Mario Camerini: regie en scenario.
Er zijn 38 films gevonden.

Io non vedo, tu non parli, lui non sente

1972 | Komedie, Misdaad

Italië 1972. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Alighiero Noghese, Enrico Montesano, Gastone Moschin, Francesca Romana Coluzzi en Janet Agren.

Een aantal echtparen op huwelijksreis in Venetië raakt betrokken bij een moord op een oude, rijke gravin. Hoewel ze onschuldig zijn, hebben ze ieder voor zich zoveel te verbergen dat ze zich tegenover de politie uiterst verdacht gedragen. Deze herhaling van Camerini's eigen CRIMEN, met andere locaties en proletarischer personages, mist de satire en de verrassing van het origineel, terwijl de vermoeide regie de volkskomieken met ongeremde uitbundigheid hun gang laat gaan.

Don Camillo e i giovani d'oggi

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Gastone Moschin, Lionel Stander, Carole André, Paolo Giusti en Daniele Dublino.

Don Camillo heeft last van nieuwlichterij in de kerk, Peppone van maoïsten in zijn communistische partij. Peppone's langharige zoon en Camillo's geminirokte nicht worden verliefd op elkaar. Door saamhorigheid slagen pastoor en burgemeester erin ze kerkelijk te laten trouwen en Peppone verkiezingen te laten winnen van dissidenten. Zesde film uit reeks werd gestart onder regie van Christian-Jaque toen Fernandel overleed. Nieuwe acteurs onder nieuwe regie missen jovialiteit van voorgangers, waardoor reactionaire strekking overduidelijk wordt en toch al zwakke grappen niet van de grond komen.

Delitto quasi perfetto

1966 | Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1966. Misdaad van Mario Camerini. Met o.a. Philippe Leroy, Pamela Tiffin, Bernard Blier, Graziella Granata en Massimo Serato.

Journalist wordt gevraagd om op erfgename te letten die van kloosterschool naar Rome vliegt waar oom haar opwacht. Meisje blijkt avonturierster die met 'oom' samenspant om erfenis in te pikken. In reeks avonturen die naar Beiroet leiden redt en trouwt held echte erfgename. Misdaadkomedie komt langzaam op gang, maar blijft onderhoudend door spel van quasi-goedmoedige Blier als oom en typering van domme-blondjestraditie van Tiffin.

And Suddenly It's Murder!

1964 |

1964. Mario Camerini. Met o.a. Alberto Sordi en Vittorio Gassman.

Journalist wordt gevraagd om op erfgename te letten die van kloosterschool naar Rome vliegt waar oom haar opwacht. Meisje blijkt avonturierster die met 'oom' samenspant om erfenis in te pikken. In reeks avonturen die naar Beiroet leiden redt en trouwt held echte erfgename. Misdaadkomedie komt langzaam op gang, maar blijft onderhoudend door spel van quasi-goedmoedige Blier als oom en typering van domme-blondjestraditie van Tiffin.

Kali-Yug

1963 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger en Lex Barker.

Palmer en zijn Indiase vriend Gopal zijn gevangen genomen door de maharadja van Kasnabad die denkt dat zij bij de sekte horen die zijn kleinzoon heeft ontvoerd. De danseres Amrita bevrijdt hen, met het doel hen uit te leveren aan de sekte. Ze wordt echter verliefd op Palmer en dit weerhoudt haar ervan haar opdracht uit te voeren. Maar dan ontdekt ze dat de dokter van een andere vrouw houdt...

Kali Yug: La dea della vendetta

1963 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger en Lex Barker.

Palmer en zijn Indiase vriend Gopal zijn gevangen genomen door de maharadja van Kasnabad die denkt dat zij bij de sekte horen die zijn kleinzoon heeft ontvoerd. De danseres Amrita bevrijdt hen, met het doel hen uit te leveren aan de sekte. Ze wordt echter verliefd op Palmer en dit weerhoudt haar ervan haar opdracht uit te voeren. Maar dan ontdekt ze dat de dokter van een andere vrouw houdt...

Kali Yug, la dea della vendettà

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

Een Britse arts in India rond de eeuwwisseling weet de autoriteiten niet te overtuigen van verdwijningen en moordaanslagen die hij heeft gezien en wordt zelf gearresteerd. Na zijn ontsnapping weet hij de indruk te wekken dat hij door een tijger is gedood en duikt hij onder bij een tempeldanseres. Dan wordt een kleinzoon van de maharadja ontvoerd. Deze kleurrijke exotische avonturenfilm houdt de aandacht meer geamuseerd dan geboeid vast door een overmaat van intriges en complicaties. Internationale rolbezetting. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti en Piero de Bernardi. Camerawerk van Aldo Tonti. Vervolgfilm: IL MISTERO DEL TEMPIO INDIANO.

Il mistero del tempio indiano

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

In het vervolg op KALI YUG, LA DEA DELLA VENDETTA ontdekt de held dat de kleinzoon van de Maharadja is ontvoerd door de sekte van de Thugs, die ook zijn getrouwde geliefde gevangen hebben genomen. In de daarop volgende strijd sneuvelt zowel de op de held verliefde tempeldanseres als de militaire echtgenoot van de vrouw, zodat een meervoudige happy ending mogelijk is. Nogal spectaculair uitgevallen actiescènes in het exotisch decor van India. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti, Piero de Bernardi, naar Robert Westerby. Camerawerk van Aldo Tonti.

Via Margutta

1961 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1961. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Antonella Lualdi, Gérard Blain, Yvonne Furneaux, Franco Fabrizi en Christina Gaioni.

Een Romeinse straat is een ontmoetingscentrum voor jonge kunstenaars die het nog niet gemaakt hebben. Een bezeten schilder veronachtzaamt zijn toegewijde geliefde door zijn drukke werk voor een expositie, die echter door de homoseksuele galeriehouder is georganiseerd om hem aan zich te binden. Een ander verkoopt zijn doeken pas als hij voorgeeft dat ze 'naïef' werk van een serveerster zijn. De onderhoudende en episodische milieuschets heeft soms melodramatische of moraliserende trekken, maar de aandacht die verdeeld wordt over goed geacteerde personages houdt alles binnen de perken.

I Briganti Italiani

1961 | Avonturenfilm, Historische film, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Ernest Borgnine, Vittorio Gassman, Micheline Presle, Katy Jurado en Rosanna Schiaffino.

Napolitaanse bandiet wiens vrouw door een Piëmontees legerleider is gevangen, krijgt de leiding van Siciliaanse troepen die zich tegen de onderdrukking verzetten, maar komt onmiddellijk in conflict met de leider van Bourbonse troepen, waardoor overwinningskansen gevaar lopen. Avonturenfilm die banditisme laat zien tijdens de annexatie van verdeeld Sicilië, wisselt dramatische en komische momenten willekeurig af, maar blijft een kleurrijk spektakel waarin sterbezetting onduidelijk geschetste personages compenseert.

Crimen

1960 | Thriller, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1960. Thriller van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio Gassman, Silvana Mangano, Alberto Sordi, Nino Manfredi en Dorian Gray.

Rijke oude vrouw is in een villa te Monte-Carlo vermoord en politie-commissaris zoekt de verdachte bij drie Italiaanse echtparen die om andere redenen dan toerisme in Monaco te zijn. Vermakelijke misdaadkomedie heeft een sterke rolbezetting in topvorm en een satirisch scenario dat tot en met de ontknoping verrassend blijft.

Vacanze a Ischia

1959 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Myriam Bru, Antonio Cifariello, Suzanne Cramer, Isabelle Corey en Bernard Dhéran.

Een vakantieplaats als decor voor verschillende, meest humoristische sketches was korte tijd een vaste formule in Italiaanse cinema. Dit is een van de eerste en aardigere. Vier jonge toeristen die bij aankomst al hun geld kwijtraken en toch proberen om rond te komen staan centraal en zaaien de nodige verwarring.

Primo amore

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Geronimo Meynier, Carla Gravina, Raffaele Mattioli, Lorella de Luca en Christine Kauffmann.

Zeventien- tot twintigjarigen beleven tijdens een vakantie aan zee hun eerste verliefdheden met alle misverstanden, teleurstellingen, vreugde en quasi-bravoure vandien. Deze vriendelijke strandkomedie heeft een documentaire waarde door de inmiddels bekende actrices ten tijde van hun debuut en als een tijdsbeeld, omdat de toenmalige jongeren nu bijna onvoorstelbaar naïef lijken. Ook afgezien van die verbazing, komische en gevoelige momenten.

War and Peace

1956 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1956. Drama van King Vidor. Met o.a. Audrey Hepburn, Henry Fonda, Mel Ferrer, Vittorio Gassman en John Mills.

Niet op alle fronten even geslaagde verfilming van Leo Tolstoi's wijdlopige roman, waarin een jonge vrouw ervaart hoe oorlog haar leven radicaal verandert. Ondanks de leemtes in het scenario maken de sterrencast en de spectaculaire oorlogsscènes rond de opmars van Napoleon de film tot een boeiend kijkspel. Vidors director’s cut werd door de producenten grondig ingekort: van zijn vier uur bleven er een kleine drie over. Het fameuze duel tussen Bezukhov (Fonda) en Kuragin (Gassman) passeerde de censuur maar net. Hepburn excelleert als Natasja Rostov.

Suor Letizia

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Anna Magnani, Eleonora Rossi-Drago, Antonio Cifariello, Piero Boccia en Luisa Rossi.

Een missiezuster keert terug uit Afrika en krijgt de verantwoordelijkheid voor een verarmd klooster in de Baai van Napels waarvan ze een tehuis voor verlaten kinderen maakt. Het zoontje van een ongehuwde moeder die met haar minnaar naar Amerika wil emigreren, wekt haar eigen moedergevoelens op, maar ze zet zich toch in om de gezinssituatie voor hem te herstellen. Het kordate spel van Magnani en het ingetogen scenario redden de film van melodramatiek, al wordt de vraag van de kloosterroeping wel erg omzichtig vermeden.

La Bella mugnaia

1955 | Komedie, Historische film

Italië 1955. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Yvonne Sanson en Paolo Stoppa.

Aantrekkelijke molenaarsvrouw weet door onschuldige flirts met notabelen, haar echtgenoot te sparen voor zware belastingheffing in 17de-eeuws Italië dat bezet is door Spanje. Een jaloezie-uitbarsting doet de echtgenoot in de gevangenis belanden, waarna de vrouw met raffinement de Spaanse gouveneur in de waan brengt, dat ze hem ter wille is, toch haar eer bewaart en vrijlating van de molenaar bewerkstelligt. Kleurrijke verfilming van Alarcon's roman De driekanten steek geeft Loren temperamentvolle kansen, hoewel de tegenspelers het beste van het spel krijgen en nemen.

Ulisse

1954 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1954. Avonturenfilm van Mario Camerini en Mario Bava. Met o.a. Kirk Douglas, Silvana Mangano, Anthony Quinn, Rossana Podestà en Jacques Dumesnil.

Oorspronkelijk in 3D gedraaide Homerus-adaptatie in Technicolor is een van de eerste fors gebudgetteerde Italiaanse peplums (zwaard-en-sandalenfilms) in de jaren vijftig. Ulisse vertelt, grotendeels in flashback en met panache, over de wederwaardigheden van Ithaka's koning Odysseus, nadat hij met een list de stad Troje heeft ingenomen. Fantastische creaturen (zoals de Cycloop) en spektakel op het niveau van de kleurrijke Vittorio Cottafavi-peplums. Niet op de titelrol vermeld staat co-regisseur Mario Bava (1914-1980), zelf meester-cameraman, speciale-effectentovenaar en maker van barokke horrorfilms. Mangano speelt zowel Odysseus' echtgenote Penelope als zijn verleidster Circe.

Gli Eroi della domenica

1953 | Sportfilm

Italië 1953. Sportfilm van Mario Camerini. Met o.a. Raf Vallone, Cosetta Greco, Elena Varzi, Marcello Mastroianni en Franco Interlegghi.

Een voetbalclub rekent op de capaciteiten van zijn midvoor voor de beslissende wedstrijd, maar diens materialistische vriendin oppert het voorstel om tegen forse betaling een verlies te provoceren. Hij geeft haar de bons, maar hun gesprek is afgeluisterd door een supporter, die meent dat zijn slechte conditie tijdens de wedstrijd toch gefingeerd is. Hoewel er in het voetbal sindsdien veel veranderd is en de wedstrijd voor hedendaagse liefhebbers uiterst tam aandoet - ook omdat de acteurs geen echte voetballers zijn en het gebruik van stands-ins nogal doorzichtig is - heeft de film alleen voor de sportfanaten nog iets aantrekkelijks, want de dramatische verhaalslijntjes zijn niet meer dan een magere tijdvulling.

Una Moglie per una notte

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Gino Cervi, Gina Lollobrigida, Nadia Gray, Armando Francioli en Paolo Stoppa.

Een graaf krijgt een beruchte rokkenjager op bezoek en vreest voor de standvastigheid van zijn vrouw. Hij neemt een tijdelijke plaatsvervangster in dienst, maar vindt het ook dan zijn eer te na om deze aan zijn gast af te staan. Deze luchtige kostuumkomedie - naar Anna Bonacci's toneelstuk L'Ora della fantasia - lijkt op het libretto van een lichte opera van Mozart en wordt gedragen door het spel van Cervi. Lollo en Gray als de beide echtgenotes zijn voornamelijk decoratief. Opnieuw verfilmd in een eigentijdse bewerking als KISS ME STUPID.

Il Brigante Musolino

1951 | Drama, Misdaad

Italië 1951. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Amedeo Nazzari, Silvana Mangano, Umberto Spadaro, Ignazio Balsamo en Guido Celano.

Een door zijn verzet tegen de maffia in de gevangenis belande houthakker ontsnapt om zich te wreken. Hij komt tot inkeer en gaat in de kerk biechten, maar als zijn verloofde wordt gedood voltooit hij alsnog zijn wraak. Dit heftige en bij vlagen melodramatisch sociaal drama mist de sociaal-politieke uitdieping van latere films, maar weet als een van de eerste pogingen van het genre toch te boeien.

Due mogli sono troppe

1951 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1951. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Sally Ann Howes, Griffith Jones, Lea Padovani, Kieron Moore en Anna Dondini.

Een Britse ex-soldaat gaat tijdens zijn huwelijksreis naar een Italiaans dorp dat hij tijdens WO II heeft helpen bevrijden en wordt daar geconfronteerd met een vergeten trouwbelofte. Een ietwat mat uitgevallen komedie waarvan het kansrijke scenario wordt bedorven door eisen van de co-producent, met als resultaat dat de Engelse acteurs weinig overtuigend Italiaans doen te midden van echte Italianen.

Molti sogni per le strade

1948 | Komedie

Italië 1948. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Anna Magnani, Massimo Girotti en Checco Rissone.

Een werkloze arbeider steelt de auto van een industrieel, om ook eens leuk te kunnen rondrijden. Zijn droom is zelf ook zo'n auto te bezitten. Dan wordt hij ongerust dat hij opgepakt zal worden wegens diefstal. Hij dwingt zijn vrouw de auto terug te brengen naar de rechtmatige eigenaar, nog voordat de vermissing wordt ontdekt. Een oppervlakkige film met een goede cast.

La figlia del capitano

1947 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film

Italië 1947. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Amedeo Nazzari, Irasema Dilian, Vittorio Gassman, Cesare Danova en Olga Solbelli.

Piotr Andrejevich Grimev (Danova), de leider van kozakken, komt in opstand tegen tsarina Catharina de Grote (Solbelli), een revolte die de liefde van kapiteinsdochter Mascia (Dilian) voor haar gezagsgetrouwe vader (Silvani) fataal dreigt te be[KA3]invloeden. Sfeervol gemaakte verfilming van de roman uit 1836 [KL]De kapiteinsdochter[KLE] van Alexander Sergejevitsj Poesjkin (1799-1837) met goed spel, vooral in de bijrollen. Opnieuw gefilmd als LA TEMPESTA (1958) van Aleberto Lattuada met Gassman, die hier de rol van de verrader Svabrin speelt, in andere rol, die van de openbare aanklager, en meer accent op spektakel. Het scenario is van M. Camerini, M. Monicelli, C. Musso en I. Perilli, allemaal heren die hun voornamen afkortten met initialen zoals gebruikelijk was bij sovjetfilms. Het camerawerk is van Aldo Tonti. Mono.

Due lettere anonime

1945 | Drama, Oorlogsfilm

Italië 1945. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Clara Calamai, Andrea Checchi, Carlo Ninchi en Otello Toso.

Een jonge medewerkster van een drukkerij ontvangt twee anonieme brieven, waarin vermeld staat dat haar minnaar een spion voor de Duitsers is. Hij geeft informatie over partizaanse acties en activiteiten door, een groep waarin zij actief deelneemt. Ze voelt zich verraden en gebruikt en vermoordt zonder te aarzelen haar geliefde. Uiteindelijk komt ze in de gevangenis terecht. Met de komst van de zegevierende geallieerden wordt ze vrijgelaten, en vindt de liefde weer bij een vroegere verloofde. Het tempo en het spel in deze film zijn prima, en dat geldt met name voor Clara Calamai in de hoofdrol.

T'amero per sempre

1943 | Drama

Italië 1943. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Gino Cervi en Alida Valli.

Een jonge medewerkster van een drukkerij ontvangt twee anonieme brieven, waarin vermeld staat dat haar minnaar een spion voor de Duitsers is. Hij geeft informatie over partizaanse acties en activiteiten door, een groep waarin zij actief deelneemt. Ze voelt zich verraden en gebruikt en vermoordt zonder te aarzelen haar geliefde. Uiteindelijk komt ze in de gevangenis terecht. Met de komst van de zegevierende geallieerden wordt ze vrijgelaten, en vindt de liefde weer bij een vroegere verloofde. Het tempo en het spel in deze film zijn prima, en dat geldt met name voor Clara Calamai in de hoofdrol.

Una Storia d'amore

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Assio Noris, Piero Lulli, Guido Notari en Marcello Mastroianni.

Een meisje met een verleden wordt na haar huwelijk met een degelijke jongeman gechanteerd. Ze schiet haar belager uit zelfverdediging neer en wordt gearresteerd, waarna ze in de gevangenis tijdens de bevalling van haar kind sterft. Aandachtige regie en de boeiende milieutekening - die voor een fascistische regime opmerkelijk weinig rooskleurig is - tillen het simpele verhaal boven de smartlap uit en geven de film een aansprekende innigheid, ondanks de soms wat al te nobele dialogen. (Let op teenager Mastroianni als figurant naast Noris in een lift).

I promessi sposi

1941 | Romantiek, Drama

Italië 1941. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Gino Cervi, Dina Sassoli, Armando Falconi, Ruggero Ruggeri en Lauro Gazzolo.

Gebaseerd op de beroemde gelijknamige roman van Alessandro Manzoni, die zich afspeelt in het 17e-eeuwse Lombardije. In een boerengehucht aan het Comomeer verzet een machtige landheer zich tegen het aanstaande huwelijk van een jong stel van nederige komaf. Dit is het begin van zware beproevingen voor de twee geliefden, waaraan pas een einde komt tijdens de tragische pestepidemie die Milaan teisterde. Deze schitterende filmversie is net zozeer een klassieker als de roman van Manzoni.

Una romantica avventura

1940 | Romantiek, Drama

Italië 1940. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Assia Norris en Gino Cervi.

Een welgestelde dame is niet in staat haar man lief te hebben, omdat ze haar eerste liefde niet kan vergeten. Dit komt het huwelijk natuurlijk niet ten goede. Deze tragische liefdesgeschiedenis, die speelt in de 19e eeuw, is prachtig geacteerd.

I grandi magazzini

1939 | Drama

Italië 1939. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Assia Noris, Vittorio De Sica, Enrico Glori, Virgilio Riento en Luisella Beghi.

Personeelschef in een groot warenhuis Glori probeert verkoopstertje Noris te chanteren. Zij wordt beschuldigd van diefstal van een kledingstuk en hij belooft te zwijgen in ruil voor amoureuze gunsten. Chauffeur De Sica heeft een oogje op Noris en besluit haar een handje te helpen zodat ze zich uit haar benarde positie kan bevrijden. Hij ontdekt dat een bende regelmatig diefstallen organiseert in het warenhuis en ontmaskert Glori als de leider. Een simpel verhaaltje, maar een gewaagde film van Camerini, die met Ivo Perelli, Renato Castellani en M. Pannunzio het scenario schreef, want de rolprent bekritiseert het fascistische gezag (van Mussolini c.s.), dat de macht had en de burgers aan hun willekeur onderwierp. Degelijk spel van de hoofdrollen. Het camerawerk is van A. Brizzi.

Batticuore

1939 | Romantiek, Familiefilm

Italië 1939. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Assia Noris, John Lodge en Luigi Almirante.

Een heerlijke romantische komedie voor het hele gezin, met figuren waar je van kunt houden, al is de film zelf niet buitengewoon opvallend. Het verhaal gaat over een dievegge die verliefd wordt en trouwt met de dominee die ze had beroofd.

Il Signor Max

1937 | Komedie

Italië 1937. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Noris, Rubi D'Alma, Umberto Melnati en Virgilio Riento.

Een krantenverkoper met snobistische aspiraties neemt bridge- en paardrijlessen om zich met succes in de aristocratie binnen te dringen. Deze satirische komedie wordt met verve gespeeld door De Sica, maar was het fascistische regime onwelgevallig, omdat de aristocratie op de hak werd genomen en de arbeidersklasse daartegenover in een veel positiever daglicht werd geplaatst. Het scenario is van de regisseur en Mario Soldati.

Ma non é una cosa seria

1936 | Romantiek, Komedie

Italië 1936. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica en Elisa Cegani.

Korte, aardige en goedgespeelde romantische situatie-komedie over een burgerlijke vrijgezel die verondersteld wordt te trouwen met een verwend, veeleisend kreng uit de betere kringen, maar die blijft tegenstribbelen omdat hij zich emotioneel voelt aangetrokken tot een eenvoudig, eerlijk meisje van bescheiden komaf, dat verliefd op hem is.

Darò un millione

1935 | Komedie

Italië 1935. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Norris, Luigi Almirante, Franco Coop en Cesare Zopetti.

Het gerucht dat een excentrieke miljonair zich heeft vermomd als berooide zwerver leidt tot een epidemie van baatzuchtige liefdadigheid tegen de minderbedeelden. Deze amusante komedie in revue-achtige stilering schoot Mussolini in het verkeerde keelgat, omdat hij het bestaan van armoede van het witte doek wilde houden, maar het internationale succes was zó groot dat Hollywood een nieuwe versie maakte, getiteld I'LL GIVE A MILLION.

Come le foglie

1935 | Romantiek, Drama

Italië 1935. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Isa Miranda en Nino Besozzi.

Dit is een van Isa Miranda's eerste hoofdrollen. Dat verklaart wellicht waarom haar optreden hier en daar een beetje overdreven aandoet. Dit tamelijk melodramatische verhaal vormt een zware last voor een beginnend actrice, en dat is ook duidelijk te merken. Miranda speelt een jonge vrouw die verliefd is op twee mannen. Ze haalt zich de woede van haar ouders op de hals, omdat zij wegloopt met de 'verkeerde' man. Hun relatie is van korte duur en ze keert weer naar haar ouderlijke huis terug. Na een paar jaar zijn beide mannen nog steeds verliefd op haar, alleen loopt ze het risico ze allebei te verliezen. Ten slotte pleegt ze bijna zelfmoord, maar haar vader weet dat te voorkomen. Op het einde keert een van de mannen bij haar terug.

Il cappello a tre punte

1934 | Romantiek, Komedie

Italië 1934. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Eduardo De Filippo en Peppino De Filippo.

Napels, begin 19e eeuw. De Spaanse gouverneur van die stad maakt de kokette vrouw van een boer het hof en zorgt aldus voor tal van geruchten en problemen. De gebroeders De Filippo zetten goede humor en satire neer.

Giallo

1933 | Komedie

Italië 1933. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Assia Noris, Sandro Ruffini, Elio Steiner, Giuditta Rissone en Carlo Rainieri.

Henriette (Noris) is gek op griezelverhalen, waarin zij zich helemaal inleeft. Ze leest veel om de verveling, die het wonen op het platteland met zich meebrengt, te verdrijven. Haar echtgenoot is een landeigenaar en een workaholic. Hij houdt vaak geen rekening met haar. Tijdens een bezoek aan de stad leert ze een ingenieur kennen die haar het hof maakt. Ze voelt zich tot hem aangetrokken en wordt tevens geïntrigeerd door de nieuwe situatie, waardoor zij haar verveling vergeet. Goed spel en volop subtiele humor in een behendige aanpak van regisseur Camerini.

Gli uomini che mascalzoni

1932 | Drama, Romantiek

Italië 1932. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Lia Franca, Cesare Zoppetti, Aldo Moschino en Pia Carola Lotti.

Een klassieke Italiaanse anti-oorlogsfilm. Regisseur Camerini brengt voor het eerst Milaan in beeld en hij weet alle nuances te vangen. Er wordt goed, zij het wat overdreven, geacteerd. Het verhaal is niet geweldig, maar weet toch te boeien. Beroemde scène in de film is die waarin de jonge De Sica 'Parlami d'amore Mariù' van Bixio zingt. Een onvergetelijke scène die geen cinefiel mag missen. Het scenario is van de regisseur, Aldo De Benedetti en Mario Soldati.

Rotaie

1929 | Drama, Komedie

Italië 1929. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Käthe von Nagy, Maurizio d' Ancora en Daniele Crespi.

Berooide geliefden willen in een hotel zelfmoord plegen, maar de vibratie van een passerende trein doet het glas met pillen uit de hand van de man vallen. Een teken voor nieuwe levensmoed, die zelfs door het vergokken van verworven geld niet meer geknakt wordt. Dezr vroege film van de later vooral in komedies gespecialiseerde regisseur verzacht het pessimisme van Kammerspiel naar Duits voorbeeld met poëzie en het realisme van triviale details. Deze zwijgende film met een minimum aan tussentitels was het eerste Italiaanse niet-spektakel dat een internationaal bioscoopsucces werd.