Sydney Pollack (1934-2008): regie, cast, productie en camera.
Er zijn 41 films en 1 serie gevonden.

Amazing Grace

2019 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2019. Documentaire van Alan Elliott en Sydney Pollack.

In 1972 nam Aretha Franklin in een kerk in Los Angeles het gospelalbum Amazing Grace op, waar een recordaantal exemplaren van werd verkocht. Hollywoodregisseur Sydney Pollack maakte er filmopnames van, maar die verdwenen wegens technische problemen in een kluis en werden min of meer vergeten. Pas zo’n veertig jaar later wist muziekproducent Alan Elliott de beelden te restaureren en na wat juridische hobbels kon deze concertfilm in 2018 eindelijk worden uitgebracht. Gelukkig maar, want Franklin, compleet met band en gospelkoor, is in absolute topvorm. De traditionele kerksetting, inclusief swingende dominee, geeft het geheel een zeldzame authenticiteit.

Margaret

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Kenneth Lonergan. Met o.a. Anna Paquin, Mark Ruffalo, Matt Damon, Jean Reno en J. Smith-Cameron.

Een tienermeisje (Paquin) is getuige van een busongeluk, en realiseert zich later dat 'ongeluk' misschien niet het juiste woord is. Fascinerend drama met goede acteurs: Ruffalo als de buschauffeur, Damon als een wiskundeleraar met wie ze flirt. De montagefase van de film verliep dramatisch, met rechtszaken tussen regisseur Lonergan (You Can Count on Me) en studio Fox Searchlight, en de ingeroepen hulp van Martin Scorsese's vaste editor, Thelma Schoonmaker. Uiteindelijk werd de film, na zes jaar eindelijk uitgebracht, vooral onder critici enthousiast ontvangen.

The Reader

2008 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2008. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Ralph Fiennes, Kate Winslet, Lena Olin, David Kross en Bruno Ganz.

Eind jaren vijftig krijgt de vijftienjarige Michael Berg (Kross) een relatie met tramconductrice Hanna Schmitz (Winslet). Ze slapen met elkaar, hij leest haar voor uit de klassieke literatuur. Maar plotseling is ze verdwenen. Jaren later ziet hij haar weer, ze is verdachte in een strafproces tegen vrouwelijke kampbewaarders. Nog later, Berg is inmiddels volwassen (en wordt dan gespeeld door Fiennes) worstelt hij nog steeds met zijn gevoelens voor die vrouw met haar verleden. Vooral Winslet is sterk in The Reader, ze kreeg dan ook een Oscar voor haar rol. Naar Bernhard Schlinks bestseller Der Vorleser.

Made of Honor

2008 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Romantische komedie van Paul Weiland. Met o.a. Patrick Dempsey, Michelle Monaghan, Kevin McKidd, Kadeem Hardison en Chris Messina.

Opmerkelijke transformatie: in tienerkomedies uit de jaren tachtig speelt Patrick Dempsey steevast de sul die geen meisjes kan krijgen, maar sinds zijn rol in tv-serie Grey's Anatomy is hij de leading man waar alle vrouwen voor smelten. Hier speelt hij playboy Tom, die voor de bruiloft van platonische vriendin Hannah (Monaghan) wordt gevraagd als 'bruidsmeisje'. Grappen variëren van oma's die seksspeeltjes aanzien voor sieraden tot het terugkerende misverstand dat Tom homo zou zijn. Met de romantiek is het nog treuriger gesteld.

Michael Clayton

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van Tony Gilroy. Met o.a. George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack en Michael O'Keefe.

Michael Clayton (Clooney) is een 'fixer' bij een groot, New Yorks advocatenkantoor. Hij wordt ingeschakeld om Arthur Edens (Wilkinson) weer in het gareel te krijgen. Deze jurist, een oude bekende van de binnenbrandjesblusser, gedraagt zich namelijk heel vreemd. Gilroy's regiedebuut is een even gelaagde als gelikte combinatie van thriller, rechtbankdrama, moraliteitsspel en karakterstudie, die de sfeer ademt van de paranoïde jaren zeventig-films van regisseurs als Alan J. Pakula en Sidney Lumet. Swinton kreeg terecht een Oscar voor haar rol als berekenende bitch.

Breaking and Entering

2006 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2006. Drama van Anthony Minghella. Met o.a. Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright, Martin Freeman en Rafi Gavron.

In de onwezenlijk fraai gefilmde Londense opknapbuurt King's Cross komt gegoede lokale architect Will (Law) oog in oog met een onweerstaanbare vluchteling (Binoche) na de inbraak van haar acrobatische zoontje in zijn exclusieve kantoor. Will laat zich inpakken, wat leidt tot de nodige spanningen met zijn blonde Zweeds-Amerikaanse vriendin. De zwanenzang van regisseur/scenarist Minghella (1954-2008) is een stilleven van verfijnde vormgeving - architectuur, interieurs, kleding, auto's. Verdwaasde rijken en geletterde armen in de kantlijn van een vluchtige wereld zonder houvast.

The Interpreter

2005 | Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2005. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Nicole Kidman, Sean Penn, Catherine Keener, Jesper Christensen en Yvan Attal.

VN-tolk Silvia Broome (Kidman) hoort op een avond in de vergaderzaal mannen smoezen over een aanslag op de president van Matobo, die van genocide wordt verdacht. Ze waarschuwt de autoriteiten. Politieman Tobin Keller (Penn) moet uitzoeken of de mooie tolk de waarheid spreekt, en als er sprake is van een reële dreiging ook nog een aanslag zien te voorkomen. Regisseur Pollack kreeg als eerste toestemming om in het gebouw van de VN in New York te filmen, maar veel voegt het niet toe. Na een veelbelovend begin verdwijnen de politieke complicaties en wordt The Interpreter een clichématige actiefilm.

Sketches of Frank Gehry

2005 | Documentaire, Biografie

Duitsland​/​​Verenigde Staten 2005. Documentaire van Sydney Pollack.

Intieme documentaire van Hollywood-regisseur Pollack over het leven en werk van de Canadese architect Frank Gehry.

Changing Lanes

2002 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Roger Michell. Met o.a. Ben Affleck, Samuel L. Jackson, Sydney Pollack, Toni Collette en Kim Staunton.

Twee mannen moeten op tijd bij de rechtbank zijn. Yuppie advocaat Banek (Affleck) moet een belangrijk document aan de rechter overhandigen. Voormalig alcoholverslaafde Gipson (Jackson) moet zich van zijn beste kant laten zien bij een hoorzitting over de voogdij van zijn kinderen. Maar de twee krijgen op een drukke weg in Manhattan een botsing. Banek heeft geen schade, rijdt verder en laat de ander pisnijdig met een kapotte auto achter. Deze plot had gemakkelijk kunnen uitlopen op een rechttoe rechtaan wraakfilm, maar regisseur Michell maakt er met hulp van zijn prima cast spannend drama van.

Stanley Kubrick - A Life in Pictures

2001 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 2001. Documentaire van Jan Harlan. Met o.a. Christiane Kubrick, Woody Allen, Martin Scorsese, Steven Spielberg en Jack Nicholson.

Een paar jaar na de dood van Kubrick maakte zijn vertrouwde medewerker, uitvoerend producent en zwager Jan Harlan deze documentaire. De film geeft een inkijkje in de werkwijze van deze lastige perfectionist, er worden bewonderaars aan het woord gelaten, maar ook acteurs die vertellen hoe moeizaam het was om met het genie samen te werken. Interessant voor cinefielen.

Random Hearts

1999 | Romantisch drama, Mysterie

Verenigde Staten 1999. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Harrison Ford, Kristin Scott Thomas, Charles S. Dutton, Bonnie Hunt en Dennis Haysbert.

De echtgenote van de bonkige politieman Dutch Van Den Broeck (Ford) is bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen, net als de man van politica Chandler (Thomas). Alsof dat niet droevig genoeg is, ontdekt Dutch ook nog dat de twee betreurde overledenen waarschijnlijk een relatie hadden. Hij besluit, aanvankelijk tegen de wil van Chandler, om de zaak te onderzoeken. Cineast Pollack (Havana, Out of Africa) geeft zijn acteurs flink wat ruimte. Dat maakt vooral de eerste helft van Random Hearts heel aardig, maar daarna zakt de film in.

Eyes Wide Shut

1999 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Thriller van Stanley Kubrick. Met o.a. Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Marie Richardson en Rade Serbedzija.

De destijds nog getrouwde Cruise en Kidman spelen een gefortuneerd New Yorks echtpaar. Hun huwelijk komt onder druk te staan wanneer de vrouw bekent bijna te zijn verleid tot overspel. Wat volgt, in deze verfilming van Arthur Schnitzlers 'Traumnovelle', is de curieuze afdaling in de innerlijke wereld van de man die gedurende een nacht door de stad zwerft. Zoals bij de meeste van zijn films werd Kubricks traag vertelde, sfeervolle testament (hij overleed in het voorjaar van 1999) met uiteenlopende reacties ontvangen. En bij de eerstvolgende Oscaruitreiking werd Eyes Wide Shut geheel genegeerd.

Sliding Doors

1998 | Romantische komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Romantische komedie van Peter Howitt. Met o.a. Gwyneth Paltrow, John Hannah, John Lynch, Jeanne Tripplehorn en Zara Turner.

Het idee is vaker uitgevoerd maar blijft aantrekkelijk: stel dat je een reeks slechte gebeurtenissen anders over mag doen. Helen neemt de metro (of mist deze), vindt haar vent in bed met een ander (of mist de affaire net) en start een leven zonder hem (of niet). Paltrow speelt luchtig en charmant haar dubbelrol, Hannah is prima als de nieuwe, stuntelende vriend. Maar het script van Howitt, dat de European Film Award won, laat hier en daar wel een steek vallen. Zo wordt de vraag niet beantwoord of de alternatieve Helen nu ingebeeld is of bovennatuurlijk.

Poodle Springs

1998 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Bob Rafelson. Met o.a. James Caan, Dina Meyer, David Keith, Joe Don Baker en Tom Bower.

Het idee is vaker uitgevoerd maar blijft aantrekkelijk: stel dat je een reeks slechte gebeurtenissen anders over mag doen. Helen neemt de metro (of mist deze), vindt haar vent in bed met een ander (of mist de affaire net) en start een leven zonder hem (of niet). Paltrow speelt luchtig en charmant haar dubbelrol, Hannah is prima als de nieuwe, stuntelende vriend. Maar het script van Howitt, dat de European Film Award won, laat hier en daar wel een steek vallen. Zo wordt de vraag niet beantwoord of de alternatieve Helen nu ingebeeld is of bovennatuurlijk.

A Civil Action

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Steven Zaillian. Met o.a. John Travolta, Robert Duvall, William H. Macy, Tony Shalhoub en Kathleen Quinlan.

Gestroomlijnde verfilming van de non-fictie bestseller van Jonathan Harr, over een rechtszaak begin jaren tachtig rond vervuild drinkwater waaraan enkele kinderen overleden. Zaillian, scenarist van onder meer Schindler's List en Hannibal, maakt van een gecompliceerde zaak een spannend verhaal. Travolta speelt een snelle, succesvolle jurist die de beerput aan het licht brengt en daarmee zijn eigen leven een nieuwe wending geeft. Binnen de prima cast is vooral Duvall, beloond met een Oscarnominatie, geweldig. In 2006 draaide regisseur Zaillian een gelijknamige remake van All the King's Men, die massaal door de pers werd afgebrand.

Sabrina

1995 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1995. Romantische komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Julia Ormond, Harrison Ford, Greg Kinnear, John Wood en Nancy Marchand.

De dochter van de chauffeur van de stinkend rijke familie Larrabee wordt verliefd op playboy David Larrabee, woont een tijd in Parijs, komt terug als aantrekkelijke dame, en moet uiteindelijk kiezen tussen David en diens verantwoordelijke oudere broer Linus. In 1954 was Sabrina, naar een toneelstuk van Samuel A. Taylor, wél leuk, voornamelijk vanwege de hoofdrol van Audrey Hepburn en de ironische toon die het My Fair Lady-achtige sprookje wat stekeltjes gaf. Deze remake voegt er niets aan toe, sprankelt met Ormond veel minder in plaats van Hepburn en verwart liefdesgeluk met rijkdom.

Fallen Angels: Fearless

1995 | Film noir

Verenigde Staten 1995. Film noir van Jim McBride. Met o.a. Giancarlo Esposito, Bill Nunn, Cynda Williams, Roger Guenveur en Edye Byrde.

Enkele jaren nadat Fearless Jones (Nunn) de zwarte G.I. Paris Minton (Esposito) redde uit de klauwen van enkele racistische cops doet Fearless beroep op Paris om hem te helpen. Zijn vriendin Deletha (Williams) zit vast door een contract aan de gemene Johnny Truelove (Guenveur). Ze wil haar vrijheid en tevens haar baas beroven van enkele duizenden dollars. Paris moet haar helpen, want Johnny kent Fearless. Knappe stijloefening in film noir, met een onvervalste femme fatale, die haar twee partners en haar baas om de tuin leidt. Het einde is gewoonweg schitterend. De film kabbelt rustig voort, maar brengt de ene onverwachte plotwending na de andere, zonder dat het kunstmatig wordt. Richard Wesley baseerde het knap opgebouwde scenario op een kort verhaal van Walter Mosley. Robert Brinkmann stond achter de camera.

The Firm

1993 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1993. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Tom Cruise, Jeanne Tripplehorn, Hal Holbrook, Gene Hackman en Holly Hunter.

Cruise speelt in deze uitstekende John Grisham-verfilming de net aan Harvard afgestudeerde rechtenstudent Mitch McDeere. Mitch kan het ruimhartige aanbod van advocatenkantoor Bendini, Lambert en Locke niet afslaan. Zijn vrouw Abby (Tripplehorn) ruikt al rap rottigheid, maar Mitch ontwaart pas onraad wanneer hij met belastende foto's wordt gedwongen bij 'De Firma' te blijven. Het erin luizen van Mitch is spannend weergegeven. De kijker moet genoegen nemen met vaag vreemd gedrag van collega-advocaten en de intuïtie van Abby. Maar dat blijkt onder muziek van David Grusin (The Graduate) en voor de stijlvolle camera van John Seale (The English Patient) meer dan voldoende. Prima bijrollen van vooral Hackman en Holbrook.

The Player

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Robert Altman. Met o.a. Tim Robbins, Greta Scacchi, Fred Ward, Whoopi Goldberg en Peter Gallagher.

Hollywood-producent Griffin Mill krijgt anonieme dreigbriefjes. Op zoek naar de afzender stuit hij op de scriptschrijver David Kahane. Mill spoort Kahane op, krijgt hooglopende ruzie met hem, waarna hij hem vermoordt. Terwijl de politie hem op het spoor is begint hij een verhouding met de vriendin van zijn slachtoffer, zaagt een van z'n collega's ijverig aan zijn stoelpoten en blijven de dreigbriefjes komen... Sterke comeback van Altman, die sinds de artistieke en commerciële flop Popeye uit de gratie was in Hollywood. Tevens wraak op datzelfde Hollywood, dat in The Player genadeloos op de hak wordt genomen.

Husbands and Wives

1992 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1992. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Mia Farrow, Sydney Pollack, Judy Davis en Juliette Lewis.

Twee echtparen uit de bovenste laag van de Newyorkse middenklasse maken een huwelijkscrisis door. Pollack-Davis vallen het beeld binnen met de aankondiging van hun echtscheiding waardoor Allen-Farrow zich vragen gaan stellen over hun relatie. Hierop volgt dan weer schitterend ironiserend, hilarisch gedram afgewisseld met gemijmer van deze vier neurotische personages. Pollack gaat aanpappen met de te jonge Anthony, Allen zelf wordt versierd door Lewis, een van zijn leerlingen, Farrow drijft haar beste vriendin Davis in de armen van Neeson, een van haar collega's. Allen blijft ten slotte alleen achter als een zielige antiheld. Met een irritant zwaaiende camera wordt dat allemaal in beeld gebracht. Allen, uiteraard verantwoordelijk voor het scenario, bewijst opnieuw een grootmeester te zijn in het oproepen van trieste wijsheden via scherpe observaties en rake one-liners. Regisseur Pollack verrast als een bonkig, sympathiek overkomend en fenomenaal acteur.

Robert Mitchum: The Reluctant Star

1991 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Robert Mitchum, Jane Russell, Edward Dmytryk, Deborah Kerr en Jane Greer.

Een portret van de in 1917 geboren superster uit de jaren 1940 1960. Zelf vertelt hij over zijn jeugd, de dood van zijn vader toen hij amper drie was, zijn huwelijk met Dorothy en zijn zegetocht in Hollywood. Het was nooit zijn bedoeling om filmacteur te worden, maar het leek wel alsof het zijn noodlot was. Om wat geld te verdienen nam hij in 1940 een job aan als stuntman en in 1942 debuteerde hij reeds als acteur met HOPPY SERVES A WRIT. Zijn doorbraak volgde in 1945 met THE STORY OF G.I. JOE. Hij weet heel wat anecdotes te brengen over zijn samenwerking met o.a. Marilyn Monroe, Raoul Walsh, Charles Laughton en John Huston en over de beruchte marijuana-zaak die hem in 1948 twee maanden achter de tralies bracht. Een hele reeks mensen die met hem hebben samengewerkt vervolledigen het beeld van Mitchum die uit de film komt als een acteur die steeds zichzelf was en zich nooit anders heeft voorgedaan. Feldman schreef het scenario. Voor de montage tekende Stephanie Palewski en voor de research Polly Pettit. Het geheel wordt geïllustreerd met fragmenten uit zijn belangrijkste films. Nieuw beeldmateriaal is van Robert Joy, Piotr Jaxa, Kevin McKnight, Rick Robertson en Jeremy Stavenhagen.

White Palace

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Luis Mandoki. Met o.a. Susan Sarandon, James Spader, Jason Alexander, Kathy Bates en Eileen Brennan.

Sinds zijn echtgenote bij een ongeval om het leven kwam, is de jonge Spader alle levenslust kwijt. Op een avond zit hij in de bar 'White Palace' om zijn melancholie weg te drinken, en hij wordt bediend door Sarandon. Zij is vijftien jaar ouder, en haar humor, strijdvaardigheid en optimisme hebben haar over een mislukt huwelijk en de dood-door-overdosis van een zoon geholpen. Tussen de twee bloeit een romance op die door de omgeving niet wordt begrepen. Goed geacteerde dramatische film, die de liefde tussen een jongeman en een oudere vrouw uit totaal verschillende milieus centraal stelt. Ted Tally en Alvin Sargent baseerden hun scenario op de roman van Glenn Savan, die zich distantieerde van het onwaarschijnlijke, geforceerde slot. Fotografie van Lajos Koltai. De romantisch/dramatische score is van George Fenton.

Presumed Innocent

1990 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1990. Thriller van Alan J. Pakula. Met o.a. Harrison Ford, Brian Dennehy, Raul Julia, Bonnie Bedelia en Paul Winfield.

Nadat zijn minnares (Scacchi) verkracht en vermoord aangetroffen wordt krijgt officier van Justitie Sabich (Ford) van zijn baas (Dennehy) de opdracht om de zaak te onderzoeken, omdat hij 'de enige betrouwbare man' is. Maar, o jee, al het bewijsmateriaal wijst in Sabich' richting, dus gaandeweg wordt hijzelf de hoofdverdachte. Bovendien is zijn vrouw (Bedelia) not amused over zijn vreemdgaan. Broeierige karakterthriller met sterk acteerwerk van Ford, Scacchi, Dennehy en Bedelia, goochelt met ieders angst om ten onrechte schuldig te worden bevonden. Regisseur Pakula schreef het subtiele script samen met Frank Pierson (Dog Day Afternoon).

Havana

1990 | Drama

Verenigde Staten 1990. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Lena Olin, Alan Arkin, Raul Julia en Tomas Milian.

Havana, 1958. Aan de vooravond van de Cubaanse revolutie wordt de Amerikaanse pokerspeler Jack Weil verliefd op de mooie Roberta. Samen met haar rijke man Arturo steunt zij heimelijk de communistische opstand. Als ze beiden gevangen genomen worden, begint Jack hen, tegen zijn principes in, te helpen.

Bright Lights, Big City

1988 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1988. Drama van James Bridges. Met o.a. Michael J. Fox, Kiefer Sutherland, Phoebe Cates, Swoosie Kurtz en Frances Sternhagen.

Iedereen krijgt een tien voor zijn inzet in deze bewerking van Jay McInerney`s populaire roman. Fox geeft een goede vertolking als de jongen van het platteland, die in de drugswereld van New York verzeild raakt. De meer cerebrale aspecten van het boek (de monologen) komen niet goed over en het duurt lang voor de kijker sympathie krijgt voor Fox en zijn leed. Sutherland is een overtuigende aan drugs verslaafde slijmerd.

Hello Actor's Studio

1987 | Experimenteel, Documentaire

Frankrijk​/​​Canada 1987. Experimenteel van Annie Tresgot. Met o.a. Paul Newman, Ellen Burstyn, Sydney Pollack, Shelley Winters en Arthur Penn.

In feite de samenvoeging van drie middellange speelfilms van elk 55 minuten. De kijker gaat mee achter de schermen van de beroemde Actor's Studio, die enkele van de grootste filmers en acteurs heeft voortgebracht. Zij komen er nog altijd graag terug om les te geven - gratis, wat genoeg zegt over de financiële belangeloosheid van deze onderneming. Opmerkelijk doeltreffende scènes met improviserende debutanten - misschien de grote namen van de toekomst. Zeer oplettend camerawerk, dat de kijker als het ware aan tafel nodigt. Wat de filmfragmenten betreft is het echter wat karig, want we krijgen alleen een zeer karakteristieke Brando te zien, in een fragment uit A STREETCAR NAMED DESIRE is te zien. Desondanks een zeer rijk document.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Tootsie

1982 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Sydney Pollack. Met o.a. Dustin Hoffman, Jessica Lange, Teri Garr, Dabney Coleman en Bill Murray.

Dustin Hoffman is Michael Dorsey die zich als acteur van oost tot west ongeliefd heeft gemaakt. Zelfs een tomaat spelen in een reclame ging mis omdat Michael het als tomaat onlogisch vond dat hij moest gaan zitten. Maar acteren zal hij en dus verkleedt Michael zich als vrouw, noemt zich Dorothy Michaels, en krijgt gelijk een rol in een soapdrama. De lol van Tootsie zit hem vervolgens in de vele romantische gevolgen van de sekseverwisseling. Ingenieus of origineel is het niet (dat was het ook niet in 1982), maar op de een of andere manier is het zeer aangenaam kijken naar deze farce.

Absence of Malice

1981 | Thriller, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Paul Newman, Sally Field, Bob Balaban, Melinda Dillon en Luther Adler.

Prettig drama met dito cast over een journaliste (Field) die in haar onschuld malafide info van de FBI publiceert waardoor de zoon (Newman) van een mafioso ten onrechte wordt beschuldigd van moord. Voormalig journalist Kurt Luedtke schreef het boeiende scenario over de (on)macht van de pers. Newman is prachtig in zijn onderkoelde rol als snode wreker. Ook de bijrollen zijn sterk bezet, met oa John Harkins, en vooral Wilford Brimley die aan het eind van de film indruk maakt als aanklager bij een informele hoorzitting. In Miami gefilmd.

The Electric Horseman

1979 | Drama, Western

Verenigde Staten 1979. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson en John Saxon.

Ex-rodeokampioen Sonny Steele (Redford) heeft zich laten strikken door reclamejongens en moet elke avond in een cowboypak met lichtjes een ritje maken met een doos 'Ranch Breakfast' in zijn handen. Sonny heeft een afkeer van het werk en alleen de drank houdt hem overeind. Wanneer zijn opdrachtgever een raspaard van 12 miljoen dollar wil vergiftigen, komt hij in opstand en gaat met zijn paard naar Utah. Daar loopt hij een televisiejournaliste (Fonda) tegen het lijf die hem uiteindelijk wil helpen. Ouderwetse komedie met klassiek boeventuig en twee charmante filmsterren in de hoofdrol, die natuurlijk uiteindelijk voor elkaar vallen.

Bobby Deerfield

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Al Pacino, Marthe Keller, Walter McGinn, Romolo Valli en Stephen Meldegg.

Langdradige lovestory met Al Pacino als coureur en titelheld, en Marthe Keller in de rol van beoogd partner annex Doodzieke Mooie Vrouw. Ondanks alles is het vrolijk luisteren naar de typische jaren zeventig-dialogen en het zware, destijds als charmant ervaren accent van de Zwitserse Keller.

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

The Yakuza

1975 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Mitchum, Brian Keith, Herb Edelman, Richard Jordan en Kishi Keiko.

Ex-cop Mitchum, die zijn militaire dienst volbracht in Japan, is bereid om terug te gaan naar Tokyo om de dochter van zijn oude vriend Keith te zoeken. Zij is ontvoerd door de yakuza, de Japanse mafia. Hij krijgt hulp van Ken, wiens zuster hij destijds het leven redde. Zo komt hij niet alleen in een levensgevaarlijke situatie terecht, maar wordt hij ook nog eens met zijn verleden geconfronteerd. Bevreemdende politiefilm die ons binnenbrengt in een gesloten en onbekende wereld, waar enkel de wet van het geweld telt. Het knap opgebouwde scenario werd geschreven door Paul Schrader en Robert Towne, naar een verhaal van Leonard Schrader, en bevat enkele schokkende fragmenten. Okazaki Kozo en Duke Callaghan waren verantwoordelijk voor de fotografie. Dave Grusin componeerde een swingende, jazzy score. Ook bekend als BROTHERHOOD OF THE YAKUZA.

The Way We Were

1973 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1973. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman, Murray Hamilton en Viveca Lindfors.

Kroniek over de gemankeerde relatie tussen de linkse activiste Katie (Streisand) en de getalenteerde, maar niet bijster geëngageerde schrijver Hubbell (Redford) vanaf hun studietijd in de jaren dertig tot aan McCarthy’s heksenjacht in het Hollywood van de jaren vijftig en nog wat later. Vlot romantisch drama, vooral het bekijken waard vanwege de chemie tussen de sterren Redford en Streisand. De titelsong en de score van Marvin Hamlisch waren goed voor een Oscar. Scenarist Arthur Laurents baseerde het script gedeeltelijk op zijn eigen ervaringen met het House Un-American Activities Committee.

Jeremiah Johnson

1972 | Western, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Western van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Will Geer, Delle Bolton, Stefan Gierasch en Josh Albee.

Robert Redford is de titelheld, een 'pilgrim' eigenlijk, die het 'gewone leven' (inclusief de Mexicaans-Amerikaanse oorlog) is ontvlucht en nu doelbewust en in eenzaamheid de wereld, zijn wereld wil ontdekken. Hij probeert met z'n blote handen zalm te vangen, hij schiet herten om in leven te blijven, maar staat ook een vrouw terzijde die verdwaasd is achtergebleven na een gewelddadige confrontatie met de Indianen. 'Woman we have graves to dig,' zegt Johnson, genoeg woorden om haar bij de rauwe werkelijkheid te halen. Regisseur Pollack verlucht zijn verhaal over de strijd van mens versus natuur met fraaie ironische details.

They Shoot Horses, Don't They?

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Jane Fonda, Michael Sarrazin, Susannah York, Gig Young en Red Buttons.

Tijdens de Grote Depressie van de jaren dertig worden in de VS opmerkelijke wedstrijden georganiseerd. Het laatste stel dat een dansmarathon weet vol te houden kan een geldbedrag van vijftienhonderd dollar winnen, destijds een klein kapitaal. Om de arme sloebers die zich inschrijven voor het wrede volksvermaak nog wat extra uit te dagen worden de dansjes onderbroken door een soort tussensprintje. De wedstrijd duurt gruwelijk lang. Meeslepende film, met prima spel van de hele cast. Young kreeg een Oscar voor zijn rol als cynische ceremoniemeester.

Castle Keep

1969 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Burt Lancaster, Peter Falk, Patrick O'Neal, Jean-Pierre Aumont en Scott Wilson.

Op het ogenblik dat de Duitsers hun Ardennenoffensief voorbereiden, neemt een peloton van acht vermoeide Amerikaanse soldaten zijn intrek in het kasteel van graaf Aumont. Bevelvoerend commandant Lancaster voelt zich aangetrokken tot de mooie, jonge vrouw van de graaf. Deze laatste sluit de ogen in de hoop zo toch nog aan een erfgenaam te komen. Voor de soldaten is dit intermezzo in de bloedige strijd welkom, maar de vijand is in de buurt. Onsamenhangend beeld van soldaten die even de oorlogsstress kunnen vergeten. Qua sfeer baadt de film meer in de fantasie dan in de oorlog. Een interessante poging, maar scenarioschrijvers Daniel Taradash en David Rayfiel konden de broeierige dreiging uit de roman van William Eastlake niet geslaagd op het filmscherm overbrengen. Camerawerk van Henri Decae en muziek van Michel Legrand. Gefilmd in Panavision.

The Scalphunters

1968 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1968. Western van Sydney Pollack. Met o.a. Burt Lancaster, Ossie Davis, Shelley Winters, Telly Savalas en Dabney Coleman.

De wijsjes onder de titelrol hebben iets weg van een klassieke ouverture: ze vatten het verhaal muzikaal samen, treffen de sfeer van de film, doen dienst als genre-aanduiding. Er zitten grappige riedels in maar ook weidse westernmelodieën. De vrolijke noten verwijzen naar het luchthartige type (in dit geval trapper Burt Lancaster die het wijsje in de eerste scène voor zich uit fluit) en bedachtzame geluiden die blijken te passen bij Ossie Davis, de geletterde zwarte slaaf, die tenslotte met de trapper bevriend raakt. The Scalphunters is grappig, satirisch, spannend en duidelijk ondergewaardeerd.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

The Slender Thread

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Sidney Poitier, Anne Bancroft, Telly Savalas, Steve Hill en Edward Asner.

De wisselwerking van de sterren vormen de feitelijke bestanddelen van de hele film; een interessant idee dat niet uit de verf komt. Bancroft neemt teveel slaappillen en belt een hulpdienst voor geestelijke nood om hulp. Vrijwilliger en student Poitier probeert haar aan de telefoon aan de praat te houden totdat er een ambulance komt. Gefilmd op locatie in Seattle, Washington. Stirling Silliphant bewerkte een roman van P.J. Merrill tot scenario. Camerawerk van Loyal Griggs.

War Hunt

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Denis Sanders. Met o.a. John Saxon, Robert Redford, Charles Aidman en Sydney Pollack.

Een goed geregisseerde Koreaanse oorlogsfilm over moordlustige soldaat Saxon die een weesjongetje probeert te helpen. Het filmdebuut van Redford.

The Twilight Zone

1959 | Televisieserie, Fantasy, Horror, Mysterie, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1959. Televisieserie van Rod Serling. Met o.a. Rod Serling, Robert McCord, Vaughn Taylor, Jack Klugman en James Best.

Na een nucleaire catastrofe heeft boekenwurm Henri het rijk alleen op aarde. Eindelijk kan hij rustig lezen, hij heeft de hele bieb voor zichzelf! Maar dan breekt zijn bril en kan hij niet meer lezen. Het is het typisch ironische plot van een aflevering uit het eerste seizoen van The Twilight Zone, een buitengewoon succesvolle tv-serie, met losse afleveringen die thematisch uit de hoek van sf, fantasie en horror kwamen. In de vijf seizoenen waren veel later beroemde acteurs voor het eerst te zien: William Shatner, Robert Duvall, Dennis Hopper en Robert Redford. In 2013 door het Writers Guild of America uitgeroepen tot de op twee na beste serie aller tijden.