Tony Curtis (1925-2010): cast en productie.
Er zijn 111 films gevonden.

Stargames

1998 | Familiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1998. Familiefilm van Greydon Clark. Met o.a. Tony Curtis, Travis Clark en Trevor Clark.

Louis & Frank

1998 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1998. Komedie van Alexandre Rockwell. Met o.a. Steven Randazzo, Francesco Messina, Tony Curtis, Meta Golding en Sam Rockwell.

Star games

1997 | Sciencefiction, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Greydon Clark. Met o.a. Trevor Clarke, Tony Curtis en Travis Clark.

Zeer ver weg in het heelal ontsnapt een jonge prins aan de tirannie van een kwaadaardige keizer. Hij vlucht per ruimteschip naar de aarde, waar hij bevriend raakt met een jongen van dezelfde leeftijd. Ze slaan de handen ineen om de keizer te verslaan en het heelal van de ondergang te redden

Elvis Meets Nixon

1997 | Muziek, Komedie

Canada​/​​Verenigde Staten 1997. Muziek van Allan Arkush. Met o.a. Rick Peters, Bob Gunton, Curtis Armstrong, Richard Beymer en Gabriel Hogan.

December 1970. Richard Nixon is president van de VS en Elvis heeft zijn come-back gemaakt. Ze wonen en voelen zich beiden geïsoleerd: Elvis besluit Graceland te verlaten en in Washington een baan te zoeken bij de antidrugsbrigade. Hij heeft nog nooit een creditkaart gebruikt, draagt een paars kostuum en beweert incognito te reizen. Nixon vindt het prachtig dat Presley zich wil inzetten als bestrijder van die verderfelijke drugs

The Celluloid Closet

1996 | Documentaire, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1996. Documentaire van Jeffrey Friedman en Rob Epstein. Met o.a. Tony Curtis, Whoopi Goldberg, Jan Oxenberg, Harvey Fierstein en Stewart Stern.

Documentaire over de geschiedenis van de al dan niet verhulde homoseksualiteit in de Amerikaanse film. In de dagen van de censuur (de z.g. Hays-code) was homoseksualiteit een absolute taboe. Inventieve regisseurs legden toch bepaalde elementen in de film, die later als een protest tegen de discriminatie van homo's uitgelegd konden worden. Er zijn opvallende voorbeelden: SUDDENLY LAST SUMMER en THE CHILDREN'S HOUR. Een al te suggestieve scène tussen Tony Curtis en Laurence Olivier in SPARTACUS sneuvelde op de snijtafel van de censor. Hierna mochten in Hollywood homo's alleen op de gevoelige laag vastgelegd worden als ze belachelijk werden, angst aanjoegen bij de kijker of medelijden opwekten. Pas in de jaren 1970 werd het onderwerp serieus genomen, dankzij enkele doorbraak films als SUNDAY, BLOODY SUNDAY, MAKING LOVE en BOYS IN THE BAND, ook al weigerden de hele bekende acteurs hieraan hun medewerking te verlenen. Deze documentaire is oprecht en geeft een gedetailleerd overzicht van de homoseksualiteit in de film aan de hand van een honderdtal filmfragmenten en gesprekken met een aantal acteurs, actrices, regisseurs en producenten die ermee te maken hadden. Het scenario van Epstein, Friedman en Sharon Wood is gebaseerd op het boek van Vito Russo, die in 1990 op 44-jarige leeftijd aan AIDS overleed. Het commentaar van Armistead Maupin wordt ingesproken door Lily Tomlin. Voor de montage tekenden Friedman en Arnold Glassman, terwijl Nancy Schreiber nieuw beeldmateriaal bezorgde. Bekroond op het Sundance Film Festival in 1996. Dolby Stereo S.R.-Digital.

The Immortals

1995 | Actiefilm, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1995. Actiefilm van Brian Grant. Met o.a. Eric Roberts, Tia Carrere, Tony Curtis, Joe Pantoliano en Chris Rock.

De louche nachtclubeigenaar Jack huurt acht ex- gedetineerden in. Hij verdeelt hen in rotten van twee die gelijktijdig vier zaken moeten overvallen. Jack heeft hen zo opgesteld dat in geen enkel groepje de een de ander kan luchten, maar ze komen ze er algauw achter dat ze allemaal ongeneeslijk ziek zijn. Ze hebben dus weinig te verliezen.

The Mummy Lives

1993 | Horror

Verenigde Staten 1993. Horror van Gerry O'Hara. Met o.a. Tony Curtis, Jack Cohen, Mohammed Bakri, Lesley Hardy en Greg Wrangler.

De louche nachtclubeigenaar Jack huurt acht ex- gedetineerden in. Hij verdeelt hen in rotten van twee die gelijktijdig vier zaken moeten overvallen. Jack heeft hen zo opgesteld dat in geen enkel groepje de een de ander kan luchten, maar ze komen ze er algauw achter dat ze allemaal ongeneeslijk ziek zijn. Ze hebben dus weinig te verliezen.

Naked In New York

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Daniel Algrant. Met o.a. Eric Stoltz, Marie-Louise Parker, Jill Clayburgh, Ralph Macchio en Lynne Thigpen.

Jake Briggs besloot op zijn 8ste schrijver te worden. Dat was in 1965 toen zijn vader New York tijdens de grote stroomstoring verliet, hem en zijn moeder achterlatend. Hij werd opgezadeld met twee vrouwen - zijn moeder en een buurvrouw.

Bandit: Beauty And The Bandit

1993 | Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1993. Actiefilm van Hal Needham. Met o.a. Brian Bloom, Brian Krause, Kathy Ireland, Wallace Merck en Alex Van.

Bloom als Bandit maakt een fatale fout: hij laat zich in met de mooie Ireland en dat had hij net niet moeten doen. Hij heeft ze weer allemaal op de hielen: de politie, de schurken en de snelheidsmaniakken. Ongelooflijk dat er uit zo`n sleetse formule nog jus geperst kan worden binnen het kader van een serie van Universal, [KL]Action Pack[KLE]; in deze aflevering is het een bus met nudisten, die Bloom gaat besturen en onderweg laat hij ook nog een stelletje nonnen instappen. Een Elvis Presley imitator, en uiteindelijk de premiejager schieten Bandit te hulp. Hoewel de auto`s de sterren zijn, is er o.d. aan dialoog (veel schunnige taal) en is er te weinig actie, hetgeen verrassend is voor veteraan-regisseur Needham. De tv-versie doet je verlangen naar de originele film SMOKEY AND THE BANDIT met Burt Reynolds, maar dan alleen de eerste!!! De acteerprestaties variëren van redelijk tot verschrikkelijk. Het camerawerk van Mike Shea is redelijk goed. De buitenopnames zijn gemaakt in North Carolina. Leut voor lieden met het verstand op nul of die het standaard nul hebben staan. Scenario van Davis Chisholm.

Marilyn non abita più qui

1992 | Documentaire, Biografie

Italië 1992. Documentaire van Anna Foghieri. Met o.a. Joe Di Maggio, Yves Montand, Don Murray, John F. Kennedy en Tony Curtis.

Documentaire over het leven van Norma Jean Baker, alias Marilyn Monroe, die dertig jaar eerder, op 5 augustus 1962, stierf in haar bescheiden woning op Fifth Elena Drive 12035 in een buitenwijk van L.A. Ze was 36 jaar toen ze die dag, naakt en dood, op haar bed werd gevonden. Zij is de verpersoonlijking van een tot een unieke legende uitgegroeid ideaalbeeld, dat al dertig jaar standhoudt. Deze film werd speciaal opgenomen in de V.S. op de plaatsen waar Marilyn, vanaf haar geboorte tot haar dood, heeft gewoond. Fragmenten uit Gentlemen Prefer Blondes (Howard Hawk, 1953), The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955) met de beroemde scène van de opwaaiende rok, Bus Stop (Joshua Logan, 1953) en andere films tonen haar onweerstaanbare charme. Tv-beelden van haar relatie met Di Maggio, Miller en Kennedy onthullen niets wat we niet al wisten.

Christmas in Connecticut

1992 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1992. Komedie van Arnold Schwarzenegger. Met o.a. Dyan Cannon, Kris Kristofferson, Tony Curtis, Richard Roundtree en Kelly Cinnante.

In de kersttijd wordt boswachter Kristofferson een held. Na een moordende tocht van zes dagen door de ijzige sneeuw van de bergen rond Connecticut, brengt hij een verdwaalde jongen levend en wel terug. Tv-producer Curtis ziet hierin een geweldige promotiestunt. Hij bedenkt dat de populaire presentatrice van een kookprogramma, Cannon, de held in familiekring zal ontvangen voor het kerstdiner. Dit alles zal live worden uitgezonden. Er zijn echter twee problemen: Cannon is een alleenstaande vrouw en ze is zelfs niet in staat een ei te koken. Flauwe, ongeïnspireerde remake van de Barbara Stanwyck-film uit 1945. Debuterend regisseur Schwarzenegger weet de situaties niet in de hand te houden en het geheel loopt uit op een chaos van drukdoenerij en boulevard-toestanden. De enige die als acteur overeind blijft, is een schitterende Curtis. Het scenario van Janet Brownell is gebaseerd op dat van Lionel Houser en Adele Comandini en een verhaal van Aileen Hamilton. Fotografie van Chuck Colwell.

Center of the Web

1992 | Oorlogsfilm, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1992. Oorlogsfilm van David A. Prior en David Prior. Met o.a. Ted Prior, Charlene Tilton, Robert Davi, Tony Curtis en Charles Napier.

Een actrice uit Washington D.C. moet opdraaien voor een moord. En dat is nog maar een deel van een ingewikkelde samenzwering tussen elkaar beconcurrerende geheimagenten en duistere breinen-achter-de-schermen. Bijna iedereen in deze sterke thriller heeft een geheime identiteit. Tegen de tijd dat je je realiseert dat niets en niemand is wat het schijnt, begint de film vervelend te worden. Tilton (Dallas) doet het uitstekend als de belaagde heldin.

Prime Target

1991 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van David Heavener en Philip J. Roth. Met o.a. David Heavener, Tony Curtis, Isaac Hayes, Robert Reed en Andrew Robinson.

Deze voorspelbare film is grotendeels de mislukte egotripperij van scenarioschrijver-producent-regisseur-hoofdrol Heavener. Hij speelt de rol van John Bloodstone, een onberekenbare smeris [KA2]a la Dirty Harry uit een provinciegat die zijn tegenstanders als hij ze doodschiet een goede reis (naar het hiernamaals) toewenst.

Thanksgiving Day

1990 | Komedie

Verenigde Staten 1990. Komedie van Gino Tanasescu. Met o.a. Mary Tyler Moore, Jonathon Brandmeier, Kelly Curtis, Andy Hirsch en Joseph Bologna.

Een zwarte komedie rond de familie Schloss, die steenrijk geworden is aan een handschoenenfabriek. Als pa Schloss (Tony Curtis in een klein, maar aanstekelijk rolletje) de traditionele kalkoen op Thanksgiving aansnijdt, krijgt hij een hartaanval en overlijdt. Behalve zijn butler treurt eigenlijk niemand om hem. Weduwe Paula Schloss (Moore) is niet opgewassen tegen de nieuwe situatie en haar kinderen: de jongste, stotteraar Michael (Hirsch) denkt alleen maar aan het feit dat hij nog honger heeft, nietsnut Randy (Brandmeier) is verslaafd aan het gokken en neemt spelers mee naar huis, dochter Barbara (Kelly Curtis), is schrijfster en feministe en verpest de sfeer met een lesbische vriendin. Moeder Paula zoekt troost in een liefdesavontuurtje. Geschreven door Steve Zacharias en Jeff Buhai. Ook bekend als The Good Family.

Nuns On The Run

1990 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1990. Komedie van Jonathan Lynn. Met o.a. Eric Idle, Robbie Coltrane, Janet Suzman, Camille Corduri en Doris Hare.

Nadat ze de Triaden van hun criminele winsten hebben beroofd, beduvelen twee boeven hun eigen niets-ontziende bende en verbergen zich met de buit in een nonnenklooster. Een heerlijke en soms scherpe komedie, niet altijd even oorspronkelijk, maar goed geschreven en gespeeld. Scenario van de regisseur.

Lobsterman From Mars

1990 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1990. Sciencefiction van Stanley Sheff. Met o.a. Deborah Foreman, Anthony Hickox, Patrick Macnee, Tommy Sledge en Tony Curtis.

Tamelijk overbodige parodie op slechte low-budget SF films, in het bijzonder ROBOT MONSTER. Je kunt beter naar de originele 'mislukkingen' gaan kijken als je wilt lachen, hoewel deze film een indrukwekkende bezetting heeft. De bekende komische radiopresentator Dr. Demento fungeert als verteller.

Tarzan in Manhattan

1989 | Avonturenfilm, Komedie, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Avonturenfilm van Michael Schultz. Met o.a. Joe Lara, Kim Crosby, Tony Curtis, Jan-Michel Vincent en Jimmy Medina Taggert.

Nadat blanke jagers de `pleegmoeder-aap` van Tarzan gedood hebben en haar chimpansee-kind Cheetah ontvoerd hebben (voor de vivisectie), achtervolgt Lara (de achttiende Tarzan in successie) de jagers naar New York, waar hij kennis maakt met een ander soort jungle. Hij sluit vriendschap met een taxichauffeuse, Crosby, die de nieuwe Jane moet voorstellen. Men kan van deze pilootfilm op z'n minst opmerken dat de combinatie origineel is, maar de rest is cliché.

Midnight

1989 | Horror

Verenigde Staten 1989. Horror van Norman Thaddeus Vane. Met o.a. Lynn Redgrave, Tony Curtis, Steven Parris, Frank Gorshin en Wolfman Jack.

Deze komische griezelfilm werd aanvankelijk (en terecht overigens) alleen op video uitgebracht, maar ging ondanks het magere verhaaltje, waarmee Curtis en Redgrave geheid de boot ingaan, toch in roulatie in de bioscopen nadat de regisseur hem opnieuw gemonteerd had en langer gemaakt (wat geen verbetering is). Redgrave speelt de maffe tv-presentatrice van een horrorprogramma, waarbij ze o.a. uit een doodskist komt met een bloody-mary in haar hand en haar aanwezige fans vernedert. Ze laat zich inpalmen door een bewonderaar. Redgrave blijft echter de moeite waard.

Welcome To Germany

1988 | Drama

Zwitserland​/​​Duitsland 1988. Drama van Thomas Brasch. Met o.a. Tony Curtis, Katharina Thalbach, Matthias Habich, Alexandra Stewart en Charles Régnier.

Amerikaanse filmregisseur Curtis komt met een pak geld naar Duitsland om er een film te maken. Wanneer de plaatselijke acteurs het script in handen krijgen volgt er een golf van wantrouwen en agressie. De film zou handelen over de produktie van een film in 1942. De opdrachtgever van toen was propaganda- minister Dr. Joseph Goebbels die eiste dat hij gemaakt zou worden met joden, geselecteerd uit een concentratiekamp. De medewerkers werd vrijheid beloofd, maar een van hen twijfelt aan de belofte. Iedereen saboteert Curtis in zijn plannen. Wie is deze Amerikaan die blijkbaar goed Duits verstaat maar weigert het te spreken? En waarom wil hij deze leugenachtige film draaien? Een ongenadig anti-racistisch pamflet, gebaseerd op ware feiten dat eigenlijk nooit de aandacht kreeg die het verdiende. Het scenario van Brasch zelf zit uitstekend in elkaar en leidt naar een onverwachte climax. Een droom van een rol voor een ouder wordende acteur als Curtis. Fotografie van Axel Block. In première en in mededinging gegaan tijdens het filmfestival van Cannes in 1988.

Der Passagier - Welcome to Germany

1988 | Drama, Historische film

Duitsland 1988. Drama van Thomas Brasch. Met o.a. Tony Curtis, Katharina Thalbach, Matthias Habich, Alexandra Stewart en Charlea Regnier.

Een succesvolle Amerikaanse regisseur komt naar Duitsland om een film te maken over het verfilmen van een anti-joodse nazi- film. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat het een film over zijn eigen verleden wordt, over een schuld die nog altijd op zijn geweten drukt. Een tot nadenken stemmende film, die vragen stelt over het verwerken van het verleden.

Club Life

1987 | Misdaad

Verenigde Staten 1987. Misdaad van Norman Thaddeus Vane. Met o.a. Tony Curtis, Michael Parks, Tom Parsekian, Yana Nirvana en Ron Kuhlman.

De eigenaar van een nachtgelegenheid (Curtis) krijgt te maken met een gangstermoord - een poging door de georganiseerde misdaad om zijn tent over te nemen - en een begrafenis, die begint op de dansvloer. Tussen de personages van dit groezelige en afschuwelijke sfeertje bevinden zich een uitsmijter, die graag acteur wil worden, een zangeres die over haar hoogtepunt heen is, en een meisje uit de provincie dat is gaan tippelen. Droefgeestig gedoe tegen de achtergrond van de zelfkant van L.A. met spelprestaties die rechtstreeks in verhouding staan tot het gebodene. Liep heel eventjes in de bioscopen.

Agatha Christie's 'Murder in Three Acts'

1987 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1987. Mysterie van Gary Nelson. Met o.a. Peter Ustinov, Tony Curtis, Emma Samms, Fernando Allende en Jonathan Cecil.

Voor de vijfde keer speelt Ustinov de Belgische detective Hercule Poirot. Op vakantie in Acapulco, wordt hij uitgenodigd door een filmster (Curtis) voor een feestje ter ere van hem. Er overlijden enige personen door onverklaarbare oorzaak en dus is er werk aan de winkel voor Poirot. Scenario van Scott Swanton naar de roman Three act Tragedy.

Mafia Princess

1986 | Misdaad, Biografie, Thriller

Verenigde Staten 1986. Misdaad van Robert Collins. Met o.a. Tony Curtis, Susan Lucci, Kathleen Widdoes, Chuck Shamata en Louie DeBianco.

Curtis speelt op geweldige wijze de sentimentele, maar dictatoriale mafiakoning van Chicago, Sam Giancana, en Lucci schittert als naïeve, begerenswaardige, egocentrische dochter, de mafia-prinses. Als vader, die zijn broodwinning jarenlang voor haar verzwegen heeft, a.s. echtgenoten laat neermaaien, begint ze hem door te krijgen. Ze komt in opstand tegen haar oude heer en er ontbrandt een strijd. Geen gewoon gevecht, want hier gelden slechts de regels van de mafia. Naar de autobiografie van Antoinetta Giancana. Het verhaal had beter gekund. Opgenomen in Toronto, Canada.

Balboa

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van James Polakof. Met o.a. Tony Curtis, Carol Lynley, Jennifer Chase, Chuck Connors en Lupita Ferrer.

Burgermansversie van tv-series als DALLAS en DYNASTY met een eenvoudig verhaal: ondernemer (Curtis) probeert een legale goktent te openen op Goat Island in het sjieke district Balboa. Daar zijn natuurlijk allerlei mensen om allerlei redenen tegen. Veel gepraat en gedreig, maar weinig actie, niet alleen de bezetting is onder de maat. Opgezet als tv-serie maar teruggebracht tot speelfilmlengte. De gaten in het verhaal worden gestopt door een verteller.

Insignificance

1985 | Drama, Komedie, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Nicolas Roeg. Met o.a. Michael Emil, Tony Curtis, Gary Busey, Theresa Russell en Will Sampson.

Albert Einstein ontmoet Marilyn Monroe die, blijkens het persbericht van de filmmaatschappij, over de vitale statistieken beschikte om zijn formule te completeren. Een boeiende poging van Roeg om zijn obsessie met tijd en illusie als thema's te projecteren in Terry Johnsons toneelstuk. Er wordt goed in geacteerd en de beelden zijn, zoals altijd bij Roeg, een lust voor het oog. Camerawerk van Peter Hannan.

Where is Parsifal

1984 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1984. Komedie van Henry Helman. Met o.a. Tony Curtis, Cassandra Domenica, Orson Welles, Donald Pleasence en Ron Moody.

Een dwaze Castiliaan probeert zijn fantastische uitvinding aan een paar miljonairs te verkopen. Een typisch Engelse geëxalteerde komedie, met een discutabele tendens en een magnifieke rolbezetting.

King of the City

1984 | Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Actiefilm van Norman Thaddeus Vane. Met o.a. Tom Parsekian, Michael Parks, Jamie Barrett, Tony Curtis en Dee Wallace.

Parsekian is een jonge rodeokampioen die bij een dansclub in Hollywood als bouncer in dienst wordt genomen. Wanneer een groep jonge maar zware criminelen zich meester willen maken van de discotheek, zal hij meer dan zijn meesterschap in de Koreaanse gevechtskunsten nodig hebben. Gewelddadig epos, geschreven door regisseur Vane. Songs uitgevoerd door Frank Musker, Michael Sembello, Jay Levy, Richard Kerr, Andy Hill en Dominic Bugatti. Het is zielig Curtis aan het werk te zien tussen al die punkers, new-wavers en rock-kids.

Portrait of a Showgirl

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Steven Hilliard Stern. Met o.a. Lesley Ann Warren, Rita Moreno, Dianne Kay, Tony Curtis en Barry Primus.

De voorspelbare wederwaardigheden over een jonge vrouw die New York ontvlucht is vanwege een mislukte relatie. Ze vindt werk in een van de vele shows in Las Vegas. Moreno valt op door haar goede rol als het door het leven gefrustreerde danseresje.

Othello

1982 | Oorlogsfilm

Spanje​/​​Frankrijk 1982. Oorlogsfilm van Max H. Boulois. Met o.a. Tony Curtis, Joanna Pettet, Max H. Boulois, Nadiuska en Gerard Barray.

Een zwarte huursoldaat die in Afrika vecht wordt steeds meer van afgunst vervuld. Een belachelijke bewerking van het beroemde toneelstuk Othello van Shakespeare, gecombineerd met Afrikaanse oorlogsavonturen.

Brainwaves

1982 | Horror, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1982. Horror van Ulli Lommel. Met o.a. Keir Dullea, Suzanna Love, Tony Curtis, Vera Miles en Percy Rodrigues.

Een jonge vrouw die bij een ongeluk gewond is geraakt, krijgt door middel van een transplantatie de hersenen (en de gedachten) van een vermoord meisje. De hersengolven brengen haar in een trance waarna ze op zoek gaat naar de moordenaar en vervolgens door hem achterna wordt gezeten. Een nors kijkende Curtis is de moderne versie van Frankenstein, die niet meer in staat is zijn eigen creatie te beheersen. Een banale thriller. In de V.S. is naderhand de oorspronkelijke versie verknipt om hem voor 'Alle Leeftijden' te kunnen uitbrengen.

Title Shot

1981 |

1981. Les Rose. Met o.a. Robert Delbert, Richard Gabourie, Susan Hogan en Tony Curtis.

Een jonge vrouw die bij een ongeluk gewond is geraakt, krijgt door middel van een transplantatie de hersenen (en de gedachten) van een vermoord meisje. De hersengolven brengen haar in een trance waarna ze op zoek gaat naar de moordenaar en vervolgens door hem achterna wordt gezeten. Een nors kijkende Curtis is de moderne versie van Frankenstein, die niet meer in staat is zijn eigen creatie te beheersen. Een banale thriller. In de V.S. is naderhand de oorspronkelijke versie verknipt om hem voor 'Alle Leeftijden' te kunnen uitbrengen.

The Million Dollar Face

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Michael O'Herlihy. Met o.a. Tony Curtis, David Huffman, Herschel Bernardi, Gayle Hunnicutt en Lee Grant.

Een mislukte pilot voor hoofdrolspeler Curtis. Hij speelt de meedogenloze directeur van een firma in cosmetica. Hij is in een heftige concurrentieslag gewikkeld met zijn ex-geliefde Grant die ook zo'n firma leidt. Gebaseerd op een roman van Lois Wyse, Kiss Inc, door Jud Kinberg en Robert Hammer tot scenario bewerkt.

Inmates: A Love Story

1981 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1981. Romantiek van Guy Green. Met o.a. Kate Jackson, Perry King, Shirley Jones, Tony Curtis en Pamela Reed.

Hulde aan iedereen voor zijn normale spel, in overweging nemend dat deze film handelt over een 'gemengde' gevangenis! Schep genoegen in Curtis' flamboyante kruimeldief en Jones' overheersende, glasharde gevangenisdirectrice à la Ida Lupino.

Inmates - A Love Story

1981 | Drama

1981. Drama van Guy Green.

Hulde aan iedereen voor zijn normale spel, in overweging nemend dat deze film handelt over een 'gemengde' gevangenis! Schep genoegen in Curtis' flamboyante kruimeldief en Jones' overheersende, glasharde gevangenisdirectrice à la Ida Lupino.

The Scarlett O'Hara War

1980 | Biografie

Verenigde Staten 1980. Biografie van John Erman. Met o.a. Tony Curtis, Sharon Gless, Harold Gould, Bill Macy en George Furth.

Curtis speelt de zwierige film-mogol David O. Selznick in zijn grote zoektocht naar Scarlett O'Hara voor GONE WITH THE WIND. Gemaakt naar Garson Kanins roman Moviola en vol met portretteringen van filmpersoonlijkheden uit de jaren 1930-40 - leuk op de koop toe.

The Mirror Crack'd

1980 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1980. Mysterie van Guy Hamilton en Hamilton Leithauser. Met o.a. Angela Lansbury, Edward Fox, Geraldine Chaplin, Elizabeth Taylor en Kim Novak.

Filmopnames in een kasteel in St. Mary Mead, woonplaats van amateurspeurder Miss Marple, worden al snel verstoord door een moord. Een reden voor de inspecteur van Scotland Yard (Fox) om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van wat er aan de hand is. Het blijkt niet te boteren tussen de twee vrouwelijke vedetten van die film (Taylor en Novak). Agatha Christie's Miss Marple kreeg een nieuw filmleven in de persoon van Lansbury, ze werd bijgestaan door hordes Hollywoodcoryfeeën, maar de film blijft aan de saaie en ouderwetse kant.

It Rained All Night the Day I Left

1980 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Canada 1980. Komedie van Nicolas Gessner. Met o.a. Tony Curtis, Louis Gossett jr, Sally Kellerman, John Vernon en Lisa Langlois.

Een rampzalige avonturenfilm met Curtis en Gossett als twee wapensmokkelaars die de Sahara doorkruisen in een Eend. Ze vallen in handen van de geflipte kolonelsweduwe Kellerman. Of deze doelloze film komisch dan wel dramatisch is bedoeld is onduidelijk. In ieder geval is-ie geen van beide. Scenario van Ted Allan.

Coal Miner's Daughter

1980 | Biografie, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1980. Biografie van Michael Apted. Met o.a. Sissy Spacek, Tommy Lee Jones, Beverly D'Angelo, Levon Helm en Phyllis Boyens.

Muzikale biografie van Loretta Lynn. Van 'gewone' mijnwerkersdochter uit een achterhoek van Kentucky (Butcher Hollow) groeide zij uit tot de enige echte 'Queen of Country Music'. In de periode 1962-1971 scoorde zij 22 top-tien hits. Hoofdrolspeelster Sissy Spacek zong zelf alle muzieknummers in de film, die live werden opgenomen. Ze won een Oscar (Beste Actrice) en een CMA-Award voor het 'Beste Album'.

Little Miss Marker

1979 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Walter Bernstein. Met o.a. Walter Matthau, Julie Andrews, Tony Curtis, Bob Newhart en Sara Stimson.

Het leven in New York op het hoogtepunt van de depressie in 1934 is niet eenvoudig. Om wat bij te verdienen, wordt er heel wat afgegokt, waarvoor men terecht kan bij bookmaker Matthau. Een man laat als levend onderpand zijn zes-jarig dochtertje Stimson achter. Als hij toch weer verliest, pleegt hij zelfmoord. Wat moet een norse, verbitterde brompot beginnen met een spontaan kind waarmee hij wordt opgezadeld? Matte remake van de Shirley Temple-hit uit 1934, de Bob Hope/Lucille Ball-klucht SORROWFUL JONES uit 1949 en de Tony Curtis-komedie 40 POUNDS OF TROUBLE uit 1963. Het samenspel tussen Matthau en Stimson is vertederend en hartverwarmend, maar het scenario van Bernstein, naar het verhaal van Damon Runyon, mist de pure eenvoud van het origineel. Curtis speelt ook in deze versie mee, maar dan als gangster, terwijl Andrews de moeder in spe vertolkt. Fotografie van Philip Lathrop en muziek van Henry Mancini.

Vega$

1978 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Richard Lang. Met o.a. Robert Urich, Tony Curtis, Red Buttons, Will Sampson en June Allyson.

De pilot voor de succesvolle tv-serie over een flitsende privé-detective die van Las Vegas zijn werkterrein heeft gemaakt en steeds achternagezeten wordt door schaars geklede schoonheden.

The Users

1978 | Mysterie

Verenigde Staten 1978. Mysterie van Joseph Hardy. Met o.a. Jaclyn Smith, Tony Curtis, Joan Fontaine, Red Buttons en George Hamilton.

Een kleinsteeds meisje met een duister verleden komplotteert de come-back van een ouder wordende filmster. Het is smullen van Hollywood-decadentie in een forse produktie naar Joyce Habers nauwelijks verhulde sleutelroman.

The Manitou

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van William Girdler. Met o.a. Tony Curtis, Susan Strasberg, Michael Ansara, Ann Sothern en Burgess Meredith.

een lang geleden gestorven Indiaanse medicijnman wekt zichzelf weer tot leven door middel van een foetus in de hals van Susan Strasberg. De veteranen Curtis, Sothern en Meredith zien er gepast beschaamd uit.

The Bad News Bears Go To Japan

1978 | Komedie, Sportfilm, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1978. Komedie van John Berry. Met o.a. Tony Curtis, Jackie Earle Haley, Tomisaburo Wakayama, George Wyner en Lonny Chapman.

Gokker Curtis zit diep in de nesten. Hij heeft twaalf ambachten en dertien ongelukken gehad en hij zit nu op zwart zaad. Zijn onaangename ex-vrouw eist de alimentatie op en de telefoonrekening moeten worden betaald. Hij weet zich geen raad. Hij ziet op de tv een interview met de jonge spelers van de honkbalploeg Bad News Bears, die naar Japan moeten om het nationale kampioensteam te verslaan. Na enkele telefoontjes is Curtis is ploegmanager. Dit buitengewoon onnozele derde en laatste deel van de filmreeks is een verschrikkelijk dieptepunt. Voorspelbaar van de allereerste minuut tot de allerlaatste seconde en volledig humorloos wat voor een komedie absoluut fataal is. Bill Lancaster's scenario werd 'door' de computer geschreven en zo kon hij geen enkele cliché missen.

Sextette

1978 | Komedie, Erotiek

Verenigde Staten 1978. Komedie van Ken Hughes. Met o.a. Mae West, Tony Curtis, Ringo Starr, Dom DeLuise en Timothy Dalton.

'Verbazingwekkend' is het enige woord dat men kan uitbrengen over deze komedie die gaat over een Hollywoodfilmdiva wier vele echtgenoten tijdens haar laatste huwelijk opduiken. Er zal natuurlijk wel een dosis nieuwsgierigheid bijkomen om de tachtigjarige Mae, die op trotse wijze haar materiaal nog brengt te gaan zien, maar die lol gaat er snel af. Zij schreef hiervoor - haar laatste film - zelf het scenario en het duurde heel lang voordat er een - uitgerangeerde - regisseur was gevonden.

Casanova & Co

1977 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk​/​​Italië 1977. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Tony Curtis, Marisa Berenson, Marisa Mell, Britt Ekland en Umberto Orsini.

De rokkenjager Giacomo Casanova blijkt impotent, maar vindt een dubbelganger die zijn reputatie op kan houden. Dit opportunistische 'vluggertje', dat inhaakte op de publiciteit rond Fellini's CASANOVA, verenigt alle slechte kwaliteiten van de co-producerende landen, waarbij de ranzige Duitse dubbelzinnigheden in de dialogen het uiteindelijk winnen. Curtis schmiert erop los in zijn dubbelrol en een reeks van bekende actrices wordt onderling alleen onderscheiden door hun borstomvang, wat onvoldoende variatie biedt voor de chaotisch gemonteerde eentonigheid. Ook bekend als SEX ON THE RUN.

The Last Tycoon

1976 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1976. Biografie van Elia Kazan. Met o.a. Robert De Niro, Tony Curtis, Robert Mitchum, Jeanne Moreau en Jack Nicholson.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

Casanova & Co.

1976 |

1976. Franz Antel. Met o.a. Andréa Ferréol, Umberto Orsini, Marisa Berenson, Britt Ekland en Marisa Mell.

Deze verfilming van F. Scott Fitzgeralds onafgemaakte laatste roman balanceert soms op het randje van onverschilligheid, maar de kracht van de acteurs maakt veel goed. De film profiteert van De Niro`s grootse en weinig stereotiepe rol als een arrogante en succesvolle Hollywood-producent die efficiënt zijn studio runt, eigenwijze regisseurs begeleidt en nerveuze acteurs opvangt. Tot hij een tot mislukken gedoemde liefde opvat voor een aantrekkelijk, jong meisje en zijn wereld van macht en controle ineenstort. Geïnspireerd op het leven van de legendarische producent Irving Thalberg.

The Count of Monte Cristo

1975 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van David Greene en David Green. Met o.a. Richard Chamberlain, Tony Curtis, Trevor Howard, Donald Pleasence en Taryn Power.

De zoveelste verfilming van Alexandre Dumas' klassieker, met ditmaal Chamberlain als Edmond Dantes, die als slachtoffer van een door militair Curtis, bankier Pleasance en procureur Jourdan gesmeed complot zonder vorm van proces de gevangenis indraait. Na veertien jaar weet hij met de hulp van medegevangene priester Howard te ontsnappen. Howard heeft hem verteld over een fabelachtige schat, en als de Graaf van Monte Cristo neemt hij wraak op zijn belagers. Vlot verteld avonturenverhaal, met knap spel van de hoofdrolspelers. De film brengt geen nieuwe elementen in het verhaal, maar het scenario van Sidney Carrou is een trouwe weerspiegeling van de roman en bevat geen zwakke momenten. Anthony Dawson als Jourdans misdadige vader is haast onherkenbaar. Schitterend in beeld gebracht door Aldo Tonti.

The Big Rip-Off

1975 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Dean Hargrove. Met o.a. Tony Curtis, Brenda Vaccaro, Roscoe Lee Browne, Larry Hagman en John Dehner.

Bedrieger Curtis bedenkt handige zwendel om afpersingsgeld terug te vinden van de kidnappers van de vrouw van een miljonair. Journaliste Vaccaro en nachtclubartiest Browne zijn zijn handlangers in deze grote imitatie van THE STING waar Curtis' kortlopende tv-serie McCOY uit voortkwam.

Mission: Monte Carlo

1975 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Basil Dearden en Roy Ward Baker. Met o.a. Roger Moore, Tony Curtis, Terence Alexander, Susan George en Annette André.

Oorspronkelijk een op video uitgebrachte aflevering uit de tv-serie THE PERSUADERS gemaakt door veteraanregisseurs Dearden en Baker en in 1981 teruggebracht tot een tv-film van 96m (met weglating van Deardens naam) waarin het sjieke duo Moore/Curtis de verdrinking van een jonge vrouw trachten op te lossen en tegen de mafia te hoop lopen. Onderhoudend en niets nieuws onder de zon voor wie zich de serie nog herinnert en charmant gedateerd voor tegenwoordige kijkers.

Lepke

1975 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Menahem Golan. Met o.a. Tony Curtis, Anjanette Comer, Michael Callan, Warren Berlinger en Milton Berle.

Een iets boven het normale gangsterniveau uitstijgende film met Curtis verrassend overtuigend als titelfiguur, hoofd van de Murder Inc. uit de jaren dertig. Berle heeft een serieuze bijrol als Comers vader. Door Golan zelf voor tv bekort tot 98m.

The Third Girl from the Left

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Peter Medak. Met o.a. Kim Novak, Tony Curtis, Michael Brandon, George Furth en Barbi Benton.

Onthutsende clich[KA1]e-dialogen kunnen het ouderwetse melodrama over Novak, als de laatste van de chorusgirls, er niet onder krijgen. Novak heeft bedenkingen als er een huwelijk met zanger Jordon (Curtis) in zit.

Shaft: Hit-Run

1973 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten 1973. Actiefilm van Harry Harris. Met o.a. Richard Roundtree, Ed Barth, Howard Duff, Percy Rodrigues en Judy Pace.

David Oliver (Geary) is gearresteerd wegens het doorrijden na een dodelijk ongeluk. Hij ontkent in alle toonaarden, maar zijn vingerafdrukken zitten op het stuurwiel van de auto. Zijn vader Tom (Duff) vraagt Shaft (Roundtree) om zijn zoon voor erger te behoeden door de zaak op zich te nemen en uit te pluizen. Via de personalia van het slachtoffer stuit Shaft op de dubieuze Newyorkse casinobezitter Grayson (Curtis). Als korte tijd later getracht wordt om Shaft op vrijwel dezelfde manier te liquideren, is het duidelijk dat Graysons duistere praktijken hoog nodig onder de loep genomen moeten worden. Het verhaaltje stelt weinig voor, maar het is aardig om de voormalige topacteur Curtis aan de slag te zien met Roundtree.

You Can't Win 'em All

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1970. Avonturenfilm van Peter Collinson. Met o.a. Tony Curtis, Charles Bronson, Michèle Mercier, Patrick Magee en Grégoire Aslan.

Twee Amerikaanse avonturiers, Curtis en Bronson, leveren in het Turkije van 1922, samen met een groepje volgelingen, diensten aan de meestbiedende. Ze aanvaarden een opdracht van de sultan om een goudtransport per trein door een reeks hinderlagen te loodsen. Ze hopen zich uiteindelijk meester te kunnen maken van de schat. Maar er wacht hen een onaangename verrassing. Komische actiefilm met veel flair gespeeld door beide hoofdvertolkers, die zich goed raad weten met enkele grootschalige gevechtsscènes en het typisch Britse flegma in de dialogen. Het scenario van Leo Gordon, fetisj-acteur uit de Corman-stal die ook een klein rolletje vertolkt, is echter banaal en voorspelbaar. De mooie Turkse landschappen werden gefilmd door Ken Higgins en Bert Kaempfert componeerde een swingende score. Gedraaid in Panavision.

Suppose They Gave a War and Nobody Came?

1970 | Musical

Verenigde Staten 1970. Musical van Hy Averback. Met o.a. Tony Curtis, Brian Keith, Ernest Borgnine, Suzanne Pleshette en Ivan Dixon.

Oplichterij in dienst; slecht gedaan. Stel je voor dat deze film werd vertoond en niemand kwam kijken? Hertiteld voor tv tot War Games.

Il Rallye di Montecarlo...e tutta quella confusione

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​Verenigde Staten 1969. Komedie van Ken Annakin. Met o.a. Tony Curtis, Susan Hampshire, Eric Sykes, Gert Fröbe en Peter Cook.

De slapstickachtige belevenissen van de deelnemers, die van vijf verschillende Europese plaatsen in Europa vertrekken om deel te nemen aan de autorace van 2.100 kilometer naar Monte Carlo anno 1920. Lichte ironie over menselijke zwakheid, ondanks alle grappige scènes toch wat te veel aangedikt. Gefilmd in Panavision.

The Boston Strangler

1968 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, Mike Kellin en Hurd Hatfield.

Fascinerend drama in semi-documentaire stijl, dat in detail de opkomst, achtervolging, vangst en vervolging van een gevaarlijke misdadiger weergeeft. Curtis speelt - onherkenbaar vermomd - een prachtige rol als de wurger. De ingewikkelde techniek met veel beelden tegelijkertijd raakt op de tv verloren en dat geldt dan ook voor een paar belangrijke scènes.

I Met A Girl On My Way To The Crusades

1968 |

1968. Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Ivo Garrani, John Richardson, Monica Vitti, Tony Curtis en Hugh Griffith.

Fascinerend drama in semi-documentaire stijl, dat in detail de opkomst, achtervolging, vangst en vervolging van een gevaarlijke misdadiger weergeeft. Curtis speelt - onherkenbaar vermomd - een prachtige rol als de wurger. De ingewikkelde techniek met veel beelden tegelijkertijd raakt op de tv verloren en dat geldt dan ook voor een paar belangrijke scènes.

La cintura di castità

1967 | Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Italië 1967. Komedie van Pasquale Festa Campanile. Met o.a. Tony Curtis, Monica Vitti, Hugh Griffith, John Richardson en Nino Castelnuovo.

Onmiddellijk na de huwelijksvoltrekking moet een Italiaanse edelman ten strijde trekken tegen de Moren; hij sluit zijn prille bruid daarom in een kuisheidsgordel. Als hij vertrokken is vermomt ze zich als een dolende ridder om de sleutel terug te halen. Zo komt ze in verschillende avonturen terecht - onder andere in de harem van een sultan - voordat ze haar vrijheid hervindt. Visueel aantrekkelijke, doch onevenwichtige co- produktie die boulevardkluchtverwikkelingen bevat in een middeleeuwse entourage en een weinig amusante anachronistische Amerikaanse dialooghumor. Curtis en Vitti zijn géén combinatie, maar de bijrollen worden ten minste met karikaturale verve gespeeld.

Don't Make Waves

1967 | Komedie

Verenigde Staten 1967. Komedie van Alexander Mackendrick. Met o.a. Tony Curtis, Mort Sahl, Claudia Cardinale, Jim Backus en Sharon Tate.

Een juweel tussen het enorme aantal slechte Tony Curtis- komedies; een goed geregisseerde satire op Zuid-Californië, een aardige rol van Tate, een pakkende titelsong van The Byrds. Erg leuk. Scenario van Ira Wallach, George Kirgo en Maurice Richlin. Camerawerk van Philip H. Lathrop.

Not with My Wife, You Don't!

1966 | Komedie

Verenigde Staten 1966. Komedie van Norman Panama. Met o.a. Virna Lisi, Virna Lisa, George C. Scott, Tony Curtis en Bob Hope.

Curtis speelt een militair die alle reden heeft om aan te nemen dat kameraad Scott achter zijn mooie Italiaanse vrouw aanzit. Ze staken elkaar immers al de loef af tijdens de Koreaanse oorlog. Niet voortdurend leuk.

Drop Dead Darling

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Ken Hughes. Met o.a. Tony Curtis, Rosanna Schiaffino, Lionel Jeffries, Zsa Zsa Gabor en Nancy Kwan.

Een onleuke komedie over een Blauwbaard die zijn vrouwen vermoordt om hun geld. Als hij zijn grootste slag wil slaan met een aantrekkelijke, rijke en vleselijke jonge weduwe van een bejaarde Italiaanse graaf, ontmoet hij zijn gelijke. Al eerder en beter gedaan. Ook bekend als ARRIVEDERCI, BABY.

Chamber of Horrors

1966 | Horror

Verenigde Staten 1966. Horror van Hy Averback. Met o.a. Patrick O'Neal, Cesare Danova, Wilfrid Hyde-White, Patrice Wymore en Suzy Parker.

Een wassenbeeldenmuseum doet dienst als achtergrond voor een onevenwichtig mysterie over een waanzinnige, uitgebroken moordenaar. Bedoeld voor tv; het heeft veel weg van een goedkoop gemaakte film. Bovendien wordt er van een grap gebruik gemaakt, een zogenaamde griezelhoorn, die voorafgaand aan elke moord geluid maakt en een rood flitsend licht om vrees in te boezemen.

The Great Race

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk en Keenan Wynn.

Als aan het begin van de twintigste eeuw een race wordt georganiseerd van New York naar Parijs zijn er twee rivaliserende teams. Favoriet is The Great Leslie (Curtis), even heldhaftig als charmant. Zijn tegenstrever is Professor Fate (Lemmon), immer in het zwart gehuld, immer broedend op vuile streken. Fate heeft zijn trouwe hulpje Meen (Falk), Leslie krijgt gezelschap van de beeldschone, geëmancipeerde journaliste Maggie Dubois (Wood). Uitbundige, vrolijke avonturenfilm, waarin Curtis geestig zijn imago van pretty boy op de hak neemt en Lemmon en Falk als komisch duo excelleren.

Boeing Boeing

1965 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1965. Komedie van John Rich. Met o.a. Jerry Lewis, Tony Curtis, Dany Saval, Christiane Schmidtmer en Suzanna Leigh.

Verrassende (in bedwang gehouden) Lewis staat naast de charmante Tony Curtis in een komedie over een journalist die in Parijs drie liefjes tegelijk heeft die allen stewardessen zijn en dankzij hun verschillende vliegschema's elkaar afwisselen tot grote ergernis van huishoudster Ritter. Dat gaat allemaal goed tot straalverkeersvliegtuigen in dienst genomen worden waardoor de schema's door elkaar gaan lopen. Zeer amusant. Naar de beroemde toneelklucht.

Wild and Wonderful

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van Michael Anderson. Met o.a. Tony Curtis, Christine Kaufmann, Larry Storch, Marty Ingels en Jacques Aubuchon.

Een inhoudloos slapstick-niemendalletje met een hond in de hoofdrol. Curtis en Kaufmann beleven een romance.

Sex and the Single Girl

1964 | Erotiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Erotiek van Richard Quine. Met o.a. Natalie Wood, Tony Curtis, Lauren Bacall, Henry Fonda en Mel Ferrer.

Helen Gurley Browns boek werd terzijde geschoven, en alleen de titel werd gebruikt voor een redelijk amusante film over roddeltijdschrift-uitgever Curtis, die dingt naar de hand van beroemde psychologe Wood. Bacall en Fonda vullen de gaten als een ruziënd echtpaar. Joseph Heller schreef mee aan het scenario.

Goodbye Charlie

1964 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Tony Curtis, Debbie Reynolds, Pat Boone, Walter Matthau en Martin Gabel.

Smakeloze filmversie zonder enige diepgang van George Axelrod's toneelstuk. Een wrede gangster gaat dood en komt terug op aarde als Reynolds.

The List of Adrian Messenger

1963 | Misdaad, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Kenia 1963. Misdaad van John Huston. Met o.a. George C. Scott, Clive Brook, Dana Wynter, Herbert Marshall en Tony Curtis.

Vijf grote sterren dagen U uit te raden welke vermomde rollen zij vertolken!' De filmreclame speelde er al handig op in: deze whodunnit is eigenlijk een who-is-it, waarin Kirk Douglas, Tony Curtis, Burt Lancaster, Robert Mitchum en Frank Sinatra onherkenbaar over het scherm gaan. Je kunt niet voorkomen uit te kijken naar hun entree. Overigens lieten Curtis, Lancaster en Sinatra zich alleen filmen bij de 'ontmaskering' in de epiloog (en streken daarvoor twee ton op!). Opmerkelijk genoeg heeft de verfilming van Philip MacDonald's roman het verkleedspektakel helemaal niet nodig. Onder bezielde leiding van Hollywoodcoryfee John Huston (The Maltese Falcon) en met atmosfeerverhogers Joe MacDonald (Will success spoil Rock Hunter) en Jerry Goldsmith (Alien) voor de beelden en de muziek, werd het een spannende en leuke mystery-thriller. In het clevere verhaal krijgt Anthony (Scott) een lijst met namen overhandigd van zijn vriend Adrian (Merivale), vlak voor diens gewelddadige dood. (IdH/VPRO Gids)

Forty Pounds of Trouble

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Tony Curtis, Phil Silvers, Suzanne Pleshette, Larry Storch en Howard Morris.

'Sympathieke' Curtis-komedie over casino-eigenaar die een klein meisje 'adopteert' met de nodige niet meer te stuiten complicaties. Disneylandlocaties verhogen plezier van film en mooie karakterspelers peppen het geheel op. Bordpapieren copy van: MARKER.

Captain Newman, M.D.

1963 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1963. Komedie van David Miller. Met o.a. Jane Withers, James Gregory, Bethel Leslie, Dick Sargant en Dick Sargent.

Hoewel deze film over een legerpsychiater best onderhoudend is, is de vermenging van komedie en drama niet altijd geslaagd. Darin wekt nogal wat verwondering met zijn melodramatische rol, maar de gehele rolbezetting is goed. Scenario van Richard L. Breen, Phoebe en Harry Ephron.

Taras Bulba

1962 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1962. Avonturenfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Tony Curtis, Yul Brynner, Christine Kaufmann, Sam Wanamaker en Brad Dexter.

Brynner is aanvoerder der Kozakken, die heilig gezworen heeft dat een goede Pool, een dode Pool is. Als het leven van zijn zoon Curtis door een jonge Poolse schone (Kaufmann) gered wordt en hij verliefd wordt op haar, is Brynner consequent: hij moet hem doden als verrader. Deze prent volgt de traditie van de Italiaanse spektakelfilms, inclusief de bordkartonnen decors, maar is opgenomen in Argentinië door Joe MacDonald. Gesitueerd in de Oekraïne in de 16e eeuw. Al eerder gefilmd in 1936 in Frankrijk als TARASS BOULBA en in 1939 in Engeland als THE REBEL SON. Scenario van Waldo Salt en Karl Tunberg vrij bewerkt naar de roman van Nikolai Gogol. Camerawerk van Joseph MacDonald. Gedraaid in Panavision.

The Outsider

1961 | Oorlogsfilm, Biografie

Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van Delbert Mann. Met o.a. Tony Curtis, James Franciscus, Bruce Bennett, Gregory Walcott en Vivian Nathan.

Diepzinnige biografische film, waarin Curtis een van zijn beste rollen neerzet als een schoorvoetende Amerikaanse held. Hij speelt hier Ira Hamilton Hayes, de Pima-indiaan die bij de mariniers hoorde die de Amerikaanse vlag op Iwo Jima plantten. Scenario van Stewart Stern naar het verhaal The Hero of Iwo Jima van William Bradford Huie. Camerawerk van Joseph LaShelle.

The Great Impostor

1961 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1961. Biografie van Robert Mulligan. Met o.a. Tony Curtis, Karl Malden, Joan Blackman, Raymond Massey en Edmond O'Brien.

Het ongelooflijke verhaal van Ferdinand Demara, die geen schooldiploma's had, wel succes met een groot aantal vermommingen die echt werkten. De film is episodisch, maar vlot. Het scenario is van Liam O'Brien.

Who Was That Lady?

1960 | Komedie

Verenigde Staten 1960. Komedie van George Sidney. Met o.a. Tony Curtis, Dean Martin, Janet Leigh, James Whitmore en John McIntire.

Vlotte verwikkelingen ontrollen zich in gekruide vaart over het doek als Curtis en Martin zich voordoen als geheimagenten om Tony's jaloerse vrouw Leigh om de tuin te leiden. Naar een toneelstuk van Norman Krasna.

The Rat Race

1960 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Tony Curtis, Debbie Reynolds, Jack Oakie, Kay Medford en Don Rickles.

Boulevardkomedie over een pseudo-musicus (Curtis) en een danser (Reynolds) die in New York samen, platonisch, een flatje huren maar dan verliefd worden op elkaar. Leuke komische gastrolletjes van Oakie en Medford. Naar Garson Kanins toneelstuk.

Spartacus

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Stanley Kubrick. Met o.a. Kirk Douglas, Laurence Olivier, Peter Ustinov, Jean Simmons en Tony Curtis.

Epos rond slavenrebel Spartacus, die ten tijde van het Romeinse Rijk een opstand leidt tegen de decadente aristocratie. Indrukwekkend, vooral door de vakkundig opgezette vechtscènes en uitstekende acteurs: een charismatische Douglas, een geestige Ustinov en een seksueel ambivalente Olivier die naar eigen zeggen 'zowel van oesters als van slakken' houdt. De film werd door de in 1999 overleden grootmeester Kubrick beschouwd als het zwarte schaap binnen zijn oeuvre. Maar allerlei remakes kunnen natuurlijk niet tippen aan zijn origineel.

Pepe

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van George Sidney. Met o.a. < Cantinflas, Dan Dailey, Shirley Jones, Janet Leigh en Jack Lemmon.

Deze ongelooflijk lange, waardeloze film verspilt het talent van Cantinflas en vele, vele anderen. Alleen gaan zien wanneer u wanhopig bent. Oorspronkelijke lengte 195m.

Some Like It Hot

1959 | Komedie

Verenigde Staten 1959. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tony Curtis, Jack Lemmon, George Raft en Pat O'Brien.

Chicago 1929. Twee werkloze muzikanten (Lemmon en Curtis), zijn getuige van wat later bekend zou worden als de beruchte 'St. Valentine's Day Massacre'. Eén van de bendeleden van Spats Colombo (Raft) heeft hen echter opgemerkt. Om aan een gewisse dood te ontsnappen zien ze maar één oplossing: zich als vrouw verkleden en met een meidenorkest mee naar Miami vertrekken. Klassieke komedie, vol spitsvondige dialogen en amusante verwikkelingen. Monroe was nogal in de war tijdens de opnames, kon bijvoorbeeld haar tekst niet onthouden, maar kreeg toch een Golden Globe voor haar rol.

Operation Petticoat

1959 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Cary Grant, Tony Curtis, Dina Merrill, Joan O'Brien en Gene Evans.

Vrolijke komedie over onderzeebootkapitein Grant, die vastbesloten is zijn gehavende schip weer zeewaardig te maken, en oplichter Curtis, die zich in allerlei bochten wringt om dat te verijdelen. De boot wordt opgeschilderd met roze verf en ze krijgen aantrekkelijke verpleegsters aan boord, alsmede een a.s. moeder. Heel wat opmerkelijke grappen; Grant en Curtis vormen een explosief duo in deze vrolijke film. Grant was de producent. Later werd uit dit idee een tv-serie gemaakt met dezelfde titel. Scenario van Maurice Richlin en Stanley Shapiro.

The Vikings

1958 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Kirk Douglas, Tony Curtis, Ernest Borgnine, Janet Leigh en James Donald.

Onder leiding van Ragnar (Borgnine) vallen de Vikingen regelmatig de Britse kustgebieden aan. Tijdens een van deze expedities doodt de brute Vikingleider de koning en verkracht hij de koningin. Hieruit wordt een zoon geboren die in Italië wordt opgevoed, zonder dat zijn afkomst bekend wordt gemaakt. Het toeval wil dat de inmiddels opgegroeide zoon (Curtis) oog in oog komt te staan met Einar (Douglas), de opvolger van Ragnar. De grote namen van weleer schitteren onvermoeibaar in deze groots opgezette actiefilm van Fleischer (20000 Leagues Under the Sea). Spectaculaire gevechten en prachtige locaties in Bretagne en Noorwegen ondersteunen het epische verhaal over Europa's meest gevreesde volkje.

The Perfect Furlough

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, Keenan Wynn, Linda Cristal en Elaine Stritch.

Vermakelijke klucht over soldaat Curtis, die een reisje naar Frankrijk wint en legerpsychiater Leigh versiert. Scenario van Stanley Shapiro. Gefilmd in CinemaScope.

The Defiant Ones

1958 | Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles McGraw en Cara Williams.

Twee gevangenen worden per vrachtwagen vervoerd. Door een ongeluk kunnen ze ontsnappen. Maar Curtis is blank en Poitier is zwart en ze zijn aan elkaar geketend. Hierdoor zijn beide kerels verplicht naast en met elkaar te leven. Aanvankelijk staan ze onverschillig tegenover elkaar, dan vijandig, om elkaar tenslotte te leren waarderen. Een simplistisch, rechtlijnig verhaal, geschreven door Nathan E. Douglas (alias Nedrick Young, die echter op de zwarte lijst stond) en Harold Jacob Smith. Door de strakke regie en een magistrale vertolking, wordt het ver boven de middelmaat uitgetild. De racistische sfeer in het zuiden van de States wordt schitterend weergegeven. Oscars voor het scenario en voor de prachtige zwart-witfotografie van Sam Leavitt. Ernest Gold componeerde de score. In 1986 opnieuw gefilmd voor tv.

Kings Go Forth

1958 | Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Delmer Daves. Met o.a. Frank Sinatra, Tony Curtis, Natalie Wood en Leora Dana.

Een melodrama over twee van karakter zeer verschillende Amerikaanse G.I.'s in het Frankrijk van WO II die Wood, een vrouw met gedeeltelijk zwart bloed in haar aderen, ontmoeten en in een driehoeksverhouding verzeild raken. Scenario van Merle Miller, naar een roman van David Brown. Camerawerk van Daniel Fapp.

The Midnight Story

1957 | Mysterie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1957. Mysterie van Joseph Pevney. Met o.a. Tony Curtis, Marisa Pavan, Gilbert Roland, Ted de Corsia en Kathleen Freeman.

Een sfeervol verfilmde moordzaak waarin Curtis als voormalig politieman de dader zoekt van de moord op een buurtpriester. Scenario van Edwin Blum en John Robinson. Camerawerk van Russell Metty.

Sweet Smell of Success

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Alexander Mackendrick. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Susan Harrison, Martin Milner en Sam Levene.

De zeer gevreesde New Yorkse columnist J.J. Hunsecker (Lancaster) heeft een probleem: een jazz-musicus wil met zijn zuster trouwen. Hij vraagt een van zijn slaafse bewonderaars, PR-agent Sidney Falco (Curtis) om 'al het mogelijke' te doen om hem te ontmoedigen. Tony Curtis, de Johnny Depp van de jaren '50, gokte deze keer nu eens niet op zijn 'good looks', maar vertrouwde op zijn acteertalent. Geholpen door de cynische dialogen (geschreven door Clifford Odets), en uitstekend tegenspel van Lancaster levert Curtis een prestatie af 'die wellicht herinnerd zal worden als de beste uit zijn carrière', aldus filmcritica Pauline Kael.

Mister Cory

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Tony Curtis, Charles Bickford, Martha Hyer en Kathryn Grant.

Curtis is goed op dreef als arme jongeman die aan de speeltafel een fortuin bijeengaart en naar zijn geboorteplaats terugkeert om met zijn bezittingen te pronken.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

The Rawhide Years

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Colleen Miller, Arthur Kennedy, William Demarest en William Gargan.

Een film volgens een geijkt patroon, dat typisch een product van zijn tijd is. Curtis speelt een gokker op een raderboot op de Mississippi rond 1880. Hij wordt ten onrechte beschuldigd van moord. Hij neemt de benen maar wordt door de bandiet Kennedy geholpen, die een vriend blijkt te zijn. Als de ware moordenaar - een goede rol van Van Eyck - ontmaskerd is, gaat Kennedy er met Curtis' paard vandoor, nieuwe avonturen tegemoet. Als troost heeft Curtis de aantrekkelijke Miller. Onderhoudende western, ook al zitten er in het verhaal wat onduidelijkheden. Niemand minder dan Daniel Beauchamp en Robert Presnell Jr. schreven het scenario naar een vertelling van Norman A. Fox. Het camerawerk is van Irving Glassberg.

The Square Jungle

1955 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Jerry Hopper. Met o.a. Tony Curtis, Pat Crowley, Ernest Borgnine, Paul Kelly en Jim Backus.

Al te bekend boksverhaal met Curtis die zich omhoogvecht en met Crowley als zijn meisje. Scenario van George Zuckerman, camerawerk van George Robinson.

The Purple Mask

1955 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van H. Bruce Humberstone en Bruce Humberstone. Met o.a. Tony Curtis, Gene Barry, Angela Lansbury, Colleen Miller en Dan O'Herlihy.

Zich afspelend in Frankrijk begin 19e eeuw. Curtis is een zwaardvechtende edelman, kampioenvechter voor gerechtigheid. Scenario van Oscar Brodney, die het toneelstuk van P. Aumont en J. Manoussi bewerkte, waarvan C. Latour eerst een bewerking maaakte. Gedraaid in CinemaScope.

Six Bridges to Cross

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Joseph Pevney. Met o.a. Tony Curtis, Julie Adams, George Nader, Sal Mineo en Jay C. Flippen.

Een onderhoudend verslag van de beroving van de kluis van beveiligingsfirma Brink's. De gebeurtenissen worden op de voet gevolgd tot en met de roemruchte diefstal. Ter plekke in Boston gefilmd.

The Black Shield of Falworth

1954 | Familiefilm, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Familiefilm van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, David Farrar, Barbara Rush en Herbert Marshall.

Een verfilming voor de jeugd naar de roman van Howard Pyle Men Of Iron met een weinig overtuigende Curtis als de zoon van de uit de gratie geraakte Earl of Falworth die als ridder aan het hof van koning Henry IV de familie-eer moet herstellen en dingt naar de hand van mooie Lady Anne. Decors en bijrolspelers houden dit kostuumdrama overeind. Scenario van Oscar Brodney. Camerawerk van Irving Glassberg. Gefilmd in CinemaScope.

So This Is Paris

1954 | Musical

Verenigde Staten 1954. Musical van Richard Quine. Met o.a. Tony Curtis, Gloria DeHaven, Gene Nelson, Corinne Calvet en Paul Gilbert.

Pittige sterren brengen leven in een te verwaarlozen musical over Amerikaanse zeelui die in Frankrijk passagieren.

Johnny Dark

1954 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van George Sherman. Met o.a. Tony Curtis, Piper Laurie, Don Taylor, Paul Kelly en Ilka Chase.

Curtis is energiek als auto-ontwerper die aan de grote sportwagenrace deelneemt.

Beachhead

1954 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1954. Oorlogsfilm van Stuart Heisler. Met o.a. Tony Curtis, Frank Lovejoy, Mary Murphy, Eduard Franz en Skip Homeier.

Aardige verhandeling met veel actie over vier mariniers die in WO II een gevaarlijke opdracht moeten uitvoeren.

Voyage To Italy

1953 | Thriller

Verenigde Staten 1953. Thriller van Rudolph Maté. Met o.a. Lyle Bettger, Joanne Dru en Tony Curtis.

Aardige verhandeling met veel actie over vier mariniers die in WO II een gevaarlijke opdracht moeten uitvoeren.

The All American

1953 | Sportfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Sportfilm van Jesse Hibbs. Met o.a. Tony Curtis, Lori Nelson, Richard Long, Mamie Van Doren en Gregg Palmer.

Amerikaans rugby komt op tweede plaats in deze typische romance tussen twee sportieve en gezonde jonge mensen (Curtis - Nelson)

Houdini

1953 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1953. Biografie van George Marshall. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, Torin Thatcher, Ian Wolfe en Sig Ruman.

Een fantasierijke biografie van de beroemde boeienkoning; meer fictie dan werkelijkheid, en dat is misschien maar het beste.

Forbidden

1953 | Romantiek, Mysterie

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Joanne Dru, Lyle Bettger, Marvin Miller en Victor Sen Yung.

Verhaal van een verboden liefde: Curtis en Dru vallen voor elkaar maar zij is het liefje van de koning der gangsters. Ze is verdwenen en hij huurt Curtis in om haar op te sporen. Speelt in Macao. Een van Curtis' eerste grote rollen. William Sackheim bewerkte zijn verhaal met Gil Doud tot scenario. Camerawerk van William Daniels.

Son of Ali Baba

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Kurt Neumann. Met o.a. Tony Curtis, Piper Laurie, Susan Cabot, Victor Jory en Hugh O'Brian.

Een kalief maakt gebruik van prinses Laurie om de schat van Ali Baba op te sporen. Nadat vader gevangen is gezet, verschijnt de zoon en wint het hart van de prinses. Goede decors, redelijk spel. Scenario van Gerald Drayson Adams. Camerawerk van Maury Gertsman.

No Room for the Groom

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Douglas Sirk. Met o.a. Tony Curtis, Piper Laurie, Spring Byington, Don DeFore en Jack Kelly.

Onschuldige bokkesprongen; Curtis keert naar huis terug en vindt het tot de nok gevuld met aangetrouwde familieleden.

Flesh and Fury

1952 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. Tony Curtis, Jan Sterling, Mona Freeman, Wallace Ford en Harry Guardino.

Curtis geeft een aanvaardbare rol weg van een dove bokser die alles in het werk stelt om zijn gehoor terug te krijgen en van een keurig meisje houdt. Scenario van Bernard Gordon naar een verhaal van William Alland. Camerawerk van Irving Glassberg.

The Prince Who Was a Thief

1951 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1951. Familiefilm van Rudolph Maté. Met o.a. Tony Curtis, Piper Laurie, Everett Sloane, Jeff Corey en Betty Garde.

Historisch avontuur voor de jeugd, met Curtis als prins die vecht om de troon te heroveren, die aanstekelijk werkt door het enthousiasme van de spelers. Scenario van Gerald Drayson Adams en Aeneas Mackenzie.

Winchester '73

1950 | Western, Drama

Verenigde Staten 1950. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Shelley Winters, Dan Duryea, Stephen McNally en Millard Mitchell.

Stewart, op zoek naar de moordenaar van zijn vader, doet mee aan een schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester geweer, maar raakt daarbij in de clinch met zijn boosaardige broer (Stephen McNally). Eerste grote productie van westernregisseur Mann vormde het eerste samenwerkingsverband tussen hem en Stewart, die zijn favoriete acteur zou worden. Film heeft een memorabele shoot out.

Sierra

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Alfred E. Green. Met o.a. Audie Murphy, Wanda Hendrix, Dean Jagger, Burl Ives en Sara Allgood.

Een goede rolbezetting in het verhaal van een vader en een zoon op de vlucht voor de sterke arm, terwijl ze ook nog pa's onschuld proberen te bewijzen. Edna Anhalt bewerkte de roman Mountains are my Kingdom van Stuart Hardy tot scenario. Nieuwe versie van FORBIDDEN VALLEY uit 1938.

Kansas Raiders

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Ray Enright. Met o.a. Audie Murphy, Brian Donlevy, Marguerite Chapman, Scott Brady en Tony Curtis.

De jonge Jesse James neemt dienst in de terreurgroep van Quantrill gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog. Een avontuurlijke western met Donlevy als Quantrill en Chapman voor de romantische noot. Een kleine rol is voor Buddy Roosevelt, een westernster uit de jaren 1920-30. Scenario naar een eigen verhaal van Robert L. Richards. Camerawerk van Irving Glassberg.

I Was a Shoplifter

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Charles Lamont. Met o.a. Scott Brady, Mona Freeman, Charles Drake, Andrea King en Tony Curtis.

Een oprechte programmamaker gaat met een agent undercover om een winkeldiefstalbende te ontmaskeren. Kijk ook naar Rock Hudson als winkeldetective.

The Lady Gambles

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Michael Gordon. Met o.a. Barbara Stanwyck, Robert Preston, Stephen McNally, Edith Barrett en John Hoyt.

Stanwyck is een gelukkig getrouwde vrouw die samen met haar echtgenoot naar Nevada trekt. Het duurt echter niet lang of ze raakt verslingerd aan het kansspel. In haar goklust verliest ze alles, haar man inbegrepen. Om aan haar verslaving te ontsnappen neemt ze een baan aan in het casino, maar ook dit helpt niet. Langdradig melodrama over een vrouw die compleet bezeten raakt door het spel. Dankzij de uitstekende prestatie van Stanwyck wordt de film niet oervervelend. Het scenario van Lewis Meltzer en Oscar Saul heeft sterk te lijden onder de tand des tijds, want de psychologische karaktertekening van de vrouw in kwestie werkt alleen nog op de slaap- en lachspieren. Russell Metty hanteerde de camera.

Criss Cross

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea, Stephen McNally en Tony Curtis.

Lauwig roofverhaal, waarvan het niveau wordt opgetrokken doordat Lancaster en Duryea erin meespelen; zij proberen elkaar te flessen! Anthony (Tony) Curtis' filmdebuut. Daniel Fuchs bewerkte de roman van Don Tracey tot scenario. Franz Planer keek door de camera.

City Across the River

1949 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1949. Drama van Maxwell Shane. Met o.a. Stephen McNally, Thelma Ritter, Luis Van Rooten, Jeff Corey en Tony Curtis.

Een verwaterde versie van Irving Shulmans roman The Amboy Dukes, over het harde leven in de achterbuurten van Brooklyn, met voorspelbare boeven en dergelijke.