weinig suspensieve nieuwe versie waaraan curieuze rolbezetting niet veel positiefs bijdraagt. In Hollywood opnieuw gefilmd als HANDS OF A STRANGER, maar toch blijft Peter Lorres versie uit 1935 de beste.

Never Take Sweets From A Stranger

1960 |

1960. Cyril Frankel. Met o.a. Tom Bushby, William Abney, Jack Lynn, Bill Sawyer en Andre Daker.

Een concertpianist krijgt na een vliegtuigongeval nieuwe handen aangezet, die van een wurgmoordenaar blijken te zijn geweest en bezit van hem lijken te nemen. Vaker verfilmd, beroemd horrorverhaal kreeg weinig suspensieve nieuwe versie waaraan curieuze rolbezetting niet veel positiefs bijdraagt. In Hollywood opnieuw gefilmd als HANDS OF A STRANGER, maar toch blijft Peter Lorres versie uit 1935 de beste.

From the Terrace

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Mark Robson. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Myrna Loy, Ina Balin en Leon Ames.

John O'Hara's ironische kroniek over het streven van een jongeman naar financieel en sociaal succes is een kunstmatige film. Woodward is chic en Newman houterig; Loy subliem als dronken moeder. Ernest Lehman bewerkte de roman van John O'Hara tot scenario. Camerawerk van Leo Tover.

Exodus

1960 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Historische film van Otto Preminger. Met o.a. Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford en Lee J. Cobb.

Veel geprezen én bekritiseerd epos over Europese joden die na de Tweede Wereldoorlog naar het 'Beloofde Land' (toen nog Brits mandaat) afreisden om er een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Onder andere met de Exodus 1947 - een roestig cruiseschip - dat echter door de Britten werd onderschept. Onder leiding van charismatisch verzetsman Ari Ben Canaan (Newman) weten de passagiers Israël toch te bereiken. Het schip zou uitgroeien tot het symbool van de tumultueuze joodse intocht in Palestina. Naar de bestseller van Leon Uris uit 1958.

The Mummy

1959 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Christopher Lee, Peter Cushing, Yvonne Furneaux, Eddie Byrne en Felix Aylmer.

Ondanks waarschuwingen voor ernstige gevolgen breken archeologen het graf van de Egyptische prinses Ananka open. Na gedane arbeid keren zij naar Engeland terug waar de gevolgen hen wachten. Een elegant horrorwerkstuk uit de Hammer-studio.

The Two-Headed Spy

1958 |

Verenigd Koninkrijk 1958. André De Toth. Met o.a. Jack Hawkins, Gia Scala, Alexander Knox, Felix Aylmer en Donald Pleasence.

Een opwindend waar verhaal over een Britse spion (Hawkins) die tijdens WO II in Berlijn opereerde. Afgeladen met spanning. Goed spel over de hele linie. Een van Caine's vroegste rollen. Het scenario is van James O'Donnell.

Separate Tables

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Rita Hayworth, Deborah Kerr, David Niven, Wendy Hiller en Burt Lancaster.

Een geactualiseerde Grand Hotel, naar het toneelstuk van Terence Rattigan, met Oscar-winnaars Niven, als kennelijke kolonel-van-de-wereld en Hiller als Lancasters verlegen minnares. Hayworth is goed als Lancasters ex-vrouw, die hem smeekt om een tweede kans. Het scenario is van John Gay en Rattigan. Het camerawerk is van Charles Lang Jr.

Saint Joan

1957 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, Richard Widmark, Richard Todd, Anton Walbrook en John Gielgud.

De toen onbekende 17-jarige Jean Seberg als Jeanne D´Arc werd met film en al afgebrand door de pers. Seberg zou met haar onbeholpenheid, elfachtige uitstraling ten spijt, het tempo van de film verpest hebben. Saint Joan werd een van de meest opzienbarende flops van de jaren vijftig, maar Seberg bereikte later tegen de stroom in (met À bout de souffle) toch de sterrenstatus. In retrospectief is de verfilming van het door Graham Greene bewerkte klassieke toneelstuk van Bernard Shaw vooral weinig opwindend. Wel leuk om het fenomeen Seberg te zien en hoe echte profs als Richard Widmark en John Gielgud moeiteloos de show stelen. (IdH/VPRO Gids)

Loser Takes All

1956 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1956. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Rossano Brazzi, Glynis Johns, Robert Morley, Tony Britton en Geoffrey Keen.

Brazzi en Johns vieren hun wittebroodsdagen in Monte Carlo; ze proberen hun 'perfecte systeem' aan de roulettetafel uit en dat heeft consequenties voor hun huwelijk. Het helpt dat er op locatie werd gefilmd. Scenario van Graham Greene. Camerawerk van Georges Perinal. Opnieuw gefilmd in 1990 als STRIKE IT RICH.

Anastasia

1956 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Ingrid Bergman, Yul Brynner, Helen Hayes, Akim Tamiroff en Martita Hunt.

Parijs 1926. Een uit Rusland verbannen generaal is op zoek naar Anastasia, dochter van Tsaar Nicholas II, de enige die de miljoenen ponden, bevroren door de Zwitserse banken, in handen kan krijgen. Hij komt op het spoor van Anna Koreff (Bergman), die aan geheugenverlies lijdt en die veel gelijkenis vertoont met Anastasia. Hij leidt haar op om de rol te kunnen spelen van de Groot-Hertogin. Maar is zij het werkelijk of heeft hij een bedriegster opgeleid? Sterke film, waarvoor Bergman een Oscar in de wacht sleepte.

The Angel Who Pawned Her Harp

1954 | Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Alan Bromly. Met o.a. Felix Aylmer, Diane Cilento, Jerry Desmonde, Joe Linnane en Alfie Bass.

Het filmdebuut van Cilento, die een rol heeft als (reddende) engel. Ze daalt af naar de aarde en raakt betrokken bij het leven van verschillende mensen. Oorspronkelijk tv-amusement van een halfuur en omgewerkt naar een avondvullende film. Dunnetjes en mag vergeten worden. Het scenario is van producent Sidney Cole naar het boek van Charles Terrot. Het camerawerk is van Arthur Grant. Mono.

The Man Who Watched Trains Go By

1953 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1953. Mysterie van Harold French. Met o.a. Claude Rains, Marta Toren, Marius Goring, Herbert Lom en Anouk Aimée.

Rains is de schuchtere, oudere boekhouder Poppinga van een in Groningse firma, die droomt van reizen en avontuur. Op het station heeft hij echter altijd het nakijken naar de internationale treinen. Zijn jonge baas, die de zaak van pa heeft overgenomen, ziet dat het bedrijf fout loopt en wil zich uit de voeten maken met een koffer vol geld, op weg naar zijn schone geliefde (Toren) in Parijs. Vlak voor zijn vertrek wordt hij vermoord en de procuratiehouder Rains kan voorzien dat hij ervan beschuldigd zal worden en besluit met het geld er vandoor te gaan vrouw, kinderen en zijn schaakclub achterlatend. In Parijs raakt verstrengeld in intriges van verduistering, moord en overspel als hij contact opneemt met femme fale Toren. Goede spelers zijn niet helemaal op hun plaats in een op zichzelf behoorlijk verhaal. Een verfilming van een roman van Georges Simenon, dat door regisseur French zelf tot scenario bewerkt werd. Achter de camera stond Otto Heller.

Knights of the Round Table

1953 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1953. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Stanley Baker en Anne Crawford.

Een van de laatste succesvolle films die Taylor, beroemd om zijn knappe uiterlijk, maakte. In deze verfilming van de Arthur-legende speelt hij Lancelot, de favoriete ridder van koning Arthur (Ferrer), die echter amoureus verwikkeld raakt met koningin Guinevere (Gardner). Arthurs halfzus Morgan Le Fay (Crawford) en haar Sir Mordred (Baker) buiten de situatie uit om een wig te drijven tussen de koning en zijn rechterhand. Knights of the Round Table, grotendeels gebaseerd op Le Morte d'Arthur van Thomas Malory, is gemaakt in Engeland, maar de set en cast ogen naar goed Hollywoods gebruik maximaal luxueus.

The Lady with a Lamp

1951 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1951. Drama van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Michael Wilding, Felix Aylmer, Maureen Pryor en Gladys Young.

Een systematisch aangepakte verfilming over het leven van de zo strijdbare verpleegster uit de 19e eeuw, Florence Nightingale. Waardig door Neagle neergezet.

Your Witness

1950 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1950. Misdaad van Robert Montgomery. Met o.a. Robert Montgomery, Felix Aylmer, Leslie Banks, Michael Ripper en Patricia Wayne (Cutts).

Een pretentieloos vertelsel rondom de Amerikaanse advocaat Montgomery die in Londen is om een vriend te verdedigen die wordt beschuldigd van moord. Hij krijgt te maken met voor hem afwijkende Engelse wetten, terwijl hij jacht maakt op de titelfiguur.

So Long at the Fair

1950 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1950. Mysterie van Terence Fisher en Anthony Darnborough. Met o.a. Jean Simmons, Dirk Bogarde, David Tomlinson, Honor Blackman en Felix Aylmer.

Simmons en haar broer Tomlinson brengen een bezoek aan de Wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Wanneer Simmons na een zware nacht ontwaakt, is haar broer spoorloos verdwenen. Bovendien is haar hotelkamer helemaal veranderd, terwijl het hotelpersoneel beweert dat niemand in de kamer is geweest. Op het Britse consulaat neemt men haar niet ernstig. De enige die haar wil helpen, is de Britse kunstenaar Bogarde. Sfeervol gemaakte thriller, waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van, voor die tijd, passende decoraties (van Cedric Dawe). Uitstekend spel van de hoofdvertolkers en enkele aangename nevenrollen. De scenaristen Hugh Mills en Anthony Thorne hebben goed gekeken naar Hitchcock's THE LADY VANISHES, ondanks hun eigen inbreng. Knappe fotografie van Reginald Wyer.

Alice in Wonderland

1950 | Familiefilm, Fantasy

Frankrijk 1950. Familiefilm van Dallas Bower. Met o.a. Carol Marsh, Stephen Murray, Pamela Brown, Felix Aylmer en Ernest Milton.

Statische bewerking van het klassieke boek van Lewis Carroll met 'vondst' om acteurs en poppen te combineren; veel van de geestigheid en charme ontbreekt.

Prince of Foxes

1949 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Wanda Hendrix, Orson Welles, Marina Berti en Everett Sloane.

In het middeleeuwse Itali[KA3]e neemt avonturier Power het op tegen de almachtige Cesare Borgia (een overdonderende Welles), maar dit wordt hem niet in dank afgenomen en kost hem haast het leven. Een luxueus, op locatie gefilmd (door Leon Shamroy) cape- en degen-drama, dat mooier oogt dan het scenario (van Milton Krims, naar de roman van Samuel Shellabarger) zou doen vermoeden. Maar Welles te zien als de gewiekste misdadiger is op zich reeds de moeite waard. De melodieuze symfonische score is van Alfred Newman. Typisch pseudo-historisch product van het na-oorlogse Hollywood.

Edward, My Son

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Deborah Kerr, Ian Hunter, James Donald en Mervyn Johns.

Tracy en Kerr, een echtpaar in Engeland, leven in kommervolle omstandigheden. Tracy fraudeert met een verzekeringspolis en de fundamenten voor een groot fortuin zijn aangebracht. Hij weet zich met een keihard zakenbestaan tot een der machtigste mannen van de V.S. te maken en dat alles was bedoeld voor de opvoeding van hun zoon. Zij komen er echter te laat achter dat het harde, maar liefdeloze leven voor niks is geweest en dat hun zoon als gevolg tot zelfmoord werd gedreven. Kerr eindigt als een vreselijk wrak. Ze werd voor die rol genomineerd voor een Oscar. Tracy richt zich direct tot de kijker, maar de jongen naar wie de film is genoemd, krijgt men niet te zien en dat maakt het eigenlijk net iets te toneelmatig.

The Calendar

1948 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1948. Misdaad van Arthur Crabtree. Met o.a. Greta Gynt, John McCallum, Raymond Lovell, Sonia Holm en Leslie Dwyer.

Trainer van paarden wordt beduveld door een vrouw van wie hij eens hield. Paardenrace-verhaal van Edgar Wallace, keurig aangepast voor het witte doek. Voorspelbaar, maar let op de jonge Diana Dors.

Quartet

1948 |

Verenigd Koninkrijk 1948. Ralph Smart, Harold French, Arthur Crabtree en Ken Annakin. Met o.a. Basil Radford, Naunton Wayne, Mai Zetterling, Jack Watling en James Robertson Justice.

Een schitterende vierluik naar een viertal spirituele korte verhalen van W. Somerset Maugham die hij zelf inleidt. Ze hebben elk een eigen sfeer en rolbezetting. Het eerste verhaal is getiteld The Facts of Life en gaat over een naïeve jongeman die ten prooi valt aan een verleidelijk sloerie; de regie is van Smart met Radford, Wayne, Zetterling, Watling en Robertson Justice; het tweede The Alien Corn met Bogarde als een hoopvolle musicus, onder regie van French met Bogarde, Rosay, Lovell, Blackman en Browne; het derde is The Kite, waarin een jongeman zucht onder het juk van zijn vrouw en moeder van regisseur Crabtree met Baddeley, Shaw, Johns en Lee en het vierde is The Colonel's Lady, waarin de vrouw uit de titel haar man in verlegenheid brengt door een dichtbundel te laten verschijnen; de spelleiding is van Annakin met Parker, Travers, Swinburne, Thesiger, Aylmer, Edwards en Hyde White. Het succes inspireerde tot twee vervolgen: TRIO en ENCORE.

Hamlet

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Eileen Herlie, Basil Sidney, Felix Aylmer en Jean Simmons.

Schitterende verfilming van het klassieke drama van Shakespeare over de Deense prins Hamlet (Olivier) die maar niet besluiten kan hoe hij de moord op zijn vader zal wreken. Het prachtige camerawerk van Desmond Dickinson dat op locatie in Elsinore, Denemarken, werd opgenomen, wordt gekenmerkt door de zeer geslaagde, spookachtige effecten. Oscars voor beste film, beste mannelijke hoofdrol, art direction, set decoration en kostuums. Scenario van Alan Dent.

The October Man

1947 | Drama, Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. John Mills, Joan Greenwood, Edward Chapman, Joyce Carey en Kay Walsh.

Een vreemdeling met een medisch verleden van mentale aandoeningen wordt verdacht van moord en moet zijn onschuld bewijzen, zelfs voor zichzelf. Een sterke karakteruitbeelding en goede sfeertekening in een spannend mysterie. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 110m.

The October Man

1947 |

1947. Roy Ward Baker. Met o.a. Joyce Carey, Edward Chapman, Kay Walsh, Felix Aylmer en Joan Greenwood.

Een vreemdeling met een medisch verleden van mentale aandoeningen wordt verdacht van moord en moet zijn onschuld bewijzen, zelfs voor zichzelf. Een sterke karakteruitbeelding en goede sfeertekening in een spannend mysterie. Oorspronkelijk uitgebracht met een lengte van 110m.

The Ghosts of Berkeley Square

1947 | Komedie, Horror

Verenigd Koninkrijk 1947. Komedie van Vernon Sewell en Harold V. King. Met o.a. Robert Morley, Claude Hulbert, Felix Aylmer, Yvonne Arnaud en Abraham Sofaer.

Vernon Sewells beste werk is niet klassiek, maar bevat veel goeds. De komedie wordt bijvoorbeeld bevolkt door Britse acteurs die in de jaren veertig top of the bill waren. Felix Aylmer, Robert Morley, Martita Hunt, Wilfred Hyde-White, James Hayter - om er maar een paar te noemen - waren, vooral in Engeland, beroemd door hun prestaties op het toneel en in film. BBC 2 biedt vandaag de schaarse mogelijkheid om deze acteerhelden (opnieuw) te ontdekken en op waarde te schatten. Eveneens interessant is het werk van Ernest Palmer, een pionierende, Oscarwinnende cameraman die met Ivanhoe in 1912 reeds faam maakte. Een lang kraanshot in het begin van The ghosts of Berkeley Square toont gelijk zijn klasse. Het verhaal is wat dun, maar de dialogen zijn vaak amusant gevat. Morley en Aylmer spelen erin twee dwaze achttiende-eeuwse officieren met pensioen, die in een poging de oorlog te verkorten zichzelf om zeep helpen. Om kosmische redenen is het koppel vervolgens gedoemd om als geesten in hun Londens landhuis op Berkely Square te vertoeven, totdat ze koninklijke adel zover kunnen krijgen om hun huis te bezoeken.

A Man About the House

1947 | Romantiek, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1947. Romantiek van Leslie Arliss. Met o.a. Margaret Johnston, Dulcie Gray, Kieron Moore, Guy Middleton en Felix Aylmer.

Twee Engelse ongetrouwde dames erven een Italiaanse wijngaard, maar hun fortuin levert hen niet meer op dan problemen met de losbandige plaatselijke keldermeester, die hen het landgoed probeert af te pakken. Vermaard maar veel te lang melodrama van het team dat vooral bekend is van hun Gainsborough- films. Geschmier van voor tot achter, maar heel leuk als je de clichés voor lief neemt.

The Wicked Lady

1945 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1945. Historische film van Leslie Arliss. Met o.a. Margaret Lockwood, James Mason, Patricia Roc, Michael Rennie en Martita Roc.

De titel betreft Lockwood, die in dit weinig overtuigende historische avonturenverhaal als vrouwelijke bandiet met rover Mason samen allerlei slechte dingen uitspookt. In 1983 opnieuw gemaakt.

The Way to the Stars

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Oorlogsfilm van Anthony Asquith. Met o.a. John Mills, Michael Redgrave, Douglas Montgomery, Rosamund John en Stanley Holloway.

In 1940 wordt Mills overgeplaatst naar een luchtmachtbasis. Hij sluit er vriendschap met Redgrave, een ervaren vlieger die getrouwd is met John. Kort na de geboorte van hun kind komt Redgrave tijdens een missie om het leven. Intussen zijn de Amerikanen aangekomen op de basis, en Montgomery, een van de piloten, begint een relatie met John. Indringend drama over de onzekerheid van het leven tijdens de oorlog. Toch blijft in de reacties van de mensen steeds een optimistische noot de boventoon spelen, anders zou het leven ondraaglijk worden. Schitterend spel van vrijwel alle acteurs en een matige maar efficiënte regie brengen de sfeer van deze levensomstandigheden realistisch over. Boeiend scenario van Terence Rattigan en Anatole de Grunwald, naar het gedicht van John Pudney. Magistrale fotografie van Derrick Williams. Jean Simmons is even te zien als zangeres. Na WO II werd er een proloog aan vastgeplakt. Ook bekend als JOHNNY IN THE CLOUDS.

Mr. Emmanuel

1945 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1945. Drama van Harold French. Met o.a. Felix Aylmer, Greta Gynt, Walter Rilla, Peter Mullins en Ursula Jeans.

Een aangrijpend drama over een joodse man die de gruwelen van Nazi-Duitsland trotseert om een verloren vriend op te zoeken. Goed geacteerd.

Henry V

1945 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Newton, Leslie Banks, Renee Asherson en Esmond Knight.

Magistrale verfilming van het klassieke toneelstuk van William Shakepeare in een bewerking van Olivier, Alan Dent en Reginald Beck. Het begint als een toneelstuk met de première in 1600, waarin de glorierijke campagne verheerlijkt wordt van de Britse Koning Henry V tegen de Fransen. Terwijl het stuk zich ontwikkelt, worden de decors realistischer en worden we getuige van briljante vertolkingen en een bijna geniale regie. Bij zijn release werd de film dan ook begroet als de beste Shakespeare- adaptatie aller tijden. Het leverde Olivier een speciale Oscar op voor zijn uitzonderlijke prestatie als acteur, regisseur en producent in de totstandkoming van HENRY V. Zelfs na al die jaren, blijft het een genot deze film telkens opnieuw te zien. Verbluffende fotografie van Robert Krasker en Jack Hildyard en een sublieme score van William Walton vervolmaken dit meesterwerk. Opnieuw gemaakt in 1989 door Kenneth Branagh.

Time Flies

1943 | Fantasy, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1943. Fantasy van Walter Forde. Met o.a. Tommy Handley, Evelyn Dall, George Moon, Felix Aylmer en Moore Marriott.

Een oplichter, een professor en twee anderen worden per ongeluk met een tijdmachine teruggebracht naar het Engeland van Elizabeth I. Fantasie-komedie met leuke momenten.

Thursday's Child

1943 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1943. Drama van Rodney Ackland. Met o.a. Sally Ann Howes, Wilfrid Lawson, Kathleen O'Regan, Eileen Bennett en Stewart Granger.

Een jong meisje krijgt succes op het witte doek en dat ziet haar familie helemaal niet zitten. Een frappant harde kijk op het gezinsleven met Wilfrid Lawson als de strenge vader. Deze film is ook interessant vanwege het debuut van Sally Anne Howe en aanbevolen voor fanaten en fans van een flitsende Granger (in een bijrol).

The Demi-Paradise

1943 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1943. Komedie van Anthony Asquith. Met o.a. Laurence Olivier, Penelope Dudley-Ward, Leslie Henson, Marjorie Fielding en Margaret Rutherford.

Charmante en romantische satire met Olivier als een Russissche ingenieur die vol skepsis naar Engeland komt en prompt een verhouding krijgt met Ward. Het scherpzinnige en in zekere zin nog steeds actuele script van Anatole de Grunwald steekt de draak met vooroordelen tegen 'buitenlanders'. Jammer van het voorspelbare slot. Amerikaanse titel: ADVENTURE FOR TWO.

Uncensored

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Anthony Asquith. Met o.a. Eric Portman, Phyllis Calvert, Griffith Jones, Raymond Lovell en Peter Glenville.

Tijdens de Duitse bezetting van Brussel voert de baas van een krantje een groep patriotten aan. Een verzetsdrama, hoogdravend en niet overtuigend in beeld gebracht en vertolkt. Naar de roman van Oscar Millard.

The Ghost of St. Michael's

1941 | Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1941. Thriller van Marcel Varnel. Met o.a. Will Hay, Claude Hulbert, Charles Hawtrey, Felix Aylmer en Raymond Huntley.

Onderhoudende thrillerparodie gesitueerd in een sjieke Engelse kostschool waar een spook ronddwaalt. Weinig subtiel, maar toch vrij leuk en voor niet ál te veeleisende kijkers best boeiend. Sfeervolle zwart-wit fotografie en verrassend goede effecten.

Hi, Gang!

1941 | Komedie, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1941. Komedie van Marcel Varnel. Met o.a. Bebe Daniels, Ben Lyon, Vic Oliver, Graham Moffatt en Moore Marriott.

Amerikaanse bannelingen in Londen raken betrokken bij een zaak van verwisselde identiteit. Een onaangename klucht, gebaseerd op de gelijknamige radioserie van de BBC gemaakt door nationale coryfeeën Bebe Daniels en Ben Lyon.

The Case of the Frightened Lady

1940 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1940. Misdaad van George King. Met o.a. Marius Goring, Penelope Dudley Ward, Helen Haye, Felix Aylmer en Patrick Barr.

Een charmante aristocraat blijkt een psychopatische moordenaar te zijn die alleen door zijn bejaarde moeder in bedwang gehouden kan worden. Een typische Edgar Wallace-thriller, die zuinig is gefilmd, maar toch met veel vertoon en een goed gevoel voor het macabere. Ook bekend als THE FRIGHTENED LADY.

Spellbound

1940 | Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1940. Fantasy van John Harlow. Met o.a. Derek Farr, Vera Lindsay, Frederick Leister, Hay Petrie en Diana King.

Een wanhopige jongeman wordt bijna krankzinnig wanneer zijn verloofde sterft en een spiritist haar opnieuw levend maakt. Naïeve verfilming van de roman The Necromancers van Robert Benson. Debuutfilm van Harlow, een gewezen music- hallvertolker, later schrijver-regisseur. Ook bekend als PASSING CLOUDS en THE SPELL OF AMY NUGENT.

Saloon Bar

1940 | Misdaad, Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1940. Misdaad van Walter Forde. Met o.a. Gordon Harker, Elizabeth Allan, Mervyn Johns, Cyril Raymond en Joyce Barbour.

In dit tragikomische drama steken de stamgasten van een Engelse pub de koppen bij elkaar om een moordenaar te ontmaskeren en de naam van de vriend van het barmeisje van blaam te zuiveren. Het is een zeer vroege Ealing-komedie, maar met een complete reeks excentrieke personages, waarin de mooie Harker, als bookmaker en amateurdetective, de kroon spant.

Night Train to Munich

1940 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Carol Reed. Met o.a. Rex Harrison, Margaret Lockwood, Paul Henreid, Basil Radford en Naunton Wayne.

Een vakkundig gemaakte Hitchcockiaanse thriller over een Tsjechische geleerde die aan de nazi`s weet te ontsnappen, maar in Londen wordt ontvoerd en wordt teruggebracht naar Berlijn. De Britse geheime agent Harrison probeert hem vervolgens weer naar Londen te krijgen. Stijlvol camerawerk van Otto Kanturek, een uitstekend script van Frank Launder en Sidney Gilliat (die ook Hitchcocks THE LADY VANISHES schreven, waarin overigens de komische karakters werden geïntroduceerd die hier worden herhaald door Radford en Wayne). Naar de roman van Gordon Wellesley Report on a Fugitive. In Amerika oorspronkelijk uitgebracht als NIGHT TRAIN.

Charley's Big-Hearted Aunt

1940 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1940. Komedie van Walter Forde. Met o.a. Arthur Askey, Phyllis Calvert, Moore Marriott, Graham Moffatt en Richard Murdoch.

Een ontgoochelende Britse versie van de bekende klucht De tante van Charlie. Onbeholpen in elkaar geflanst en met verkeerd gekozen acteurs.

The Citadel

1938 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Drama van King Vidor. Met o.a. Robert Donat, Rosalind Russell, Ralph Richardson, Rex Harrison en Emlyn Williams.

Eersteklas bewerking van het boek van A.J. Cronin over een hardwerkende, arme dokter uit een mijnwerkersdorpje in Wales die machteloos moet toezien dat hij de door kolengruis aangetaste longen van zijn mijnwerkerspatiënten niet kan genezen. De troosteloze familieleden nemen hem de dood van hun dierbare bloedverwanten kwalijk, waardoor zijn praktijk wegkwijnt. Dan probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen in Londen en wordt 'society-arts'. Hij verschaft zich een zorgeloos bestaan door welgestelde ingebeelde zieken te behandelen, wat hij diep in zijn hart verafschuwt, terwijl hij zijn vrouw en vrienden verwaarloost. Een tragisch voorval opent zijn ogen. Hoewel de film een beetje als een nachtkaars uitgaat, maakt het goede spel zeer veel goed. Hoofdrolspeler Donat was een zwaar astmalijder en volbracht zijn rol met rusteloze pauzes aan een zuurstofcylinder, waardoor hij noodgedwongen in zijn rol was ingeleefd en daardoor nog steeds heel waarachtig overkomt. Scenario van Ian Dalrymple, Frank Wead en Elisabeth Hill. Camerawerk van Harry Stradling.

Break the News

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van René Clair. Met o.a. Jack Buchanan, Maurice Chevalier, June Knight, Marta Labarr en Garry Marsh.

Twee danspartners besluiten in het nieuws te komen door de dood van een van hen te ensceneren. De ander belandt in de gevangenis wanneer de 'dode' partner echt verdwenen blijkt. Naar de roman La mort en fuite van Loid de Gouriadec, al in 1936 verfilmd door André Berthomieu in Frankrijk. In 1965 draaide Norman Jewison een Amerikaanse versie met THE ART OF LOVE. Deze versie is dunnetjes, maar bevat enkele levendige zang- en dansnummers.

Bank Holiday

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Carol Reed. Met o.a. John Lodge, Margaret Lockwood, Hugh Williams, Rene Ray en Linden Travers.

Een middenstandsgezin, een verpleegster met haar aanstaande en een schoonheidskoningin gaan samen een weekeindje naar het strand. Een warm, menselijk drama dat misschien wat overschat is door de latere beroemdheid van regisseur Carol Reed. Toch best het aanzien waard. Ook bekend als THREE ON A WEEKEND.

Victoria The Great

1937 | Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1937. Biografie van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Anton Walbrook, H.B. Warner, Walter Rilla en Mary Morris.

Hoogtepunten uit het leven van Queen Victoria, één van de invloedrijkste koninginnen uit de Britse geschiedenis. Het was duidelijk een prestigeprodukt, dat niet alleen een groot aantal van Engelands beste acteurs en technici bijeenbracht, maar waarvan het laatste deel, de jubileumviering, in Technicolor gefilmd werd. Neagle schittert als Victoria, terzijde gestaan door Walbrooks Prins Albert. Het scenario van Miles Malleson en Robert Vansittart is gebaseerd op het toneelstuk Victoria Regina van Laurence Housman. Voor de fotografie waren F.A. Young en William V. Skall verantwoordelijk. Een hoogtepunt uit de Britse vooroorlogse filmgeschiedenis, dat in 1938 gevolgd werd door SIXTY GLORIOUS YEARS. De twee delen werden in 1943 gemonteerd tot één film, QUEEN VICTORIA.

The Vicar of Bray

1937 | Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1937. Romantiek van Henry Edwards. Met o.a. Stanley Holloway, Felix Aylmer, Hugh Miller, K. Hamilton Price en Margaret Vines.

De despotische koning Charles I (Miller) wordt onder druk gezet door het parlement en hij doet beroep op de Ierse hertog van Brendon (Aylmer). Tevens maakt hij zich zorgen over het gebrek aan verantwoordelijkheid van zijn zoon, Prins Charles (Price). Brendon geeft de koning de raad om de priester van Bray (Holloway) in dienst te nemen als priv[KA1]e-leraar voor de prins. De priester verlaat zijn parochie tegen zijn zin, maar een bevel van de koning kan hij niet weigeren. De breuk tussen de koning en het parlement wordt onvermijdelijk en er dreigt een burgeroorlog. Terug in Bray is de priester getuige van de onmogelijke liefde tussen Norah Brendon (Vines) en Dennis Melross (Knight) wiens vaders in verschillende kampen strijden. Een erg trage romantische fantasie over de strijd tussen de Stuarts en Oliver Cromwell. Het geheel heeft weinig om het lijf, maar Holloway speelt zijn rol ontwapenend, ook al barst hij te pas en te onpas in zingen uit, wat niet erg geloofwaardig overkomt tegenwoordig. H. Fowler Mear baseerde zijn scenario op een verhaal van Anson Dyer. Fotografie is van William Luff.

The Frog

1937 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1937. Misdaad van Jack Raymond. Met o.a. Gordon Harker, Carol Goodner, Noah Beery sr, Jack Hawkins en Richard Ainley.

De geheimzinnige aanvoerder van een misdadige organisatie wordt ontmaskerd. Naar de roman The Fellowship of the Frog van Edgar Wallace. Een jaar later volgde THE RETURN OF THE FROG.

Glamorous Night

1937 | Romantiek, Fantasy, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1937. Romantiek van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Mary Ellis, Otto Kruger, Victor Jory, Barry Mackay en Trevor Jones.

Koning Stefan (Kruger) van het fantasierijkje Ruritani[KA3]e wordt gered uit de klauwen van zijn complotterende eerste minister Baron Lyadeff (Jory) door een legertje zigeuners onder leiding van hun zingende koningin Melitza Hjos (Ellis) en ingenieur Anthony Allan (MacKay), die zich met de winning van aardolie bezighoudt. Een vermoeiende muzikale komedie naar de toneelproductie van Ivor Novello, die eigenlijk alleen maar geschikt is voor zijn fans. Ellis zingt: 'Glamorous Night', 'When The Gypsy Played' en 'Fold Your Wings', terwijl 'Anthem' door het koor ten gehore wordt gebracht; het zijn allemaal composities en liedjes van Novello. Het scenario Hugh Brooke en Dudley Leslie. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner. Mono.

Tudor Rose

1936 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1936. Historische film van Robert Stevenson. Met o.a. Cedric Hardwicke, John Mills, Nova Pilbeam, Felix Aylmer en Martita Hunt.

Het verhaal van Lady Jane Grey, die gedurende negen dagen koningin van Engeland was. Een waardige, maar teleurstellend saaie poging tot een serieus historisch drama. Ook bekend als NINE DAYS A QUEEN.

The Man in the Mirror

1936 | Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Maurice Elvey. Met o.a. Edward Everett Horton, Geneviève Tobin, Garry Marsh, Ursula Jeans en Alastair Sim.

Horton speelt de rol van een underdog, die bang is voor zijn eigen schaduw, maar zijn evenbeeld komt uit de spiegel en maakt en Hi-man van hem. Vrolijke matineevulling die meer dan een halve eeuw later niet meer zo gemakkelijk te verteren is door het verwende publiek van het jaar 2000. Scenario van F. McGrew Willis en Hugh Mills naar een boek van William Garrett. Het camerawerk is van Curt Courant.

Seven Sinners

1936 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1936. Misdaad van Albert de Courville. Met o.a. Edmund Lowe, Constance Cummings, Thomy Bourdelle, Felix Aylmer en Henry Oscar.

Launder en Gilliat schreven het scenario van het verhaal over internationale wapensmokkelaars, die treinen laten verongelukken om hun slechte activiteiten te verhullen. Een prettige, geestige thriller, die duidelijk aangeeft dat de schrijvers gefascineerd worden door treinen, hoewel dit meer uitgewerkt wordt in THE LADY VANISHES van Hitchcock, die ze ook schreven. Ook bekend als DOOMED CARGO.

Jack of All Trades

1936 | Komedie, Musical

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Jack Hulbert, Gina Malo, Robertson Hare, Athole Stewart en Felix Aylmer.

In deze komische musical bagatelliseert Hulbert het probleem van de werkloosheid. Hij kletst zich het grote geld in en begint als ondernemer. Een gedateerd, maar innemend staaltje Brits escapisme, waarin de degelijke vakman Stevenson een goede structuur biedt voor Hulberts anarchistische gevoel voor humor.

In the Soup

1936 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Henry Edwards. Met o.a. Ralph Ince, Judy Gunn, Morton Selten, Nelson Keys en Michael Shepley.

Stuntelige advocaat spant zich met zijn vrouw in om een erfenis binnen te halen die hij alleen zou krijgen als hij ongehuwd bleef. Bijzonder aardige bewerking van Ralph Lumleys klucht. Komiek Ralph Lynn schittert als de sukkel-van-goeden- huize.

Dreaming Lips

1936 | Drama

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1936. Drama van Paul Czinner en Lee Garmes. Met o.a. Elisabeth Bergner, Romney Brent, Raymond Massey, Joyce Bland en Sydney Fairbrother.

Engelse versie van M[KA1]ELO (1932), die in 1935 gedraaid werd over Bergner de vrouw van een invalide musicus, die een verhouding heeft met zijn beste vriend en daarna zelfmoord pleegt. In 1932 vervulde zij ook de hoofdrol in de Duitse versie DER TRÄUMENDE MUND. Bergner was getrouwd met regisseur Czinner. Margaret Kennedy, Lady Cynthia Asquith en Carl Mayer bewerkten het toneelstuk van Henry Bernstein tot scenario. Mayer had ook in 1932 aan het scenario meegewerkt van de oorspronkelijke versie. Het camerawerk is van co-regisseur Garmes. In 1952 opnieuw gefilmd door Josef von Baky, waarvoor Czinner het scenario schreef en 1986 nog eens gedaan door Alain Resnais.

Doomed Cargo

1936 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1936. Drama van Met o.a. Albert de Courville, Edmund Lowe, Constance Cummings en Felix Aylmer.

Doorsnee misdaadverhaal, in Engeland gemaakt, over wapensmokkelaars. In Engeland bekend onder de titel SEVEN SINNERS.

As You Like It

1936 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1936. Komedie van Paul Czinner. Met o.a. Laurence Olivier, Elisabeth Bergner, Felix Aylmer, Leon Quartermaine en Henry Ainley.

Overgeproduceerde film naar Shakespeares stuk wat betreft de aankleding, maar Bergners Rosalind en de jonge Olivier als Orlando zijn het aankijken waard.

She Shall Have Music

1935 | Muziek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1935. Muziek van Leslie Hiscott. Met o.a. Jack Hylton, June Clyde, Marjorie Brooks, Gwen Farrar en Bryan Laurence.

Henri Hall en zijn orkest verzorgen een radio-uitzending vanaf een cruise-schip. Een rivaliserende reder probeert de uitzending te saboteren. Onderhoudende film, die natuurlijk helemaal draait om de destijds zo populaire big band.

The Iron Duke

1934 | Historische film, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Victor Saville. Met o.a. George Arliss, Gladys Cooper, Emlyn Williams, Ellaline Terriss en A.E. Matthews.

Na de slag van Waterloo ontmaskert Arliss in de rol van de Duke of Wellington een complot, opgezet door een Franse hertogin, dat hem in diskrediet had moeten brengen. Populaire sterren-film uit de jaren dertig, helemaal in de stijl van de Korda-sjablonen. Gebaseerd op een toneelstuk van H.M. Harwood.

The Clairvoyant

1934 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1934. Drama van Maurice Elvey. Met o.a. Claude Rains, Fay Wray, Jane Baxter, Mary Clare en Athole Stewart.

Interessant psychologisch drama over een nep-paragnost die merkt dat enkele van zijn voorspellingen uitkomen. Aardig gefilmd, met een zoals gewoonlijk prima Rains. Ook bekend als THE EVIL MIND.

Doctor's Orders

1934 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1934. Komedie van Norman Lee. Met o.a. Leslie Fuller, John Mills, Mary Jerrold, Marguerite Allan en Ronald Shiner.

Zoon van een goedhartige kwakzalver weet niets van het 'beroep' van zijn vader. Uitstekende komedie, waarin de in het vergeetboek geraakte Engelse clown Leslie Fuller goed tot zijn recht komt. Simpele humor op hoog niveau.

The Shadow

1933 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1933. Thriller van George A. Cooper. Met o.a. Henry Kendall, Elizabeth Allan, Felix Aylmer, Jeanne Stuart en Cyril Raymond.

Tussen de weekeindgasten van de hoofdcommissaris van Politie bevindt zich waarschijnlijk een moordzuchtige chanteur. Plattelandsthriller van huis-, tuin en keukenformaat.

The Ghost Camera

1933 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1933. Thriller van Bernard Vorhaus. Met o.a. Henry Kendall, Ida Lupino, John Mills, S. Victor Stanley en George Merritt.

Een apotheker heeft even een glimp gezien van het fotografisch materiaal, voordat het gestolen wordt, waarmee bewezen kan worden dat een man niet schuldig is aan moord. Een spannende bewerking van de misdaadroman van J. Jefferson Farjeon, met in de hoofdrol Henry Kendall, de koning van de Engelse B- film. Het is zo'n beetje z'n beste film geworden, met zwier en verve geregisseerd.

Escape

1930 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1930. Drama van Basil Dean. Met o.a. Gerald du Maurier, Mabel Poulton, Ian Hunter, Gordon Harker en Edna Best.

Een legerofficier komt een prostitué te hulp in Hyde Park en doodt daarbij per ongeluk een politieman. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf in Dartmoor. Een goede verfilming van het controversiële toneelstuk van Galsworthy, voor het grootste deel op locatie opgenomen in het westen van Engeland. De film is zeer treffend door de veroordeling van wreedheid en hypocrisie en er wordt verrassend goed geacteerd voor zo'n vroege Engelse geluidsfilm.