Lalo Schifrin (1932): cast en muziek.
Er zijn 104 films gevonden.

Rush Hour 3

2007 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2007. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Chris Tucker, Jackie Chan, Hiroyuki Sanada, Youki Kudoh en Max von Sydow.

Voor de derde keer vormen agenten Carter (Tucker) en Lee (Chan) een duo, respectievelijk als de man uit LA met de snelle babbel en als kungfu-meester uit Hong Kong. Ditmaal onderzoeken ze een aanslag op de Chinese ambassadeur. Hun zoektocht leidt tot Parijs, waar het stel te maken krijgt met Chinese maffia en met een arrogante Parijse taxichauffeur. Veel slechter dan het eerste deel, dat onverwacht leuk bleek. Inmiddels werken de acteurs op routine, en wordt Chan echt te oud om al die acrobatische capriolen uit te halen.

The Bridge of San Luis Rey

2004 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Frankrijk 2004. Drama van Mary McGuckian. Met o.a. Robert De Niro, Gabriel Byrne, Kathy Bates, Harvey Keitel en Geraldine Chaplin.

Verfilming van het gelijknamige Pulitzer-prijswinnende boek van Thornton Wilder. Een oude brug in het achttiende-eeuwse Peru stort in, waarbij vijf mensen om het leven komen. 'Was het Gods wil,' vraagt een priester (Byrne) zich af. Tijdens zijn onderzoek raakt hij in conflict met de katholieke leiders. Helaas mist de film een heldere verhaalstructuur en introductie van personages, waardoor men al gauw de draad kwijtraakt. Hoewel de mooie kostuums en het camerawerk de film potentie geven, doet De Niro dit weer teniet door zijn rol als aartsbisschop ongeloofwaardig neer te zetten.

After the Sunset

2004 | Komedie, Actiefilm, Misdaad, Avonturenfilm

Verenigde Staten 2004. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Pierce Brosnan, Salma Hayek, Woody Harrelson, Don Cheadle en Naomie Harris.

After the Sunset is losjes gebaseerd op Hitchcocks To Catch a Thief, waarin Cary Grant als gepensioneerde juwelendief in de verleiding komt zijn oude ambacht weer op te pakken. Daarmee houdt de vergelijking op. Ex-James Bond Pierce Brosnan is geen Grant, al doet hij een aardige poging zijn komisch talent te bewijzen. Regisseur Brett Ratner (Rush Hour) is de juiste man voor het type lol dat After the Sunset beheerst. De plot kent verrassingen, maar de film draait om melige grappen en zorgeloze actie. Daarbij bewijst Ratner dat flauwigheid best leuk kan zijn.

Bringing Down the House

2003 | Komedie

Verenigde Staten 2003. Komedie van Adam Shankman. Met o.a. Steve Martin, Queen Latifah, Eugene Levy, Joan Plowright en Jean Smart.

Nog steeds worden zwarte mensen in films slechts als 'potsenmakers' neergezet, aldus regisseur-activist Spike Lee, of in het geval van Bringing Down the House als 'iemand uit de achterbuurt die menselijkheid leert aan een gestresste witte persoon'. Het is een wat korte, doch adequate beschrijving van deze komedie, die uitsluitend overeind blijft vanwege de chemie tussen hoofdrolspelers Martin en Latifah en toffe bijrollen van vooral Levy. Martin speelt de gescheiden advocaat Peter, die een vrouw via internet ontmoet. Zij blijkt niet de Elle Woods uit Legally Blonde op wie hij hoopte, maar de mollige zwarte gevluchte gedetineerde Charlene (Latifah). Zij wil rechtsbijstand van hem, hij wil dat ze opdondert.

Rush Hour 2

2001 | Komedie, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 2001. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Jackie Chan, Chris Tucker, John Lone, Zhang Ziyi en Roselyn Sanchez.

De eerste Rush Hour (1998) was in de VS binnen twee dagen uit de kosten. De komische kungfu van Jackie Chan plus de rappe tong van Chris Tucker bleek een gouden formule die in deel 2 tot achter de komma werd herhaald. Hongkongse hoofdinspecteur (Chan) neemt nu zijn overzeese collega (Tucker) mee naar China voor een welverdiende vakantie. Twee vermoorde Amerikaanse douaniers gooien roet in het eten en na wat obligaat gemok komen de heren in het geweer om de lokale topgangsters op hun nummer te zetten. De mystieke Zhang Ziyi tekende voor de rol van femme fatale. Ratner draaide ook Rush Hour 3 (2007).

Tango

1998 | Romantiek, Musical, Drama, Experimenteel

Argentinië​/​​Spanje 1998. Romantiek van Carlos Saura. Met o.a. Miguel Ángel Solá, Cecilia Narova, Mía Maestro, Juan Carlos Copes en Carlos Rivarola.

Nadat zijn vrouw hem verlaten heeft werpt Mario Suarez, voormalig tango-danser, zich op het maken van een film over deze dans.

Rush Hour

1998 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1998. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Jackie Chan, Chris Tucker, Tom Wilkinson, Tzi Ma en Elizabeth Peña.

Wanneer de dochter van de Chinese consul in de VS wordt ontvoerd, moet de Chinese detective Lee (Chan) de zaak onderzoeken. Maar die spreekt slecht Engels en weet niet de weg in Los Angeles. Daarom wordt Lee gekoppeld aan de luidruchtige Amerikaan Carter (Tucker), een politieman die zorgt dat hij er goed uitziet gedurende de uitoefening van zijn beroep. Geslaagde actiekomedie, omdat Chan en Tucker elkaar perfect aanvullen: de een heeft de bravoure, de ander de weergaloze gevechtskunst. En ze zijn beiden, op een andere manier, grappig. Er kwamen uiteraard vervolgfilms.

Something To Believe In

1997 | Romantiek, Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1997. Romantiek van John Hough. Met o.a. William McNamara, Maria Pitillo, Tom Conti, Maria Schneider en Ian Bannen.

Knusse roadmovie over twee toevallige reisgenoten - een aankomend concertpianist (McNamara) en een opvallend serene Amerikaanse (Pitillo) - die om uiteenlopende redenen Napels willen zien. Bij hun confidenties over kunst, leven & geloof is het niet moeilijk om in slaap te vallen, maar zo nu en dan leeft de film een beetje op. Vooral als de buitenwereld niet meewerkt, en er wat actie moet worden ondernomen. Maria Schneider, de ster uit Antonioni's Professione Reporter, speelt een huisvrouw en mag in die rol een wondertje laten gebeuren

Money Talks

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Brett Ratner. Met o.a. Chris Tucker, Charlie Sheen, Heather Locklear, Paul Sorvino en Elise Neal.

Komiek Chris Tucker (Friday) speelt hosselaar Franklin, die dankzij een gevalletje verkeerde plaats, verkeerde tijd in aanvaring komt met een stel Franse criminelen, en plotseling zelf verdachte is van een gruwelijke moordpartij. Met behulp van de suffe tv-journalist James (Sheen) probeert hij zijn naam te zuiveren. Klassieke buddy-film, inclusief ridicuul plot, maar Tuckers talent om zowel irritant als charmant te zijn op hetzelfde moment – zoals Eddie Murphy in zijn hoogtijdagen – redt de film. Debuut van regisseur Ratner, die later met Tucker de Rush Hour-trilogie maakte.

Manhattan Merengue!

1995 | Komedie

Puerto Rico 1995. Komedie van Joseph B. Vasquez. Met o.a. George Perez, Lumi Cavazos, Marco Leonardi, Alyson Reed en Iraida Polanco.

Miguel (Perez), een jonge mambo-danser uit de Dominicaanse Republiek, slaagt erin via Puerto Rico illegaal Amerika binnen te dringen, nadat een vriend en diens zus (Cavazos) volgens berichten omgekomen zijn bij hun poging. Samen met de Italiaan Carmello (Leonardi) komt hij terecht in het wereldje der illegalen, allen mensen die droomden van rijkdom in Amerika maar bedrogen uitkwamen. Na veel moeite slaagt hij erin als schoonmaker te beginnen in de dansschool van Susan Kelly (Reed). Ondertussen vindt hij de doodgewaande Rosita terug en Kelly gaat zich bemoeien met zijn danscarrière. Schaamteloos plagiaat van THE MAMBO KINGS erg goedkoop gebracht. De dansscènes zijn het enige alibi om deze film toch te zien. Het scenario van Rae Kent Wildman en Vasquez, naar een verhaal van George Hernandez, Isela Vega en Juan C. Codazzi, bevat weinig opwindende gebeurtenissen. Choreografie van Miranda Garrison en de dansnummers werden gearrangeerd door Manuel Tejada. David Castillo stond achter de camera. Een zeldzaam voorbeeld van de Puerto Ricaanse cinema. In Amerika uitgebracht als RICE, BEANS AND KETCHUP. Dolby S.R. Digital.

The Beverly Hillbillies

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Penelope Spheeris. Met o.a. Jim Varney, Dabney Coleman, Lily Tomlin, Diedrich Bader en Diedrick Bader.

De Amerikaanse boerenfamilie Clampett leeft rustiek in een gammel hutje op het platteland als de miljoenen plotsklaps binnenstromen omdat er een oliebron op hun land blijkt te zijn. De familie verhuist naar Beverly Hills, waar ze te maken krijgt met een kruiperige bankmanager en een financieel adviseuse (Tomlin) en allerlei stadse fratsen. Matige filmversie van een toch al niet zo hilarische tv-serie, met als een van de weinige lichtpuntjes een cameo-optreden van Dolly Parton. Regisseuse Spheeris maakte eerder het veel leukere Wayne's World.

FX2: The Deadly Art of Illusion

1991 | Horror, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1991. Horror van Richard Franklin. Met o.a. Bryan Brown, Brian Dennehy, Rachel Ticotin, Joanna Gleason en Philip Bosco.

Speciale effecten-expert Rollie Tyler (Brown) raakt tegen wil en dank in de strikken van een onderzoek naar een psychopatische moordenaar die het gemunt heeft op bevallige jonge vrouwen. Hij helpt de politie met het zetten van een val, maar er blijkt dubbel spel gespeeld te worden en een smeris laat het leven. Rolli Tyler is de enige getuige. Als hij beklemd dreigt te raken in een dodelijke val van de killer, doet hij een beroep op zijn vriend Leo McCarthy, een ex-politieagent die privédetective geworden is. Redelijk vervolg op F/X, maar het verhaal begint toch flink wat hobbels te vertonen. Scenario Bill Condon.

El Quijote

1991 | Komedie, Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm

Spanje 1991. Komedie van Manuel Gutiérrez Aragón. Met o.a. Fernando Rey, Alfredo Landa, Héctor Alterio, Esperanza Roy en Lina Canalejas.

Alonso Quijada (Rey) is gefascineerd door het ridderschap. Als hij op een dag de helderheid van geest verliest, ziet hij zichzelf als glorierijke ridder die door het land zwerft om het onrecht te bestrijden. Zijn oud paard wordt het trotse ros Rosinante en hij herdoopt zichzelf tot Don Quichotte de la Mancha. Hij ontmoet de arme Sancho Panza (Landa) die hij bevordert tot zijn schildknaap. Als hij dan nog zijn Dulcinea (Roy) ontmoet heeft hij eindelijk het doel van zijn leven bereikt: haar tot de zijne maken. Schitterende, getrouwe bewerking van de klassieker van Miguel de Cervantes, subliem vertolkt door Rey, die duidelijk ziek is, maar die dit tot een onvergetelijk voordeel uitbuit. Hij domineert de hele film moeiteloos. Zijn 'Don Quichotte' is gewoonweg de figuur die Cervantes op papier neerzette. Het is duidelijk dat niets bij deze film aan het toeval werd overgelaten. Een hoogstaande productie, gefilmd op schilderachtige lokaties, met sterke acteurs. De hier en daar langdradige fragmenten nemen we er graag bij. De roman werd tot scenario bewerkt door Camilo José Cela Conde en Fernando Corugedo. Prima fotografie van Teo Escamilla. Oorspronkelijk uitgezonden in vijf delen: een van 85m en vier van 55m. Stereo.

Neon Empire

1990 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Larry Peerce. Met o.a. Gary Busey, Ray Sharkey, Martin Landau, Harry Guardino en Dale Dye.

Kleurrijke maar weinig overtuigende film over de opkomst van het gokparadijs Las Vegas waar de wet van de straat en de maffia de dienst uitmaakten en bevolkt met harde jongens als Busey, Sharkey en Landau.

Return from the River Kwai

1989 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Oorlogsfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Edward Fox, George Takei, Denholm Elliott, Chris Penn en Tatsuya Nakadai.

Thailand tijdens WO II. Na een bombardement op de bruggen over de River Kwai wordt een Amerikaans vliegtuig door afweergeschut uit de lucht gehaald. De Amerikaanse piloot weet zichzelf met een parachute in veiligheid te brengen. Hij sluit zich aan bij een Thaise guerrillabeweging, aangevoerd door een Brits officier. Ze proberen krijgsgevangenen te bevrijden uit de Japanse werkkampen, maar dat mislukt. De vlieger ontsnapt en komt bij een torpedobooteenheid terecht die als opdracht heeft een Japans transportschip - met krijgsgevangenen aan boord! - tot zinken te brengen. Degelijke oorlogsfilm die voldoet aan de eisen van het genre. Let wel: dit is niet het vervolg op de legendarische film Bridge on the River Kwai.

Original Sin

1989 | Thriller

Verenigde Staten 1989. Thriller van Ron Satlof. Met o.a. Ann Jillian, Charlton Heston, Robert Desiderio, Lou Liberatore en Louis Guss.

Sharon Richards (Jillian) is een gelukkig getrouwde vrouw die er achter komt dat haar schoonvader Louis Mancini (Heston) een berucht onderwereldfiguur is en wellicht achter de ontvoering van haar zoontje zit. Scenario van Philip Frank Messina. Camerawerk van Stephen Fierberg. Ook bekend als ORIGINAL BLOOD.

Face to Face

1989 | Romantiek

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Lou Antonio. Met o.a. Elizabeth Montgomery, Robert Foxworth, Lou Antonio, Lydia Kigada en Stephen Greif.

Zij doet wetenschappelijk, verfijnd opgravingswerk naar de sporen der beschaving en hij woelt om het gewin op grove wijze het land om, op zoek naar kostbaar meerschuim. Ze storen elkaar bij hun werkzaamheden en ze kunnen elkaar niet luchten of zien. Dan komen ze geleidelijk tot elkaar en eind goed, al goed: ze vallen elkaar in de armen. Al 1001 maal vertoond. Gesitueerd in Kenia.

The Dead Pool

1988 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Actiefilm van Buddy Van Horn. Met o.a. Clint Eastwood, Patricia Clarkson, Liam Neeson, Evan C. Kim en David Hunt.

Horrorregisseur Peter Swan (Neeson) heeft met enkele collega's een macabere weddenschap over de levensduur van lokale beroemdheden. De dodenlijst van Swan blijkt nogal accuraat en Harry Callahan (Eastwood) ontdekt dat hij er zelf óók op staat. Daar is schietgrage Harry natuurlijk niet van gediend: 'Maybe I'll start my own dead pool, and put you on it.' Gewapend met zijn Smith & Wesson .44 Magnum revolver ('the most powerful handgun in the world'), gevatte oneliners en een harpoen gaat hij op zoek naar de dader(s) in deze vijfde Dirty Harry-film die de actie kundig doseert in een doordacht scenario.

Earthstar Voyager

1988 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van James Goldstone. Met o.a. Duncan Regehr, Brian McNamara, Julia Montgomery, Jason Michas en Tom Breznahan.

Disney-SF in STAR TREK-territorium. Zes jonge ruimtevaarders zijn op een ruimteschip op reis door het heelal, honderd jaar na nu. Pilot voor een geplande serie; oorspronkelijk in twee delen vertoond. Scenario van Ed Spielman. Camerawerk van Robert Stevens.

Berlín Blues

1988 | Drama

Spanje 1988. Drama van Ricardo Franco. Met o.a. Julia Migenes, Keith Baxter, José Coronado en Javier Gurruchaga.

Een zangeres in een nachtclub, een dirigent en een jonge pianist kruisen elkaars pad in Oost-Berlijn. Een mislukte poging van de Spaanse cinema om een min of meer internationale film te maken. Al met al toch wel interessant.

The Fourth Protocol

1987 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van John Mackenzie. Met o.a. Michael Caine, Pierce Brosnan, Joanna Cassidy, Ned Beatty en Julian Glover.

Spannende thriller werd door Frederick Forsyth (The Day of the Jackal) zelf, de auteur van het gelijknamige boek, voor het witte doek bewerkt. Caine leeft zich uit als koppige Brits geheim agent die moet verijdelen dat de Russen een atoombom tot ontploffing brengen nabij een Amerikaanse basis in Engeland om zodoende de relaties tussen de twee landen te ruïneren. Ex-James Bond Pierce Brosnan, speelt hier merkwaardig genoeg een Russische spion. Het acteerwerk compenseert ruimschoots de zichtbaar lagere productiekosten van de film in vergelijking met het Amerikaanse genrewerk. Camerawerk van Phil Meheux.

Kung Fu - The Movie

1986 | Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Actiefilm van Richard Lang. Met o.a. David Carradine, Kerri Keane, Mako, William Lucking en Luke Askew.

Carradine, de Shaolin-monnik die na heel wat avonturen, gevechten en filosoferen besloten heeft een teruggetrokken leven te leiden in Sacramento, wordt weer uit zijn retraite gehaald door Mako, de leider van een opiumbende. Wanneer een blanke geestelijke gedood wordt, is het Carradine die gearresteerd en schuldig bevonden wordt. Hij krijgt de doodstraf. Carradine opnieuw als Kwai Chang Caine, elf jaar na be[KA3]eindiging van de populaire tv-serie (1972-75). Traag, maar zeer stylistisch, met minder geweld en nog meer meditaties en de gebruikelijke flash- backs. Carradine co-produceerde deze film, die geschreven werd door Durrell Royce Crays. Mooi in beeld gebracht door Robert Seaman. Zes jaar later volgde KUNG FU: THE LEGEND CONTINUES en een nieuwe serie.

Beverly Hills Madam

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Harvey Hart. Met o.a. Faye Dunaway, Louis Jourdan, Melody Anderson, Donna Dixon en Terry Farrell.

Opzichtig drama over een chique tante uit de jet-set, Lil Hutton (Dunaway), en haar stal van peperdure call girls. Faye Dunaway speelt zoals gewoonlijk met volledige inzet. Het scenario is van Nancy Sackett. Het camerawerk is van Isidore Mankofsky.

Bad Medicine

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van Harvey Miller. Met o.a. Steve Guttenberg, Alan Arkin, Julie Hagerty, Bill Macy en Curtis Armstrong.

Vreselijke en luidruchtige komedie met Guttenberg als een niet bijster getalenteerde aspirant-dokter die aan een Latijns- Amerikaanse universiteit probeert zijn bul te behalen. Alle banale cliché-grappen over dokters worden door regisseur Miller zonder enige inspiratie op een rijtje gezet, en de energie waarmee Guttenberg en Arkin nog proberen te redden wat er te redden valt, was een beter doel waardig geweest. Scenario van regisseur Miller. In Europa uitgebracht als DOCTOR'S ACADEMY - toe maar.

The Mean Season

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Phillip Borsos. Met o.a. Kurt Russell, Richard Jordan, Mariel Hemingway, Richard Masur en Joe Pantoliano.

Phillip Borsos koos voor de moordenaar die in The Mean Season een hotline heeft naar een krantenjournalist, voor acteur Richard Jordan. Geen voor de hand liggende keus, omdat Jordan een beetje een babyface heeft, en in eerdere films altijd de mooie, goeiige jongen speelde. Toch een goede keus, want Jordan (dan 47) is de jongste niet meer en vrat zich voor de film nog eens goed vol. Veel vlees op een gezicht dat ooit mooi is geweest past niet; er wringt iets, en alleen door de geslaagde casting weet The Mean Season dus al een zekere spanning op te roepen.

Command 5

1985 | Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van E.W. Swackhamer. Met o.a. Stephen Parr, Wings Hauser, John Matuszak, William Russ en Sonja Smits.

Om de steeds uitbreidende golf van misdaad en terrorisme tegen te gaan, besluiten de instanties van diverse staten om met dezelfde kracht terug te slaan. Ze richten een elite-commando op. Hun eerste opdracht: een dorp bevrijden uit de klauwen van een bende terroristen die als losgeld de vrijlating van twee beroepsmoordenaars eisen. Niet erg opwindende actiefilm die een pilot was voor een serie, die nooit gemaakt is. Routinewerk zonder de minste inspiratie met een scenario (van Anthony Spinner, naar een verhaal van hemzelf en Tony Ford) dat alleen dient om gevechts- en stuntscènes aan elkaar te rijgen. Fotografie van Dennis Dalzell.

Black Moon Rising

1985 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van Harley Cokeliss. Met o.a. Tommy Lee Jones, Linda Hamilton, Robert Vaughn, Bubba Smith en Richard Jaeckel.

Onderhoudende actiefilm als een geheimagent die een nieuwe superauto moet zien te stelen van internationale gangster Vaughn. In die auto zitten namelijk geheime documenten verborgen die Jones koste wat het kost terug wil - zoniet is de kans groot dat hij door z'n opdrachtgevers geliquideerd zal worden. Het is allemaal minder ingewikkeld dan het op het eerste gezicht lijkt. Cokliss is voldoende vakman om het gegeven vlot in te pakken. Resultaat: een degelijke, zij het weinig originele actiefilm. Scenario was van John Carpenter, Desmond Nakano en William Gray.

Tank

1984 | Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van Marvin J. Chomsky. Met o.a. James Garner, C. Thomas Howell, Shirley Jones, G.D. Spradlin en Jenilee Harrison.

De tienerzoon van een beroepsmilitair wordt ten onrechte opgesloten door een wraakzuchtige Zuidelijke sheriff Vader gaat zoonlief bevrijden in zijn eigen Sherman-tank.

The Sting II

1983 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1983. Misdaad van Jeremy Paul Kagan en Jeremy Kagan. Met o.a. Jackie Gleason, Mac Davis, Teri Garr, Karl Malden en Oliver Reed.

Bedroevende film, zoals zo vaak het geval is met een vervolg. Deze opvolger van de meervoudige Oscar-winnaar sukkelt traag - en dan ook nog kreupel - naar het einde. Gleason en Davis zijn sjacheraars die een bokswedstrijd in elkaar knutselen om Malden te bedotten. De portrettering van zo'n typisch mannenwereldje biedt toch aardige mogelijkheden, maar alleen Garr speelt overtuigend. Scenario van David S. Ward, die ook het scenario voor de eerste film schreef.

The Osterman Weekend

1983 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1983. Thriller van Sam Peckinpah. Met o.a. Rutger Hauer, John Hurt, Craig T. Nelson, Dennis Hopper en Chris Sarandon.

Eens per jaar komen tv-journalist John Tanner (Hauer) en zijn oude studiegenoten bijeen voor een gezellig weekendje. De voorbereidingen worden dit jaar verstoord door FBI-agent Fassett (Hurt) die aanwijzingen heeft dat een van Tanners vrienden als staatsgevaarlijk beschouwd dient te worden. De flamboyante stijl van regisseur Peckinpah en goed spel van Hauer en Hurt compenseren enkele onvolkomenheden in het script (gebaseerd op een roman van Robert Ludlum). Verrassende psychologische spionagethriller, ook al is de ontknoping nauwelijks na te vertellen. Laatste film van Peckinpah.

Sudden Impact

1983 | Thriller, Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1983. Thriller van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman en Albert Popwell.

In Sudden Impact (Dirty Harry nummer vier) maakt Harry Callahan (Eastwood) jacht op een blonde moordenares (Locke). Deze doodsengel en haar zus zijn in het verleden bruut verkracht door een groep gespuis. De leden van die bende schiet zij nu één voor één eerst in het kruis en dan in het hoofd. Uiteraard is Callahan naast zijn Smith & Wesson gewapend met een arsenaal aan one-liners. Waaronder die uit de beroemde scène waarin de hardhandige detective een boef koelbloedig uitdaagt om diens gijzelaar neer te schieten. Callahan treitert de jongen met een zinnetje zoals alleen hij uit kan spreken: ‘Go ahead, make my day.’

Starflight: The Plane That Couldn't Land

1983 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten 1983. Sciencefiction van Jerry Jameson. Met o.a. Lee Majors, Hal Linden, Lauren Hutton, Ray Milland en Gail Strickland.

Een nieuw supersonisch passagiersvliegtuig wordt tijdens zijn eerste vlucht van Californië naar Australië getroffen door brokstukken van een raket. Het toestel is stuurloos en kapitein Majors kan niet verhinderen dat het blijft stijgen tot het buiten de atmosfeer in een baan rond de aarde komt. Terugkeer lijkt uitgesloten. Interessante variant op het Airport-thema, eveneens met een reeks bekende namen op de aftiteling. Deze keer geen bom- of neerstortingsgevaar. Maar alles werd zo goedkoop gemaakt dat zelfs de speciale effecten van John Dykstra de film geen extra waarde kunnen geven. De vertolking is vlak, het scenario onwaarschijnlijk.

Doctor Detroit

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Michael Pressman. Met o.a. Dan Aykroyd, Howard Hesseman, T.K. Carter, Donna Dixon en Lynn Whitfield.

Een slome professor aan de universiteit raakt verstrikt tussen pooiers, hoeren en onderwereldzaken maar de clou is verrassend tam en alleen sporadisch grappig. Scenario van Carl Gottlieb, Robert Boris en Jay Friedman.

Shoot the Moon

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan Parker. Met o.a. Albert Finney, Diane Keaton, Karen Allen, Peter Weller en Dana Hill.

Analyse van een mislukt huwelijk: Finney - een sportverslaggever - en Keaton, die samen vier jonge dochters hebben, gaan uit elkaar, maar zijn dan nog niet uitgekibbeld. Script van hoog niveau door Bo Goldman. Fotografie van Michael Seresin.

Class of 1984

1982 | Komedie, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1982. Komedie van Mark Lester en Mark L. Lester. Met o.a. Perry King, Merrie Lynn Ross, Roddy McDowall, Timothy Van Patten en Stefan Arngrim.

Een uitermate onplezierig, met opzet campachtig melodrama over het getreiter dat leraar King ondervindt van de gestoorde student Van Patten... met meer dan een paar echo's van THE BLACKBOARD JUNGLE. Zoals dat gaat met wraak in films is de elektrische zaag in de finale niet slecht.

Amityville II: The Possession

1982 | Horror

Verenigde Staten​/​​Mexico 1982. Horror van Damiano Damiani. Met o.a. Burt Young, Rutanya Alda, James Olson, Jack Magner en Diane Franklin.

Hoe het huis van het verbazend populaire The Amityville Horror (1979) toch zo bezeten raakte, is het onderwerp van dit 'voorvolg'. Een van de domme feiten in deze rommelige angstfilm is dat de vorige bewoners ook al te maken krijgen met bovennatuurlijk kwaad. Het huis bloedt om onopgehelderde redenen en de oudste zoon van de familie Montelli wordt bezeten door het duistere, dat een liefde voor incest en geweren kent. Het succes van The Exorcist (1973) wordt ook nog even geëxploiteerd als er een priester aan te pas komt die de duivel uit wil drijven.

La Pelle

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1981. Drama van Liliana Cavani. Met o.a. Marcello Mastroianni, Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Ken Marshall en Alexandra King.

Napels wordt in 1943 bevrijd door de geallieerden en krijgt daarmee nieuwe 'bezetters'. De bevolking probeert te overleven via prostitutie, smokkel en zwarte handel, terwijl de intellectueel Malaparte als tolk tussen hen en het Amerikaanse leger fungeert. Cavani - nooit een ingetogen regisseur -verfilmde Curzio Malapartes omstreden roman met in iedere scène maximaal effectbejag, wat een aantal treffende momenten oplevert, maar vaker keert de weerzin zich meer tegen de film zelf dan tegen wat hij wil vertellen.

Fast-Walking

1981 | Misdaad

Verenigde Staten 1981. Misdaad van James B. Harris. Met o.a. James Woods, Tim McIntire, Kay Lenz, Robert Hooks en Charles Weldon.

Een gevangen genomen zwarte activist biedt gevangenisbewaker James Woods een flink bedrag om zijn ontsnapping te verwezenlijken. Als een medegevangene er lucht van krijgt neemt de zaak een andere wending. Een rommelige film die van traagheid aan elkaar hangt. Scenario van de regisseur.

Caveman

1981 | Fantasy, Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1981. Fantasy van Carl Gottlieb. Met o.a. Ringo Starr, Barbara Bach, John Matuszak, Shelley Long en Dennis Quaid.

Deze Stenen Tijdperk-grappenmakerij volgt de avonturen van de prehistorische Starr in Eén Triljoen V.C. als mislukkeling die zijn eigen stam sticht, samengesteld uit paria's uit andere grotten. Bezopen komedie, gered door fantastische en leuke, door Jim Danford en David Allen gemaakte, namaak-dinosaurussen. Scenario van regisseur Gottlieb en Rudy de Luca. Camerawerk van Alan Hume.

Buddy Buddy

1981 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1981. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Walter Matthau, Paula Prentiss, Klaus Kinski en Dana Elcar.

Ingetogen kleine zwarte komedie over een scherpschutter van de maffia die zijn intrek heeft genomen in een hotelkamer en wiens opdracht wordt verknald door een storende, irritante hotelgast in de kamer ernaast, die zelfmoord wil plegen. Een simpele klucht, perfect geacteerd door Lemmon en Matthau, en door Wilder en I.A.L. Diamond bewerkt naar het toneelstuk van Le contract van Francis Veber, waarnaar de film L'EMMERDEUR gedraaid is. Camerawerk van Harry Stradling, Jr. Gedraaid in Panavision.

When Time Ran Out...

1980 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Canada​/​​Verenigde Staten 1980. Drama van James Goldstone. Met o.a. Paul Newman, Jacqueline Bisset, William Holden, James Franciscus en Ernest Borgnine.

Een oliebron en een luxehotel, vlak bij de rand van een vulkaan, dat kan natuurlijk niet goed gaan. Vooral niet in het tijdperk van de rampenfilm. Helaas is dit niet een van de beste exemplaren uit het genre, vooral omdat scenaristen Carl Foreman (High Noon) en Stirling Silliphant (In the Heat of the Night) wel erg veel tijd nemen om de personages te introduceren. Paul Newman is nog wel aardig, en de kostuums kregen een Oscarnominatie. Maar wanneer de lavastroom op het exotische eiland op gang komt, valt de spanning grotendeels weg, vanwege de knullige special effects.

The Competition

1980 | Romantiek, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1980. Romantiek van Joel Oliansky. Met o.a. Richard Dreyfuss, Amy Irving, Lee Remick, Sam Wanamaker en Joseph Cali.

Paul Dietrich en Heidi Schoonover, twee pianisten, doen beiden mee aan hetzelfde concours. Paul is een dertigjarige concertpianist voor wie het winnen van deze competitie zijn laatste kans op succes en erkenning betekent. Heidi is de beschermelinge van een beroemde muziekdocent die haar ervoor waarschuwt om geen romantische banden aan te knopen die haar kansen in gevaar kunnen brengen. Bij de naderende competitie is de belangrijkste muziekprijs ter wereld te winnen en tussen beide deelnemers zou dan ook een sfeer van vijandigheid en concurrentie moeten hangen. Ondanks deze verwachting en waarschuwingen wordt het tweetal toch verliefd op elkaar, maar willen ze allebei dolgraag winnen. Tijdens het muziekconcours zal daarom blijken of hun liefde de test zal doorstaan. (JvB/VPRO Gids)

The Big Brawl

1980 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Robert Clouse. Met o.a. Jackie Chan, José Ferrer, Kristine De Bell, Mako en Ron Max.

De vechtkunst toegepast in een gangsterfilm uit de jaren 1930-1940 die zich afspeelt in Chicago. Aantrekkelijke rolbezetting maakt dit tezamen met de regisseur en de leden van het produktieteam van de betere Bruce Lee-films, tot een bescheiden kung fu-succesje.

Fünf Flaschen für Angelika

1980 | Misdaad

Duitsland 1980. Misdaad van Werner Possardt en Frank Döhmann. Met o.a. Claudia Nolte, Hans Beerhenke, Matthias Scheuring, Detlev Redinger en Ernst Richard Köper.

Vijf vrolijke zondaggangers in een parodie op de tv-misdaadseries. Een erg aardige produktie van een groep die zich 'The Little Shop of Horrors' noemt naar de bij de liefhebbers bekende Roger Corman-film. Enkele jongelui vinden een scenario over de ontvoering van een kind, en besluiten alles in praktijk te brengen, terwijl elders de film wordt opgenomen.

Brubaker

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Robert Redford, Yaphet Kotto, Jane Alexander, Murray Hamilton en David Keith.

Een gevangenis in het zuiden van de Verenigde Staten wordt geteisterd door corrupte bewaarders, gruwelijke vechtpartijen, slavernij en verkrachting. Behoorlijk deprimerende film met Redford als de nieuwe, idealistische directeur Henry Brubaker die orde op zaken wil stellen. Dat doet hij door zichzelf te laten arresteren om zo van binnenuit te zien waar de rotte plekken zitten. Integer, naar verluidt waar gebeurd verhaal drijft op het charisma van Redford, maar ook hij weet Brubaker niet boven het niveau van een traditioneel gevangenisdrama uit te tillen. Let op Morgan Freeman (Walter), in een van zijn eerste (kleine) filmrollen.

The Concorde... Airport '79

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Alain Delon, Susan Blakely, Robert Wagner, Sylvia Kristel en George Kennedy.

Journaliste Blakely is per Concorde op weg van Washington naar Parijs. Ze is in het bezit van bewijsmateriaal dat de betrokkenheid aantoont van industrieel Wagner in de illegale wapenhandel. Om haar het zwijgen op te leggen wil deze laatste het vliegtuig neerhalen. Wie nog durft te beweren dat vliegen niet gevaarlijk is, zou verplicht de hele AIRPORT-serie moeten zien. De beste manier om die persoon krankzinnig te maken. De vorige afleveringen hadden al niet veel inspiratie meer, maar hier zitten we ver beneden het nulpunt. Een heel arsenaal acteurs loopt rond om een nummertje op te voeren. Het onding werd neergepend door Eric Roth en Philip Lathrop was cameraman van dienst. In Europa uitgebracht als AIRPORT '80: THE CONCORDE.

The Amityville Horror

1979 | Horror

Verenigde Staten 1979. Horror van Stuart Rosenberg. Met o.a. James Brolin, Margot Kidder, Rod Steiger, Don Stroud en Murray Hamilton.

Ook het theatrale acteren van Steiger kan de onzichtbare macht die het droomhuis van een pasgetrouwd stel overheerst niet laten verdwijnen. Een rommelige bewerking van de best-seller van Jay Anson. Alle cliché's van het spookhuis komen aan de beurt. In drie latere AMITYVILLE-films werd op het thema voortgeborduurd.

Escape to Athena

1979 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1979. Oorlogsfilm van George P. Cosmatos. Met o.a. Roger Moore, Telly Savalas, David Niven, Claudia Cardinale en Richard Roundtree.

Ontsnapping naar Athene is geclassificeerd als oorlogsfilm, vanwege het enigszins spannende WO II-verhaal rond de ontsnappingspoging van geallieerde krijgsgevangenen op een Grieks eiland (Rhodos). 'Grappige sterrenfilm' was duidelijker geweest, want de grote namen hebben net iets te veel lol voor een oorlogsfilm. Maar de ware attractie is een achtervolging door smalle steegjes met een zijspanmotor en een reguliere motor. De held van de film is het toen net uitgevonden steadicam-systeem, waardoor de camera de motoracties close-up en haarscherp in beeld krijgt. Lof voor de kundig toegepaste moderne filmtechniek.

Boulevard Nights

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Michael Pressman. Met o.a. Richard Yniguez, Marta Du Bois, Danny De La Paz, Betty Carvalho en Carmen Zapata.

In de Latijnsamerikaanse wijk van L.A. hebben jongeren weinig vooruitzichten. Ze verenigen zich in bendes, die hun gebied duidelijk afbakenen. De jonge De La Paz leidt een leven dat in niets afwijkt van dat van zijn honderden lotgenoten. De doorlopende bende-oorlogen vormen hun voornaamste bezigheid. Yniguez, de oudere broer van De La Paz, is erin geslaagd werk te vinden in een garage. Hij hoopt nu ook zijn broer uit de jungle van de stad te halen. Sociaal drama, dat een welgemeend beeld geeft van het gewelddadige en tragische universum van de Latijnsamerikaanse jongeren. Het scenario van Desmond Nakano heeft echter te weinig diepgang om helemaal te kunnen overtuigen, en regisseur Pressman heeft zijn ploeg niet goed genoeg weten te motiveren om iets van de wanhoop over te brengen. Hetzelfde gegeven werd later herhaaldelijk stukken beter bewerkt. Gefilmd door John Bailey.

The President's Mistress

1978 |

Verenigde Staten 1978. John Llewellyn Moxey. Met o.a. Beau Bridges, Susan Blanchard, Karen Grassle, Larry Hagman en Joel Fabiani.

Alarm bij de CIA. De Amerikaanse geheime agenten zijn op hun hoede. De verrukkelijke blonde dame waarmee de president een geheime verhouding heeft, wordt ervan verdacht een Russische spionne te zijn. Wanneer ze vermoord wordt gevonden, staat haar broer Bridges, topambtenaar, versteld. Hij kan niet geloven dat zijn zus voor de communisten werkte. Goed opgebouwde suspense- story, die zich afspeelt op het allerhoogste Amerikaanse niveau. De intrige blijft boeiend tot het einde. Tom Lazarus bewerkte de roman van Patrick Anderson. De acteurs leveren aanvaardbare prestaties. Robert Morrison bracht het allemaal in beeld.

The Manitou

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van William Girdler. Met o.a. Tony Curtis, Susan Strasberg, Michael Ansara, Ann Sothern en Burgess Meredith.

een lang geleden gestorven Indiaanse medicijnman wekt zichzelf weer tot leven door middel van een foetus in de hals van Susan Strasberg. De veteranen Curtis, Sothern en Meredith zien er gepast beschaamd uit.

The Cat from Outer Space

1978 | Familiefilm, Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1978. Familiefilm van Norman Tokar. Met o.a. Ken Berry, Sandy Duncan, McLean Stevenson, Harry Morgan en Roddy McDowall.

Doorsnee sf-avontuur uit de Disney-gaarkeuken, dat weinig verrassingen inhoudt: volwassenen fronsen waarschijnlijk hun wenkbrauwen, maar kinderen zullen het niet merken. Het gaat over een buitenaardse kat, die de hulp van Amerikaanse geleerden inroept als hij gestrand is met zijn ruimteschip. In plaats van hulp krijgt hij moeilijkheden met de militaire autoriteiten en wordt hij beschuldigd van spionage.

Return from Witch Mountain

1978 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Fantasy van John Hough. Met o.a. Christopher Lee, Bette Davis, Kim Richards, Jack Soo en Ike Eisenmann.

In het vermakelijke eerste deel, Escape to Witch Mountain (1975), kwamen twee weesjes tot de ontdekking dat ze niet van hier waren. Buitenaardse wezens waren ze, vandaar die telekinetische en telepathische krachten. In Return from Witch Mountain zijn ze terug op aarde om het stadsleven te observeren. Maar hun nobele plannen worden gedwarsboomd door een boosaardige arts (Christopher Lee) en zijn akelige assistente (Bette Davis), die mensen willen veranderen in robots. Hoogste tijd om alle bovennatuurlijke krachten in te zetten. Een geoliede Disneyfilm met prachtige rollen van Lee en Davis.

Love and guns

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Actiefilm van Stuart Rosenberg. Met o.a. Rod Steiger, Jill Ireland, Charles Bronson, Bradford Dillman en Charlie Bronson.

In het vermakelijke eerste deel, Escape to Witch Mountain (1975), kwamen twee weesjes tot de ontdekking dat ze niet van hier waren. Buitenaardse wezens waren ze, vandaar die telekinetische en telepathische krachten. In Return from Witch Mountain zijn ze terug op aarde om het stadsleven te observeren. Maar hun nobele plannen worden gedwarsboomd door een boosaardige arts (Christopher Lee) en zijn akelige assistente (Bette Davis), die mensen willen veranderen in robots. Hoogste tijd om alle bovennatuurlijke krachten in te zetten. Een geoliede Disneyfilm met prachtige rollen van Lee en Davis.

Love and Bullets

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Actiefilm van Stuart Rosenberg. Met o.a. Charles Bronson, Rod Steiger, Jill Ireland, Strother Martin en Bradford Dillman.

Inspecteur Bronson moet Ireland zien op te sporen, die door haar gangster-geliefde Steiger naar Zwitserland is gestuurd. Hij wordt verliefd op haar, maar kan niet verhinderen dat ze door een bendelid wordt neergeschoten. Dan grijpt Bronson naar de harde middelen. Alledaagse actiefilm vol gewelddadige scènes, op het lijf gesneden van Bronson. Dankzij Steiger gaat de film niet helemaal de mist in. Het nogal stupide scenario van Wendell Mayes en John Melson is gebaseerd op een roman van de eerste. Meer aandacht werd besteed aan de fotografie, die uiterst verzorgd overkomt en waarvoor twee ploegen verantwoordelijk waren. Fred Koenekamp en zijn Amerikaanse ploeg kozen voor scherpe kleuren, terwijl de Zwitserse opnamen van Anthony Richmond gekenmerkt worden door fijn geschakeerde tinten. Gedraaid in Panavision.

Telefon

1977 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Thriller van Don Siegel. Met o.a. Charles Bronson, Lee Remick, Donald Pleasence, Tyne Daly en Patrick Magee.

Als een automonteur een wapendepot van het Amerikaanse leger opblaast, een piloot van een charter een centrale van de marineluchtvaartdienst kapot vliegt met een kamikaze-vlucht en een kapster een brandstofdepot van het leger in brand steekt, breekt er niet alleen bij de Amerikaanse autoriteiten paniek uit, maar ook bij de Russen, want een stel `slapende`, gehypnotiseerde agenten, die de telefoon opnemen en een dichtregel van Robert Frost horen, `ontwaken` en gaan aan de sabotage-slag. De KGB stuurt hun mannetjesputter Bronson om de rest van het netwerk uit te schakelen. Goed gedaan, naar het boek van van Walter Wager. Scenario en draaiboek van Stirling Silliphant en Peter Hyams (van 2010). Siegels 32ste film; het werd (ook) een cultfilm. Camerawerk van Michael Butler.

Rollercoaster

1977 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1977. Thriller van James Goldstone. Met o.a. George Segal, Richard Widmark, Timothy Bottoms, Helen Hunt en Henry Fonda.

Op een dag ontspoort een achtbaantreintje met dodelijke afloop. Een paar dagen later wordt een ander pretpark opgeschrikt door brand. Een anonieme jongeman (Bottoms) blijkt verantwoordelijk en om te voorkomen dat hij nog een roetsjbaan opblaast moet veiligheidsinspecteur Calder (Segal) hem een miljoen dollar overhandigen. De geldoverdracht - de kern van de film - zit ingenieus in elkaar. De bioscoopversie werd aangedikt met sensurround geluid maar de suizende beelden van een spectaculaire achtbaan zijn op zichzelf al behoorlijk desoriënterend. Antiheld Segal doet tijdens alle heisa verwoede pogingen om van de sigaretten af te blijven. Redelijke, maar gedateerde rampenfilm.

Day of the Animals

1977 | Avonturenfilm, Thriller, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van William Girdler. Met o.a. Christopher George, Lynda Day George, Leslie Nielsen, Richard Jaeckel en Michael Ansara.

Wat is voor natuurliefhebbers mooier dan een verblijf van een paar weken in de ongerepte High Sierra van Californië? Onder leiding van een ervaren gids verlaten ze de bewoonde wereld, en ze dringen ongewapend de woeste streek binnen. Zodra de nacht valt, beginnen de dieren zich echter vreemd te gedragen: het lijkt wel of ze gek zijn geworden. Actiethriller die het midden houdt tussen DELIVERANCE en THE BIRDS maar nergens het niveau van die twee haalt. Het acteren is beneden alle peil, al staan er enkele geroutineerde acteurs op de titelrol. Naar de mode van die tijd stond in het scenario van William en Eleanor Norton het gat in de ozonlaag centraal, maar met enkel goede bedoelingen verspreid je geen waarschuwing. Het woeste landschap werd uitstekend in beeld gebracht door Tom McHugh. Gefilmd in Todd AO 35. Ook bekend als SOMETHING IS OUT THERE.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

The Eagle Has Landed

1976 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall, Jenny Agutter en Donald Pleasence.

November 1943: Winston Churchill is op vakantie in zijn buitenverblijf in Norfolk. Volgens SS-baas Himmler een ideale gelegenheid om een kidnapping uit te voeren. Regisseur Sturges (The Magnificent Seven) maakte een vakkundige standaardverfilming van de succesvolle roman van Jack Higgins, waarbij hij wordt geholpen door uitstekende acteurs: Caine is de Duitse leider van het groepje commando's dat Churchill moet ontvoeren, Duvall een Duitse kolonel, Sutherland een Ierse Engeland-hater in dienst van de nazi's en Pleasence is onvergetelijk als Himmler.

St. Ives

1976 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1976. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Charles Bronson, John Houseman, Jacqueline Bisset, Harry Guardino en Maximilian Schell.

Na enkele vergeefse pogingen een boek te schrijven, aanvaardt ex-misdaadverslaggever Bronson de opdracht om enkele zeldzame, kostbare boeken op te sporen die gestolen werden bij de schatrijke Houseman. Het begint als een saaie routineklus, maar binnen de kortste tijd zit hij verstrikt in een net van corruptie, bedrog en moord. Dom, onwaarschijnlijk verhaal dat bovendien verteld wordt met alle bestaande clich[KA1]es. Bronson wordt omringd door veel bekende (en goede) acteurs. Kleine rolletjes voor Daniel J. Travanti, Jeff Goldblum en Robert 'Freddy Krueger' Englund. De roman The Procane Chronicle van Oliver Bleeck werd ongeïnspireerd bewerkt door Barry Beckerman. Camerawerk van Lucien Ballard.

Special Delivery

1976 | Komedie

Verenigde Staten 1976. Komedie van Paul Wendkos. Met o.a. Bo Svenson, Cybill Shepherd, Michael Gwynne, Tom Atkins en Sorrell Booke.

Een onderhoudend komedie-avontuur waarin Svenson Vietnamveteranen aanvoert bij een bankroof. Als alleen Svenson ontsnapt, moet deze de gekke artieste Shepherd en een stel moordenaars op de koop toe nemen, nadat hij de buit in een brievenbus verstopte.

Sky Riders

1976 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Thriller van Douglas Hickox. Met o.a. James Coburn, Susannah York, Robert Culp, Charles Aznavour en Harry Andrews.

Gewapende terroristen ontvoeren de vrouw en twee kinderen van een Amerikaanse zakenman die in Athene verblijft. De ontvoerders eisen een losgeld van vijf miljoen dollar. De Griekse politie kan geen spoor vinden. De Amerikaanse avonturier Coburn gaat samen met een groepje waaghalzen zelf op onderzoek uit. Lekker ouderwetse actiefilm met duizelingwekkende stunts. Veel stelt het verhaal niet voor, maar het wordt denderend in beeld gebracht en de acteurs vullen hun rollen enthousiast in. Aan het scenario werkten Jack de Witt, Stanley Mann, Gary Michael White, Hall T. Sprague en Bill McGaw. Knappe beelden van Ousama Rawi. Pretentieloos amusement. Gedraaid in Todd AO-35.

The Four Musketeers (The Revenge of Milady)!

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie, Romantiek

Spanje​/​​Panama​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Raquel Welch, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Michael York.

Dit is het even leuke vervolg op het komische succes uit 1973, dat overigens tegelijkertijd gedraaid werd. De vier helden leveren als vanouds strijd met de monsterachtige Richelieu, die daarbij geholpen wordt door de verraderlijke Lady de Winter om de Franse koningin in discrediet te brengen bij haar gemaal, koning Lodewijk de dertiende. Veel visuele grappen. De prima rolverdeling heeft buitengewoon veel plezier en de kijkers genieten mee. Werd weer vervolgd met THE RETURN OF THE THREE MUSKETEERS.

Master Gunfighter

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Frank Laughlin. Met o.a. Tom Laughlin, Ron O'Neal, Lincoln Kilpatrick, Geo Anne Sosa en Barbara Carrera.

De maker en ster van BILLY JACK speelt hier een revolverheld die er een hekel aan heeft te moorden, maar het toch doet. Gebaseerd op de samoeraifilm GOYOKIN.

Bronk

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Richard Donner. Met o.a. Jack Palance, Henry Beckman, Tony King, David Birney en Joseph Mascolo.

Eerlijke smeris Palance neemt het op tegen zware jongens en corrupte hoge pieten, nadat een partner toevallig wordt gedood bij een onderzoek naar verdovende middelen. Palance speelt een wreker à la Clint Eastwood in deze aardige actiefilm. Pilot voor een tv-serie, mede bedacht door Carroll O'Connor. Scenario van Al Martinez en Ed Waters. Camerawerk van Matthew F. Leonetti.

Man on a Swing

1974 | Misdaad

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Frank Perry. Met o.a. Cliff Robertson, Joel Grey, Dorothy Tristan, Elizabeth Wilson en George Voskovec.

Een geheimzinnige helderziende (Grey) biedt een smeris (Robertson) hulp bij het oplossen van lustmoorden, maar roept meer vragen op dan hij oplost. Het intrigerend idee slaat de plank jammerlijk mis door een spanning op te bouwen voor de onbevredigende ontknoping. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Golden Needles

1974 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Robert Clouse. Met o.a. Joe Don Baker, Elizabeth Ashley, Jim Kelly, Burgess Meredith en Ann Sothern.

Oude, excentrieke miljardair Meredith belooft de mooie avonturierster Ashley een fortuin als ze een oud Chinees beeldje vindt, dat over magische krachten zou beschikken. Het beeldje stelt een man voor in wiens lichaam zeven naalden zijn geprikt. Wanneer deze naalden op precies dezelfde plaatsen in een menselijk lichaam worden gestoken, zouden ze voor een aanzienlijke verjonging zorgen. In Hong Kong rekruteert ze Baker en Kelly om het kleinood te stelen, dat in het bezit is van een machtige gangsterleider. Serieprodukt dat niet erg kan overtuigen. De onpersoonlijke regie en het vlakke spel van de hoofdrolspelers gaan uiteindelijk irriteren. Het zwakke scenario van S. Lee Pogostin en Sylvia Schneble wordt gecamoufleerd door vele actiescènes. Gilbert Hubbs deed camera en Lalo Schifrin schreef een routinescore. Ook bekend als THE CHASE FOR THE GOLDEN NEEDLES.

The Neptune Factor

1973 | Avonturenfilm, Drama

Canada 1973. Avonturenfilm van Daniel Petrie. Met o.a. Ben Gazzara, Yvette Mimieux, Walter Pidgeon, Ernest Borgnine en Chris Wiggins.

Een wetenschappelijk team raakt los van het moederschip wanneer het tijdens een onderwater-expeditie verrast wordt door een aardbeving. Omdat hij ervan overtuigd is dat minstens drie van de geleerden nog in leven zijn, roept projectleider Pidgeon de hulp in van een atoomduikboot om het onderwaterlab op te sporen. Niet bepaald opwindende actiefilm op het randje van de SF. Het uitgangspunt is goed, de climax is spannend, maar daartussen gebeurt niet erg veel. Het meest verrassende aan dit scenario van Jack De Witt is de afwezigheid van een reuze-inktvis om het onderwater-leven wat spannender te maken. Harry Makin was verantwoordelijk voor het gewone camerawerk, terwijl Lamar Boren en Paul Herbermann de onderwaterfragmenten filmden. In Engeland uitgebracht als THE NEPTUNE FACTOR: AN UNDERSEA ODYSSEY. Ook bekend als THE NEPTUNE DISASTER en AN UNDERWATER ODYSSEY. Gedraaid in Panavision.

Magnum Force

1973 | Misdaad, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Ted Post. Met o.a. Clint Eastwood, Hal Holbrook, David Soul, Mitch Ryan en Tim Matheson.

Op een dag wordt een maffiabaas zonder pardon doodgeschoten door een motoragent. Al snel blijkt een hele groep agenten voor eigen rechter te spelen. Uitgerekend 'Dirty' Harry Callahan (Eastwood), de man die het Amerikaanse rechtssysteem maar weekhartig vindt, wordt gevraagd de zaak te onderzoeken. De eerste Dirty Harry-film veroorzaakte een storm van kritiek, de film zou zelfs fascistisch zijn. Dit tweede deel, waarvan het scenario mede werd geschreven door de oerconservatieve John Milius, is een interessant vervolg. Sterk citaat: 'Er is niks mis met schieten. Als de juiste mensen maar worden neergeschoten.'

Hit!

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Sidney J. Furie. Met o.a. Billy Dee Williams, Paul Hampton, Richard Pryor, Gwen Welles en Janet Brandt.

Te gedetailleerd en te lang, maar toch een opwindend verhaal over een zwarte geheimagent uit de V.S. die wraak wil nemen op de top van drugsimporteurs in Marseille, die indirect verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn dochter. Gedraaid in Panavision.

Harry in Your Pocket

1973 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Bruce Geller. Met o.a. James Coburn, Michael Sarrazin, Trish Van Devere en Walter Pidgeon.

Een boeiend verhaal over een bende superzakkenrollers en hoe ze hun onschuldige slachtoffers beroven. Pidgeon steelt de film als de beroepsmisdadiger die echt niet deugt.

Enter the Dragon

1973 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 1973. Actiefilm van Robert Clouse. Met o.a. Bruce Lee, John Saxon, Jim Kelly, Kien Shih en Jackie Chan.

Kungfu-meester Lee krijgt het verzoek om mee te doen aan een vechtsporttoernooi op het eiland van de geheimzinnige meestercrimineel Han, om daar bewijs te verzamelen over diens betrokkenheid bij heroïne- en vrouwenhandel. Dan zal hij het wel moeten opnemen tegen Hans formidabele handlangers, die niet altijd eerlijk vechten. De laatste film die Bruce Lee maakte voor zijn plotselinge dood in 1973 rammelt zo nu en dan charmant, en de vechtscènes van Lee zijn subliem. Ook Kelly is geweldig als zwarte karatekampioen die zegt dat hij het niet zal merken als hij ooit verliest: ‘I’ll be too busy looking good.’ Absolute klassieker in het genre.

The Wrath of God

1972 | Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van Ralph Nelson. Met o.a. Robert Mitchum, Rita Hayworth, Frank Langella, John Colicos en Victor Buono.

In de late jaren 1920-30 redt de uitgetreden priester Mitchum Hutchinson uit de handen van Centraal-Amerikaanse opstandelingen. Wat later worden ze aangehouden door rebellenleider Colicos die hen, samen met derde man Buono dwingt tot een zelfmoordactie: het dorp Mojada ontlasten van de feodale grootgrondbezitter Langella. Na het sterke SOLDIER BLUE stelde Nelson zwaar teleur met deze zwakke neo-western. Een schaamteloze exploitatie vol bloed en geweld. Weinig origineel scenario van hemzelf, gebaseerd op een roman van James Graham. Ook de acteurs maakten zich er met een Jantje van Leyden van af. Enkele knipoogjes maken het draaglijk. Alex Phillips Jr. stond achter de camera. Gefilmd in Panavision.

Rage

1972 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1972. Actiefilm van George C. Scott. Met o.a. George C. Scott, Richard Basehart, Martin Sheen, Barnard Hughes en Nicolas Beauvy.

Als het zoontje van de vredelievende boer Scott omkomt bij chemische proeven, neemt hij wraak op de verantwoordelijken. Goed camerawerk, maar Scotts overgang van aardige vent naar moordenaar overtuigt niet. Gedraaid in Panavision.

Prime Cut

1972 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Michael Ritchie. Met o.a. Lee Marvin, Gene Hackman, Sissy Spacek, Angel Tompkins en Gregory Walcott.

Maffioso Nick wordt door zijn baas vanuit Chicago naar Kansas City gestuurd om een uitstaande schuld te innen bij de gewelddadige Mary Ann, een pro forma veeboer die de kost verdient met vrouwenhandel, drugs en drank. Nick redt een meisje (debuut Sissy Spacek) uit de klauwen van Mary Ann, die op dergelijke provocaties meestal reageert door zijn tegenstanders tot worstjes te vermalen. Waar vergelijkbare thrillers zich afspelen in kroegen, speelholen en achterbuurten kunnen de personages in Prime cut steevast de frisse, gezonde buitenlucht opsnuiven.

Joe Kidd

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van John Sturges. Met o.a. Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon, Don Stroud en Stella Garcia.

Rijke grootgrondbezitter Frank Harlan (Duvall) roept de hulp in van boer en voormalig premiejager Joe Kidd (Eastwood) om te jagen op Luis Chama, leider van een groep guerrillastrijders, die zich verzet tegen de schimmige manier waarop steeds meer land van de oorspronkelijke bewoners wordt afgetroggeld. Al snel komt Kidd erachter dat Harlan een geldbeluste, gewetenloze schoft is. Stevige western van regisseur Sturges (The Magnificent Seven) naar een roman van Elmore Leonard. Niet zo episch als Eastwoods latere werk, maar voor liefhebbers van het genre absoluut het bekijken waard.

The Hellstrom Chronicle

1971 | Documentaire, Drama, Horror

Verenigde Staten 1971. Documentaire van Walon Green en Ed Spiegel.

Documentaire/docudrama gaat over de doorlopende strijd van de mens tegen insekten, die de mensheid tweehonderdmiljoen jaren vooruit zijn. De rolprent valt te beschouwen als de sinistere tegenhanger (en voorloper) van MICROCOSMOS : LE PEUPLE DE L`HERBE (1996) van Claude Nuridsany en Marie P[KA1]erennou. De film kreeg in Cannes de speciale prijs voor de techniek en versloeg LE CHAGRIN ET LA PITI[KA1]E (1969) van niemand minder dan Max Oph[KA3]uls over het met de nazi`s collaborende regime van Vichy Frankrijk voor de Oscar als Beste Documentaire. Het ietwat zoetsappige commentaar en een verhaalstructuur die in herhaling vervalt, doen afbreuk aan het effect, dat per saldo heel angstaanjagend is. Spiegel regisseerde de fragmenten met verteller Dr. Hellstrom (Pressman). Het scenario is van de 21- jarige David Seltzer, die later het kassucces THE OMEN (1976) van Richard Donner op zijn naam zou zetten, een toekomstige reeks waarvan hij zich maar moeilijk kon losmaken. Het camerawerk is van Helmuth Barth, regisseur Green en Vilis Lapenicks, die de fragmenten met Hellstrom filmde. De microfotografie is meer dan verbazingwekkend. Mono.

The Beguiled

1971 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1971. Drama van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Geraldine Page, Elizabeth Hartman, Jo Ann Harris en Darleen Carr.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog raakt yankee-korporaal John McBurney (Eastwood) gewond. Hij wordt opgelapt in een afgelegen kostschool voor meisjes, waarna hij als krijgsgevangene overgedragen zal moeten worden aan het zuidelijke leger. Maar McBurney hoopt dat hij de bewoonsters kan charmeren, zodat ze hem niet uit zullen leveren. Atypische western, met meer aandacht voor psychologie dan voor vuurwapens. Zo nu en dan wordt het wel erg barok en freudiaans, toch is dit een van de interessantste films die Siegel en Eastwood maakten.

THX 1138

1971 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van George Lucas. Met o.a. Maggie McOmie, Don Pedro Colley, Donald Pleasence, Sid Haig en Robert Duvall.

Een toekomstige maatschappij verdooft zijn burgers, stopt ze onder de grond als werkbijen en ontmoedigt iedere emotie. Maar de arbeider THX 1138 stopt met het innemen van de staatsdrugs, en raakt verliefd op LUH 3417. Dat vindt de staat niet leuk. Een van de eerste films van Francis Ford Coppola's productiemaatschappij American Zoetrope was een tikkeltje te vreemd voor Warner Bros die nauwelijks serieus aan promotie deden, maar wordt nu gezien als een sf-klassieker. De film is nauwelijks verouderd en heeft een thema dat steeds actueler lijkt te worden: de indoctrinatie van burgers door de staat.

Pretty Maids All in a Row

1971 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Roger Vadim. Met o.a. Rock Hudson, Angie Dickinson, Telly Savalas, John David Carson en Roddy McDowall.

Dwaze maar plezierige zwarte komedie. Sportleraar/adviseur Hudson geeft de gefrustreerde Carson raad over seksuele aangelegenheden, terwijl de school geteisterd wordt door moorden op mooie meisjes. Geschreven en geproduceerd door Gene Roddenberry. Voor tv in de V.S. meestal ingekort.

Earth II

1971 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Tom Gries. Met o.a. Hari Rhodes, Gary Lockwood, Tony Franciosa, Gary Merrill en Lew Ayres.

Ergens in de ruimte draait een ruimtestation in een baan om de aarde. De basis wordt doorlopend bewoond door tweeduizend mensen, die ondanks het verbod wapens, niet zo paradijselijk leven als iedereen gehoopt had. Verdeeldheid ontstaat als China een atoombom richting Moskou stuurt. De bevolking van Earth II splitst zich in twee kampen, degenen die willen ingrijpen en de anderen die de dingen op hun beloop willen laten. Spannende SF-thriller met de aarde als inzet. Goed geacteerd door een aantal vertrouwde karakteracteurs. William Read Woodfield en Allan Balter schreven het onderhoudende scenario. Aan de camera stond Michel Hugo.

Dirty Harry

1971 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Harry Guardino, Andrew Robinson, Reni Santoni en John Vernon.

Eerste in een reeks van vijf, over ‘Dirty’ Harry Callahan (Eastwood), die boeven met alle geoorloofde en ongeoorloofde middelen bestrijdt. Psychopaat Scorpio (­Robinson) dreigt dagelijks een moord te plegen als de gemeente hem geen honderdduizend dollar betaalt. Grof geschut Callahan wordt ingezet om de snode plannen van Scorpio te verijdelen. Deze Dirty Harry is beroemd om de woorden die de gewapende Eastwood uitspreekt tegen een bankrover die naar zijn revolver grijpt: ‘You’ve got to ask yourself one question: do I feel lucky?’ De titelrol was overigens oorspronkelijk bedoeld voor Frank Sinatra. Gelukkig bedankte die voor de eer en deed Clint het his way.

WUSA

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Anthony Perkins, Laurence Harvey en Pat Hingle.

Als John Wayne slechte rechtse films mag maken, dan mogen de Newman`s zeker slechte linkse films maken. Het uitgangspunt is redelijk genoeg, maar de film wordt er niet beter van. Het is een verhaal over een supervaderlandslievend radiostation en de mensen die er werken w.o. deejay Newman, maar het resultaat lijkt meer op de redactionele kolom uit een progressief-kritisch, underground blaadje. Voor niet-Amerikanen die de titel niet meteen begrijpen: WUSA is de (zendvergunnings)naam van het station. Er wordt beweerd dat er behoorlijk gespeeld wordt in de film. Gedraaid in Panavision.

Kelly's Heroes

1970 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1970. Oorlogsfilm van Brian G. Hutton. Met o.a. Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles, Donald Sutherland en Carroll O'Connor.

Tijdens WO II, na de landing in Normandië, verneemt de Amerikaanse luitenant Kelly (Eastwood) van een Duitse krijgsgevangene dat er zich achter de vijandelijke linies een enorme hoeveelheid goud bevindt. Hij en een paar maatjes verzinnen een plan om die buit te bemachtigen. Alsof ze, in de barre weersomstandigheden en temidden van aanvallen en talloze explosies niets beter te doen hebben. Geestige oorlogs-actiefilm is onderhoudend door de prima combinatie van acteurs. Eastwood maakte een jaar eerder met regisseur Hutton de oorlogsfilm Where Eagles Dare. Sutherland, in 2000 nog samen met Eastwood te zien in Space Cowboys, speelt een soort hippie avant la lettre.

U.M.C.

1969 |

Verenigde Staten 1969. Boris Sagal. Met o.a. James Daly, Richard Bradford, Maurice Evans, Kevin McCarthy en Shelley Fabares.

Een uitmuntende bezetting in een redelijk geslaagde kijk achter de schermen van een universiteitsziekenhuis. Het scenario en alle terloopse verhalen zijn niet meer dan doorsnee. Pilot voor de tv-serie MEDICAL CENTER. Nieuwe titel: OPERATION HEARTBEAT. Scenario van Al C. Ward. Camerawerk van Joseph Lashelle.

The Mask of Sheba

1969 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1969. Avonturenfilm van David Lowell Rich. Met o.a. Walter Pidgeon, Inger Stevens, Eric Braeden, William Marshall en Stephen Young.

Een jonge wetenschapper is door een archeologische organisatie naar Ethiopië gestuurd om het legendarische masker van Sheba op te sporen. Later meldt zijn vrouw Stevens dat hij het gevonden heeft, maar dat zijn leven in gevaar is. Een expeditie die uitgezonden wordt om hem te vinden, wordt bij aankomst reeds aangevallen door vreemde inboorlingen. Slome avonturenfilm die zijn inspiratie zocht bij de exotische romans van H. Rider Haggard, maar die minder actie te bieden heeft dan op één pagina uit een boek van die auteur. Er werden heel wat beroemde namen aangetrokken, maar die slagen er niet in om het scenario van Sam Rolfe wat leven in te blazen. Een gigantische verkwisting van talent. Ook bekend als QUEST: MASK OF SHEBA.

Eye of the Cat

1969 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1969. Thriller van Leslie Stevens en David Lowell Rich. Met o.a. Michael Sarrazin, Gayle Hunnicutt, Eleanor Parker, Tim Henry en Laurence Naismith.

Op een dag krijgt de gewetenloze gigolo Sarrazin bezoek van een mysterieuze jonge vrouw, Hunnicutt. Zij beveelt hem haar in alles te gehoorzamen. Ze is schoonheidsspecialiste en werkt voor Sarrazins rijke tante Parker. Het blijkt dat deze haar fortuin heeft nagelaten aan haar ontelbare katten. Hunnicutt stelt de jongeman voor de genegenheid van zijn aan een rolstoel gekluisterde tante terug te winnen, zodat ze haar testament verandert. Er is echter één probleempje: Sarrazin is allergisch voor katten. Vreemde thriller, met fantastische elementen, geschreven door Joseph Stefano, die ook verantwoordelijk was voor PSYCHO. De suspense wordt virtuoos opgedreven naar een duizelingwekkende climax. Ray Berwick was de kattentrainer. Briljant camerawerk van Russell Metty en Ellsworth Fredricks.

Sol Madrid

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Brian G. Hutton. Met o.a. David McCallum, Stella Stevens, Telly Savalas, Ricardo Montalban en Rip Torn.

Undercover-agent van de narcoticabrigade McCallum kruipt in de huid van een verslaafde teneinde een maffiabende uit te schakelen. Hij moet het liefje van de grote baas zien over te halen om voor de rechtbank een boekje open te doen over de activiteiten van de maffia binnen het drugscircuit. Ouderwetse actiethriller die meer geschikt is voor tv dan voor de bioscoop. Een aftiteling met vele bekende namen is nog geen garantie voor een geslaagde film. David Karp baseerde zijn voorspelbaar scenario op de roman The Fruit Of The Poppy van Robert Wilder. Weinig opzienbarend gefilmd door Fred J. Koenekamp. Gefilmd in Panavision. Ook bekend als THE HEROIN GANG en THEY ONLY KILL ONCE.

Hell in the Pacific

1968 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van John Boorman. Met o.a. Lee Marvin en Toshirô Mifune.

Intrigerend drama over Amerikaanse soldaat (Marvin) en Japanner (Mifune) die samen op een onbewoond eiland zijn gestrand. Ze spreken elkaars taal niet, proberen elkaar steeds te slim af te zijn, maar zijn uiteindelijk door de omstandigheden gedwongen samen te werken. Regisseur Boorman maakte twee films met zijn favoriete hoofdrolspeler Lee Marvin: Point Blank, en een jaar later Hell in the Pacific. Boorman had aan Marvin niet alleen een goede acteur, maar ook een zielsverwant die 'oplossingen aandroeg voordat de problemen zich voordeden'. Marvin had aldus Boorman veel invloed, niet alleen op de tekst, maar op het geheel, de emotie die de film moest oproepen.

Coogan's Bluff

1968 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Susan Clark, Tisha Sterling en Don Stroud.

Hulpsheriff Walt Coogan uit Arizona (grote witte cowboyhoed op z'n hoofd, bruinleren puntlaarzen aan) moet een gevaarlijke misdadiger ophalen in New York. Zijn ruwe en onbeholpen optreden is een bron van hilariteit voor de politie uit de 'beschaafde' stad. Maar al gauw blijkt dat hij effectiever is dan de brave stadsagenten, en zich bijvoorbeeld prima weet te redden in een nachtclub vol LSD-trippende hippies. Goed gelukte eerste samenwerking tussen Eastwood en zijn mentor Siegel. Inspiratiebron voor de in de jaren zeventig populaire tv-serie McCloud.

Bullitt

1968 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Thriller van Peter Yates. Met o.a. Steve McQueen, Robert Vaughn, Jacqueline Bisset, Don Gordon en Robert Duvall.

Een bevredigende anti-heldenrol van McQueen. Een rechercheur voelt aan zijn klompen dat er iets mis is met zijn opdracht om een kroongetuige te bewaken en te beschermen. Deze spannende actiefilm maakt optimaal gebruik van locaties van San Francisco; de inmiddels klassiek geworden auto-achtervolging is iets bijzonders, en met recht een van de beste uit de historie van de film. Frank Keller kreeg een Oscar voor de montage.

Who's Minding the Mint?

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Howard Morris. Met o.a. Jim Hutton, Dorothy Provine, Milton Berle, Joey Bishop en Bob Denver.

Hutton werkt voor de Amerikaanse Munt. Per ongeluk vernietigt hij 50.000 dollar en hij is genoodzaakt het bedrag terug te bezorgen, wil hij niet de gevangenis indraaien. Hij bedenkt het plan om tijdens het weekend in te breken en het geld zelf bij te drukken. Een merkwaardige valsemuntersbende is bereid hem te helpen. Geslaagde komedie rond een ongeloofwaardig verhaal. De acteurs beleven veel plezier en weten dit over te brengen. Goede, pretentieloze ontspanning, geschreven door R.S. Allen en Harvey Bullock. De fotografie was in handen van Joseph Biroc.

Venetian Affair

1967 | Thriller

Verenigde Staten 1967. Thriller van Jerry Thorpe. Met o.a. Robert Vaughn, Elke Sommer, Felicia Farr, Karlheinz Böhm en Luciana Paluzzi.

De Amerikaanse journalist Bill Fenner, ooit actief voor de CIA, wordt door zijn persbureau naar Venetië gestuurd om informatie in te winnen over een aanslag op een internationale vredesconferentie. Daar komt hij zijn vroegere vrouw Sandra tegen, die bij de bloedige affaire betrokken lijkt te zijn. Fenner houdt nog steeds van haar en wil haar uit Venetië smokkelen. Hij stuit echter op de tegenstand van een zekere Robert Wahl die achter Sandra aan zit en blijkbaar over lijken gaat...

The President's Analyst

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Theodore J. Flicker en Theodore Flicker. Met o.a. James Coburn, Godfrey Cambridge, Severn Darden, Joan Delaney en Pat Harrington.

Volkomen geschifte, maar briljant opgevoerde satire waarin veel heilige huisjes sneuvelen, als Coburn door de halve regering wordt achtervolgd nadat hij ontslag heeft genomen als psychiater van de president. Het slot is prachtig.

The Fox

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Mark Rydell. Met o.a. Sandy Dennis, Keir Dullea, Anne Heywood en Glyn Morris.

Mooi in elkaar gezette film - naar een verhaal van D.H. Lawrence - over twee vrouwen die een intieme relatie opbouwen. Deze wordt verscheurd door een indringer, die zich met beiden gaat bemoeien. In Canada gemaakt.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

The Liquidator

1966 | Drama, Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Jack Cardiff. Met o.a. Trevor Howard, Jill St. John, Wilfrid Hyde-White, David Tomlinson en Akim Tamiroff.

Kolonel Mostyn van de Britse geheime dienst denkt in Boysie Oakes de juiste man voor een klus gevonden te hebben. Deze moet als sluipmoordenaar een opdracht uitvoeren, terwijl hij nog geen vlieg kwaad kan doen. Boysie neemt een huurmoordenaar in de arm om voor hem de opdracht uit te voeren. Mostyn is ingenomen met de uitvoering van de opdracht, maar ziet het niet zitten dat zijn mooie secretaresse met Boysie voor een weekendje naar Monte Carlo gaat. (RdL/VPRO Gids)

The Doomsday Flight

1966 | Thriller

Verenigde Staten 1966. Thriller van William Graham. Met o.a. Jack Lord, Edmond O'Brien, Van Johnson, Katherine Crawford en John Saxon.

Een geestelijk gestoorde chanteert een luchtvaartmaatschappij met een verborgen hoogtebom; het verhaal van Rod Serling is soms spannend. De film is als thriller redelijk goed, maar de karakterrollen en de dialoog clichématig.

Blindfold

1966 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1966. Komedie van Philip Dunne. Met o.a. Rock Hudson, Claudia Cardinale, Jack Warden, Guy Stockwell en Anne Seymour.

Geblinddoekt wordt psychiater Dr. Bartholomew Snow (Hudson) regelmatig naar een geheime plaats gebracht door een generaal van de Staatsveiligheid om een jonge, neurotische geleerde, wiens uitvinding van groot belang is voor de V.S., te behandelen. De zus van de wetenschapper, Vicky Vincenti (Cardinale), wendt een ongeval voor om de schuilplaats van haar broer te ontdekken. Ondertussen worden de geleerde en de generaal ontvoerd door een bende gangsters. Hudson en Cardinale gaan achter hen aan. Vlotgemaakte spionagefilm, met een goed evenwicht tussen humor en spanning, maar het scenario dat Dunne en W.H. Menger schreven naar de roman van Lucille Fletcher, bevat weinig verrassingen. Er was een meesterhand als Hitchcock nodig geweest om dit script echt te laten werken. Fotograaf van dienst is Joseph MacDonald. Lalo Shifrin componeerde een swingende partituur.

The Cincinnati Kid

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Edward G. Robinson, Karl Malden, Ann-Margret en Tuesday Weld.

Vroeger speelden mensen nog poker zonder zonnebril, cowboyhoed en/of koptelefoon. In The Cincinnati Kid, een van de beste pokerfilms aller tijden, is het non-verbale spel nog in optima forma te bezichtigen, met McQueen als de jonge hemelbestormer - net na zijn succes in The Great Escape - en Robinson als de onverslaanbaar geachte pokergod The Man. Regisseur Jewison belichtte wellicht wat al te veel zijlijntjes maar de karakteropbouw en de slotronde staan als een huis. Deels opgenomen op locatie in New Orleans, het broeierige oord waar het spelletje zich anno jaren dertig afspeelt.

Once a Thief

1965 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1965. Misdaad van Ralph Nelson. Met o.a. Ann-Margret, Alain Delon, Van Heflin, Jack Palance en John Davis Chandler.

De jonge ex-gedetineerde Delon wil het rechte pad bewandelen en gaat terug naar zijn vrouw Ann-Margaret. Hij wordt dwarsgezeten door de smerige rechercheur Heflin waardoor hij zijn baantje verliest. Hij belandt weer in de verkeerde kringen en wordt het werktuig bij een andere misdaad. Bepaald niet belangwekkend en al honderd keer eerder vertoond. Scenario van Zekial Marko naar zijn boek Scratch a Thief. Camerawerk van Robert Burks. Gedraaid in Panavision.

Rhino!

1964 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1964. Actiefilm van Ivan Tors. Met o.a. Robert Culp, Harry Guardino, Shirley Eaton, Harry Mekela en George Lane.

Onderhoudende onzin over de jacht op groot wild in Afrika, met een enthousiaste rolbezetting en goede actiescènes. Scenario van Art Arthur en Arthur Weiss. Camerawerk van Sven Persson en Lamar Boren.

Les félins

1964 | Thriller, Drama

Frankrijk 1964. Thriller van René Clément. Met o.a. Alain Delon, Jane Fonda, Lola Albright, André Oumansky en Arthur Howard.

Delon is een onverbeterlijke playboy die op de vlucht slaat na een affaire met de vrouw van een beruchte gangsterbaas. Hij duikt onder in een kerk aan de Franse kust, waar hij in de ban raakt van een rijke Amerikaanse weduwe (Albright) en haar schijnbaar naïeve nichtje (Fonda, memorabel in een vroege rol). Er ontstaat een gevaarlijke driehoeksverhouding. Logica is niet het sterkste punt van deze sexy thriller, maar de zonnige locaties, aantrekkelijke acteurs, hitchcockiaanse spanning en coole sixties-sfeer maken erg veel goed. Internationaal bekend als Joy House.