Vittorio De Sica (1902-1974): regie, cast, scenario en muziek.
Er zijn 145 films gevonden.

Eve raconte Sophia Loren

1990 | Biografie, Documentaire

Frankrijk 1990. Biografie van Eve Ruggieri. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio De Sica, Nino Manfredi, Vittorio Gassman en Ugo Tognazzi.

Het hele leven en de carri[KA2]ere van deze grote vedette, die trouwens over een uitzonderlijk talent beschikt (wanneer zij geregisseerd wordt door cineasten zoals De Sica, Dino Risi, Ettore Scola en anderen). Er worden fragmenten getoond uit een aantal van de plusminus tachtig films die zij maakte tussen 1950 en 1980! Het is tevens het sprookjesverhaal van de gedaanteverwisseling van het onbekende plattelandsmeisje Sofia Scicolone, dat eerst Sofia Lazzaro en daarna Loren ging heten. Goed gekozen fragmenten getuigen van haar komische en haar dramatische talent. Deze film is tegelijkertijd een retrospectieve van vooral de Italiaanse film uit die tijd.

Dracula vuole vivere: cerca sangue di Vergine!

1974 | Horror, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1974. Horror van Paul Morrissey en Antonio Margheriti. Met o.a. Udo Kier, Vittorio De Sica, Maxime de la Falaise, Milena Vukotic en Stefania Casini.

Een beroemde vampier kan alleen overleven door het drinken van maagdenbloed, maar dat wordt steeds schaarser. Hij hoopt op de dochters uit een Italiaanse aristocratische familie, maar een revolutionaire knecht verzet zich zowel tegen hem als tegen de heersende klasse door alle meisjes vóór de vampier te verleiden. Geslaagdere camp-parodie dan FRANKENSTEIN, omdat dezelfde acteurs voor deze rollen beter geschikt zijn, zodat de mythes - naast alle melige en uitdagende grappen - hun eigen bestaansrecht houden. Kier is met een broos-decadente uitstraling zelfs aandoenlijk als de vampier, wanneer hij weer geen onbezoedeld bloed heeft gevonden. Ook bekend als BLOOD FOR DRACULA en YOUNG DRACULA.

Dracula Vuole Vivere: Cerca Sangue Di V

1974 | Horror

Italië 1974. Horror van Paul Morrissey. Met o.a. Stefania Casini, Milena Vukotic, Maxime de la Falaise, Arno Juerging en Silvia Dionisio.

Een beroemde vampier kan alleen overleven door het drinken van maagdenbloed, maar dat wordt steeds schaarser. Hij hoopt op de dochters uit een Italiaanse aristocratische familie, maar een revolutionaire knecht verzet zich zowel tegen hem als tegen de heersende klasse door alle meisjes vóór de vampier te verleiden. Geslaagdere camp-parodie dan FRANKENSTEIN, omdat dezelfde acteurs voor deze rollen beter geschikt zijn, zodat de mythes - naast alle melige en uitdagende grappen - hun eigen bestaansrecht houden. Kier is met een broos-decadente uitstraling zelfs aandoenlijk als de vampier, wanneer hij weer geen onbezoedeld bloed heeft gevonden. Ook bekend als BLOOD FOR DRACULA en YOUNG DRACULA.

Amargo despertar

1974 | Drama, Romantiek

Spanje​/​​Italië 1974. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Daniel Quenaud, Renato Salvatori, José María Prada en Hugo Blanco.

Een hardwerkende vrouw, uitgebuit door haar slechte echtgenoot, heeft een korte relatie met een elegante jonge man. Dit gebeurt in de badplaats waar zij een rustkuur houdt (die door het bedrijf wordt bekostigd). Een schitterende, ten onrechte onbekende film, waarin Vittorio de Sica twee van zijn geliefkoosde thema's samenbrengt: een hopeloze liefde en de sociale omstandigheden. Florinda Bolkan speelt briljant, en dat gebeurt niet vaak.

Una breve vacanza

1973 | Drama, Experimenteel

Italië​/​​Spanje 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Florinda Bolkan, Renato Salvatori, Daniel Quenaud, José María Prada en Teresa Gimpera.

Een Siciliaanse huismoeder moet als arbeidster aan de lopende band in Milaan brood voor echtgenoot en gezin verdienen. Als ze ziek wordt, krijgt ze betaald verlof voor een verblijf in een sanatorium, waar ze voor het eerst in aanraking komt met cultuur en romantiek. Haar genezing betekent de onvermijdelijke terugkeer naar haar keiharde, arbeidzame bestaan. Deze gevoelige en net niet sentimentele film maakt het gezegde dat 'ziekte de vakantie van de armen is' waar. Una breve vacanza is de voorlaatste film van De Sica. Twee jaar later stierf de regisseur aan longkanker.

The Small Miracle

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jeannot Szwarc. Met o.a. Vittorio De Sica, Raf Vallone, Marco Della Cava, Guidarini Guidi en Jan Larsson.

Een bewogen verhaal over een jongetje dat gelooft dat de heilige Franciscus van Assisi zijn verlamde ezeltje kan genezen. Verfilmd in Assisi en Rome. Paul Gallico's verhaal werd al in 1952 verfilmd als NEVER TAKE NO FOR AN ANSWER.

Il viaggio

1973 | Drama, Romantiek

Italië 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Richard Burton, Ian Bannen, Annabella Incontrera en Barbara Pilavin.

Een Siciliaanse graaf volgt de testamentaire wens van zijn vader om voor zijn jongere broer de hand te vragen van de vrouw op wie hij zelf verliefd is. Ook als zij weduwe wordt, eist de traditie dat ze alleen blijft. De satirische roman van Pirandello werd een melodramatische film - met onwaarschijnlijke rollen van Burton en Bannen als Italianen - in de laatste film van regisseur De Sica. Scenario van Diego Fabbri, Massimo Franciosa en Luisa Montagnana. Camerawerk van Ennio Guarnieri.

Il Delitto Matteotti

1973 | Drama

Italië 1973. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Franco Nero, Mario Adorf, Ricardo Cucciola, Damiano Damiani en Renzo Montagnani.

Een socialistische partijsecretaris stelt in 1924 corruptie en intimidatie van fascisten bij een verkiezingscampagne aan de kaak en wordt daarna ontvoerd en vermoord. De vriendschap tussen Mussolini en de Italiaanse koning schort het vonnis op, ondanks onweerlegbare bewijzen tijdens het proces. Er komen nieuwe verkiezingen waarbij de fascisten door dezelfde praktijken definitief aan de macht komen. Interessante, maar gortdroge historische reconstructie zonder diepergaande analyse. Bravoure- rol van Adorf als Il Duce.

I Sequestrati di Altona

1973 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1973. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Maximilian Schell, Robert Wagner, Françoise Prévost en Roberto Massa.

Een Duitse grootindustrieel heeft keelkanker en wil zich met zijn zoon verzoenen. Zijn schoondochter ontdekt dat een oudere zoon in huis verborgen wordt gehouden, een ex-nazi die een reeks oorlogsmisdaden aan het Russische front beging. Het toneelstuk van Sartre onderging voor deze film zoveel bewerkingen dat van de strekking en het benauwende gevoel van opgeslotenheid niets overbleven. Dit pompeuze melodrama blijkt merkwaardig boeiend, ondanks de zowel voor eigen rollen als voor ensemble-spel fout gekozen sterren. Alleen grimmig goed spel van March en Prevost (als fanatieke dochter) die indruk wekken dat ze hun tekst begrijpen.

Storia de' fratelli e de' cortelli

1972 | Drama

Italië 1972. Drama van Mario Amendola. Met o.a. Maurizio Arena, Tina Aumont, Franco Citti, Vittorio De Sica en Carla Mancini.

Drama over twee broers rond de eeuwwisseling. De een is roekeloos, hij zou alles doen om geld te maken door een Engelse prof-bokser uit te dagen voor een wedstrijd, waarbij zwaar gegokt wordt, en dat geld weer even zo hard uit te geven aan een overspelige vrouw, waarmee hij door heel Italië wil reizen. Hij verspeelt zijn geld en wijkt steeds verder af van het rechte pad. De broers komen tegenover elkaar te staan als de roekeloze zijn moeder heeft vermoord om een paar centen. Prachtig gespeeld en geregisseerd.

Snow Job

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van George Englund. Met o.a. Jean-Claude Killy, Danielle Gaubert, Cliff Potts en Vittorio De Sica.

Een roofoverval met tweehonderdvijftigduizend dollar is het onderwerp van deze film. Ook al is Killy een goede hoofdrolspeler in dit Alpenavontuur, hij kan niet acteren, evenmin als de knappe Gaubert.

Lo chiameremo Andrea

1972 | Komedie

Italië 1972. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Nino Manfredi, Mariangela Melato, Antonino Faa Di Bruno, Maria Pia Casilio en Guido Cerniglia.

Een met een collega getrouwde onderwijzeres slaagt er na jaren huwelijk niet in om zwanger te worden. Terwijl de echtgenoot de mogelijkheid van steriliteit niet onder ogen wenst te zien, raakt de vrouw schijnzwanger, maar ondanks deze teleurstelling geven ze de moed niet op. De komedie hangt meer op traditie en bijgeloof dan op vorderingen in de medische kennis en doet op een innemende manier ouderwets aan. Een goed getroffen eerste helft en een knappe rol van Melato, tussen intelligentie en irrationaliteit in, gaan tegen het eind verloren in een voorspelbare kluchtigheid.

Le Avventure di Pinocchio

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1972. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Mario Adorf.

De marionet van een houtbewerker wordt door een fee omgetoverd tot een jongetje dat door zijn ondernemingsdrang in allerlei avonturen belandt (waarvoor hij geregeld wordt bestraft met het weer veranderen in een houten pop) alvorens definitief met zijn vader herenigd te worden. Dit uiterst vindingrijke en stijlvolle filmversie van Carlo Collodi's sprookje - samengesteld uit een langere tv-serie - wordt qua strekking door Comencini omgedraaid tot een pleidooi tegen de repressieve opvoeding die de vitaliteit kortwiekt, waardoor Lollobrigida's pedagogische fee de ergste 'schurk' van het geheel wordt. Het scenario is van Comencini en Suso Cecchi d'Amico. Het camerawerk is van Armado Nannuzzi.

Io non vedo, tu non parli, lui non sente

1972 | Komedie, Misdaad

Italië 1972. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Alighiero Noghese, Enrico Montesano, Gastone Moschin, Francesca Romana Coluzzi en Janet Agren.

Een aantal echtparen op huwelijksreis in Venetië raakt betrokken bij een moord op een oude, rijke gravin. Hoewel ze onschuldig zijn, hebben ze ieder voor zich zoveel te verbergen dat ze zich tegenover de politie uiterst verdacht gedragen. Deze herhaling van Camerini's eigen CRIMEN, met andere locaties en proletarischer personages, mist de satire en de verrassing van het origineel, terwijl de vermoeide regie de volkskomieken met ongeremde uitbundigheid hun gang laat gaan.

L' Odeur des fauves

1971 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1971. Drama van Richard Balducci. Met o.a. Maurice Ronet, Josephine Chaplin, Vittorio De Sica, Raymond Pellegrin en Francis Blanche.

Een alcoholistische journalist werkt voor een schandaalblad en heeft succes met een compromitterende foto van de dochter van een senator die een voorstander is van de rassenscheiding tussen blank en zwart, in de armen van een neger. Terwijl de politicus hem probeert te intimideren, begint hij zijn vroegere integriteit te heroveren. De film roert echter net zo wellustig in de modder als de media die de rolprent aan de kaak tracht te stellen. Veel pittoreske zelfkantfiguren. Ronet heeft alles mee voor een cynische held, maar heeft dat soort rollen veel te vaak gespeeld.

Ettore Lo Fusto

1971 | Komedie

Italië 1971. Komedie van Enzo Girolami. Met o.a. Giancarlo Giannini, Vittorio Caprioli en Vittorio De Sica.

In Rome besluiten een kardinaal en zijn ijverige secretaris zich fulltime te gaan wijden aan speculaties met onroerend goed. Hun plannen worden echter gedwarsboomd door Ettore Lo Fusto (Giannini), een bordeelhouder, wiens broers de gegevens bijhouden van elke bezoeker. Deze satire op de immoraliteit van de Italianen kent een paar sterke komische momenten, terwijl het acteerwerk van de bovenste plank is.

Cose di Cosa Nostra

1971 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 1971. Komedie van Steno. Met o.a. Carlo Giuffré, Pamela Tiffin, Jean-Claude Brialy, Vittorio De Sica en Aldo Fabrizi.

Een Italiaanse bewoner van New York wordt met zijn gezin naar Sicilië gezonden om een uitgeweken mafioso te doden vóór deze kan getuigen voor een Amerikaanse onderzoekscommissie. Als hij faalt, zal hij zelf gedood worden. Hij trekt met zijn vrouw door heel Italië om in de onderwereld een killer te vinden die de klus voor hem wil opknappen. De sterke rolbezetting en de vlottere regie dan meestal het geval is bij routinier Steno maken deze komische mafia-film onderhoudender dan de meeste andere.

Il giardino dei Finzi-Contini

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Duitsland 1970. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Lino Capolicchio, Dominique Sanda, Fabio Testi, Romolo Valli en Helmut Berger.

Na een mindere periode oogstte neorealist De Sica (Ladri di biciclette) een paar jaar voor zijn dood weer groot succes met deze kritische liefdesgeschiedenis, die onder meer de Gouden Beer, een Oscar en een Bafta won. De tuin uit de titel staat in het Ferrara van de late jaren dertig en behoort toe aan de rijke joodse familie Finzi-Contini, waarvan de volwassen kinderen de dagen doorbrengen met feestjes en tenniswedstrijden, zich onbewust van de ernst van het gevaar dat buiten dreigt. In deze setting is de romance van geheimzinnige dochter Micòl en haar minder fortuinlijke jeugdvriend Giorgio gedoemd te mislukken.

I girasoli

1970 | Drama, Experimenteel

USSR​/​​Italië​/​​Frankrijk 1970. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Ludmilla Savelyeva, Germano Longo en Anna Carena.

Een man wordt kort na zijn huwelijk naar een Russisch front gestuurd en komt na de vrede niet terug. Zijn vrouw blijft geloven dat hij leeft en gaat hem na de verbetering van de Oost- West-verhoudingen zoeken in de Sovjetunie en vindt hem hertrouwd met een Russin die zijn leven heeft gered. Deze smartlap rond koppel Loren-Mastroianni hangt van clichés en onwaarschijnlijkheden aan elkaar en wordt zelfs door goed spel niet gered. Alleen de ontmoetingsscènes in het begin hebben enige spontane humor. Op video uitgebracht als SUNFLOWER.

12 + 1

1970 | Avonturenfilm, Komedie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1970. Avonturenfilm van Nicolas Gessner. Met o.a. Vittorio Gassman, Orson Welles, Sharon Tate, Terry-Thomas en Mylène Demongeot.

Een berooide Italiaan erft van zijn Engelse tante dertien stoelen die hij via een antiquair laat verkopen, om dan te horen dat in de zitting van één ervan haar juwelen verborgen zitten. Samen met de secretaresse van de antiquair gaat hij op jacht naar de stoelen die elk een andere eigenaar hebben. De zoveelste variant op de bekende Russische satire over de menselijke hebzucht heeft één stoel meer dan gewoonlijk. Verder is het niet origineler hoewel een hele reeks van sterren smakelijke karikaturen neerzetten. De laatste rol van Sharon Tate. Reeds eerder verfilmd als DREIZEHN STŸHLE in 1938 door E.W. Emo en als THE TWELVE CHAIRS door Mel Brooks, eveneens in 1970. Ook bekend als THE THIRTEEN CHAIRS.

L' Invitata

1969 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1969. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Joanna Shimkus, Michel Piccoli, Jacques Perrin, Lorna Heilbron en Clotilde Joano.

Een bioloog komt van een buitenlands werkbezoek terug met een jonge logée. Zijn vrouw vermoedt een verhouding en verlaat het huis. Tijdens een reis met haar werkgever naar de Côte d'Azur laat ze zich door hem verleiden, maar beseft in een confrontatie met diens echtgenote zelf in een situatie als die van de logée te zijn geraakt. De scenariobewerking doet de psychologische subtiliteit van de roman van Simone de Beauvoir onvoldoende recht, zodat een simpel verhaaltje overblijft dat door regie en acteurs genuanceerd is ingevuld. De 'Reis- documentaire' vult de ontwikkeling van de gevoelens visueel goed aan.

The Shoes of the Fisherman

1968 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1968. Thriller van Michael Anderson. Met o.a. Anthony Quinn, Laurence Olivier, Oskar Werner, David Janssen en Vittorio De Sica.

Na twintig jaar keert de Russische aartsbisschop Kiril Lakota (Quinn) terug uit ballingschap in Siberië. De politieke leiders hopen met deze daad de wankele vrede tussen Oost en West te verstevigen. Lakota wordt als kardinaal Rome binnengehaald. Kort daarop sterft de paus en Lakota wordt aangeduid als opvolger. Hij zal alles in het werk stellen om de wereldvrede veilig te stellen. Langdradige verfilming van de roman van Morris West, bewerkt door John Patrick en James Kennaway, met enkele sterke momenten, dankzij de diverse topacteurs. De grootste tekortkoming van de film is de lengte. Schitterende fotografie van Erwin Hillier en een memorabele score van Alex North behoren tot de pluspunten.

The Biggest Bundle of Them All

1968 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Robert Wagner, Raquel Welch, Vittorio De Sica, Edward G. Robinson en Godfrey Cambridge.

De bedoeling was om een komedie te maken, maar de film is een slap verhaal geworden over amateurmisdadigers die een Amerikaanse gangster proberen te ontvoeren. In Frankrijk en Italië opgenomen. Scenario van Sy Salkowitz naar een idee van Josef Shaftel. Camerawerk van Piero Portalupi.

Caroline chérie

1968 | Avonturenfilm, Romantiek, Erotiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1968. Avonturenfilm van Denys de La Patellière. Met o.a. France Anglade, Giorgio Albertazzi, Charles Aznavour, Bernard Blier en Jean-Claude Brialy.

Tijdens en na de Franse revolutie weet de aristocrate Caroline haar leven en status te redden door gebruik te maken van haar charmes, tot ze in het leger van Generaal Bonaparte haar eerste en grote liefde terugvindt. 'Remake' van eerdere succesfilm heeft kraak noch smaak en laat een reeks van Europese sterren snel op- en afgaan, meestal letterlijk over Caroline heen. In die rol doet de popperige Anglade voorgangster Martine Carol in de herinnering alsnog een groot actrice lijken.

Amanti

1968 | Drama, Experimenteel

Italië 1968. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Marcello Mastroianni, Faye Dunaway, Esmeralda Ruspoli, Enrico Simonetti en Karin Eugh.

Een rijke Amerikaanse die leukemie heeft gaat voor haar laatste vakantie naar Italië waar ze verliefd wordt op een ingenieur, voor wie ze haar ziekte verzwijgt. Als hij achter de waarheid komt, wil ze zelfmoord plegen. Pretentie van de film om méér te zijn dan een smartlap heeft een ridicuul en averechts resultaat. Dunaway lijdt decoratief in stilte tegen de achtergrond van Venetië en Cortina d'Ampezzo totdat haar uitbarstingen van smart even onbeheerst als onoprecht zijn.

Woman Times Seven

1967 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Shirley MacLaine, Peter Sellers, Rossano Brazzi, Vittorio Gassman en Lex Barker.

Een zevenluik met MacLaine in de hoofdrollen. 1: een jonge weduwe laat zich troosten door een vriend, met wie zij een verhouding begint; 2: een nette huisvrouw wordt bedrogen door haar echtgenoot en zij betrapt hem. 3: een ijskoude tolk blijkt toch een warm hart te hebben. 4: de vrouw van een succesvol auteur gaat zich gedragen als een van de hoofdpersonages uit zijn romans om zijn aandacht te trekken. 5: een society-lady ziet haar rivale in hetzelfde toilet bij een galavoorstelling. 6: een 'Julia' ziet in dat zelfmoord zinloos is en slaat op de vlucht voor haar 'Romeo'. 7: een overspelige huisvrouw blijkt de door haar jaloerse man ingehuurde privédetective aan de haak geslagen te hebben. Sommige episodes zijn erg grappig, andere scherp en satirisch, maar met zo'n rolbezetting en met deze regisseur had alles nog veel beter gekund. Scenario van Cesare Zavattini.

Un italiano in America

1967 | Komedie

Italië 1967. Komedie van Alberto Sordi. Met o.a. Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Lou Perry, Franco Valobra en Gray Frederickson.

Benzinepomphouder Giuseppe heeft zijn vader, die naar Amerika is ge[KA3]emigreerd om zijn geluk te zoeken, al dertig jaar niet meer gezien. Via een tv-uitzending en een telefoontje krijgen zij onverwacht weer contact. De vader (De Sica), die doet alsof hij een succesvol zakenman en een gelukkig mens is, gaat in werkelijkheid gebukt onder schulden. Het geld van de tv-show heeft hij nodig om zijn schuldeisers terug te betalen. Giuseppe en zijn vader komen daarna al gauw in de gevangenis terecht. Tenslotte pakt de zoon zijn oude beroep van pompstationhouder weer op. Sordi verkeert in goede vorm als scriptschrijver en regisseur en zijn spel als Giuseppe bevat de juiste toon, of het nu om humor of zieleleed gaat. De Sica's vertolking is vlekkeloos. Een aardige film om naar te kijken.

Le streghe

1967 | Komedie, Experimenteel, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1967. Komedie van Luchino Visconti, Mauro Bolognini, Pier Paolo Pasolini, Franco Rossi en Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Clint Eastwood, Annie Girardot, Francisco Rabal en Massimo Girotti.

Rode draden in deze intrigerende, zij het erg wisselvallige collectie korte films van Italiaanse regisseurs zijn producent Dino De Laurentiis, zijn vrouw Silvana Mangano, die in alle vijf episodes een rol speelt, en het thema 'heksen'. Geen van de regisseurs lijkt écht z'n best te hebben gedaan, maar elke bijdrage bevat wel een goede vondst of fijne, meestal absurdistische toon. Hoogtepunten zijn de surrealistische bijdrage van Pasolini en de onkarakteristieke rol van Eastwood in Una serata come le altre van De Sica. Eastwood kreeg er van De Laurentiis een Ferrari voor.
Het vijfluik bestaat uit:
1. La strega bruciata viva (The Witch Burned Alive) van Luchino Visconti.
2. Senso civico (Civic Sense) van Mauro Bolognini.
3. La terra vista dalla Luna (The Earth As Seen From The Moon) van Pier Paolo Pasolini.
4. La siciliana (The Girl From Sicily) van Franco Rossi.
5. Una serata come le altre (A Night Like Any Other) van Vittorio De Sica.

Caccia alla volpe

1966 | Komedie, Misdaad

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Peter Sellers, Britt Ekland, Victor Mature, Martin Balsam en Akim Tamiroff.

Een Italiaanse gangster moet allerlei vermommingen aannemen om aan de politie te ontsnappen. Hij geeft zich uit als de regisseur van een film, waarin zijn zuster en een verlopen Hollywoodster de hoofdrol spelen, als dekmantel voor een goudtransport. Een onbevredigende combinatie van komedie in Italiaanse en Amerikaanse stijl met alleen verve in de zogenaamde 'filmscènes', dankzij de zelfparodie van Mature als ex-ster. Neil Simon schreef mee aan het scenario. Camerawerk van Leonida Barboni.

Un Mondo nuovo

1965 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1965. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Nino Castelnuovo, Christine Delaroche, Pierre Brasseur, Françoise Brion en Isa Miranda.

Een Italiaanse fotograaf, die voor zijn inkomen afhankelijk is van zijn succes bij welgestelde oudere vrouwen, maakt een Parijse kunststudente zwanger. Hij haalt haar over tot abortus, maar ze bedenkt zich, terwijl hij intussen ook last van zijn geweten heeft gekregen. Een moralistische visie van een oudere generatie op een immorele jeugd. De Sica heft geen hoge toon van verontwaardiging aan, maar etaleert een wat trieste verwondering, die deze zedenschets niet authentieker maakt. De film is wel sympathiek, inclusief het geforceerde happy-end.

The Amorous Adventures of Moll Flanders

1965 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Komedie van Terence Young. Met o.a. Kim Novak, Richard Johnson, Angela Lansbury, George Sanders en Vittorio De Sica.

Aangekondigd als de vrouwelijke Tom Jones (hoofdfiguur uit gelijknamige film uit 1963) is Moll verre van opwindend. Prima spelers trekken stoeiend van slaapkamer naar boudoir in het 18e- eeuwse Engeland, maar Novak alleen lukt het niet om deze film te laten prikkelen. Scenario van Dennis Cannan en Roland Kibbee naar een roman van Daniel Defoe. Camerawerk van Ted Moore.

Risate all'italiana

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Steno. Met o.a. Mario Mattoli, Giorgio Simonelli, Totò, Walter Chiari en Vittorio De Sica.

Een verzameling komische scènes en sketches uit verschillende films, gespeeld door de beste komieken van Italië. Ieder onderdeel wordt ingeleid door een verteller. Een leuke en onderhoudende compilatie. Alle stukjes komen uit films van verschillende regisseurs, waaronder Giorgio Bianchi en Camillo Mastrocinque. Alleen Steno Mario is er niet bij.

Matrimonio all'italiana

1964 | Komedie, Drama, Romantiek, Experimenteel

Italië​/​​Frankrijk 1964. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano en Marilù Tolo.

Vlak na WO II begint de Napolitaan Domenico Soriano (Mastroianni) een relatie met prostituee Filumena Marturano (Loren) die 22 jaar zal duren. In de loop van de tijd heeft Filumena een steeds grotere rol gekregen in het leven en de zakelijke beslommeringen van Domenico. Maar dan kondigt hij aan met een jonge werkneemster te trouwen. Filumena wordt ernstig ziek en heeft als laatste wens 'eerzaam gehuwd' te sterven. Onmiddellijk na de trouwplechtigheid herstelt ze wonderbaarlijk. La Loren kon zich helemaal uitleven in deze klucht, die net als haar andere samenwerkingsverbanden met Mastroianni weer zeer geslaagd was.

La donna scimmia

1964 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1964. Drama van Marco Ferreri en Vittorio De Sica. Met o.a. Annie Girardot, Ugo Tognazzi, Achille Majeroni, Filippo Pompa Marcelli en Linda de Felice.

Een kermisexploitant stuit op een van top tot teen behaarde vrouw en laat haar optreden als aapvrouw. Om zijn broodwinning veilig te stellen trouwt hij met haar. Ondanks de extreme personages is deze zowel grimmige als gevoelige film een studie over rolpatronen waarin echte emoties geen kans krijgen. (In Ferreri's versie sterft vrouw in kraambed, waarna man voortaan met haar mummie op tournee gaat, óók omdat hij haar niet blijkt te kunnen missen.) De producenten lieten De Sica echter happy ending filmen waar ze bij de bevalling alle beharing verliest zodat de echtgenoot zelf moet gaan werken).

Il mondo vuole cosi

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Clara Calamai, Vittorio De Sica, Massimo Serato, Lauro Gazzolo en Carlo Romano.

Deze bitterzoete komedie over wantrouwen heeft een voortreffelijke bezetting die goede acteerprestaties levert onder de veilige leiding van Bianchi. Het verhaal gaat over een eerlijke, opgewekte bankemployé die geen vlieg kwaad zou doen. Op een dag stort zijn hele leven echter in elkaar als hij valselijk beschuldigd wordt van het stelen van drie miljoen lires. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, maar niemand gelooft hem.

Il Boom

1963 | Komedie, Romantiek

Italië 1963. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Alberto Sordi, Gianna Maria Canale, Silvio Battistini, Ettore Geri en Elena Nicolai.

Een rijke ondernemer wordt vanwege een speculatieschandaal bedreigd met ruïnering. Hij vindt nergens financiële steun, terwijl zijn verwende echtgenote niet bereid blijkt om haar levensstijl te versoberen. Miljonair die een oog mist biedt een enorme geldsom aan degene die hem een gezond oog wil doneren; de zakenman geeft zich op in de hoop om alleen al met het voorschot tijdig orde op zaken te kunnen stellen. De Sica mist het geschikte temperament voor deze zwarte satire, zodat wat als venijnige humor is bedoeld in zijn aanpak vaak te sentimenteel wordt. De acteurs treffen echter de juiste toon.

Ieri, oggi, domani

1963 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1963. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Tina Pica, Aldo Giuffrè en Armando Trovajoli.

Napels, Milaan en Rome zijn de fraai in beeld gebrachte plaatsen van handeling in dit lichtvoetige drieluik van de Italiaanse regisseur De Sica. Loren is op d'r best in het laatste deel als de Romeinse prostituee Mara die een week van kuisheid betracht na een korte 'relatie' met een verliefde seminariestudent (Ridolfi). Mara's gefrustreerde minnaar Rusconi (Mastroianni) mag hunkerend toekijken bij een inmiddels fameuze striptease (een scène die nog eens dunnetjes werd overgedaan in Altmans Prêt-à-porter, 1994). Ieri, oggi, domani kreeg Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

Lafayette

1962 |

Italië​/​​Frankrijk 1962. Jean Dreville. Met o.a. Howard St. John, Jack Hawkins, Edmund Purdom, Vittorio De Sica en Orson Welles.

Napels, Milaan en Rome zijn de fraai in beeld gebrachte plaatsen van handeling in dit lichtvoetige drieluik van de Italiaanse regisseur De Sica. Loren is op d'r best in het laatste deel als de Romeinse prostituee Mara die een week van kuisheid betracht na een korte 'relatie' met een verliefde seminariestudent (Ridolfi). Mara's gefrustreerde minnaar Rusconi (Mastroianni) mag hunkerend toekijken bij een inmiddels fameuze striptease (een scène die nog eens dunnetjes werd overgedaan in Altmans Prêt-à-porter, 1994). Ieri, oggi, domani kreeg Oscar voor de Beste Buitenlandse Film.

Boccaccio '70

1962 | Komedie, Erotiek, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1962. Komedie van Federico Fellini, Luchino Visconti, Mario Monicelli en Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Anita Ekberg, Romy Schneider, Peppino De Filippo en Silvio Bagolini.

Film met drie episoden.1. LE TENTAZIONI DEL DOTTOR ANTONIO. Een moraalprediker wordt verontwaardigd over een pikant reclamebord met de tien keer levensgrote Ekberg die in zijn overspannen dromen tot leven komt. Deze eerste film in kleur voor Fellini kondigt in klein bestek de gestileerde fantasie en verbeeldingen van later werk aan. Deze episode duurt 53m. 2. IL LAVORO. De echtgenote van een Romeinse aristocraat die door een callgirl-schandaal in opspraak komt, geeft een impuls aan het huwelijk door zich voortaan ook voor gunsten te laten betalen. De Visconti-sketch is een bitter meesterwerkje en de openbaring van Schneider als volwassen actrice. 3. LA RIFFA. De eigenares van een kermisschiettent wordt door haar broer hoofdprijs van een competitie gemaakt, maar de winnaar is niet degene op wie ze een oogje heeft. Rumoerige volksklucht met temperamentvolle Loren was destijds verrassend, maar werd door haar en De Sica sindsdien te vaak herhaald. De film was oorspronkelijk een vierluik, maar de niet onaardige sketch RENZO E LUCIA van Mario Monicelli over een pasgetrouwde arbeider in Turijn - zonder beroemde ster - werd geknipt. Die wordt soms meevertoond op tv. De oorspronkelijke versie was 190m; de in ons land uitgebrachte film: 165m (de drieluik!), maar de censuur in Duitsland bijvoorbeeld sneed daar nog eens 9m af, zodat de Duitse drieluik slechts 156m is. De producenten voegden het getal 70 aan de titel toe, omdat ze dachten dat de film niet vóór 1970 door de Italiaanse censuur zou komen. Scenario's van Giovanni Arpino, Italo Calvino, Tullio Pinelli, Enzo Flaiano, Suso Cecchi d'Amico en Cesare Zavattini. Camerawerk van Giuseppe Rotunno, Otello Martinelli en A. Nannuzzi.

Vive Henri IV, vive l'amour!

1961 | Historische film, Romantiek, Erotiek

Frankrijk 1961. Historische film van Claude Autant-Lara. Met o.a. Francis Claude, Francis Blanche, Bernard Blier, Pierre Brasseur en Nicole Courcel.

De bejaarde koning Hendrik IV wordt verliefd op een vijftienjarige en om de jaloezie van koningin Maria de Medicis niet te wekken, huwt hij haar uit aan een jonge prins, die onvoorzien aanspraak maakt op zijn huwelijksrechten en zijn echtgenote van het hof ontvoert. Het ironisch scenario in de traditie van een pikante roddel over gekroonde hoofden waarin Sacha Guitry uitblonk, concentreert de actie in de diverse slaapvertrekken van het hof. De regisseur mist echter de lichtvoetige aanpak en de theaterkomiek Claude is niet tegen de hoofdrol opgewassen. Het weerzien met een reeks sterren is aangenaam, hoe weinig kansen de film hun ook biedt.

Le meraviglie di Aladino

1961 | Fantasy, Familiefilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Fantasy van Mario Bava en Henry Levin. Met o.a. Donald O'Connor, Vittorio De Sica, Michèle Mercier, Aldo Fabrizi en Terence Hill.

Aladin (O`Connor) heeft van zijn moeder Facchetti een wonderlamp gekregen die hij aanvankelijk niet wil aannemen. Als hij de lamp wil terugbrengen naar de handelaar, wordt hij voor een dief aangezien en krijgt hij een hele meute achtervolgers achter zich. Als hij per ongeluk over de lamp wrijft, blijkt de lamp een behulpzame geest te bevatten, waarmee hij niet alleen zijn achtervolgers weet af te schudden, maar later ook een huwelijk weet te redden tussen een prinses en een jonge vorst, dat gedwarsboomd werd door de grootvizier. Zelf verwerft hij aanzien en rijkdom en keert tenslotte terug naar Bagdad met de fraaie, trouwhartige Adam. Deze avonturenfilm heeft meer speelse fantasie dan spektakel of verbluffende trucages, is stijlvol in beeld gebracht en er wordt met animo geacteerd (al heeft O'Connor niet meer de leeftijd voor zijn rol). Vooral voor jeugdigen.

La Fayette

1961 | Historische film, Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Historische film van Jean Dréville. Met o.a. Michel Le Royer, Pascale Audret, Michel Galabru, Jack Hawkins en Folco Lulli.

De biografie van deze historische figuur, vanaf de rol die hij in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog speelde tot aan zijn terugkeer naar Frankrijk, waar hij een heleboel weerstand moet overwinnen voor de erkenning van de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Het gaat dus slechts om het eerste deel van zijn leven (het vervolg was minder gelukkig...). Verwacht geen historische betrouwbaarheid, want het personnage is geen typische Dumas-held. Daarentegen is het spektakel meesterlijk uitgevoerd en in scène gezet met een scherp gevoel voor epiek. Het zwartwit stoort niet want de beelden van Claude Renoir en Roger Hubert zijn prachtig. Een geslaagd project in het romantische genre.

Il Giudizio universale

1961 | Drama, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1961. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Anouk Aimée, Mike Bongiorno, Ernest Borgnine, Eleonora Brown en Maria Pia Casilio.

Een mysterieuze stem kondigt de bevolking van Napels het Laatste Oordeel aan en brengt de inwoners na hun aanvankelijke ongeloof dusdanig in paniek dat zij hun besognes van het moment vergeten. Op een aangekondigd tijdstip breekt niet méér dan een hevig onweer los, waarna iedereen weer onveranderd in zijn oude hebbelijkheden en stokpaardjes vervalt. Een jaren-oud project van De Sica en schrijver Cesare Zavattini werd door producent gezien als een all star-spektakel. Daardoor verzandde de opzet op een verwarde en verwarrende manier in tientallen losse episodes zonder samenhang of scherpte. Door de montage werd de uitgedijde film drastisch ingekort, zodat het enige plezier dat men aan deze film kan beleven het herkennen van de vele bekende gezichten is onder wie de niet-professionele acteurs uit de De Sica's neo-realistische films.

I due marescialli

1961 | Komedie

Italië 1961. Komedie van Sergio Corbucci. Met o.a. Totò, Vittorio De Sica, Roland Bartrop, Gianni Agus en Arturo Bragaglia.

In September 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, wisselen een priester en een politie-officier van kleding. Volgt een aantal misverstanden en ongelukken, terwijl de Duitsers en de fascisten hoe langer hoe zenuwachtiger worden. Deze satire, waarin de oorlog belachelijk wordt gemaakt, is eén van de beste films van Totò. Prima bijrollen.

Gli attendenti

1961 | Drama, Komedie

Italië 1961. Drama van Giorgio Bianchi. Met o.a. Gino Cervi, Vittorio De Sica, Renato Rascel, Didi Perego en Dorian Gray.

Vijf rekruten, die net zijn aangekomen in de kazerne, krijgen meteen de taak als om als ordonnans voor andere officieren op te treden. Deze officieren van de dag verrichten hun uiteenlopende karweitjes niet zoals het moet, en komen nogal eens in de problemen. In deze banale film wordt van de hak op de tak gesprongen en wordt het talent van een bijzondere cast verspild.

Un amore a Roma

1960 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Dino Risi. Met o.a. Mylène Demongeot, Peter Baldwin, Elsa Martinelli, Maria Perschy en Claudio Gora.

Een jonge intellectueel wordt in het Romeinse dolce vita verliefd op een nymfomane en geeft voor haar zijn status en toekomst op, hoewel ze hem ontrouw blijft. Uiteindelijk vindt hij de kracht om met haar te breken. Treffende milieutekening, sfeervolle fotografie en ingetogen spelregie - waarvan vooral Démongeot opmerkelijk profiteert - behoeden Risi's ongewoon serieuze film voor melodrama en kleffe sensatie.

The Millionairess

1960 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Anthony Asquith. Met o.a. Sophia Loren, Peter Sellers, Alastair Sim, Dennis Price en Vittorio De Sica.

Loren is een erfgename met de opvatting dat voor geld alles te koop is, tot zij de Indiase arts Sellers ontmoet wiens principes en genegenheid niet in de markt zijn. Sophia was nimmer adembenemender, maar deze bewerking van George Bernard Shaws toneelstuk heeft loden voeten.

The Angel Wore Red

1960 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1960. Drama van Nunnally Johnson. Met o.a. Ava Gardner, Dirk Bogarde, Vittorio De Sica, Joseph Cotten en Ava Gardner e.e.

Soms boeiend verhaal over een dominee die de Spaanse loyalisten steunt en zijn romance met een goedhartige artieste.

Les Trois etcetera du colonel

1960 | Komedie, Historische film

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1960. Komedie van Claude Boissol. Met o.a. Anita Ekberg, Daniel Gélin, Vittorio De Sica, Giorgia Moll en Paolo Stoppa.

De aankondiging van de komst van een Napoleontische kolonel in een bezet Spaans plaatsje brengt de bevolking in rep en roer, omdat zowel een revolutionair complot aan het licht dreigt te komen, als de deugd van de vrouwen en dochters (die zelf niets liever willen) gevaar zal lopen. De geminachte dorpshoer wordt door de burgerij ingeschakeld om de bezetter gunstig te stemmen. Het kansrijke gegeven wordt nogal de mist in geholpen door de matte regie, hoewel het temperamentvol acteren veel goed maakt. Ekberg is in haar strategische verleidstersrol echter volkomen misplaatst.

Le Pillole di Ercole

1960 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1960. Komedie van Luciano Salce. Met o.a. Nino Manfredi, Sylva Koscina, Vittorio De Sica, Jeanne Valérie en Francis Blanche.

Een braaf getrouwde arts slikt op een medisch congres libido-verhogende pillen en verleidt zijns ondanks de vrouw van een collega. Deze wil zich wreken met een tegenmanoeuvre, waartegen de anti-held zich wapent door een jonge Française voor zijn echtgenote te laten doorgaan. De amoureuze kluchtverwikkelingen zijn ouder dan Feydeau, maar worden met verve geplaatst in een moderne situering en zonder logge kwasi-pikanterie.

La ciociara

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown, Raf Vallone en Renato Salvatori.

Winkelierster Cesira (Loren) vlucht voor de bombardementen in Rome met haar dertienjarige dochter Rosetta (Brown) naar haar geboortedorp. Moeder en dochter worden beiden verliefd op de onderwijzer Michele Di Libero (Belmondo) die door de Duitsers wordt gefusilleerd. Tijdens hun terugtocht te voet naar Rome, worden beiden verkracht in een kerk door Marokkaanse soldaten. De eerste film na vijf jaar van De Sica was een teleurstelling, ook door de onevenwichtige scenariobewerking naar de roman van Alberto Moravia. Loren bewees zich in een overrompelende moederrol als een groot actrice (wat ze sindsdien te zelden zou doen) en dat maakt de film toch tot een aangrijpende ervaring. Loren ontving voor haar indrukwekkende spel de Oscar als Beste Actrice. In de eerste opzet zou zij overigens de dochter spelen en Anna Magnani de moeder.

It Started in Naples

1960 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Clark Gable, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marietto en Paolo Carlini.

Michael Hamilton (Gable), advocaat te Philadelphia, reist naar Napels om de erfenis te regelen van zijn verongelukte broer Joe. Tien jaar lang liet de getrouwde 'lapzwans' - die destijds even een biertje was gaan pakken - niks van zich horen maar nu hij dood is, moet Michael weer voor hem in touw. It Started in Naples is een lichtvoetige komedie vol Italiaans temperament en grappige, althans grappig bedoelde dialogen. Alessandro Cicognini en Carlo Savina componeerden de zonnige score.

Il vigile

1960 | Drama, Komedie

Italië 1960. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Sylva Koscina, Marisa Merlini en Nano Bruno.

Sordi heeft vrouw en kind, maar geen werk. Als hij de zoon van een taxateur redt van de verdrinkingsdood krijgt hij een baantje bij de verkeerspolitie. Maar daar brengt alles wat hij doet hem in moeilijkheden, zeker als hij de burgemeester wil bekeuren. Heel vermakelijke film.

Il Generale Della Rovere

1960 | Oorlogsfilm

Italië 1960. Oorlogsfilm van Roberto Rossellini. Met o.a. Vittorio De Sica, Hannes Messemer, Sandra Milo, Giovanna Ralli en Mary Greco.

Prachtig geacteerde rol van De Sica die een As-generaal speelt en erin gelooft. Een enigszins trage film, maar een prima portret. Sergio Amidei, Diego Fabbri, Indro Montanelli en Rossellini bewerkten een verhaal van Montanelli tot scenario. Carlo Carlini deed het camerawerk.

FernandoI, re di Napoli

1960 | Komedie

Italië 1960. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Vittorio De Sica, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Prachtig geacteerde rol van De Sica die een As-generaal speelt en erin gelooft. Een enigszins trage film, maar een prima portret. Sergio Amidei, Diego Fabbri, Indro Montanelli en Rossellini bewerkten een verhaal van Montanelli tot scenario. Carlo Carlini deed het camerawerk.

Austerlitz

1960 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Biografie

Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Abel Gance. Met o.a. Pierre Mondy, Martine Carol, Rossano Brazzi, Claudia Cardinale en Leslie Caron.

Engeland verbreekt verdrag met Frankrijk en laat lord Nelson Franse vloot blokkeren. Napoleon keert zich tegen Oostenrijk en Rusland en trotseert hun verenigde legers bij Austerlitz. Ruim dertig jaar na klassieker NAPOLEON maakte Gance onevenwichtige film over andere wapenfeiten van de Franse keizer. De eerste helft wordt besteed aan oppervlakkige anekdotes in luxueuze decors die reeks van internationale sterren kans moeten geven, waarna veldslag verdere film in beslag neemt met imponerende en meeslepende momenten. Mondy is verrassende maar geen bevredigende keus voor Napoleon-rol.

Vacanze d'inverno

1959 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Pierre Cressoy, Dorian Gray, Christine Kauffman, Georges Marchal en Michèle Morgan.

Een meisje heeft een wintersportvakantie gewonnen en arriveert met haar vader in Cortina d'Ampezzo waar zich een hele reeks van parallelle intriges afspeelt, vrijwel allemaal op amoureus terrein. De vakantieperikelen van de sterbezetting zijn iets onderhoudender dan meestal in dit genre door betrekkelijke eenheid van toon en rol de van Sordi - de vader van de winnares - als een zijn ogen uitkijkende toeschouwer.

Vacanze a Ischia

1959 | Komedie, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1959. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Myriam Bru, Antonio Cifariello, Suzanne Cramer, Isabelle Corey en Bernard Dhéran.

Een vakantieplaats als decor voor verschillende, meest humoristische sketches was korte tijd een vaste formule in Italiaanse cinema. Dit is een van de eerste en aardigere. Vier jonge toeristen die bij aankomst al hun geld kwijtraken en toch proberen om rond te komen staan centraal en zaaien de nodige verwarring.

Uomini e nobiluomini

1959 | Romantiek, Komedie

Italië 1959. Romantiek van Giorgio Bianchi. Met o.a. Vittorio De Sica, Antonio Cifariello, Mario Carotenuto, Silva Pinal en Elke Sommer.

Markies Peccoli zit in een bijzonder pijnlijke situatie en hij hoopt uit de problemen te komen door zijn kleindochter uit te huwelijken aan een edelman, Graaf Rodolfo. Maar het beeldschone meisje houdt van een gewone jongen zonder geld, en in het geheim trouwt ze gauw met hem. De moeilijkheden blijven natuurlijk niet uit. Deze film is een klassieker geworden, en terecht.

The Tailor's Maid

1959 |

1959. Mario Monicelli. Met o.a. Memmo Carotenuto, Fiorella Mari, Marisa Merlini, Marcello Mastroianni en Vittorio De Sica.

Markies Peccoli zit in een bijzonder pijnlijke situatie en hij hoopt uit de problemen te komen door zijn kleindochter uit te huwelijken aan een edelman, Graaf Rodolfo. Maar het beeldschone meisje houdt van een gewone jongen zonder geld, en in het geheim trouwt ze gauw met hem. De moeilijkheden blijven natuurlijk niet uit. Deze film is een klassieker geworden, en terecht.

Nel blu dipinto di blu

1959 | Drama

Italië 1959. Drama van Piero Tellini. Met o.a. Domenico Modugno, Vittorio De Sica en Giovanna Ralli.

Het verhaal gaat over Turi, een jonge knaap uit Sicilië, die in Rome het hoofd boven water weet te houden. Hij heeft een verhouding met het meisje Gianna. Hij wordt verdacht van een overval op een juwelierszaak, maar hij beweert dat hij op het moment van de roof het hof maakte aan een dienstertje, op wie hij verliefd is. Zijn alibi houdt stand, maar dan valt hij weer in een andere hachelijke situatie. Er wordt zeer overtuigend gespeeld, maar het verhaal wordt een beetje langdradig als Turi het ene alibi na het andere verzint.

Il Nemico di mia moglie

1959 | Komedie

Italië 1959. Komedie van Gianni Puccini. Met o.a. Marcello Mastroianni, Giovanna Ralli, Vittorio De Sica, Luciana Paluzzi en Memmo Carotenuto.

De liefde voor de voetbalsport heeft een scheidsrechter zijn opleiding doen verwaarlozen, zodat zijn echtgenote genoodzaakt is om ook te werken en hem op haar vrije zondagen nooit ziet. De pogingen om zijn leven te beteren worden doorkruist door de avances van een vrouwelijke voetbalfan die hem haar club wil laten bevoordelen, maar als hij door overenthousiaste supporters wordt mishandeld, overwint toch de echtelijke liefde. Een aardig gegeven, maar de goede spelers krijgen te weinig kans in de fantasieloze uitwerking en de al te flauwe grappen.

Il Moralista

1959 | Komedie

Italië​/​​Duitsland 1959. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Vittorio De Sica, Alberto Sordi, Maria Perschy, Franca Valeri en Franco Fabrizi.

De secretaris van een vereniging van zedelijkheidsapostels is door de voorzitter voorbestemd voor een huwelijk met zijn niet meer jonge dochter, die méér ziet in de eigenaar van een nachtclub die door toedoen van de vereniging wordt gesloten. In werkelijkheid is de moralist een handelaar in blanke slavinnen die zijn campagnes alleen met zoveel inzet voert om werkloze danseressen tot een minder eervol emplooi te brengen. Deze satire op de dubbele moraal kreeg een matte en voor de hand liggende uitwerking en laat de mogelijkheden van de ideale rolbezetting ongebruikt.

Il Mondo dei miracoli

1959 | Drama

Italië 1959. Drama van Luigi Capuano. Met o.a. Jacques Sernas, Virna Lisi, Vittorio De Sica, Amedeo Nazzari en Yvonne Sanson.

Een ambitieuze jonge acteur in een provinciaal toneelgezelschap komt in conflict met de oude steracteur (èn zijn aanstaande schoonvader) en gaat naar Rome voor een filmcarrière. Zijn ellebogentactiek brengt hem niet verder dan de status van gigolo van een diva op haar retour, terwijl zijn meisje uitsluitend vanwege haar artistieke prestaties een ster wordt. De smartlapachtige intrige biedt ondanks de clichés een aardig kijkje achter de schermen van Cinecittà in de bloeiperiode, al is Lisi weinig aannemelijk als begenadigd toneeltragédienne. De Sica grijpt alle kansen als de oude 'schmierder' die op de planken sterft.

General Della Rovere

1959 | Oorlogsfilm, Experimenteel

Italië 1959. Oorlogsfilm van Roberto Rossellini. Met o.a. Hannes Messemer, Giovanna Ralli, Sandra Milo en Vittorio De Sica.

Genua, 1943. Grimaldi speelt een oplichter die zich voordoet als kolonel in het Italiaanse leger zodat hij in staat is de familie van Nazi krijgsgevangenen geld af te troggelen. Als hij betrapt wordt door de Gestapo moet hij zich om het er levend vanaf te brengen voordoen als General Della Rovera, een verzetsleider die net om het leven gebracht is door de Nazi's. Zodat hij uit kan vissen wat de identiteit is van een andere gezochte verzetsleider.

Gastone

1959 | Drama, Romantiek

Italië 1959. Drama van Mario Bonnard. Met o.a. Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Anna-Maria Ferrero, Franca Marzi en Magali Noël.

Gastone, een bescheiden varié-artist, droomt van grote avonturen. Als hij Nannina, een jonge balletdanseres, ontmoet besluit hij haar in zijn nieuwe voorstelling te presenteren als zijn partner. Daarvoor laat hij zijn vriendin-van-het-moment, de Russische gravin Sonja, in de steek. Nannina wordt beroemd, loopt over naar een andere partner, maar succes blijft uit. Intussen wordt hij achterna gezeten door zijn geldschieters, anderen draaien hem de rug toe. Maar dan komt Nannina terug... Prima verhaal, goed gespeeld.

Ferdinando I, re di Napoli

1959 | Komedie, Historische film

Italië 1959. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Peppino De Filippo, Eduardo De Filippo, Titina de Filippo, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Koning Ferdinand begeeft zich 's avonds als vagebond vermomd in de volkswijken van Napels en ervaart zo hoe er echt over hem wordt gedacht. Zijn verliefdheid op de vrouwelijke ster van een toneelgezelschap doet hem de revolutionaire boodschap van hun stuk eerst niet herkennen, maar later worden de spelers tot de strop veroordeeld totdat Napoleon net op tijd Napels verovert. De kleurrijke kostuumkomedie wil in de eerste plaats de befaamde theaterfamilie De Filippo laten schitteren, maar de hen omringende sterren komen lang niet allemaal tot de gewenste uitbundige speelstijl.

Angel In A Taxi

1959 |

1959. Antonio Leonviola. Met o.a. Marietto, Vera Cecova, Gabriele Ferzetti en Vittorio De Sica.

Koning Ferdinand begeeft zich 's avonds als vagebond vermomd in de volkswijken van Napels en ervaart zo hoe er echt over hem wordt gedacht. Zijn verliefdheid op de vrouwelijke ster van een toneelgezelschap doet hem de revolutionaire boodschap van hun stuk eerst niet herkennen, maar later worden de spelers tot de strop veroordeeld totdat Napoleon net op tijd Napels verovert. De kleurrijke kostuumkomedie wil in de eerste plaats de befaamde theaterfamilie De Filippo laten schitteren, maar de hen omringende sterren komen lang niet allemaal tot de gewenste uitbundige speelstijl.

Pane, amore e Andalusia

1958 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1958. Komedie van Javier Seto. Met o.a. Vittorio De Sica, Carmen Sevilla, Peppino De Filippo, Lea Padovani en Columba Dominguez.

Een politiecommandant staat op het punt met een oude vrijster te trouwen, als hij met de blaaskapel naar een muziekconcours in Andalusië wordt gestuurd en daar in allerlei amoureuze verwikkelingen belandt, waar ook zijn bruid thuis lucht van krijgt. In de nood gedreven kiest hij voor het vrijgezellenleven, terwijl zijn kapel winnaar is geworden. Het vierde deel rond de onvermoeibare en overjarige rokkenjager De Sica vervangt de sociale satire door toeristische tafereeltjes en kluchteffecten, maar de fut is er bij alle betrokkenen uit.

Les Noces Vénétiennes

1958 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1958. Komedie van Alberto Cavalcanti. Met o.a. Martine Carol, Vittorio De Sica, Philippe Nicaud, Jacques Sernas en Claudia Cardinale.

Een Franse toeriste in Venetië doet zich met valse juwelen als miljonaire voor om een rijke man te strikken en treft een prins, in werkelijkheid een berooide kunstschilder, die deel uitmaakt van een door een barkeeper geleid complot om de bezoekers van de Dogenstad te bestelen. Ondanks een aantrekkelijke rolbezetting en zeer fraai gefotografeerde locaties een ietwat teleurstellende romantische oplichterskomedie van de filmpionier Cavalcanti. Onderscheidt zich nauwelijks van andere vakantiefilms. Te vrijblijvend, maar evenwel charmant vermaak.

La ragazza di Piazza San Pietro

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Piero Costa. Met o.a. Vittorio De Sica en Valter Chiari.

Deze film is maar met één woord te beschrijven: zeer saai. Het beste is niet te gaan kijken, ondanks de twee sterren, De Sica en Chiari. De overige acteurs zijn talentloze onbekenden. Het simpele verhaal gaat over een weduwnaar, straatverkoper onder de St. Pieter in Rome, en zijn drie kinderen. Zij moeten de eindjes aan elkaar knopen. Afgezaagdheid waar geen einde aan komt. Waarschijnlijk is dit de slechtste film waar De Sica ooit in zat.

Kanonen-Serenade

1958 | Oorlogsfilm

Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Vittorio De Sica, Folco Lulli, Heinz Reincke, Ingmar Zeisberg en Lianella Carell.

Een oude Italiaanse schuit, met Vittorio de Sica als kapitein, krijgt een kanon aan boord gemonteerd, waarna De Sica liever gaat jagen op Britse duikboten dan vracht te vervoeren.

Domenica è sempre domenica

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Mario Riva, Lorella de Luca, Alberto Sordi, Vittorio De Sica en Vira Silenti.

Een populaire muzikale tv-quiz wekt de aspiraties van uiteenlopende deelnemers, hetzij uit financi[KA3]ele motieven hetzij uit ijdelheid, hetzij in de hoop op een eigen carri[KA2]ere in de showbizz. Een destijds bestaand Italiaans tv-spel met quiz-master Riva als zichzelf werd uitgangspunt voor een episodische komedie die m[KA1]e[KA1]er het karakter van revue-sketches heeft dan dat zij filmische verbeelding kreeg. Grappige rolletjes van bekende routiniers, maar allemaal te karikaturaal om de tv-verdwazing te herkennen bij quiz-deelnemers die de meest vreselijke dingen doen (of met zich laten doen) omdat er een camera op hen gericht is.

Ballerina e buon Dio

1958 | Familiefilm

Italië 1958. Familiefilm van Antonio Leonviola. Met o.a. Wera Cecova, Vittorio De Sica, Marietto en Gabriele Ferzetti.

Ontroerende film over een weesjongetje dat een foto ziet van een ballerina. Haar wil hij als moeder, en hij trekt de stad in om haar te zoeken. Hij vindt zijn danseres in een theater, maar zij moet niets van hem hebben. Tot ze zijn geschiedenis hoort. Samen met haar verloofde gaat ze naar hem op zoek, en ten slotte adopteert het paar de jongen.

Anna di Brooklyn

1958 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1958. Komedie van Vittorio De Sica en Carlo Lastricati. Met o.a. Gina Lollobrigida, Dale Robertson, Vittorio De Sica, Amedeo Nazzari en Peppino De Filippo.

Contractbreuk met Howard Hughes resulteerde in jarenlange onmogelijkheid voor Lollobrigida om in Hollywood te werken, dus kwam Hollywood naar Italië voor films als deze. Rijke weduwe van een Amerikaan keert terug in haar geboortedorp en krijgt alle rokken- en fortuinjagers achter zich aan die voorspraak vragen bij pastoor. Zelf verkiest ze gesloten landbouwer (bar weinig overtuigende westernster Robertson) die niets van vrouwen wil weten. In plaats van twee gecrediteerde regisseurs is de film gemaakt door De Sica die dat om redenen van prestige niet bekend wilde hebben hoewel hij later mindere films heeft gemaakt dan deze mild satirische komedie.

Amore e chiacchiere (Salviamo il panorama)

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Geronimo Meynier, Elisa Cegani en Vittorio De Sica.

dvocaat is blij als hij tot burgemeester wordt gekozen, maar morele dilemma's en gezinsproblemen zorgen voor de nodige spanning.

Amore E Andalusia Pane

1958 | Komedie

Italië 1958. Komedie van Javier Seto. Met o.a. Dolores Palumbo, Vicente Parra, Columba Dominguez, Carmen Sevilla en Mario Carotenuto.

dvocaat is blij als hij tot burgemeester wordt gekozen, maar morele dilemma's en gezinsproblemen zorgen voor de nodige spanning.

Totò, Vittorio e la dottoressa

1957 | Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk 1957. Komedie van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Totò, Vittorio De Sica, Abbe Lane, Agostino Salvietti en Titina de Filippo.

Een advocaat uit Napels wordt tijdens een internationaal medisch congres verliefd op een Amerikaanse arts. Na hun huwelijk botst haar ge[KA3]emancipeerde gedrag met de behoudende opvattingen van zijn dominante tantes, terwijl ze in haar praktijk pati[KA3]enten krijgt met voornamelijk amoureuze kwalen en oogmerken. Het aardige gegeven over de botsende opvattingen en culturen krijgt een nogal flauwe en voor de hand liggende uitwerking, met een traditioneel einde als de zwangere heldin een braaf huisvrouwtje wordt. Zowel Tot[KA2]o als De Sica hebben ondanks de titel vrij kleine (maar kleurrijke) bijrollen.

The Monte Carlo Story

1957 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten​/​​Italië 1957. Romantiek van Samuel A. Taylor. Met o.a. Marlene Dietrich, Vittorio De Sica, Arthur O'Connell, Natalie Trundy en Mischa Auer.

Aantrekkelijke sterren verlenen ondersteuning aan een mager verhaal over een bewogen romance tussen twee dwangmatige spelers; op locatie gefilmd. Scenario van regisseur Taylor.

Souvenir d'Italie

1957 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1957. Komedie van Antonio Pietrangeli. Met o.a. June Laverick, Isabelle Corey, Ingeborg Schöner, Vittorio De Sica en Massimo Girotti.

Een Britse, Franse en Duitse toeriste liften gedrieën naar de Italiaanse Rivièra en hebben onafhankelijk van elkaar teleurstellende liefdesavonturen, hoewel de Duitse erin slaagt om een automonteur van zijn ideeën over standsverschil af te helpen. Deze voor de ontstaansperiode kenmerkende en exportgerichte vakantiefilm stoeit tegen de toeristische achtergronden van Venetië, Florence en Rome met het idee van de 'latin lover'. Zowel het scenario, de aandachtige regie als de sterke rolbezetting geven aan het bekende stramien meer diepte en zelfs enige melancholie mee, naast ironische en vermakelijke scènes.

Il Conte Max

1957 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1957. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Vittorio De Sica, Alberto Sordi, Tina Pica, Anne Vernon en Mino Doro.

Een krantenjongen uit Rome droomt van een leven in de jet-set, en hij heeft de verarmde graaf Max Orsini aan zijn zijde. Zijn grote kans komt als hij per abuis op een feest van een barones als aristocraat wordt geïntroduceerd. De Sica en Sordi zijn geweldig, hoewel script en regie te wensen overlaten.

II Medico e lo stregone

1957 | Drama, Komedie

Italië 1957. Drama van Mario Monicelli. Met o.a. Marcello Mastroianni, Vittorio De Sica, Alberto Sordi, Marisa Merlini en Lorella de Luca.

Een jonge arts komt in een klein dorpje waar de bevolking altijd een bijgelovig beroep heeft gedaan op een 'genezer' en van de diensten van de jonge arts geen gebruik wil maken. De verliefde huishoudster vraagt een liefdesdrank aan de genezer waardoor de arts bijna vergiftigd wordt, zodat hij de politie erbij haalt. Hoewel deze satire op tradities inmiddels gedateerd is, heeft de film vaart en uitbundige humor die de aandacht nog steeds vasthouden.

I Colpevoli

1957 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1957. Drama van Turi Vasile. Met o.a. Isa Miranda, Carlo Ninchi, Etchika Choureau, Sandro Ninchi en Vittorio De Sica.

De veronachtzaamde zoon van een onbuigzame rechter vervalt uit protest tot criminaliteit en schiet bij een overval per ongeluk iemand neer. De vader spant zich in om de schuld op anderen af te schuiven, maar de jongen wordt veroordeeld en de vader moet zijn functie neerleggen. De overbekende thematiek van ontspoorde jongeren en falende opvoeders krijgt geen enkele oorspronkelijkheid mee, maar er wordt goed geacteerd, vooral door Miranda als de ook al verwaarloosde echtgenote.

Casino de Paris

1957 | Musical, Komedie

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1957. Musical van André Hunebelle. Met o.a. Caterina Valente, Gilbert Bécaud, Grégoire Aslain, Rudolf Vogel en Grethe Weiser.

Een oudere theaterproducent nodigt een revuester uit om bij hem te logeren met amoureuze bijbedoelingen, die worden doorkruist, omdat ze haar familie meebrengt. Een muzikaal begaafde secretaris heeft meer succes. Een voor de late jaren van 1950-1960 typerende poging om een musical naar Hollywood- voorbeeld te maken, die mislukt door de achterhaalde opbouw van een simpel komedie-verhaaltje dat af en toe onderbroken wordt door meer of minder geslaagde (maar fantasieloos in beeld gebrachte) revuescènes. Hoewel verzorgder dan haar Duitse vehikels, verdiende de veelzijdigheid van Valente een betere film.

Amore e chiacchiere

1957 | Komedie

Italië 1957. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Vittorio De Sica, Gino Cervi en Elisa Cegani.

Fraai geregisseerde film met schitterend spel van een zeer bijzondere cast. Het verhaal gaat over conflicten tussen en binnen families, over vaders die het niet eens zijn met hun zonen en over de machinaties die het levenspatroon in de provincie verstoren in de nadagen van de Restauratie. Een prachtig tijdsbeeld, waarin vooruitgang wordt tegengehouden en oude waarden en gebruiken uitsterven.

A Farewell to Arms

1957 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Romantiek van Charles Vidor. Met o.a. Rock Hudson, Jennifer Jones, Vittorio De Sica, Alberto Sordi en Mercedes McCambridge.

Tijdens WO I, in 1915, strijdt Hudson als vrijwilliger aan Italiaanse zijde. Tijdens een gevecht raakt hij ernstig gewond en belandt in het hospitaal. Daar wordt hij verliefd op de Engelse verpleegster Jones. Ze beleven een gelukkige tijd, maar wanneer hij terug moet naar het front, blijkt ze zwanger te zijn. Overgeproduceerd oorlogsdrama met ongeloofwaardige acteurs. Dit fiasco werd de zwanezang voor producer David O. Selznick. De roman van Ernest Hemingway werd ditmaal bewerkt door Ben Hecht. De verfilmingen uit 1932 en zelfs die uit 1951, getiteld FORCE OF ARMS, zijn beter geslaagd. De romantiek in deze versie is allesbehalve overtuigend. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Piero Portalupi en Oswald Morris. Gefilmd in Cinemascope.

Tempo di villeggiatura

1956 | Drama, Komedie

Italië 1956. Drama van Luigi Zampa, Antonio Racioppi en Antonio Raccioppi. Met o.a. Giovanna Ralli, Abbe Lane, Marisa Merlini en Vittorio De Sica.

In een dorpje in de heuvels, op veertig kilometer afstand van Rome, wordt een hotel geopend, dat direct door de dorpelingen tot het middelpunt van hun sociale leven gemaakt wordt. De mensen die we ontmoeten hebben natuurlijk allemaal hun eigen achtergronden, ze zijn van alle leeftijden en uit alle milieu's. De film gaat in feite over wat vogels van verschillend pluimage verbindt en verdeelt.

Racconti Romani

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Vittorio De Sica, Totò, Maurizio Arena, Maria Pia Casilio en Antonio Cifariello.

Een viertal vrienden beeldt zich in dat de wereld er is om bedrogen te worden en probeert met diverse oplichterijen het huishoudgeld aan te vullen. Al hun plannen mislukken en ze belanden bijna in de gevangenis. Door die ervaringen ontdekken ze dat hun vrouwen ook zonder dat ze rijk zijn van hen houden en dat eerlijke arbeid het beste is. De onderhoudende komedie heeft sociale en ietwat moraliserende ondertonen - die in het gelijknamige boek van Moravia níét voorkwamen - en een sterke bezetting, hoewel Pampanini enigszins belachelijk is.

Noi siamo le colonne

1956 | Romantiek, Komedie

Italië 1956. Romantiek van Luigi Filippo D'Amico. Met o.a. Vittorio De Sica, Aroldo Tieri, Antonio Cifariello en Franco Fabrizi.

Typisch Italiaanse komedie uit de jaren 1950-60, met geweldige acteurs. Drie vrienden, studenten aan de universiteit van Pisa, wonen in hetzelfde pension. Ze beleven vele liefdesavonturen, tot een van hen hopeloos valt voor de dochter van de hospita. Dat verandert de zaak natuurlijk. Komisch, leuk en gezellig.

Lady Doctor

1956 |

1956. Camillo Mastrocinque. Met o.a. Germán Cobos, Titina De Filippo, Vittorio De Sica, Totò en Abbe Lane.

Typisch Italiaanse komedie uit de jaren 1950-60, met geweldige acteurs. Drie vrienden, studenten aan de universiteit van Pisa, wonen in hetzelfde pension. Ze beleven vele liefdesavonturen, tot een van hen hopeloos valt voor de dochter van de hospita. Dat verandert de zaak natuurlijk. Komisch, leuk en gezellig.

Il tetto

1956 | Komedie, Drama, Experimenteel

Italië 1956. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Gabriella Pallotta, Giorgio Listuzzi, Gastone Renzelli, Angela Bigioni en Di Mario Rollo.

Woningnood dwingt het jonge echtpaar Natale (Listuzzi) en Luisa (Pallotti) tot inwonen bij de schoonouders, waardoor de intimiteit weinig kansen krijgt. De geboorte van een baby voert de spanningen onhoudbaar op, zodat de man met vrienden clandestien een eigen huis gaat bouwen. Als het dak er eenmaal opstaat, mag de politie niet meer ingrijpen, zodat de bouw een race met de tijd wordt. De fut is uit De Sica's laatste neorealistische film. Het scenario is boeiend genoeg en er zijn een aantal treffend geobserveerde momenten, maar de opstelsom wordt nooit echt overtuigend. Het scenario is van Cesare Zavattini. Het camerawerk is van Carlo Montuori. Mono.

Il Bigamo

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Luciano Emmer. Met o.a. Marcello Mastroianni, Giovanna Ralli, Vittorio De Sica, Marisa Merlini en Franca Valeri.

Nietsvermoedende huisvader wordt geconfronteerd met tweede echtgenote die zijn terugkeer bij haar eist. Pogingen om onschuld binnen gezin en voor gerecht te bewijzen stranden, tot wederhelft van 'tweede vrouw' opduikt. Komedie was voor Italië in de jaren vijftig pikanter dan daarbuiten, maar heeft amusante typeringen in rumoerig opgebouwde situaties. De Sica grijpt Schmierekansen van rol als breedsprakig advocaat met beide handen aan.

Viva Italia!

1955 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1955. Documentaire van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Rossano Brazzi en Anna Gruber.

Een aflevering van de nooit afgewerkte serie Around The World With Orson Welles voor de Londense Associated Rediffusion Television. Een eigenzinnige kijk op het Italië van midden jaren 1950. Hij bekijkt de Italianen als een naïeve Amerikaan. Hun siësta, opmerkingen van vrouwen over mannen en omgekeerd. Ironie en sarcasme gaan hand in hand. Hij spreekt met Brazzi over het Italiaanse publiek, met De Sica over Lollobrigida. Hij gaat op zoek naar de wortels van Lollo, die uit het dorpje Subiaco wegvluchtte om zich in Rome te vestigen. Toen ze eenmaal succes had in de film, ontvluchtte ze de grote stad weer om zich opnieuw op het platteland te vestigen, ditmaal met adellijke buren. Welles brengt schitterende beeldcomposities en het verschil tussen werkelijkheid en geacteerde scènes is bijna niet te zien. Het interview met Lollo behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie. Een magistraal kleinood dat het des te spijtiger maakt dat de reeks niet werd voortgezet.

Pane, amore e...

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Vittorio De Sica, Sophia Loren, Tina Pica, Antonio Cifariello en Lea Padovani.

Na Pane, amore e gelosia en Pane, amore e fantasia is het derde deel in de Pane, amore-reeks geen hoogvlieger, maar een alleszins vermakelijke commedia all'italiana. Waarin maresciallo Antonio Carotenuto bij terugkeer in zijn geboortestad Sorrento vaststelt dat zijn ouderlijk huis is verhuurd aan visverkoopster Sofia. Zij blijkt allerminst genegen te vertrekken. Ouderwetse mores, kuise romantiek, De Sica op z'n charmeursbest, spetterfactor Loren, wondermooie kleurenfotografie van Giuseppe Rotunno - Pane, amore e..... is aangenaam nostalgische jarenvijftigverstrooiing. Bijrolletje van de Rotterdamse Yoka Berretty, ooit panellid in de filmquiz Voor een briefkaart op de eerste rang.

Padri e figli

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Vittorio De Sica, Antonella Lualdi, Marcello Mastroianni, Franco Interlenghi en Marisa Merlini.

In vijf gezinnen lopen generatieconflicten en andere problemen met kinderen, hun studie en verliefdheden parallel en beïnvloeden elkaar tot een bevredigende afloop. Het vernuftig geconstrueerd scenario kreeg een temperamentvolle vertolking en een losse en speelse vormgeving.

Mio figlio Nerone

1955 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1955. Avonturenfilm van Steno. Met o.a. Gloria Swanson, Alberto Sordi, Brigitte Bardot, Giorgia Moll en Mario Carotenuto.

Keizerin Agrippina wil van haar zoon Nero een soldaat en heerser maken, terwijl deze een geboren lafbek is die zich alleen voor muziek en orgieën met dansmeisjes interesseert. Moeder verstoort al zijn feesten, zodat hij vergeefs komplotteert om haar uit de weg te ruimen. Ze doorstaat alles en drijft haar wil door. Deze burleske versie van de Romeinse historie wordt nooit echt leuk of pikant, maar is een curiosum door de rolbezetting. Swansons ongenoegen over de film waarin ze speelt is zeer overtuigend. Bardot is Poppeia, De Sica speelt Seneca.

La Bella mugnaia

1955 | Komedie, Historische film

Italië 1955. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Yvonne Sanson en Paolo Stoppa.

Aantrekkelijke molenaarsvrouw weet door onschuldige flirts met notabelen, haar echtgenoot te sparen voor zware belastingheffing in 17de-eeuws Italië dat bezet is door Spanje. Een jaloezie-uitbarsting doet de echtgenoot in de gevangenis belanden, waarna de vrouw met raffinement de Spaanse gouveneur in de waan brengt, dat ze hem ter wille is, toch haar eer bewaart en vrijlating van de molenaar bewerkstelligt. Kleurrijke verfilming van Alarcon's roman De driekanten steek geeft Loren temperamentvolle kansen, hoewel de tegenspelers het beste van het spel krijgen en nemen.

Il Segno di Venere

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Dino Risi. Met o.a. Sophia Loren, Raf Vallone, Franca Valeri, Peppino De Filippo en Alberto Sordi.

Een van de vele Italiaanse komedies waar de jonge Sophia Loren begin jaren vijftig in speelde. In de rol van Agnese zitten alle mannen achter haar aan, terwijl haar nicht Cesira (Franca Valeri) hopeloos op zoek is naar de ware. Een melancholische satire op de Italiaanse man, met temperamentvolle dialogen en een fijne bijrol van Vittoria De Sica (regisseur van de neorealistische klassieker Ladri di biciclette) als huichelende dichter. Maar het is vooral de film van de komisch talentvolle Valeri, die ook meeschreef aan het scenario en als Cesira de show steelt.

Frisky

1955 |

1955. Luigi Comencini. Met o.a. Roberto Risso, Gina Lollobrigida en Vittorio De Sica.

Een van de vele Italiaanse komedies waar de jonge Sophia Loren begin jaren vijftig in speelde. In de rol van Agnese zitten alle mannen achter haar aan, terwijl haar nicht Cesira (Franca Valeri) hopeloos op zoek is naar de ware. Een melancholische satire op de Italiaanse man, met temperamentvolle dialogen en een fijne bijrol van Vittoria De Sica (regisseur van de neorealistische klassieker Ladri di biciclette) als huichelende dichter. Maar het is vooral de film van de komisch talentvolle Valeri, die ook meeschreef aan het scenario en als Cesira de show steelt.

Destinazione Piovarolo

1955 | Komedie

Italië 1955. Komedie van Domenico Paolella en Antonio Raccioppi. Met o.a. Paolo Stoppa, Nino Besozzi, Totò, Marisa Merlini en Giovanna Ralli.

Een van de vele Italiaanse komedies waar de jonge Sophia Loren begin jaren vijftig in speelde. In de rol van Agnese zitten alle mannen achter haar aan, terwijl haar nicht Cesira (Franca Valeri) hopeloos op zoek is naar de ware. Een melancholische satire op de Italiaanse man, met temperamentvolle dialogen en een fijne bijrol van Vittoria De Sica (regisseur van de neorealistische klassieker Ladri di biciclette) als huichelende dichter. Maar het is vooral de film van de komisch talentvolle Valeri, die ook meeschreef aan het scenario en als Cesira de show steelt.

Tempi nostri

1954 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1954. Komedie van Alessandro Blasetti en Paul Paviot. Met o.a. Memmo Carotenuto, Elisa Cegani, Totò, Sophia Loren en Eduardo De Filippo.

Blasetti die met ALTRI TEMPI de formule van episodefilm een nieuw leven inblies, brengt een reeks schetsen, waarin ondanks armoede en sociale achterstand het optimisme toch steeds wint. Verschillende happy endings zijn meer sympathiek dan overtuigend, maar de film boeit toch, mede door de sterke rolbezetting. Beste schetsen zijn met Mastroianni en Padovani als arm echtpaar dat een baby te vondeling legt en na berouw probeert hem terug te vinden en met De Sica en Cegani als bejaarde filmfiguranten die elkaar nog van vroeger kennen.

Peccato che sia una canaglia

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Walter Bartoletti en Mario Passante.

Een meisje gebruikt haar charme als afleidingsmanoeuvre terwijl haar vader en zijn handlangers stationsdiefstallen plegen. Een jonge taxichauffeur wordt ook het slachtoffer, maar is zo verliefd dat hij hen aan de politie laat ontsnappen. Deze uitbundige komedie - naar een verhaal van Moravia - liet voor het eerst de mogelijkheden van Loren zien als temperamentvol comédienne en koppelde haar - ook voor het eerst - aan Mastroianni. Een verrukkelijke rol van De Sica als stelende vader.

Pane, amore e gelosia

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Marisa Merlini, Roberto Risso en Tina Pica.

Een politieman van middelbare leeftijd wil het rokkenjagen opgeven en trouwen met de vroedvrouw die een ongehuwde moeder is. De pastoor oefent pressie uit opdat ze met de vader van haar kind trouwt, en bovendien twijfelt ze aan haar verloofde, die nog steeds een oogje waagt aan de temperamentvolle dorpsschone. Deel twee uit de successerie doet niet onder voor de eerste aflevering (PANE, AMORE E FANTASIA), maar voegt er ook geen nieuwe elementen aan toe, behalve de aardbeving tegen het slot die de dorpsroddel overstemt en alle verhoudingen in de juiste proporties brengt.

Love And Dreams Bread

1954 |

1954. Luigi Comencini. Met o.a. Marisa Merlini, Gina Lollobrigida en Vittorio De Sica.

Een politieman van middelbare leeftijd wil het rokkenjagen opgeven en trouwen met de vroedvrouw die een ongehuwde moeder is. De pastoor oefent pressie uit opdat ze met de vader van haar kind trouwt, en bovendien twijfelt ze aan haar verloofde, die nog steeds een oogje waagt aan de temperamentvolle dorpsschone. Deel twee uit de successerie doet niet onder voor de eerste aflevering (PANE, AMORE E FANTASIA), maar voegt er ook geen nieuwe elementen aan toe, behalve de aardbeving tegen het slot die de dorpsroddel overstemt en alle verhoudingen in de juiste proporties brengt.

L'oro di Napoli

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Silvana Mangano, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Peppino De Filippo en Paolo Stoppa.

Dit vierluik met Napolitaanse volkshumor kwam als een verrassing voor wie De Sica alleen als neo-realistisch regisseur kende, maar zowel als vooroorlogse acteur als in zijn eerste eigen films tijdens de oorlog was het genre hem zeer vertrouwd. (Na 1960 zou zijn aanpak ontaarden in clichématige export- folklore). De producenten coupeerden voor de première twee ernstiger episodes, maar het deel met Mangano als uitgehuwelijkte prostituée heeft niet alleen komische maar ook gevoelige, rake momenten. De rol van Loren als de alom begeerde vrouw van een pizzabakker was de eerste waarin ze echt de aandacht trok.

Il matrimonio

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Antonio Petrucci. Met o.a. Renato Rascel, Alberto Sordi en Vittorio De Sica.

Dit vierluik met Napolitaanse volkshumor kwam als een verrassing voor wie De Sica alleen als neo-realistisch regisseur kende, maar zowel als vooroorlogse acteur als in zijn eerste eigen films tijdens de oorlog was het genre hem zeer vertrouwd. (Na 1960 zou zijn aanpak ontaarden in clichématige export- folklore). De producenten coupeerden voor de première twee ernstiger episodes, maar het deel met Mangano als uitgehuwelijkte prostituée heeft niet alleen komische maar ook gevoelige, rake momenten. De rol van Loren als de alom begeerde vrouw van een pizzabakker was de eerste waarin ze echt de aandacht trok.

Gli Ultimi cinque minuti

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Giuseppe Amato. Met o.a. Linda Darnell, Vittorio De Sica, Rossano Brazzi, Sophie Desmarets en Peppino De Filippo.

Woningnood drijft een man en een vrouw tot een verstandshuwelijk waardoor ze samen een flat kunnen betrekken. Na flirts en avontuurtjes over en weer winnen echtelijke trouw en liefde. Deze voorspelbare komedie steunt op de dialoog die door nasynchronisatie van de internationale rolbezetting ook niet erg sprankelt.

Villa Borghese

1953 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1953. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Maurizio Arena, Anna-Maria Ferrero, Eduardo De Filippo, François Périer en Gérard Philipe.

Het Romeinse park van de Villa Borghese is op verschillende uren van de dag ontmoetingsplek voor kinderen, atleten, bejaarden en geliefden. Een geslaagd stramien voor een verhalende film in de traditie van het neo-realisme. Hier echter geen amateurs en onbekende acteurs, maar een sterbezetting. De vluchtigheid maakt sommige ontmoetingen al te oppervlakkig. Een geestige sketch met Presle en Philipe als voormalige geliefden die hun breuk rationeel proberen uit te praten aan de hand van het werk van Freud.

Stazione Termini

1953 | Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1953. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Jennifer Jones, Montgomery Clift, Gino Cervi, Richard Beymer en Paolo Stoppa.

Een getrouwde Amerikaanse is tijdens een verblijf in Itali[KA3]e verliefd geworden op een architect en aarzelt op het Romeins centraal station tussen blijven bij haar geliefde en definitief afscheid. Deze De Sica-film heeft een slechte reputatie, omdat hij door zijn flirt met Hollywood principes van het neo-realisme verried en evenmin een dienstvaardig stervehikel naar Amerikaans patroon maakte, maar blijkt bij nader inzien even goed als zijn veelgeprezen werk. De stationssituering neemt de aflopende romance op in breder een verband en observaties in de marge daarvan zijn raak gedaan. Een minpunt is de overgevoelige en overaanwezige muziek; die suggereert een smartlap die in beeld nu juist vermeden is. (Truman Capote schreef de Engelse dialoog.)

Secrets d'alcôve

1953 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1953. Drama van Henri Decoin, Gianni Franciolini, Ralph Habib en Jean Delannoy. Met o.a. Dawn Addams, Françoise Arnoul, Bernard Blier, Martine Carol en Max Elloy.

Een film in episoden. Een vermoeide Britse soldaat hoopt op een rustige nacht in een boerderij maar moet de vrouw des huizes helpen bij een bevalling. Om een reden voor echtscheiding te hebben ensceneert een man een fictieve overspelsituatie maar hij wordt verliefd op de vrouw met wie hij zich laat betrappen. Een zingende vrachtwagenchauffeur verovert in zijn droom een welgestelde liftster. Een prostituée krijgt het bed van Madame la Pompadour cadeau. Dit tamelijk voorzichtig-pikant vierluik is alleen in de eerste twee sketches echt aardig, maar zakt daarna door gebrek aan fantasie in. De rolbezetting blijft niettemin bezienswaardig.

Pane, amore e fantasia

1953 | Komedie, Drama

Italië 1953. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Roberto Risso, Marisa Merlini en Virgilio Riento.

Een nieuwe politiechef (De Sica) probeert een dorpsschone (Lollobrigida) te veroveren die een jonge agent (Risso) prefereert, zodat hij zijn troost zoekt bij de vroedvrouw (Merlini). Deze temperamentvolle komedie bracht een lichte toon in het neo-realisme, maakte Lollobrigida een internationale ster en gaf De Sica nieuw emplooi als oude snoeper.

Madame de...

1953 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1953. Komedie van Max Ophüls. Met o.a. Danielle Darrieux, Charles Boyer, Vittorio De Sica, Jean Debucourt en Jean Galland.

Vermaard meesterwerk over schone schijn en hol decorum, gebaseerd op de roman van Louise de Vilmorin. Actrice Darrieux (8 Femmes) overtuigt als de verveelde titelheldin die haar verstandshuwelijk in Parijs anno 1900 verlucht met nutteloze aankopen en dito minnaars terwijl haar vooraanstaande echtgenoot zich vermaakt met een buitenvrouw. Geen vuiltje aan de geparfumeerde lucht, totdat de echtelieden hun sociale positie zien wankelen vanwege de escapades. Een topstuk uit het rijke oeuvre van Ophüls, bewonderd vanwege het inventieve gebruik van camerakranen en -rails die de jaren 50-kijker een uniek perspectief gaven.

Gran varietà

1953 | Musical, Komedie

Italië 1953. Musical van Domenico Paolella. Met o.a. Alberto Sordi, Vittorio De Sica, Maria Fiore, Renato Rascel en Carlo Croccolo.

Een situatie-komedie en satire in verschillende episoden, die zich afspelen in de periode van 1910-1945, waarin het talent van Sordi, De Sica en Rascel wordt samengebracht. Jammer genoeg zijn de verschillende schetsjes zwak geschreven en regisseur Paolella is er met weinig fantasie en enthousiasme tegenaan gegaan.

Buongiorno, elefante!

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Maria Mercader, Nando Bruno, Vittorio De Sica en Sabu.

Een slecht behuisde onderwijzer is een Indische prins van dienst geweest en krijgt als dank een jonge olifant die voor de nodige opschudding in het gezin zorgt, maar wiens verkoop aan de dierentuin hen ook uit de financiële nood redt. Een glansrol van De Sica in deze simpele komedie met een scenario van Cesare Zavattini, die meerwaarde krijgt door sociale observaties en die voor de hand liggende kluchteffecten vermijdt en daar melancholieke ironie voor in de plaats geeft.

Altri tempi

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Vittorio Caprioli, Elisa Cegani, Andrea Checchi, Aldo Fabrizi en Giovanni Grassi.

Een episodenfilm waarin zes verhalen - o.a. naar Luigi Pirandello - het idee van de `goede oude tijd` van ironische kanttekeningen worden voorzien. Een hoogtepunt is de sketch waarin De Sica als advocaat een mooie van moord verdachte vrouw (Lollobrigida) verdedigt op wie hij intussen verliefd is geworden.

Umberto D.

1951 | Drama, Experimenteel

Italië 1951. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari, Alberto Albani Barbieri en Memmo Carotenuto.

Een gepensioneerde man is door de desinteresse van de maatschappij vereenzaamd en wordt door zijn hospita van zijn kamer gezet. Verantwoordelijkheid voor een hondje houdt hem af van zelfmoord. De Sica's aan zijn vader opgedragen studie van ouderdom en eenzaamheid is zijn meesterwerk dat - anders dan zijn beroemdere films - nergens ontspoort in sentimentaliteit, maar juist door de soberheid grote indringendheid bereikt. Gemaakt met niet-professionele acteurs, op locatie in Rome opgenomen. Script van Cesare Zavattini.

Miracolo a Milano

1951 | Drama, Komedie, Fantasy, Familiefilm, Experimenteel

Italië 1951. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Francesco Golisano, Emma Gramatica, Brunella Bovo, Paolo Stoppa en Guglielmo Barnabo.

Tot[KA2]o (Golisano), een vondeling sticht buiten Milaan een barakken leefgemeenschap voor misdeelden op een stuk braak liggend land en weet met onwankelbaar vertrouwen daar harmonie te laten heersen. Het optimisme en de fantasie van het destijds veel geprezen en bekroonde sociale sprookje doen nu al te makkelijk en naïef aan, waardoor alleen de volkse humor heeft standgehouden. Het scenario is van Suso Cecchi d'Amico, Mario Chiari, Adolfo Franci, Cesare Zavattini en regisseur De Sica naar Zavattini's roman Totò il buono. Het camerawerk is van G.R. Aldo, die in werkelijkheid Aldo Graziati heet. Mono, RCA Sound System.

Cameriera bella presenza

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Giorgio Pastina. Met o.a. Aldo Fabrizi, Elsa Merlini, Gino Cervi, Peppino De Filippo en Eduard de Filippo.

De uitzonderlijke rolbezetting en het puike acteerwerk verheffen deze middelmatige, ironische vertelling over een lieftallig meisje dat in tal van hachelijke situaties terechtkomt.

Domani è troppo tardi

1950 | Familiefilm, Drama

Italië 1950. Familiefilm van Léonide Moguy. Met o.a. Vittorio De Sica, Pier Angeli, Lois Maxwell, Gino Leurini en Gabrielle Dorziat.

Een leraar en een lerares van een middelbare school bepleiten seksuele voorlichting aan de leerlingen. Rond een puberliefde in een vakantieoord wordt ten onrechte een schandaal gemaakt, waarna het meisje zelfmoord probeert te plegen. De leraar vangt haar op en weet het gelijk van zijn opvattingen te bewijzen. Deze destijds veelgeprezen voorlichtingsfilm is nu gedateerd, omdat de omstreden informatie naar de huidige maatstaven wel erg summier en voorzichtig is. De aandoenlijke hoofdrol van Angeli in haar debuut heeft echter niets van haar werking verloren.

Ladri di biciclette

1948 | Drama, Experimenteel

Italië 1948. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Lamberto Maggiorani, Enzo Staiola, Lianella Carell, Gino Saltamarenda en Vittorio Antonucci.

Na lang werkeloos te zijn geweest bemachtigt Antonio Ricci (Maggiorani) eindelijk een baantje, als posterplakker in het Rome van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Maar zijn fiets wordt gejat. Een ramp, nu kan hij zijn werk niet doen. Met zijn zoontje Bruno (Staiola) gaat Antonio op zoek naar de dief. Hoogtepunt in het Italiaanse neo-realisme, een stroming waarin de filmers gebruik maakten van bestaande locaties en niet-professionele acteurs om hun verhalen over de straatarme arbeidersklasse te vertellen. Door critici vaak genoemd als een van de beste films aller tijden.

Sciuscià

1946 | Drama, Experimenteel

Italië 1946. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Rinaldo Smerdoni, Franco Interlenghi, Annielo Mele, Bruno Ortensi en Pacifico Astrologo.

Straatjongens proberen op alle mogelijke manieren geld bij elkaar te krijgen om een paard te kopen en belanden in het tuchthuis. Deze oprechte en gevoelige, neo-realistische film maakte De Sica na de oorlog als regisseur internationaal beroemd. Het was de eerste niet-Engelstalige film die een Oscar kreeg. De slotscène is zeer aangrijpend en weegt zeker op tegen het voor de hand liggende effectbejag op eerdere momenten. Scenario van de regisseur, Sergio Amidaei en Cesare Zavattini. De camera werd bemand door Anchise Brizzi en Elio Paccara.

Roma, città libera

1946 | Drama

Italië 1946. Drama van Marcello Pagliero. Met o.a. Andrea Checchi, Valentina Cortese, Vittorio De Sica, Nando Bruno en Gar Moore.

In de armoede van na-oorlogs Rome wonen twee jonge mensen in hetzelfde pension, aanvankelijk zonder elkaar te ontmoeten. Zij is noodgedwongen prostituée. Hij is in de leer gegaan bij een zakkenroller en heeft - onwetend - een collier gestolen van een dievenbende die nu achter hem aanzit. Tenslotte worden ze verliefd op elkaar en laten ze de gevaarlijke juwelen verdwijnen. De hoofdrolspeler uit ROME OPEN STAD regisseerde zelf de officieuze vervolgfilm die door de merkwaardig geplaatste humor vaker een parodie dan een sociaal drama lijkt. Historisch toch interessant.

La Porta de cielo

1946 | Drama, Historische film

Italië 1946. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Marina Berti, Maria Mercader, Elli Parvo, Massimo Girotti en Roldano Lupi.

Deze episodenfilm over pelgrims, die per trein naar een bedevaartsoord gaan in de hoop op genezing of verlichting van hun problemen, is noodgedwongen in reportagestijl gemaakt. De film werd later neo-realistisch genoemd, omdat de Duitsers de filmstudio's bezet hadden, zodat de opnamen clandestien op straat werden gemaakt en pas tijdens de bevrijding van Rome door de geallieerden werden voltooid. De religieuze opdrachtgevers waren ontevreden met het resultaat en hielden de vertoning van de film tegen, zodat hij lang verloren is gewaand. Hij is, behalve als filmhistorisch document, ook boeiend door het belang dat De Sica opnieuw hecht aan verantwoordelijkheid voor kinderen.

Abbasso la ricchezza

1946 | Drama, Komedie

Italië 1946. Drama van Gennaro Righelli. Met o.a. Anna Magnani, Vittorio De Sica en Marisa Vemati.

Vervolg op ABASSO LA MISERIA, met Anna Magnani opnieuw in de rol van fruitverkoopster, die rijk is geworden op de zwarte markt tijdens WO II. Ze leidt het leven van een dame, maar door haar relatieve onnozelheid alles weer kwijt raakt door misverstanden en zwendelpraktijken van nep-aristocraten. Magnani en Vittorio De Sica vormen een formidabel paar in deze goed geregisseerde film. Over hoop en wanhoop in het na-oorlogse Italië.

Abbaso la ricchezza!

1946 | Drama

Italië 1946. Drama van Gennaro Righelli. Met o.a. Virgilio Riento, Vittorio De Sica en Anna Magnani.

Vervolg op ABASSO LA MISERIA, met Anna Magnani opnieuw in de rol van fruitverkoopster, die rijk is geworden op de zwarte markt tijdens WO II. Ze leidt het leven van een dame, maar door haar relatieve onnozelheid alles weer kwijt raakt door misverstanden en zwendelpraktijken van nep-aristocraten. Magnani en Vittorio De Sica vormen een formidabel paar in deze goed geregisseerde film. Over hoop en wanhoop in het na-oorlogse Italië.

Lo sabaglio di essere vivo

1945 | Drama

Italië 1945. Drama van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Gino Cervi, Vittorio De Sica en Isa Miranda.

Men gaat er van uit dat de jongeman dood is, maar als hij bij komt, probeert hij de situatie eerst uit te buiten door het geld van zijn levensverzekering te innen. Hij verandert echter van mening als hij in de problemen komt wanneer zijn officiële dossier verdwijnt. Dankzij het goede acteerwerk en het stevige scenario is deze film de moeite waard om naar te kijken.

Abbasso la miseria

1945 | Drama, Komedie

Italië 1945. Drama van Gennaro Righelli. Met o.a. Nico Besozzi, Anna Magnani, Marisa Vernati, Virgilio Riento en Vittorio De Sica.

Sentimentele film over twee vrienden die proberen te overleven op de zwarte markt tijdens WO II. Ze worden tegengewerkt door hun vrouwen. Een van de twee vrouwen neemt een verlaten kind van de straat mee naar huis. Anna Magnani speelt schitterend, evenals de anderen. Werd vervolgd met ABBASSO LA RICHEZZA.

I bambini ci guardano

1943 | Drama, Experimenteel

Italië 1943. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Isa Pola, Emilio Cigoli, Luciano D'Ambrosis, Adriano Rimoldi en Ione Frigerio.

Een vier-jarig kind betrapt zijn moeder met een minnaar en wordt naar familie op het platteland gestuurd. Weer thuis loopt hij weg als hij de minnaar opnieuw ziet, waardoor zijn vader merkt wat er aan de hand is en zelfmoord pleegt. De eerste film die De Sica`s neo-realistische periode aankondigt (het scenario is van Cesare Zavattini) is niet slechts een overtuigend melodrama, maar bevat ook ongewone kritiek op de bolwerken van het fascisme: het gezin en het mannelijk eerbesef. Een figurantenrol van Marcello Mastroianni.

Un Garibaldino al convento

1942 | Drama, Historische film

Italië 1942. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Carla del Poggio, Leonardo Cortese, Maria Mercader, Fausto Guerzoni en Achille Majeroni.

Tijdens het `Risorgimento` - de Italiaanse [KA1]e[KA1]enwordingstijd - duikt een gewonde volgeling van Garibaldi onder in een kloosterschool, waar zijn verloofde intern is. De hulp van [KA1]e[KA1]en van de andere studentes komt echter te laat om zijn leven te redden. In zijn eerste dramatische film (waarin hij zichzelf ook niet meer de hoofdrol heeft toebedacht) gebruikt De Sica historisch materiaal als metafoor voor de verdeeldheid van Italië tijdens het fascisme.

Se io fossi onesto

1942 | Komedie

Italië 1942. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Vittorio De Sica, Maria Mercader, Sergio Tofano, Paolo Stoppa en Virgilio Riento.

Een berooide, aan lager wal geraakte ingenieur (De Sica) moet naar de gevangenis in plaats van een uitgekookte, cynische fraudeur (Stoppa). Maar de oom van de cynicus denkt dat de ingenieur zijn neef is, en die persoonsverwisseling zorgt voor heel wat moeilijkheden en misverstanden. De Sica is verrukkelijk, zoals te doen gebruikelijk, maar Paolo Stoppa steekt hem dit keer toch naar de kroon.

Teresa Venerdì

1941 | Komedie

Italië 1941. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Adriana Benetti, Vittorio De Sica, Irasema Dilian, Anna Magnani en Virgilio Riento.

Een jonge arts heeft zich door geldschulden en amoureuze complicaties in de nesten gewerkt. Een energiek volksmeisje brengt voor hem orde op zaken en wint hem voor zichzelf. Deze innemende komedie met bittere ondertonen door de sociale omstandigheden van de heldin wordt gedragen door het gevoelig acteren van Benetti. Een opvallende bijrol van Magnani als de temperamentvolle revue-ster die [KA1]e[KA1]en van de (vele) vlammen van de arts is.

Teresa Venerdi

1941 |

Italië 1941. Vittorio De Sica. Met o.a. Adriana Benetti, Anna Magnani en Vittorio De Sica.

Een jonge arts heeft zich door geldschulden en amoureuze complicaties in de nesten gewerkt. Een energiek volksmeisje brengt voor hem orde op zaken en wint hem voor zichzelf. Deze innemende komedie met bittere ondertonen door de sociale omstandigheden van de heldin wordt gedragen door het gevoelig acteren van Benetti. Een opvallende bijrol van Magnani als de temperamentvolle revue-ster die [KA1]e[KA1]en van de (vele) vlammen van de arts is.

Maddalena, zero in condotta

1941 | Komedie

Italië 1941. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Carla del Poggio, Vittorio De Sica, Vera Bergman, Irasema Dilian en Amelia Chellini.

Een fantasierijk kostschoolmeisje wil haar vriendinnen imponeren met een brief aan een niet bestaande Duitse aanbidder. Ze bereikt daarmee een man die wel degelijk bestaat en haar komt opzoeken. De jonge actrices in deze aardige, maar nauwelijks opmerkelijke komedie over een meisjesinternaat worden met aandacht geregisseerd door De Sica, die behalve de onverwachte romantische held ook nog diens vader en grootvader speelt (en in die rollen fors uitpakt).

Rose ecarlatte

1940 | Komedie

Italië 1940. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Renée Saint-Cyr, Vittorio De Sica, Rubi Dalma, Vivi Gioi en Umberto Melnati.

De bezorging van een boeket rozen met een mysterieuze afzender brengt een harmonieus huishouden in tijdelijke verwarring en crisis. Het regiedebuut van De Sica - naar de succesvolle toneelkomedie - ligt in de lijn van zijn vooroorlogse charmeursrollen, maar komt niet boven een vaag onderhoudende midddelmaat uit.

La Peccatrice

1940 | Drama

Italië 1940. Drama van Amleto Palmeri. Met o.a. Paola Barbara, Vittorio De Sica, Fosco Giachetti, Umberto Melnati en Bella Starace Sainati.

Een vrouw is door een ongelukkige liefde op drift geraakt en heeft zich net weer opgewerkt tot serveerster als ze haar oude vlam terugziet. Hij herkent haar niet, zodat ze kan constateren hoezeer ze zich destijds op hem verkeken heeft. Deze interessante film van Palmeri (die een jaar later zou overlijden) heeft voor de toenmalige Italiaanse cinema een ongewoon psychologisch realisme - dank zij scenario van Luigi Chiarini - hoewel ook de aankleding en lokaties een bijzondere onopgesmuktheid hebben die het neo-realisme al enigszins aankondigt.

I grandi magazzini

1939 | Drama

Italië 1939. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Assia Noris, Vittorio De Sica, Enrico Glori, Virgilio Riento en Luisella Beghi.

Personeelschef in een groot warenhuis Glori probeert verkoopstertje Noris te chanteren. Zij wordt beschuldigd van diefstal van een kledingstuk en hij belooft te zwijgen in ruil voor amoureuze gunsten. Chauffeur De Sica heeft een oogje op Noris en besluit haar een handje te helpen zodat ze zich uit haar benarde positie kan bevrijden. Hij ontdekt dat een bende regelmatig diefstallen organiseert in het warenhuis en ontmaskert Glori als de leider. Een simpel verhaaltje, maar een gewaagde film van Camerini, die met Ivo Perelli, Renato Castellani en M. Pannunzio het scenario schreef, want de rolprent bekritiseert het fascistische gezag (van Mussolini c.s.), dat de macht had en de burgers aan hun willekeur onderwierp. Degelijk spel van de hoofdrollen. Het camerawerk is van A. Brizzi.

Finisce sempre cosi

1939 | Musical, Romantiek, Komedie

Italië 1939. Musical van Enrico Susini. Met o.a. Vittorio De Sica, Nedda Francy, Roberto Rey, Assia De Busney en Pina Renzi.

Vittorio De Sica speelt een succesvol componist, die zich er niet van bewust is dat in Boedapest een andere componist zijn werk onder eigen naam presenteert. Ook de plagiator heeft veel succes. Daarbij bedriegt hij zijn vrouw met de ster van de revue. Zijn ellende begint pas als de echte componist naar Boedapest komt en het plagiaat ontdekt. Een bijzonder onderhoudende muzikale komedie.

Ai vostri ordini signora

1939 | Komedie

Italië 1939. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Elsa Merlini, Vittorio De Sica, Vivi Gioi en Umberto Melnati.

Amusante situatiekomedie waarin De Sica een jongeman speelt die werk zoekt. Hij wordt door een bedrijf ingehuurd dat zojuist een nieuw hotel heeft gebouwd. Hij en enkele anderen worden gekozen en moeten zich voordoen als gasten van het hotel. Hij ontmoet een kapitaalkrachtige weduwe en ze worden verliefd op elkaar. Hij verlaat haar omdat hij denkt dat hij vanwege zijn bescheiden achtergrond niet bij haar past. Een paar maanden lang zoekt de weduwe hem. De Sica weet niet dat hij van een onlangs overleden familielid een omvangrijk bedrag heeft geërfd. Aan het eind ontmoet hij de weduwe toevallig weer. Deze keer blijven ze wel bij elkaar. De Sica acteert voortreffelijk in deze film.

Il Signor Max

1937 | Komedie

Italië 1937. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Noris, Rubi D'Alma, Umberto Melnati en Virgilio Riento.

Een krantenverkoper met snobistische aspiraties neemt bridge- en paardrijlessen om zich met succes in de aristocratie binnen te dringen. Deze satirische komedie wordt met verve gespeeld door De Sica, maar was het fascistische regime onwelgevallig, omdat de aristocratie op de hak werd genomen en de arbeidersklasse daartegenover in een veel positiever daglicht werd geplaatst. Het scenario is van de regisseur en Mario Soldati.

Ma non é una cosa seria

1936 | Romantiek, Komedie

Italië 1936. Romantiek van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica en Elisa Cegani.

Korte, aardige en goedgespeelde romantische situatie-komedie over een burgerlijke vrijgezel die verondersteld wordt te trouwen met een verwend, veeleisend kreng uit de betere kringen, maar die blijft tegenstribbelen omdat hij zich emotioneel voelt aangetrokken tot een eenvoudig, eerlijk meisje van bescheiden komaf, dat verliefd op hem is.

L'uomo che sorride

1936 | Komedie

Italië 1936. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Noris, Umberto Melnati en Enrico Viarisio.

Aldo De Beneditti schreef het script voor de filmversie van het gelijknamige toneelstuk dat hij samen met Luigi Bonelli schreef. Een rijke weduwnaar probeert van zijn afschuwelijke dochter (Noris) af te komen en hij zoekt ijverig naar een huwelijkskandidaat voor de feeks. Op een dag verschijnt Pio Fardella (De Sica), die het wel met dochterlief wil proberen. Niet een film die eruit springt, maar de beminnelijke De Sica is verrukkelijk om naar te kijken.

Darò un millione

1935 | Komedie

Italië 1935. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Assia Norris, Luigi Almirante, Franco Coop en Cesare Zopetti.

Het gerucht dat een excentrieke miljonair zich heeft vermomd als berooide zwerver leidt tot een epidemie van baatzuchtige liefdadigheid tegen de minderbedeelden. Deze amusante komedie in revue-achtige stilering schoot Mussolini in het verkeerde keelgat, omdat hij het bestaan van armoede van het witte doek wilde houden, maar het internationale succes was zó groot dat Hollywood een nieuwe versie maakte, getiteld I'LL GIVE A MILLION.

Amo te sola

1935 | Komedie

Italië 1935. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Milly, Enrico Viarisio en Carlo Ninchi.

Een beroemde Napolitaanse componist arriveert in Florence en wordt verliefd op een jonge vrouw, Grazia (Milly). Hij bezoekt regelmatig een plaats waar zich liberalen ophouden en componeert een partijlied, waarna hij door de autoriteiten wordt gearresteerd. Na zijn vrijlating zoekt hij een goed heenkomen in Milaan maar heeft heimwee naar Grazia en keert terug naar Florence. De film laat het streven naar politieke eenheid in Italië in de 19e eeuw zien. Tegen deze achtergrond hervinden de twee geliefden elkander weer. Een van de betere lichte komedies die Italië's Risorgimento bespot. Regisseur Mattoli houdt van het maken van grapjes over de oecumenische beweging van de winnaars en de opportunistische ommekeer van de verliezers. De Sica en de andere acteurs zijn superieur.

Tempo massimo

1934 | Komedie

Italië 1934. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Vittorio De Sica, Anna Magnani, Milly en Camillo Pilotto.

Een knappe, rijke jongeman ontfermt zich over een jonge, gracieuze parachutiste die in het Comomeer, op de grens van Italië en Zwitserland, is geland. De verrukkelijke vrouw is een avontuurlijk type en de weinig sportieve jongeman probeert haar in alles te evenaren, om zo haar liefde te winnen. Een dolle afdaling op de ski's wordt hem bijna fataal. Een middelmatige komedie met een buitengewoon charmante De Sica.

Gli uomini che mascalzoni

1932 | Drama, Romantiek

Italië 1932. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Vittorio De Sica, Lia Franca, Cesare Zoppetti, Aldo Moschino en Pia Carola Lotti.

Een klassieke Italiaanse anti-oorlogsfilm. Regisseur Camerini brengt voor het eerst Milaan in beeld en hij weet alle nuances te vangen. Er wordt goed, zij het wat overdreven, geacteerd. Het verhaal is niet geweldig, maar weet toch te boeien. Beroemde scène in de film is die waarin de jonge De Sica 'Parlami d'amore Mariù' van Bixio zingt. Een onvergetelijke scène die geen cinefiel mag missen. Het scenario is van de regisseur, Aldo De Benedetti en Mario Soldati.