Angelo Francesco Lavagnino (1909-1987): muziek.
Er zijn 72 films gevonden.

La Llamada del vampiro

1971 | Horror, Thriller

Spanje 1971. Horror van José María Elorrieta. Met o.a. Diana Sorel, Nicholas Ney, Antonio Giminez Escribano, Beatriz Lacy en Loli Tovar.

Een pas gevestigde vrouwelijke arts in een Beiers dorp ontdekt dat op het adellijke geslacht in een nabij kasteel een erfvloek rust, die het bij volle maan in vampiers verandert. Deze in ieder opzicht krakkemikkig gemaakte en met machteloze grimassen geacteerde horrorfilm werkt aanvankelijk komischer dan menige parodie, maar dat gaat snel vervelen. De landschappen zijn mooi, hoewel de fotografie alle moeite doet om ook dat te bederven.

Il Delitto del diavolo

1971 | Horror, Thriller

Italië 1971. Horror van Tonino Cervi. Met o.a. Ray Lovelock, Haydée Politoff, Silvia Monti, Evelyn Stewart en Gianni Santuccio.

Jonge motorrijder heeft een auto-ongeval van oude reactionair veroorzaakt en wordt door een jong meisje meegenomen naar het kasteel, waar ze met haar twee zusters woont. Ze verleiden hem, maar hij wordt verliefd op de jongste. Als hij zich daarover uitspreekt, wordt hij door het drietal gedood en ritueel begraven. Het zijn heksen die zich met de reactionaire automobilist uit het begin hebben geassocieerd om jonge opposanten uit te roeien. Fraai gefotografeerde horrorfilm heeft suggestieve momenten en bizarre sfeer, maar de politieke uitleg aan het slot is een ridicuul alibi voor een logische verklaring.

Il corsaro

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië​/​​Spanje 1970. Avonturenfilm van Antonio Mollica. Met o.a. Robert Woods, Tania Alvarado, Cris Huerta en Armando Calvo.

Franse strafgevangenen weten zich te bevrijden op een schip dat hen naar een duivels eiland moet voeren. Ze worden piraten en op een klein eilandje ontketenen zij samen met de gouverneur een opstand om een schat te bemachtigen en het juk van de Franse overheersing af te schudden. Een standaardwerkje zonder al te veel diepgang met lekker wapengekletter en het nodige rauwe geweld.

Gli specialisti

1969 | Western

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1969. Western van Sergio Corbucci. Met o.a. Françoise Fabian, Gastone Moschin, Mario Adorf, Sylvie Fennec en Serge Marquand.

Een man komt zijn broer wreken die op onterechte verdenking van bankroof is gelyncht. Hij vindt de buit en wordt zelf gearresteerd. De bankdirectrice blijkt met een hulpsheriff zelf in het complot te zitten. Deze spaghettiwestern heeft een overbekend, voorspelbaar wraakscenario, maar is zorgvuldig in beeld gebracht met een ongewone, overwegend Franse rolbezetting. Zanger Halliday voldoet in de rol van wreker verrassend goed.

Oggi a me... domani a te!

1968 | Western

Italië 1968. Western van Tonino Cervi. Met o.a. Brett Halsey, Bud Spencer, Tatsuya Nakadai, William Berger en Wayde Preston.

Na zijn onschuldig verblijf in de gevangenis wil een cowboy wraak nemen op de verrader die ook zijn vrouw vermoordde en hij neemt een viertal scherpschutters in dienst. Zijn opponent die aan het hoofd staat van een vooral uit Indianen bestaande bende, beraamt een nieuwe roof, waarvan hij de schuld weer op de held wil afschuiven. Deze spaghetti-western wijkt van de formule af door een letterlijk flitsende rol van Kurosawa-acteur Nakadai als tegenstander en door fraaie landschapsopnamen die - juist omdat ze zo weinig overeenstemmen met het Amerikaanse westen - een verrassend effect hebben. Het scenario is van regisseur Cervi en cultfilmer Dario Argento.

La Battaglia dell'ultimo panzer

1968 | Oorlogsfilm

Italië 1968. Oorlogsfilm van Ruben Rojo. Met o.a. Roberto Maldera, Carlo Simoni, Enrique Avila, Gustavo Rojo en Mirella Pamphil.

Een Italiaanse film over Duitsers, die in Frankrijk tegen Amerikanen vechten. Gelukkig zijn er geen taalproblemen in dit quasi-psychologische drama over een bezeten tankcommandant, die een verloren strijd wil voortzetten. Les: oorlog is zinloos. Maar dat wisten we al. USA-titel: THE BATTLE OF THE LAST PANZER.

Das Vermächtnis des Inka

1966 | Avonturenfilm

Duitsland​/​​Spanje​/​​Italië​/​​Bulgarije 1966. Avonturenfilm van Georg Marischka. Met o.a. Guy Madison, Rik Battaglia, Fernando Rey, William Rothlein en Francisco Rabal.

De verfilming van een weinig bekende avonturenroman van Karl May, die zich in Peru afspeelt, bij de ruïne van de Machu Pichu, de stad der Inca's. De broer van Karl Hansen (Madison), bijgenaamd Jaguar, is jaren geleden vermoord, toen hij op zoek was naar een schat van de Inca's. Nu wordt de Peruaanse president Castillo (Rey) geconfronteerd met een opstand van de nakomelingen van de Inca's. Hij vraagt Hansen op onderzoek uit te gaan, die ontdekt, dat een boze priester de kwade genius is. De rolverdeling uit die tijd is opmerkelijk: Madison, Battaglia als Perillo, Rey als president Castillo, Erhardt als professor Morgenstern, Rabal als Gambusino enz., maar regisseur Marischka heeft zich er veel te gemakkelijk vanaf gemaakt. Niettemin trok de film indertijd in Spanje een aardig aantal bezoekers.

The High Bright Sun

1965 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Avonturenfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, George Chakiris, Susan Strasberg, Denholm Elliott en Grégoire Aslan.

Op Cyprus woedt rond 1957 het verzet tegen de Britse bezetter in alle hevigheid. Amerikaanse Strassberg is op bezoek bij vrienden van haar ouders. Ze beseft niet dat ze in een bolwerk van de terroristen zit en weigert Britse officier Bogarde alle medewerking. Tot ze verliefd op hem wordt en inziet dat wat de knappe Chakiris uithaalt, niet echt door de beugel kan. Het is vooral deze love-story die een groot deel van de film verknoeit. Scenarioschrijver Ian Stuart Black, die zich liet inspireren door zijn eigen roman, had zich beter wat meer kunnen verdiepen in de Brits-Cypriotische wanverhouding. Mooie fotografie op locatie van Ernest Steward. In Amerika ingekort tot 101m en uitgebracht onder de titel MCGUIRE GO HOME. Op video is de film ook te vinden onder de titel A DATE WITH DEATH: THE HIGH BRIGHT SUN.

Sette ore di fuoco

1965 | Western

Spanje​/​​Duitsland​/​​Italië 1965. Western van J. Romero Marchent. Met o.a. Rik Van Nutter, Helga Sommerfeld, Adrian Hoven, Gloria Milland en Kurt Grosskurth.

De film verhaalt de loopbaan van Buffalo Bill, die zich als 12-jarige al bij de Pony-Express (de riskante poststransporten) aansloot en als volwassene samen met Wild Bill Hickock en Generaal Custer aanvallen van de Indianen weet te keren. Deze vroege Europese western heeft nog geen eigen mythologie en stijl ontwikkeld en put - helaas weinig accuraat - uit Amerikaanse historie en films. De schildering van Indianen als uitsluitend bloeddorstige barbaren herinnert aan de ergste dagen van Hollywood.

Mani di pistolero

1965 | Western

Spanje​/​​Italië 1965. Western van Rafael Romero Marchent. Met o.a. Graig Hill, Gloria Milland, Piero Lulli, Raf Baldassere en José Guardiola.

Ex-boef Dan Murphy wordt het onmogelijk gemaakt een knus gezinsleven te beginnen. Zijn verleden achtervolgt hem in de persoon van een sheriff. Een uiterst zoet snoepgoedje, waarin wat geschiet en een weeskindje de slagroom vormen.

I Diafanoidi portano la morte

1965 | Sciencefiction

Italië 1965. Sciencefiction van Antonio Margheriti. Met o.a. Tony Russell, Lisa Gastoni, Massimo Serato, Carlo Gustini en Michel Lemoine.

In het volgende millennium wordt de aarde bedreigd door immateriële wils- en gedachtenuitstralingen van wezens van een onbekende planeet. Na een treffen op Mars wordt de aarde van de ondergang gered. TV-serie naar PERRY RHODAN-romans maakte SF bij het Italiaanse publiek populair. Toch brachten films als deze - met krakkemikkige decors en trucages en fantasieloze regie -die populairiteit binnen een jaar weer om zeep.

I Criminali della Galassia

1965 | Sciencefiction

Italië 1965. Sciencefiction van Antonio Margheriti. Met o.a. Tony Russell, Lisa Gastoni, Massimo Serato, Carlo Giustini en Michel Lemoine.

Geheimzinnige verdwijningen in de toekomst zijn het werk van uitzonderlijk mooie vrouwen, die meegelokte mannen tot slaven van buitenaardse vierarmige wezens maken. SF-film werd in dezelfde decors en met dezelfde acteurs en regisseur gemaakt als WAR OF THE PLANETS in hetzelfde jaar. Helaas ook met dezelfde fantasieloosheid en primitieve trucages.

Il Ponte dei sospiri

1964 | Drama, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Spanje 1964. Drama van Carlo Campogalliani. Met o.a. Brett Halsey, Gianna Maria Canale, Vira Silenti, Conrado San Martin en Burt Nelson.

Zoon van de doge van Venetië wordt door een corrupte grootinquisiteur beschuldigd van moord en landverraad en ter dood veroordeeld. Zijn vader worden de ogen uitgebrand en zijn verloofde stemt toe in een huwelijk met de handlanger van de grootinquisiteur om zijn leven te redden. Samen met een rover slaagt hij erin uit de kerker te ontsnappen en het recht te laten zegevieren. Venetië is een imponerender achtergrond dan de nagebouwde decors voor deze romantische actiefilm die met het vereiste pathos wordt geacteerd, maar in de regie weinig verve heeft.

Il Colosso di Roma

1964 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1964. Avonturenfilm van Giorgio Ferroni. Met o.a. Gordon Scott, Gabriella Pallotta, Massimo Serato, Maria Pia Conte en Gabriele Antonini.

De stad Rome wordt omstreeks 500 bedreigd door Etrusken onder leiding van de verstoten Romeinse keizer Tarquinus. De held Gaius Muzius gaat onderhandelen in het vijandelijke kamp en legt letterlijk de vuurproef af door zijn rechterhand in de vlammen te houden. De wapenstilstand wordt gesaboteerd, maar Muzius weet ook de linkshandige Tarquinus in een duel te verslaan. Een redelijk gegeven en behoorlijk acteursmateriaal helpen de met geringe middelen gemaakte spektakelfilm op hoger plan te tillen. Niet alleen decors, maar ook complete vechtscènes zijn afkomstig uit oudere films.

Hot Enough for June

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1964. Komedie van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Sylva Koscina, Leo McKern, Robert Morley en Roger Delgado.

James Bond-parodie met Dirk Bogarde als de noodlijdende broodschrijver Whistler die een eenvoudig baantje krijgt aangeboden in Praag. Zijn werkgever blijkt de Britse geheime dienst, zijn chauffeur is een bevallige Tsjechische spion en zijn voorganger wijlen 007. Bogarde vermaakt als onwennige spion en de actie is alleraardigst. Buiten Engeland uitgebracht als Agent 008 3/4. Gebaseerd op het boek 'The Night Before Wenceslas' (1960) van Lionel Davidson, in Nederland uitgebracht als Even naar Praag.

Hercules and the Tyrants of Babylon

1964 | Avonturenfilm

Italië 1964. Avonturenfilm van Domenico Paolella. Met o.a. Peter Lupus, Helga Liné, Mario Petri, Livio Lorenzon en Anne-Maria Polani.

Voordat Peter Lupus (alias Rock Stevens) bekend werd met zijn rol als Willy Armitage in de serie Mission: Impossible, verscheen zijn enorme bodybuildersgestalte in enkele sagefilms. Zijn taak als Hercules in Ercole contro i tiranni di Babilonia bestaat voor een groot deel uit zwaaien met een enorme knots, die de Griek gebruikt om zijn tot slaaf gemaakte koningin uit Babylon te bevrijden. De knots is duidelijk van plastic en zelfs het slaan ermee klinkt plastic; dat hoort bij de lol van een exploitatieproductie als deze. Liefhebbers van het genre kunnen meestal het lange politieke gekonkel dat scenarist-regisseur Paolella nodig achtte, minder waarderen.

Ercole sfida sansone

1964 | Avonturenfilm, Fantasy, Animatie

Italië 1964. Avonturenfilm van Pietro Francisci. Met o.a. Kirk Morris, Richard Lloyd, Liana Orfei, Enzo Ceruscio en Andrea Fantasia.

De mythologische held en oersterke Hercules (Morris) ontmoet samen met de onvermoeibare reiziger Odysseus de bijbelse spiermassa Samson (Lloyd) in een krachtmeting. Geweld van krachtpatsers gefilmd door een der koningen van spektakelfilm, die het niet zo nauw nam met de historische verbanden en juistheid der feiten. Onderhoudend echter en in prachtige tinten en kleurige décors, gefilmd door Silvano Ippoliti. Het scenario is door de regisseur geschreven.

Cinque mille dollari sull'asso

1964 | Western

Spanje​/​​Italië​/​​Duitsland 1964. Western van Alfonso Balcázar. Met o.a. Robert Wood, Fernando Sancho, Jack Stewart, Norman Preston en Helmut Schmid.

Een beroepsgokker is tevens een gevreesd scherpschutter, waardoor niemand hem zijn spelresultaten durft te betwisten. Een boer, die de reputatie van de gokker niet kent, verspeelt aan hem zijn hele bezit. Deze vroege Europese western heeft betrekkelijk weinig actie: het gaat vooral om de confrontaties in de kroeg, die zonder veel spanning of sjeu zijn verfilmd. Het scenario werd geschreven door Aleesandro Continenza, Helmut Harun, J. Antionio De La Loma en reisseur Balcazar. Christian Matras en Roberto Reale bemanden de camera.

L'invincibile cavaliere mascherato

1963 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Pierre Brice, Hélène Chanel, Daniele Vargas, Massimo Serato en Aldo Bufi Landi.

Een beroepsgokker is tevens een gevreesd scherpschutter, waardoor niemand hem zijn spelresultaten durft te betwisten. Een boer, die de reputatie van de gokker niet kent, verspeelt aan hem zijn hele bezit. Deze vroege Europese western heeft betrekkelijk weinig actie: het gaat vooral om de confrontaties in de kroeg, die zonder veel spanning of sjeu zijn verfilmd. Het scenario werd geschreven door Aleesandro Continenza, Helmut Harun, J. Antionio De La Loma en reisseur Balcazar. Christian Matras en Roberto Reale bemanden de camera.

L'intrigo

1963 | Thriller

Italië 1963. Thriller van Vittorio Sala. Met o.a. Rossano Brazzi, Shirley Jones, George Sanders, Michele Presle en Giorgia Moll.

Een effectieve kleine suspense over een duivelse graaf die een jonge, aantrekkelijke kunstexpert inpalmt, omdat zij hem zo doet denken aan zijn dochter Cora (Moll), die tengevolge van een ski-ongeluk vijftien jaar geleden haar verstand verloren is. Verblind door het prachtige buiten en de welstand van de graaf loopt de nog groene jonge meid erin. Voorspelbaar. Scenario van Massimo d'Avack. Camerawerk van Gabor Pogany.

Kali Yug, la dea della vendettà

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

Een Britse arts in India rond de eeuwwisseling weet de autoriteiten niet te overtuigen van verdwijningen en moordaanslagen die hij heeft gezien en wordt zelf gearresteerd. Na zijn ontsnapping weet hij de indruk te wekken dat hij door een tijger is gedood en duikt hij onder bij een tempeldanseres. Dan wordt een kleinzoon van de maharadja ontvoerd. Deze kleurrijke exotische avonturenfilm houdt de aandacht meer geamuseerd dan geboeid vast door een overmaat van intriges en complicaties. Internationale rolbezetting. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti en Piero de Bernardi. Camerawerk van Aldo Tonti. Vervolgfilm: IL MISTERO DEL TEMPIO INDIANO.

Il mistero del tempio indiano

1963 | Avonturenfilm, Romantiek

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1963. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Paul Guers, Senta Berger, Lex Barker, Sergio Fantoni en Ian Hunter.

In het vervolg op KALI YUG, LA DEA DELLA VENDETTA ontdekt de held dat de kleinzoon van de Maharadja is ontvoerd door de sekte van de Thugs, die ook zijn getrouwde geliefde gevangen hebben genomen. In de daarop volgende strijd sneuvelt zowel de op de held verliefde tempeldanseres als de militaire echtgenoot van de vrouw, zodat een meervoudige happy ending mogelijk is. Nogal spectaculair uitgevallen actiescènes in het exotisch decor van India. Scenario van Guy Elmes, Leo Benvenuti, Piero de Bernardi, naar Robert Westerby. Camerawerk van Aldo Tonti.

Il Figlio del circo

1963 | Familiefilm, Muziek

Frankrijk​/​​Italië 1963. Familiefilm van Sergio Grieco. Met o.a. Ramuncho, Antonella Lualdi, Pierre Mondy, Rik Battaglia en Mario Feliciani.

Het zoontje van een alcoholist zoekt toevlucht bij een circusclown die vroeger een beroemde zanger was en die bij zijn protegé ook vocale talenten ontdekt. Na de eerste successen van de jongen wordt hij opgeëist door zijn vader en hij verliest dan prompt zijn stem. Een simpele smartlap ditmaal rond een Italiaanse jongenssopraan, de nachtegaal van de Abruzzen, die 'Santa Lucia', 'Granada' en 'Mama' zingt. Voor wie niet allergisch voor het genre is, is deze film van ietwat meer kwaliteit dan de Spaanse Joselito-films.

Golia e il cavaliere mascherato

1963 | Avonturenfilm

Spanje​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Piero Pierotti. Met o.a. Alan Steel, Mimmo Palmaro, Ettore Manni, Pilar Cansino en José Greci.

Goliath is knokker in kamp van zigeuners die rivaliteit opwekt van andere spierbundel, maar zich daarna met hem associeert in strijd tegen wrede hertog. Body-buildersavontuur in middeleeuwen in plaats van mythologie of prehistorie. Enige aardigheid: Steel weet zijn hele rol lang zijn lachen niet te houden.

El Nasser Salah Ed-Dine

1963 | Biografie, Historische film

Egypte 1963. Biografie van Youssef Chahine. Met o.a. Ahmed Madhar, Nadia Lofti, Salah Zulfiqar, Leila Faouzi en Omar el-Hariri.

Een uitgebreid fresco dat uiteraard gewijd is aan de beroemde sultan (1138-1193) en meer specifiek aan zijn regeringsperiode (1171-1193) tijdens de Tweede en de Derde Kruistocht. De film is een historisch correcte en stevige geschiedenisles en het meest ambitieuze project van een regisseur die zich voordien tot het melodramatische genre beperkte. Behalve Richard Leeuwenhart worden alle christelijke aanvoeders echter een beetje karikaturaal als een roofzuchtige bende in beeld gebracht, hetgeen ze in werkelijkheid vaak ook waren! In het Arabische kamp, waarin ook andere christenen vechten (wat vaak vergeten wordt) loopt alles gesmeerd. Het is waar dat Saladin won en het is ook juist hem af te beelden als een ridderlijke en edelmoedige soeverein in de geest van die tijd. `Ik garandeer alle christenen in Jeruzalem dezelfde rechten als de moslims`. Op een wat subtielere manier is de film ook opgedragen aan het toenmalige regime van generaal Gamal Abder Nasser die de (overdreven) titel `Al-Nasser` (de Overwinnaar) droeg. Een film met een strak episch scenario en massa's figuranten en de eerste kleurenfilm die echt een lust voor het oog was! Scenario van Naguib Mahfouz, Abderrahman Charkawi en Ezzedine Zulfigar. Camerawerk van Wadid Sirri. Wordt soms op tv met 30m bekort.

Caterina di Russia

1963 | Drama, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Umberto Lenzi. Met o.a. Hildegard Knef, Raoul Grassilli, Sergio Fantoni, Giacomo Rossi Stuart en Ennio Balbo.

Eenmaal tot tsaar gekroond begint Peter III een liederlijk leven te leiden en vernedert tsarina Katharina die haar troost zoekt bij talrijke minnaars, onder anderen een spion voor Frankrijk wiens identiteit ze tijdig ontdekt. Tenslotte voert ze zelf het leger aan in verzet tegen de tiran. Deze tamelijk spectaculaire en zorgvuldig aangeklede film heeft zo'n zwak scenario dat alle spanning ontbreekt. De acteurs kunnen niets redden en doen ook nauwelijks hun best.

Carmen di Trastevere

1963 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Carmine Gallone. Met o.a. Giovanna Ralli, Jacques Charrier, Dante di Paolo, Lino Ventura en Fiorenzo Fiorentini.

Een politie-agent wordt verliefd op de jonge vrouw van een bendeleider en geeft om haar zijn carrière op. Hij geeft zijn informatie door aan de misdadigers, maar hun beraamde plan mislukt. Ondertussen is Carmen er vandoor met een motorkampioen. Gallone is specialist in operaverfilming, maar vertelt Bizets Carmen zònder muziek wat niet gecompenseerd wordt door de eigentijdse situering. Ralli is in de titelrol temperamentvol genoeg, haar tegenspelers weten echter geen raad met hun veronderstelde passies.

Vénus impériale

1962 | Romantiek, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1962. Romantiek van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Stephen Boyd, Raymond Pellegrin, Micheline Presle en Gabriele Ferzetti.

Terwijl Napoleon Bonaparte steeds meer roem verwerft veroorzaakt zijn zuster Paulina schandalen met de familie onwelvallige minnaars. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Prins Borghese, maar wordt in Parijs verliefd op een Franse officier die door Bonaparte naar het front in Rusland wordt gestuurd. De letterlijke kasteelroman in de marge van de historie moet het vooral van decors en aankleding hebben.

Ulisse contro Ercole

1962 | Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1962. Avonturenfilm van Mario Caiano. Met o.a. Michael Lane, Georges Marchal, Alessandra Panaro, Gianni Santuccio en Dominique Boschero.

Ulyssus heeft zich niet aan de wetten van de Olympus gehouden, zodat Hercules de opdracht krijgt hem gevangen te nemen en als slaaf te verkopen. Talrijke ontberingen samen doen hen echter vriendschap sluiten. Avonturen als in een stripverhaal zonder onderling verband met monsters, cyclopen, vogelmannen houden spanning en amusement gaande, ook wanneer effecten en trucages veel minder spectaculair zijn dan de makers zelf menen. Scenario van de regisseur.

La Leggenda di Fra Diavolo

1962 | Historische film, Drama, Avonturenfilm

Italië 1962. Historische film van Leopoldo Savona. Met o.a. Tony Russell, Haya Harareet, Amedeo Nazzari, Mario Adorf en Claudia Mori.

Fra Diavolo voert in 1799 het verzet in Italië aan tegen de bezetting door Napoleon, maar wordt in zijn eigen gelederen verraden door een bandiet die alleen op winstbejag uit is. Zijn geliefde offert tijdens een duel met de verrader haar leven, maar Fra Diavolo wordt gevangen genomen door de bezetter en opgehangen. Dit zorgvuldiger dan gewoonlijk gemaakte historisch epos dankt veel aan de fraaie landschapsopnamen die de aandacht van de bordpapieren decors afleiden. Russell is wat stug en stroef als de idealistische held, maar de andere rollen zijn goed bezet.

Il Tiranno di Siracusa

1962 | Historische film, Animatie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Italië 1962. Historische film van Curtis Bernhardt. Met o.a. Guy Williams, Don Burnett, Ilaria Occhini, Liana Orfei en Carlo Giustini.

Een jonge rover sluit vriendschap met een filosofiestudent die om zijn humanistische overtuiging door de koning van Syracuse ter dood wordt veroordeeld. Zijn vriend gaat in zijn plaats de gevangenis in, zodat hij bij de geboorte van zijn eerste kind kan zijn. De ballade van Schiller leverde een middelmatige spektakelfilm op, met kleurloos gespeelde hoofdrollen.

Col ferro e col fuoco

1962 | Drama, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Fernando Cerchio. Met o.a. Jeanne Crain, John Drew Barrymore, Pierre Brice, Akim Tamiroff en Gordon Mitchell.

Poolse vrijheidsstrijd in de 17de eeuw tegen de Kozakken is de achtergrond voor driehoeksverhouding en andere intriges. Verfilming van QUO VADIS-auteur Henryk Sienkiewicz krijgt in de spelscènes niet de vereiste gepassioneerdheid, terwijl de figuratie van barbaarsheid en orgieën van de Kozakken een lolletje maakt.

Ursus e la ragazza tartara

1961 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Remigio Del Grosso. Met o.a. Joe Robinson, Yoko Tani, Ettore Manni, Akim Tamiroff en Maria Grazia Spina.

Een Poolse volksheld wordt bij een invasie van de Tartaren gevangen gemaakt en mèt de huzarenaanvoerder verbannen naar de Krim, waar de huzaar verliefd wordt op de dochter van de Tartaren-hoofdman. Zij bekeert zich tot het Christendom en de ontsnapte helden weten een nieuwe aanval onder leiding van de Gran Khan te keren. Bekwame acteurs zijn verspild aan een doorzichtig spektakel met breed uitgemeten wreedheden. Videotitel: URSUS AND THE TARTAR PRINCESS.

Orazi e Curiazi

1961 | Avonturenfilm, Drama

Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Ferdinando Baldi en Terence Young. Met o.a. Alan Ladd, Franca Bettoja, Jacques Sernas, Robert Keith en Alana Ladd.

Aan de eindeloze oorlog tussen Rome en Alba moet een einde worden gemaakt door drie broers uit elke stad tegen elkaar te laten uitkomen, hoewel de zuster van de Romeinen door een tegenstander wordt bemind. De strijd heeft één overlevende die de suprematie van Rome bevestigt. De invloed van de Britse actieregisseur blijkt vooral uit het hoge tempo en het soms geslaagde spektakel. Ladd - in de nadagen van zijn carrière - heeft het postuur noch het voorkomen noch de conditie voor de Romeinse heldenrol.

Marco Polo

1961 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1961. Avonturenfilm van Hugo Fregonese en Giuliano Montaldo. Met o.a. Rory Calhoun, Yoko Tani, Pierre Cressoy, Camillo Pilotti en Robert Hundar.

Ontdekkingsreiziger Marco Polo redt op weg naar Peking de dochter van de Gran Khan die verloofd is met de minister- president het leven. Deze leidt de Mongoolse rebellie tegen de keizer, maar Marco Polo brengt een verzoening tot stand en mag de prinses huwen. Deze Italiaanse poging om de aangekondigde Franse superproduktie (die pas in 1964 in première zou gaan) vóór te zijn met een snelle en goedkopere film, heeft een scenario dat even dun is als de bordpapieren decors.

Madame Sans-Gêne

1961 | Komedie, Historische film

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Komedie van Christian-Jaque. Met o.a. Sophia Loren, Robert Hossein, Julien Bertheau, Marina Berti en Renaud Mary.

Wasvrouw Catherine Hubscher is nogal recht voor haar raap. Wanneer ze via haar huwelijk met een sergeant in de hogere kringen rond Napoleon belandt, zorgt haar temperament voor opgetrokken wenkbrauwen én gegniffel. Het luchtige theaterstuk Madame Sans-Gêne van Victorien Sardou en Émile Moreau uit 1893, gebaseerd op een historische Franse aristocrate, werd internationaal populair en is diverse keren verfilmd. De Italiaanse Christian-Jaque (Fanfan la Tulipe) regisseerde de Italiaanse Sophia Loren (1934) op een piek in haar lange carrière: was ze als tiener in eigen land al een ster, vanaf eind jaren vijftig vond ze ook veel werk in Hollywood.

Maciste contro il vampiro

1961 | Avonturenfilm, Horror

Italië 1961. Avonturenfilm van Giacomo Gentilomo. Met o.a. Gordon Scott, Gianna Maria Canale, Jacques Sernas, Leonora Ruffo en Mario Feliciani.

Troepen van een Sultan overvallen Macistes woonplaats en roven alle jonge vrouwen. De sultan is in de macht van een mysterieus onderaards volk met een vampier aan het hoofd, tegen wie slechts een van zijn onderdanen het samen met Maciste durft op te nemen. De film probeert verscheidene genres te combineren en hoewel het resultaat nergens overtuigend, verrassend of echt spectaculair wordt, is de afwisseling van genreclichés op zijn minst onderhoudend. Ook bekend als GOLIATH AND THE VAMPIRES.

Le meraviglie di Aladino

1961 | Fantasy, Familiefilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1961. Fantasy van Mario Bava en Henry Levin. Met o.a. Donald O'Connor, Vittorio De Sica, Michèle Mercier, Aldo Fabrizi en Terence Hill.

Aladin (O`Connor) heeft van zijn moeder Facchetti een wonderlamp gekregen die hij aanvankelijk niet wil aannemen. Als hij de lamp wil terugbrengen naar de handelaar, wordt hij voor een dief aangezien en krijgt hij een hele meute achtervolgers achter zich. Als hij per ongeluk over de lamp wrijft, blijkt de lamp een behulpzame geest te bevatten, waarmee hij niet alleen zijn achtervolgers weet af te schudden, maar later ook een huwelijk weet te redden tussen een prinses en een jonge vorst, dat gedwarsboomd werd door de grootvizier. Zelf verwerft hij aanzien en rijkdom en keert tenslotte terug naar Bagdad met de fraaie, trouwhartige Adam. Deze avonturenfilm heeft meer speelse fantasie dan spektakel of verbluffende trucages, is stijlvol in beeld gebracht en er wordt met animo geacteerd (al heeft O'Connor niet meer de leeftijd voor zijn rol). Vooral voor jeugdigen.

L' Ammutinamento

1961 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Silvio Amadio. Met o.a. Pier Angeli, Edmund Purdom, Yvan Desny, Michèle Girardon en Armand Mestral.

Vrouwen uit de Engelse gevangenissen worden op transport gezet naar Amerika als bruiden voor de pioniers. Met behulp van dwangarbeider start gevangene muiterij en weet macht op schip over te nemen, wanneer storm opsteekt en boot dreigt te vergaan. Tamelijk spectaculaire actiescènes compenseren verward scenario en ongeïnteresseerd spel van de acteurs.

Il colosso di Rodi

1961 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Sergio Leone. Met o.a. Rory Calhoun, Lea Massari, Georges Marchal, Conrado Sanmartin en Ángel Aranda.

Een Athener op bezoek in Rhodos raakt betrokken bij de revolte tegen de despoot Xerxes die vanuit een kolossaal beeld de rebellen bestrijdt waarin helse machinerie is verborgen. Een reeks van natuurrampen gaat in hun voordeel werken. Debuutfilm van Leone heeft een scenario dat niet veel anders is dan andere mythologische peplum. Zijn aanpak van de actiescènes en van de romantische momenten tussendoor tillen het resultaat net iets boven het gemiddelde niveau uit. Het scenario is van regisseur Leone, Luciano Chitarrini en Ennio de Concini. Het camerawerk is van Antonio Ballesteros.

I Fratelli Corsi

1961 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anton Giulio Majano. Met o.a. Geoffrey Horne, Valérie Lagrange, Gérard Barray, Amedeo Nazzari en Jean Servais.

Een Corsicaanse familie wordt om een vete geheel uitgeroeid, op een tweeling na die onafhankelijk van elkaar opgroeit als de pleegzoon van een Parijse arts en van een revolutionaire Corsicaanse bandiet. De Parijzenaar is bevriend geraakt met de zoon van de moordenaar van zijn familie die door de Corsicaan bevochten wordt. Verliefdheid op hetzelfde meisje doet hen de familieband beseffen en ze verenigen zich in de strijd. Romangegeven van Alexandre Dumas heeft zóveel intriges en verwikkelingen dat de aandacht wordt vastgehouden, ondanks de middelmatige regie en het houterige spel van de jonge acteurs. Scenario en bewerking van de dialoog van Majano, Dieggo Fabbri en Gianviti.

I Briganti Italiani

1961 | Avonturenfilm, Historische film, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Mario Camerini. Met o.a. Ernest Borgnine, Vittorio Gassman, Micheline Presle, Katy Jurado en Rosanna Schiaffino.

Napolitaanse bandiet wiens vrouw door een Piëmontees legerleider is gevangen, krijgt de leiding van Siciliaanse troepen die zich tegen de onderdrukking verzetten, maar komt onmiddellijk in conflict met de leider van Bourbonse troepen, waardoor overwinningskansen gevaar lopen. Avonturenfilm die banditisme laat zien tijdens de annexatie van verdeeld Sicilië, wisselt dramatische en komische momenten willekeurig af, maar blijft een kleurrijk spektakel waarin sterbezetting onduidelijk geschetste personages compenseert.

Che gioia vivere

1961 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1961. Komedie van René Clément. Met o.a. Alain Delon, Barbara Lass, Gino Cervi, Paolo Stoppa en Rina Morelli.

Een jongeman die na diensttijd werkloos is, gaat in 1922 werken voor de fascistische partij, maar belandt via zijn verloofde in een familie van anarchisten wier revolutionair vuur groter is dan hun behendigheid. Fransman Clément weet opmerkelijk goed de toon van de satirische commedia all'Italiana te treffen, maar kan geen bevredigend slot voor zijn film vinden. Niettemin is het commercieel mislukken onverdiend; het maakte de regisseur en Delon ten onrechte kopschuw voor verdere komediepogingen.

Tutti a casa

1960 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1960. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Alberto Sordi, Serge Reggiani, Peppino De Filippo, Carla Gravina en Martin Balsam.

Na de wapenstilstand tussen Itali[KA3]e en de Geallieerden op 8 september 1943 kan luitenant Alberto Innocenzi (Sordi), die onder het fascisme is opgegroeid en nooit eigen initiatief heeft mogen nemen, terug naar huis. Hij trekt van het noorden dat door de nazi`s bezte wordt, naar het zuiden door een land dat onvoorbereid een nieuwe staatsvorm moet ontwikkelen en krijgt gezelschap van een voormalige partizaan. Deze tragikomische road movie is een verhelderende, kritische geschiedenisles over de tegenstellingen in het naoorlogse Itali[KA3]e, zichtbaar gemaakt in een reeks ontmoetingen onderweg. Sordi excelleert als de gemiddelde Italiaan (`Innocenzi`!). Het scenario is van regisseur Comencini, Age (Agenore Incrocci), Scarpelli (Furio Scarpelli) en Marcello Fondato. Het camerawerk is van Carlo Carlini. Mono.

Messalina venere imperatrice

1960 | Avonturenfilm

Italië 1960. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi. Met o.a. Belinda Lee, Spiros Focás, Carlo Giustini, Gian Carlo Sbragia en Giulio Donnini.

Een zoveelste verfilming van het leven van Messalina. Pompeus en naïef.

La rivolta degli schiavi

1960 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Duitsland​/​​Spanje​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1960. Historische film van Nunzio Malasomma. Met o.a. Rhonda Fleming, Lang Jeffries, Gino Cervi, Ettore Manni en Wandisa Guida.

Een gedenkwaardige spektakelfilm, waarschijnlijk het hoogtepunt uit de loopbaan van Malasomma over een slavenopstand in de vierde eeuw voor Christus, die geheel en al gered wordt voor een complete ramp door de oogverblindende schoonheid van Rhonda Fleming. Scenario van Duccio Tessari, Stefano Strucchi en Daniele Mainwaring naar de roman Fabiola van Kardinal Wiseman. Camerawerk van Cecilio Paniagua.

Esther and the King

1960 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1960. Avonturenfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Joan Collins, Richard Egan, Denis O'Dea, Sergio Fantoni en Rik Battaglia.

Vier eeuwen voor Christus. Egan, koning van Perzië, ontdekt de ontrouw van zijn vrouw. Hij laat haar doden en gaat op zoek naar een geschikte bruid om haar te vervangen. Zijn keuze valt op de joodse maagd Collins. Zo raakt hij betrokken bij de strijd van het joodse volk tegen de soldaten van een verrader. Bijbels vehikel, getransformeerd tot peplum-drama. Niet erg overtuigend en nogal rommelig van montage. De acteurs lopen er wat verloren bij. Duidelijk een film die Walsh niet helemaal in de hand had. Het scenario is van Walsh en Michael Elkins, terwijl de latere cult-regisseur Mario Bava het camerawerk verzorgde. Gedraaid in CinemaScope.

5 Branded Women

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1960. Oorlogsfilm van Martin Ritt. Met o.a. Van Heflin, Silvana Mangano, Jeanne Moreau, Vera Miles en Barbara Bel Geddes.

Overambitieuze produktie spelend in Joegoslavië in WO II met de verkeerde rolbezetting. Vijf vrouwen, door partizanen veracht om hun Nazi-gezindheid, bewijzen hun patriottisme.

The Savage Innocents

1959 | Drama, Actiefilm

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Nicholas Ray. Met o.a. Anthony Quinn, Yoko Tani, Peter O'Toole en Marie Yang.

Een treffende, maar onevenwichtige film over de tegenstelling: de westerse beschaving tegenover de onbedorven levenswijze van de Eskimo's. Een opmerkelijke rol van Quinn als Eskimo. Prachtige documentairebeelden, opnamen, gecombineerd met studio-opnamen. De Italiaanse titel is OMBRE BIANCHE.

The Naked Maja

1959 | Drama, Historische film

Italië​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Henry Koster. Met o.a. Ava Gardner, Anthony Franciosa, Amedeo Nazzari, Gino Cervi en Massimo Serato.

Rond 1790 is Spanje is een land van vreemde contrasten, waar in de straten wordt gedanst terwijl de revolutie broeit en de inquisitie blindelings en moorddadig toeslaat. Te midden van de uitbundige menigte staart de jonge Francisco Goya (Franciosa) bezeten naar de bloedmooie hertogin van Alba (Gardner). Deze beide mensen, die zijn voorbestemd voor roem en tragiek, worden onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken en storten zich in een van de beroemdste liefdesgeschiedenissen aller tijden. Stijlvolle maar langdradige biografische film, die een loopje neemt met de werkelijkheid en ondanks het talent van de hoofdrolspelers niet kan overtuigen. Het scenario van Norman Corwin, Giorgio Prosperi en Albert Lewin is gebaseerd op een verhaal van Oscar Saul en Talbot Jennings. Mooie fotografie van Giuseppe Rotunno en een prachtige score van Angelo Lavagnino. Gedraaid in Technirama.

Nel segno di Roma

1959 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Avonturenfilm van Guido Brignone. Met o.a. Anita Ekberg, Georges Marchal, Jacques Sernas, Gino Cervi en Folco Lulli.

Een Romeinse generaal moet de koningin van Syrië verslaan, die zich tegen het Romeinse keizerrijk heeft gekeerd, maar wordt verliefd op haar. Hij weet een Perzische aanval te keren en voor de afgezette koningin in Rome genade te bewerkstelligen, terwijl in Syrië een aan Rome getrouwe troonopvolgster komt. Deze met breed pathos geacteerde spektakelfilm maakt minder indruk door de massascènes als wel door de uitzonderlijke architectuur en kostumering van Ekberg die hiermee haar Italiaanse carrière begon.

Le Notti di Lucrezia Brogia

1959 | Historische film, Romantiek, Erotiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1959. Historische film van Sergio Grieco. Met o.a. Belinda Lee, Jacques Sernas, Franco Fabrizi, Arnoldo Foá en Michèle Mercier.

Een jonge hoveling komt in de ban van Lucretia, de medeplichtige zuster van de corrupte vorst Cesare Borgia, maar verplaatst zijn loyaliteit naar de revolutionairen en de dochter van hun aanvoerder (die ook door Cesare wordt begeerd). Bordpapieren romantiek en komplotten leveren een onderhoudend prentenboek op, waarin Lees Lucretia nu eens niet getoond wordt als het tragische slachtoffer van haar kwalijke broer, maar als een vrouw die door en door slecht mag zijn.

I Baccanali di Tiberio

1959 | Avonturenfilm

Italië 1959. Avonturenfilm van Giorgio Simonelli. Met o.a. Walter Chiari, Ugo Tognazzi, Abbe Lane, Mara Berni en Tino Buazzelli.

Chauffeur en gids van toeristenbus zijn voor rondleiding bij antieke villa van keizer Tiberius op Capri, als ze plotseling in diens tijdperk terechtkomen op moment dat dansgroep uit Brittanni[KA3]e is gearriveerd om deel te nemen aan bacchanalen van de keizer (hoewel leidster eigenlijk revolutionaire is). Geplande aanslag wordt voorkomen als blijkt dat ze bastaarddochter van de keizer is en de twee helden krijgen van complot de schuld. Qua produktie slimme poging om peplum-genre te parodiëren met decors en kostuums die toch voorhanden waren, de film heeft recht-voor-zijn-raap humor met dubbelzinnigheden en anachronismen die tamelijk aanstekelijk werken, al was effect sterker toen genre op hoogtepunt was.

Gli ultimi giorni di Pompei

1959 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Monaco​/​​Italië​/​​Zweden​/​​Spanje 1959. Historische film van Mario Bonnard en Sergio Leone. Met o.a. Steve Reeves, Christine Kauffman, Annemarie Baumann, Fernando Rey en Ángel Aranda.

Een centurion ontdekt bij terugkeer in Pompei dat zijn familie is uitgemoord. De schuldigen proberen de Christenen verdacht te maken, maar gooien hem uiteindelijk m[KA2]et Christenslaven voor de leeuwen net op het moment dat de Vesuvius uitbarst. Scenario en acteren zijn in deze zoveelste versie van het bekende verhaal uiterst zwak, maar de ondergang van Pompei is imponerend in beeld gebracht (door regie-assistent Sergio Leone). Scenario van Sergio Leone, Sergio Corbucci, Ennio de Concini en Duccio Tessari naar de roman van Bulwer-Lytton. Camerawerk van Antonio Ballesteros.

Ferdinando I, re di Napoli

1959 | Komedie, Historische film

Italië 1959. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Peppino De Filippo, Eduardo De Filippo, Titina de Filippo, Aldo Fabrizi en Marcello Mastroianni.

Koning Ferdinand begeeft zich 's avonds als vagebond vermomd in de volkswijken van Napels en ervaart zo hoe er echt over hem wordt gedacht. Zijn verliefdheid op de vrouwelijke ster van een toneelgezelschap doet hem de revolutionaire boodschap van hun stuk eerst niet herkennen, maar later worden de spelers tot de strop veroordeeld totdat Napoleon net op tijd Napels verovert. De kleurrijke kostuumkomedie wil in de eerste plaats de befaamde theaterfamilie De Filippo laten schitteren, maar de hen omringende sterren komen lang niet allemaal tot de gewenste uitbundige speelstijl.

The Wind Cannot Read

1958 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Ralph Thomas. Met o.a. Dirk Bogarde, Yoko Tani, Ronald Lewis, John Fraser en Anthony Bushell.

Een keurig verhaal over Bogarde die uit een Japans kamp ontsnapt tijdens WO II om op zoek te gaan naar zijn zieke vrouw Tani.

Passionate Summer

1958 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Rudolph Cartier. Met o.a. Virginia McKenna, Bill Travers, Yvonne Mitchell, Alexander Knox en Ellen Barrie.

Travers als directeur van een school in Jamaica wordt door drie vrouwen bemind en dat allemaal terwijl zijn echtgenote verantwoordelijk is voor de dood van een schoolmeisje, dat door haar veblind werd. Sullig melodrama waarvan de prachtige buitenopnames te niet worden gedaan door zwakke kleur. Naar de roman The Shadow and the Peak van Richard Mason.

Kanonen-Serenade

1958 | Oorlogsfilm

Duitsland 1958. Oorlogsfilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Vittorio De Sica, Folco Lulli, Heinz Reincke, Ingmar Zeisberg en Lianella Carell.

Een oude Italiaanse schuit, met Vittorio de Sica als kapitein, krijgt een kanon aan boord gemonteerd, waarna De Sica liever gaat jagen op Britse duikboten dan vracht te vervoeren.

Legend of the Lost

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western

Verenigde Staten​/​​Italië 1957. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Sophia Loren, Rossano Brazzi, Kurt Kasznar en Sonia Moser.

Een man gaat in de Sahara op zoek naar een schat die ooit ook werd gezocht door zijn verdwenen vader. Zijn gids is een door de wol geverfde loner (Wayne). De twee krijgen gezelschap van een prostituee (Loren in charmante, voor het landschap ongeschikte outfits). De kundige studioregisseur Henry Hathaway, bedreven in westerns, maakte later met Wayne ook nog True Grit, en regisseerde afleveringen van de serie How the West was Won. Hij had een voorliefde voor mooie locaties: voor deze film trok hij naar de Libische woestijn.

Il corsaro della mezzaluna

1957 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië 1957. Avonturenfilm van Giuseppe Scotese. Met o.a. John Derek, Inge Schoener, Gianna Maria Canale, Alberto Farnese en Raf Mattioli.

Melodramatische avonturenfilm over een jongeman die wraak wil nemen op de genadeloze piraten die zijn familie hebben vermoord. Een verhaal vol intrige en hartstochtelijke liefde, dat zich afspeelt op volle zee. Sommige gevechts- en actiescènes zijn opwindend en goed uitgevoerd, terwijl andere niet aanslaan. De voorspelbare plot biedt geen verrassingen, maar de acteurs schijnen zich te amuseren. Een onderhoudende zij het onopmerkelijke film. Scenario van Riccardo Pazzaglia, A. Neille en de regisseur.

Orlando e i paladini di Francia

1956 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1956. Avonturenfilm van Pietro Francisci. Met o.a. Rik Battaglia, Rosanna Schiaffino, Fabrizio Mioni, Lorella de Luca en Vittorio Sanipoli.

Een Saraceense vorst stuurt een aantrekkelijke jonge vrouw naar het kamp van de christenen om tweespalt te zaaien tussen de twee aanvoerende ridders. Het lijkt te lukken, zodat een jaloerse Paladijnridder de kans aangrijpt voor een geheim verbond met de vijand om zo zelf op de troon te komen. Deze decoratieve ridderromantiek rond de legendarische Razende Roland levert - ondanks het zwakke spel - een onderhoudend spektakel op.

Lo Scapolo

1956 | Komedie

Italië 1956. Komedie van Antonino Pietrangeli. Met o.a. Alberto Sordi, Madeleine Fischer, Sandra Milo, Abbe Lane en Fernando Fernán Gómez.

Als een vrijgezel zijn woning met complete verzorging moet opgeven, komt hij in een ongezellig pension. Op zoek naar een nieuwe verzorgster ontmoet hij steeds trouwlustige dames, hoewel hij zijn vrijgezellenstatus angstvallig blijft verdedigen. Sordi, in zijn vaste rol als schipperende opportunist, heeft nog niet de ongegeneerdheid en aandoenlijkheid die hij op latere leeftijd zou krijgen, waardoor het lastig is om met hem mee te leven. De aandachtige regie behoedt de diverse vrouwenrollen voor makkelijke karikaturen. Het scenario is van Ettore Scola.

La Risaia

1956 | Drama

Italië 1956. Drama van Raffaele Mattarazzo. Met o.a. Elsa Martinelli, Folco Lulli, Michel Auclair, Rik Battaglia en Lilla Brignone.

De eigenaar van rijstvelden in de Po-vlakte meent in een seizoenarbeidster de dochter van zijn jeugdliefde te herkennen. Het meisje wordt onderwerp van rivaliteit tussen twee mannen, die d.m.v. een gevecht, resulteert in doodslag. De vader neemt de schuld op zich om de dochter met haar geliefde te kunnen laten trouwen. Deze poging om het succes van Mangano en Loren in de rijstoogst te herhalen met Martinelli strandt op het drakerig verhaal, maar de film heeft de kleurfotografie van het landschap voor op zijn voorgangers.

Calabuch

1956 | Komedie

Spanje​/​​Italië 1956. Komedie van Luís Garcia Berlanga. Met o.a. Edmund Gwenn, Valentina Cortese, Franco Fabrizi, Juan Calvo en José Luis Ozores.

Een Amerikaans atoomgeleerde ontvlucht de stress van zijn bestaan en duikt onder op een Spaans eilandje. Hij past zich aan het onbekommerde plattelandsbestaan aan, tot zijn verblijfplaats wordt ontdekt en hij moet terugkeren naar de beschaafde wereld. Deze vlotte en soms te vriendelijke komedie heeft aandacht voor kleine details en rake typeringen, hoewel de feitelijk bittere strekking in de te goedmoedige ironie verloren gaat.

Tam-Tam mayumbe

1955 |

Italië​/​​Frankrijk 1955. Gian Gaspare Napolitano. Met o.a. Charles Vanel, Pedro Armendáriz, Kerima, Marcello Mastroianni en Jacques Berthier.

Een met gezondheidszorg belaste ambtenaar in het Congo van 1925 zoekt bewijzen voor alcoholverkoop aan inboorlingen door dranksmokkelaar. Ondertussen is zijn geliefde onderwerp van rivaliteit tussen een jonge arts en politieke vluchteling. Exotische avonturen in het koloniale tijdperk, gefilmd in een periode dat daar nog weinig politieke vraagtekens bij werden geplaatst.

Mio figlio Nerone

1955 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1955. Avonturenfilm van Steno. Met o.a. Gloria Swanson, Alberto Sordi, Brigitte Bardot, Giorgia Moll en Mario Carotenuto.

Keizerin Agrippina wil van haar zoon Nero een soldaat en heerser maken, terwijl deze een geboren lafbek is die zich alleen voor muziek en orgieën met dansmeisjes interesseert. Moeder verstoort al zijn feesten, zodat hij vergeefs komplotteert om haar uit de weg te ruimen. Ze doorstaat alles en drijft haar wil door. Deze burleske versie van de Romeinse historie wordt nooit echt leuk of pikant, maar is een curiosum door de rolbezetting. Swansons ongenoegen over de film waarin ze speelt is zeer overtuigend. Bardot is Poppeia, De Sica speelt Seneca.

Le Avventure di Giacomo Casanova

1955 | Historische film, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1955. Historische film van Steno. Met o.a. Gabriele Ferzetti, Corinne Calvet, Nadia Gray, Marina Vlady en Irene Galter.

Casanova vlucht voor de Spaanse inquisitie naar Frankrijk en belandt daar door zijn amoureuze escapades in de gevangenis. De cipiers lezen in zijn memoires waaruit duidelijk wordt hoe het allemaal zo ver is gekomen. Luxueus aangeklede episodes uit leven van beroemde versierder, met nogal wat flauwe grappen en reeksen aantrekkelijke actrices.

La Bella mugnaia

1955 | Komedie, Historische film

Italië 1955. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marcello Mastroianni, Yvonne Sanson en Paolo Stoppa.

Aantrekkelijke molenaarsvrouw weet door onschuldige flirts met notabelen, haar echtgenoot te sparen voor zware belastingheffing in 17de-eeuws Italië dat bezet is door Spanje. Een jaloezie-uitbarsting doet de echtgenoot in de gevangenis belanden, waarna de vrouw met raffinement de Spaanse gouveneur in de waan brengt, dat ze hem ter wille is, toch haar eer bewaart en vrijlating van de molenaar bewerkstelligt. Kleurrijke verfilming van Alarcon's roman De driekanten steek geeft Loren temperamentvolle kansen, hoewel de tegenspelers het beste van het spel krijgen en nemen.

Siluri umani

1954 | Oorlogsfilm

Italië 1954. Oorlogsfilm van Antonio Leonviola. Met o.a. Raf Vallone, Franco Fabrizi, Andrea Checchi, Ettore Manni en Elena Varzi.

Tijdens WO II verdedigde Italië zich ter zee tegen de geallieerden met kleine motorbootjes vol explosieven die de vijandige schepen moesten aanvaren, terwijl de bemanning zich tijdig in veiligheid bracht. Een weinig bekend onderdeel van de oorlog kreeg een spannend uitgewerkt scenario, maar een nogal slappe regie. Het veronderstelde heldendom van de personages is politiek-historisch discutabel, maar wordt niet erg aangedikt.

La donna del fiume

1954 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Mario Soldati. Met o.a. Sophia Loren, Gérard Oury, Rik Battaglia, Lise Bourdin en Enrico Olivieri.

Een meisje wordt verleid door een smokkelaar en geeft hem aan bij de politie, ondanks het feit dat ze een kind van hem verwacht. Als hij later uit de gevangenis wordt ontslagen, is het zoontje plotseling verdwenen. Lorens eerste grote sterrol kreeg achter de camera`s medewerking van velen die later een eigen reputatie zouden verwerven (Pasolini schreef de dialoog). Een aanvankelijk sfeervol, broeierig melodrama ontspoort tegen het einde met veel louterende droefenis die de ster nog niet overtuigend weet te acteren.

Othello

1952 | Drama

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Marokko​/​​Frankrijk 1952. Drama van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Suzanne Cloutier, Micheál MacLiammóir, Robert Coote en Fay Compton.

De Moorse prins van Venetië Othello (Welles himself) laat zich door de laaghartige Iago (MacLiammóir) overtuigen dat zijn geliefde Desdemona (Cloutier) hem ontrouw is. The tragedy unfolds. Klassieke Shakespeare verfilmd door filmgod Welles, dat moest wel iets interessants opleveren. En inderdaad. Welles deed er vier jaar over om hem te voltooien. Hij werd continu geplaagd door geldgebrek. Hij speelde in andermans films (The Third Man!) om aan geld te komen. Daarmee kon hij weer crew inhuren, er werkten achtereenvolgens vijf verschillende cameramannen aan Othello. De film werd zeer gemengd ontvangen maar kreeg wel een Gouden Palm in Cannes.

Il Diavolo in convento

1950 | Komedie, Oorlogsfilm

Italië 1950. Komedie van Nunzio Malasomma. Met o.a. Gilberto Govi, Mariella Lotti, Georges Galley, Carlo Ninchi en Ave Ninchi.

Een priester geeft na een bombardement de dakloze dorpelingen een onderkomen in een oud klooster dat na de dood van de prior geconfisqueerd dreigt te worden. Met tal van uitvluchten en met een gefingeerd 'wonder' probeert hij het klooster en de ondergedokenen te behoeden. Deze met volkse uitbundigheid geacteerde tragikomedie werkt aanstekelijk ondanks een aantal afgezaagde grappen en een matige regie.