Blake Edwards (1922-2010): regie, cast, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 47 films gevonden.

Son of the Pink Panther

1993 | Komedie

Verenigde Staten 1993. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Roberto Benigni, Herbert Lom, Claudia Cardinale, Debrah Farentino en Jennifer Edwards.

Het absolute dieptepunt van Edwards' Pink Panther- en inspecteur Clouseau-reeks. Zoals de titel al zegt voert de film de (buitenechtelijke) zoon van wijlen inspecteur Clouseau ten tonele (een rol van de Italiaanse komiek Benigni), al even blunderend als zijn vader.

Switch

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ellen Barkin, Jimmy Smits, Lorraine Bracco, JoBeth Williams en Perry King.

Blake Edwards (The Pink Panther) goochelde wat met Goodbye Charlie (1961, met Debbie Reynolds), voegde wat halfzacht feminisme toe en ziedaar Switch. 'Male chauvinist pig' Steve sterft en wordt gedoemd tot de eeuwigheid in de hel, óf hij moet als vrouw terugkeren en een andere vrouw zoeken die van hem/haar houdt. Steve kiest het aardse leven, in godsnaam dan maar als vrouw, en wordt Amanda (Barkin). Hierop volgen echte Edwards-lolletjes waarbij de nieuwe Steve zich verbaast over zijn borsten en hoge hakken en valt voor zijn oude maat (Smits). Barkin speelt zeer sterk, maar Switch is vaak flauw en blijft laf over de seksuele implicaties.

William Holden: The Golden Boy

1989 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1989. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Robert Wagner, Glenn Ford, Susan Strasberg, Robert Mitchum en Blake Edwards.

Met zijn debuutfilm GOLDEN BOY (1939) werd hij op slag een ster. Toch zou het nog jaren duren alvorens hij door de industrie zelf ernstig genomen werd. William Holden werd op 17 april 1918 geboren als William Beedle in O`Fallon, Illinois. Hij kreeg een opleiding als chemicus en in zijn vrije tijd speelde hij met het Pasadena Playhouse. In 1939 deed hij mee aan een talent test uitgeschreven door Paramount, waar hij ontdekt werd door Arthur Jacobson, die hem naast Barbara Stanwyck zette in GOLDEN BOY. Dan ging het vlug naar de top, maar eerst in 1950 zou Billy Wilder hem de rol geven die hem ook bij filmmakers de nodige kredieten bezorgde, nl. in SUNSET BOULEVARD. Het was tevens Wilder door wie hij een Oscar kreeg voor zijn hoofdrol in STALAG 17. Daarna speelde hij in een hele reeks topfilms in Hollywood, maar tot ieders verbazing vestigde hij zich eind jaren 1950 met zijn gezin in Europa. Met films als THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI (1957), THE WILD BUNCH (1969) en NETWORK (1976) zou hij ook voor nieuwe generaties een bekend gezicht blijven. Kort na de opnamen van Blake Edwards` S.O.B. (1981) werd hij in zijn huis dood aangetroffen. Feldman en Suzette Winter schreven het scenario volgens het hun bekende stramien, met getuigenissen van een reeks bekende mensen die met Holden gewerkt hebben, evenals zijn ontdekker Jacobson en zijn zoon Scott. Commentaar wordt gesproken door Richard Kiley. Polly Pettit stond in voor de research en Stephanie Palewski en Anne Borin voor de montage. Nieuw beeldmateriaal is van Eric Camiel, Robert Joyce en Rick Robertson.

Skin Deep

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. John Ritter, Vincent Gardenia, Alyson Reed, Joel Brooks en Julianne Phillips.

Roemruchte jaren 80-lachfilm van Blake Edwards (1922), de maker van komediemijlpalen als 10, Blind Date en talloze Pink Panther-films. John Ritter speelt een geplaagde schrijver die zijn schrijversblokkade te lijf gaat met alcohol, overspel en sessies bij de therapeut. Na talloze liederlijke omzwervingen eindigt hij gerieflijk met vrouw en bestseller. Skin Deep dankt zijn bekendheid mede aan de scènes waarin opgewonden heren in het donker rondrennen met nauwsluitende lichtgevende condooms. Blake Edwards' vulgariteiten waren bedoeld voor weldenkende volwassenen die hun winterse gang naar de jaarlijkse Woody Allen-film wilden aanvullen met een luchtig tussendoortje.

Peter Gunn

1989 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1989. Mysterie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Strauss, Barbara Williams, Jennifer Edwards, Charles Cioffi en Pearl Bailey.

Wederom een poging van Edwards (na het fiasco GUNN uit 1968) het personage Peter Gunn uit zijn succesvolle tv-serie uit 1958- 1960 nieuw leven in te blazen. In de titelrol Peter Strauss die Craig Stevens vervangt. De privé-detective krijgt opdracht van een gangsterbaas om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor de dood van de broer van een van zijn rivalen. Wat begint als een routineklus voor Gunn loopt al heel vlug uit op een regelrechte gangsteroorlog. Alle bekende ingrediënten uit de vroegere versies vinden we terug: van de actie en de spanning tot de vele knipoogjes. Strauss is best een goede Gunn. Toch zit het scenario van Edwards zelf een beetje te mechanisch in elkaar om boeiend te blijven. Edwards' dochter Jennifer zien we als Gunns secretaresse, maar de grote attractie is Pearl Bailey in een zeldzaam filmoptreden als de bazin van de kroeg waar Gunn graag uitrust. Camerawerk van Arthur R. Botham.

Sunset

1988 | Komedie, Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Bruce Willis, James Garner, Malcolm McDowell, Mariel Hemingway en Jennifer Edwards.

De legendarische sheriff Wyatt Earp (Garner) wordt in de jaren twintig als adviseur ingehuurd door een filmstudio: er wordt een film over zijn leven gemaakt, met de beroemde westernacteur Tom Mix (Willis) in de hoofdrol. Als Mix en Earp een avondje gaan stappen stuiten ze op een moord. De twee besluiten de zaak te onderzoeken. De film begint veelbelovend en ziet er prima uit, maar zwalkt later tussen pastiche en thriller, tussen komedie en whodunit. Regisseur Edwards kreeg een Razzie voor zijn film.

Justin Case

1988 | Fantasy, Horror, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1988. Fantasy van Blake Edwards. Met o.a. George Carlin, Molly Hagan, Douglas Sill, Gordon Jump en Timothy Stack.

Een vederlichte film, die van de hak op de tak springt over de geest van een vermoorde priv[KA1]e-detective, die op Aarde terugkomt om zijn moordenaar op te sporen en zich te wreken. Hij krijgt daartoe hulp van een werkeloze actrice (Hagan). Een dieptepunt in Edwards carri[KA2]ere (die samen met zijn dochter Jennifer het scenario schreef) en bedoeld als een pilot voor een nimmer gemaakte tv serie.

Blind Date

1987 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1987. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Kim Basinger, Bruce Willis, John Larroquette, William Daniels en Phil Hartman.

Met de televisieserie Moonlighting zette Bruce Willis zijn kwajongenskomedie op de kaart. In Blind Date is hij minder recalcitrant maar minstens zo grappig. Walter (Willis) heeft een partner nodig voor een officieel zakendiner met Japanners en zijn broer weet wel iemand: Nadia (Basinger). 'Ze wordt gek van alcohol,' zegt de koppelaar, wat Walter beschouwt als aanmoediging om Nadia champagne te voeren. Een fatale fout: Nadia wordt werkelijk maf van de drank en brengt Walter in allerlei soorten problemen. Onderhoudend.

That's Life

1986 | Komedie

Verenigde Staten 1986. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Julie Andrews, Sally Kellerman, Robert Loggia en Jennifer Edwards.

Een aangrijpende schildering van een gezin in goede doen en de crises, die elk gezinslid doormaakt - zoals Lemmon, die opziet tegen oud worden en zijn liefhebbende vrouw die bang is dat ze kanker heeft. Zeker niet perfect, maar levensecht en ontroerend. Opgenomen bij Edwards en zijn vrouw Andrews thuis in Malibu, met zijn echte verwanten (en die van Lemmon) en minstens één van hun huisdieren als medespelers.

A Fine Mess

1986 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1986. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ted Danson, Howie Mandel, Richard Mulligan, Stuart Margolin en Maria Conchita Alonso.

Oplichterij bij de paardenkoersen, doping en wilde achtervolgingen. Niet zo leuk als je zou vermoeden en Pink Panther-Blake Edwards maakte er een flinke puinhoop van.

Micki & Maude

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Dudley Moore, Amy Irving, Ann Reinking, Richard Mulligan en George Gaynes.

Tv-presentator Moore is getrouwd met advocate Reinking. Zijn leven verandert echter wanneer hij de mooie celliste Irving ontmoet, op wie hij op slag verliefd wordt. De liefde is wederzijds en daarom wordt hij tot een driehoeksverhouding gedwongen. Hij kan geen van beide vrouwen opgeven. Wanneer Irving zwanger blijkt besluit hij met haar te trouwen, maar ondertussen verwacht zijn vrouw ook een kind. Ouderwetse klucht die niet het niveau haalt van Edwards' 10, met cynische opmerkingen over de emancipatie en de media. Na een spetterend begin verwatert het scenario van Jonathan Reynolds echter tot een brave komedie. In beeld gebracht door Harry Stradling. Panavision. Dolby Stereo.

City Heat

1984 | Misdaad, Komedie, Mysterie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Richard Benjamin. Met o.a. Clint Eastwood, Burt Reynolds, Jane Alexander, Madeline Kahn en Rip Torn.

Ouwe jongens krentenbrood in jaren 30 Chicago. Dat is de sfeer van de film noir komediepastiche City Heat. Beide hoofdrolspelers nemen hun stereotiepe filmpersonages op de hak wat voor Reynolds neerkomt op een gelikte gootbewoner en voor Eastwood op een urbane cowboy. Reynolds speelt een immer failliete gumshoe (privé-detective) en Eastwood verbeeldt een humeurige politieman. Reynolds komt in de problemen als hij de gestolen administratie van een bende criminelen wil verpatsen aan de hoogste bieder. De rugdekking komt uiteindelijk van Eastwood en zijn enorme schietijzer. De chemie tussen de heren is zinderend maar net als vriendjes in de zandbak vullen ze hun tijd met fysieke en psychische plaagstootjes. Voer voor Freud.

The Man Who Loved Women

1983 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1983. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Burt Reynolds, Julie Andrews, Kim Basinger, Marilu Henner en Barry Corbin.

Een glansloze, trage herverfilming van Fran[KA10]cois Truffaut`s L`HOMME QUI AMAIT LES FEMMES minus de onthulling die de climax vormde van de oorspronkelijke versie en toen belangrijk bijdroeg aan de kwaliteit. Reynolds speelt overtuigender dan ooit, maar spendeert een eeuwigheid aan een discussie met Andrews, een psychoanalytica, met een stalen gezicht, over zijn liefde voor vrouwen. Schrijver-regisseur Edwards gaf zijn eigen psychiater (!) een vermelding als co-auteur.

Curse of the Pink Panther

1983 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1983. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Ted Wass, David Niven, Robert Wagner, Herbert Lom en Joanna Lumley.

De Roze Panter-diamant is weer gestolen. Een kolfje naar de hand van inspecteur Clouseau, maar deze is spoorloos verdwenen. De al even onhandige sergeant Clifton Sleigh (Wass) van de New Yorkse politie krijgt de opdracht Clouseau te zoeken. Hij is met de diamant en na een plastische chirurgische ingreep op Mallorca ondergedoken. De zevende film in de reeks - en de eerste zonder Sellers - is een waar dieptepunt. De gags zijn herhalingen van vorige films en Wass is zeker geen geslaagd substituut voor Sellers. Het scenario van Blake en Geoffrey Edwards balanceert meermaals op het randje van het vulgaire. Niven speelt hier zijn laatste rol (zijn stem werd gedubd door Rich Little). Geoffrey Unsworth verzorgde de fotografie. Gedraaid in Panavision.

Victor Victoria

1982 | Musical, Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, James Garner, Robert Preston, Lesley Ann Warren en Lesly Ann Warren.

Filmnestor Blake Edwards (oa Breakfast at Tiffany's) regisseerde Julie Andrews uit de losse pols als Victoria, een sopraan die in het Parijs van de jaren 30 niet aan de bak komt. Ten einde raad gaat ze daarom de bühne op als een man die zich voordoet als vrouw. Gangster King Marchand (Garner) valt als een blok voor 'haar'. Energiek werk in het verlengde van La cage aux folles (1978), losjes gebaseerd op het Duitse succesnummer Viktor und Viktoria (1933). In 1999 bewezen Andrews en Garner in One Special Night dat ze zelfs uit de voeten kunnen met 65+ romantiek.

Trail of the Pink Panther

1982 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, David Niven, Herbert Lom, Richard Mulligan en Joanna Lumley.

Opnieuw wordt de Rose Panter gestolen en moet inspecteur Jacques Clouseau het waardevolle juweel zien op te sporen. Halverwege zijn onderzoek verdwijnt hij echter spoorloos. Met deels ongebruikt materiaal uit eerdere Pink Panther-films wist Edwards na Sellers' dood alsnog een film met deze acteur te maken, wat een curieus en nogal chaotisch produkt oplevert; niet in de laatste plaats doordat Sellers gedurende de film voortdurend jonger en ouder wordt.

S.O.B.

1981 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, William Holden, Richard Mulligan, Robert Preston en Robert Vaughn.

Een producent husselt een plan in elkaar om zijn laatste sof in een hit om te zetten: maak het sappiger met porno en zorgt dat de ster (de tamelijk seksloze Andrews!) haar borsten ontbloot. Een glibberige satire over het moderne filmland - schrijver- regisseur Edwards neemt wraak op de manier waarop hij in Hollywood in het begin van de jaren zeventig door MGM-baas James 'The snake' Aubrey werd behandeld. Hij gooit alles erin van zwarte humor tot slapstick met wilde, ongelijke resultaten. Helaas Holden's laatste film. Edwards en Andrews zijn met elkaar getrouwd. Gefilmd in Panavision.

10

1979 | Komedie, Erotiek, Romantiek

Verenigde Staten 1979. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Dudley Moore, Julie Andrews, Bo Derek, Robert Webber en Sam Jones.

Een liedjescomponist die denkt dat hij halverwege zijn leven is, ontdekt hoe wellustig hij toch naar seks is, vooral na zijn ontmoeting met de knappe Derek. Edwards' voorstelling van een intelligente, komische film is slechts bij tijd en wijle maar grappig en voor het overige behoorlijk vermoeiend, hoewel handig opgepompt als een heteluchtballon. Bo werd met deze film een sekssymbool en de Bolero van Ravel werd een nieuw succes.

Revenge of the Pink Panther

1978 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1978. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Herbert Lom, Dyan Cannon, Burt Kwouk en Robert Webber.

Hoofdinspecteur Dreyfus (Lom) wordt ontslagen uit een psychiatrische kliniek, waarin hij belandde omdat hij zwaar overspannen was geworden door de fratsen van zijn ondergeschikte, inspecteur Clouseau (Sellers). Nu is het weer veilig, buiten de inrichting, want Clouseau is gelukkig vermoord. Of toch niet? De laatste komedie uit de Pink Panther-serie met Peter Sellers is niet de sterkste, maar voor liefhebbers van een tikje melige humor toch best amusant. De film is in elk geval veel leuker dan de Pink Panther-films die later werden ­gemaakt, met Roberto Benigni en Steve Martin in de hoofdrol.

The Pink Panther Strikes Again

1976 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Herbert Lom, Colin Blakely, Lesley-Anne Down en Leonard Rossiter.

Vierde Pink Panther-film met Sellers als Jacques Clouseau, de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Clouseau's baas (de altijd vermakelijke Lom) wordt gek en dreigt de wereld op te blazen. Clouseau steekt er een stokje voor. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties zijn vaste ingrediënten in de vele Pink Panther-films. Hierna volgden nog Revenge of the Pink Panther, Trail of the Pink Panther en Curse of the Pink Panther (die laatste twee werden overigens gefilmd na Sellers' overlijden in 1980).

The Return of the Pink Panther

1975 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1975. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Christopher Plummer, Catherine Schell, Herbert Lom en Bert Kwouk.

De man met de 'zeldzame gave om alles te weten zonder na te hoeven denken'. Zo beschrijft stuntelende Inspector Clouseau zichzelf, zich van geen kwaad of falen bewust. Acteur Peter Sellers koos zelf voor de beheerste inslag van Clouseau, als een afspiegeling van een gemankeerd leven waarin waardig doorploeteren als enige optie overblijft. In deze vierde film wordt de Pink Panther diamant opnieuw gestolen, met Clouseau als rechercheur. Christopher Plummer en Catherine Schell spelen het verdachte echtpaar. Met zonnig locatiewerk in Nice en Marokko. Groots vanwege uniek spel, met meesterlijke openingsanimatie, muziek en regie.

The Tamarind Seed

1974 | Romantiek, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1974. Romantiek van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, Omar Sharif, Anthony Quayle, Sylvia Syms en Oskar Homolka.

Een goede film die een spionagegeschiedenis combineert met een liefdesverhaal dat zich in Londen, Parijs en Barbados afspeelt, en aantoont wat een bekwame regisseur kan doen met appetijtelijk materiaal.

The Carey Treatment

1972 | Mysterie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Blake Edwards. Met o.a. James Coburn, Jennifer O'Neill, Pat Hingle, Skye Aubrey en Elizabeth Allen.

Een goede en solide wie-is-de-dader die zich afspeelt in een ziekenhuis. Dokter Coburn is vastbesloten de onschuld van een collega in een moordzaak te bewijzen. O'Neill zorgt voor de liefdesaffaire in dit ingewikkelde, maar bevredigende mysterie, dat gefilmd werd in Boston. MGM-baas James Aubrey monteerde tot grote ergernis van Edwards de film opnieuw. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als A CASE OF MURDER.

Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. Karl Malden, William Holden en Ryan O'Neal.

Een western van Blake Edwards. Ligt niet voor de hand. En is ook niet helemaal geslaagd. Dat kwam door de bosses van MGM. Die vonden het nodig dat er fors werd geknipt. Edwards: 'some of the original conception had been lost... I tried to portray a view of American history that is perhaps different from what we believed when I grew up. The cowhands who became bank robbers are the good guys, and the ranch owner, the capitalist Karl Malden, the bad guy.' (JvB/VPRO Gids)

The Wild Rovers

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Blake Edwards. Met o.a. William Holden, Ryan O'Neal, Karl Malden, Lynn Carlin en Tom Skerritt.

De oude cowboy Holden en zijn jonge metgezel O'Neal zijn het werk op de ranch beu. Ze plegen een bankoverval en met de buit trekken ze naar Mexico. De sheriff moet de achtervolging bij de grens opgeven, maar hun vroegere werkgever voelt zich persoonlijk verantwoordelijk en hij stuurt zijn zonen Skerritt en Baker erop uit om het tweetal terug te halen. Aan de kassa geflopt western- debuut van Edwards, die vooral bekend is door zijn komedies. Toch werd de film zeer ontspannen gedraaid met personages die zich in niets druk lijken te maken. Uitstekende vertolkingen van de oude generatie, ook van de jonge opkomende acteurs van de nieuwe school. Edwards schreef het luchtige en toch spannende en soms gewelddadige scenario waarbij hij schaamteloos ging stelen bij de grote meesters van het genre. In beeld gebracht door Philip Lathrop. Werd in Amerika ingekort tot 109m. Gefilmd in Panavision 70.

Darling Lili

1970 | Komedie, Muziek, Romantiek, Musical, Thriller

Verenigde Staten 1970. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Julie Andrews, Rock Hudson, Jeremy Kemp, Lance Percival en Jacques Marin.

Tijdens WO I is Andrews hét succesnummer van de Londense music halls, bejubeld door duizenden. In werkelijkheid is ze echter een genadeloze Duitse spionne zonder emoties, die inlichtingen doorspeelt aan Kemp. Haar nieuwe opdracht is uit te zoeken hoe ver de geallieerden gevorderd zijn met de strijd in de lucht. Haar doel is Hudson, majoor van de luchtmacht, vrijgezel en levensgenieter. Andrews besluit hem te verleiden om een en ander aan de weet te komen. Onderhoudende, maar niet helemaal geslaagde mengeling van oorlogsspionage, romantiek en musical, met Andrews en Hudson op het hoogtepunt van hun kunnen. Duizelingwekkende luchtacrobatie, maar de film is lang en vervelend. Regisseur Edwards schreef zelf het scenario. Twintig jaar later bracht hij een nieuwe, betere montage op de beeldbuis, die 114 minuten duurde. Opmerkelijke fotografie van Russell Harlan en Harold E. Wellman. Panavision.

The Party

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Claudine Longet, Steve Franken, J. Edward McKinley en Carol Wayne.

Regisseur Blake Edwards en acteur Peter Sellers maakten samen de fameuze reeks Pink Panther-films. In deze maffe, bont vormgegeven komedie speelt Sellers Hrundi V. Bakhsi, een bescheiden Indiase acteur die een sjiek feestje van een Hollywoodstudiobaas danig in de war schopt. Tikje gedateerd in sommige opzichten (bruine makeup voor een blanke acteur) is The Party tegelijkertijd een vrolijke opeenstapeling van slapsticktaferelen. Hrundi hannest onhandig met een knoppenpaneel, en zorgt met een papegaai en een beschilderde olifant voor chaos rond en in een onstuimig schuimend zwembad.

Gunn

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Blake Edwards. Met o.a. Craig Stevens, Laura Devon, Edward Asner, Sherry Jackson en Helen Traubel.

Hopeloze poging de sfeer van de tv-serie Peter Gunn te imiteren, waarbij we het niet alleen moeten stellen zonder Herschel Bernardi en Lola Albright, maar ook zonder de intelligente humor die de serie haar kracht gaf. Het nieuwe verhaal vertelt op smakeloze wijze over simpele gewelddadigheid, waarbij ook nog eens een eigenaardige dame opduikt.

What Did You Do in the War, Daddy?

1966 | Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Blake Edwards. Met o.a. James Coburn, Dick Shawn, Sergio Fantoni, Aldo Ray en Harry Morgan.

Satirische oorlogsfilm over een Amerikaans regiment dat in 1943 het Siciliaanse stadje Valerno moet veroveren. Ze ondervinden niet de minste weerstand en de Italianen zijn zelfs bereid te capituleren zonder slag of stoot op voorwaarde dat hun overgave eervol wordt afgeschilderd en dat ze hun wijnfeest mogen houden. Het scenario van William Peter Blatty, naar een verhaal van regisseur Edwards en Maurice Rishlin bevat enkele zeer plezierige situaties, maar als geheel is het toch te doorzichtig en platvloers. De acteurs spelen hun rollen met het nodige enthousiasme, maar kunnen een zekere langdradigheid niet verhinderen. Goede fotografie van Philip Lathrop en een gezellige score van Henry Mancini. Gefilmd in Panavision.

The Great Race

1965 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Tony Curtis, Natalie Wood, Peter Falk en Keenan Wynn.

Als aan het begin van de twintigste eeuw een race wordt georganiseerd van New York naar Parijs zijn er twee rivaliserende teams. Favoriet is The Great Leslie (Curtis), even heldhaftig als charmant. Zijn tegenstrever is Professor Fate (Lemmon), immer in het zwart gehuld, immer broedend op vuile streken. Fate heeft zijn trouwe hulpje Meen (Falk), Leslie krijgt gezelschap van de beeldschone, geëmancipeerde journaliste Maggie Dubois (Wood). Uitbundige, vrolijke avonturenfilm, waarin Curtis geestig zijn imago van pretty boy op de hak neemt en Lemmon en Falk als komisch duo excelleren.

A Shot in the Dark

1964 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, Elke Sommer, George Sanders, Herbert Lom en Tracy Reed.

Op een nacht valt er in het Franse kasteel van Benjamin Ballon (Sanders) een schot. Om de moord te onderzoeken wordt Inspector Clouseau (Sellers) op de zaak gezet. Hoewel het dienstmeisje Maria (Sommers) de overduidelijke hoofdverdachte is gelooft Clouseau koppig in haar onschuld. Intussen ziet zijn superieur (Lom) met lede ogen aan hoe Clouseau zich door de zaak stuntelt. De tweede Pink Pantherfilm, de leukste uit de serie. Meer dan in de eerste film heeft Sellers de centrale rol. Hij moet zich onder andere vervoegen bij een nudistenkamp, zo'n typische o-la-la locatie uit de swinging sixties.

The Pink Panther

1963 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Peter Sellers, David Niven, Robert Wagner, Claudia Cardinale en Capucine.

Levendige komedie introduceert het personage Jacques Clouseau (Sellers), de vriendelijke maar klunzige Parijse politie-inspecteur die overal waar hij komt de grootst mogelijke chaos veroorzaakt. Hij zit achter de mysterieuze dief aan die een onschatbare edelsteen, de 'roze panter' heeft gestolen. Vooral memorabel vanwege het inmiddels overbekende muzikale thema van Henry Mancini en natuurlijk de schitterende, geanimeerde openingstitels waarin een roze panter tussen de letters doorspringt. Malle misverstanden, charmante slechteriken, mooie vrouwen en exotische Europese locaties keerden steevast terug in de vele vervolgen, oa A Shot in the Dark en The Return of the Pink Panther.

Experiment in Terror

1962 | Thriller

Verenigde Staten 1962. Thriller van Blake Edwards. Met o.a. Glenn Ford, Lee Remick, Stefanie Powers, Ross Martin en Roy Poole.

Spannende thriller, waarin FBI-agent Ford de moordenaar Martin op de hielen zit, die de zuster (Powers) van de kassier (Remick) van een bank heeft ontvoerd. Remick en Martin komen bijzonder overtuigend over. Grootse muziek van Henry Mancini.

Days of Wine and Roses

1962 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1962. Romantiek van Blake Edwards. Met o.a. Jack Lemmon, Lee Remick, Charles Bickford, Jack Klugman en Alan Hewitt.

Omdat hij walgt van zijn werk op een reclamebureau is Lemmon aan de drank geraakt. Hij ontmoet Remick, de secretaresse van een klant, en wordt verliefd. Ze trouwen, tegen de zin van haar vader Bickford. Al vlug begint ook zij te drinken, en hun dochtertje wordt verslaafd geboren. Uiteindelijk wordt Lemmon ontslagen. Wrang melodrama over een verslaafd paar en hun strijd om van de alcohol af te komen. Het scenario van J.P. Miller, oorspronkelijk geschreven voor tv, is een geslaagde mengeling van drama, satire en sentiment, schitterend gespeeld door de twee fantastische hoofdrolspelers. Een buitenbeentje in het œuvre van Edwards. De mooie zwart-wit-beelden van Philip Lathrop benadrukken de sombere sfeer. De titelsong van Henry Mancini en Johnny Mercer werd niet alleen een wereldsucces maar leverde ook een Oscar op.

Breakfast at Tiffany's

1961 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1961. Romantische komedie van Blake Edwards. Met o.a. Audrey Hepburn, George Peppard, Patricia Neal, Buddy Ebsen en Mickey Rooney.

Nadat geblokkeerd schrijver Paul Varjak (Peppard) kennis heeft gemaakt met zijn onderbuurvrouw Holly Golightly, struinen ze de straten van New York af, bezoeken de feestjes van de jetset en tussendoor maakt Varjak kennis met haar kwetsbare kant. Hij valt als een blok voor haar, maar Golightly heeft reserves: 'We belong to nobody, and nobody belongs to us. We don't even belong to each other.' Sprankelende romantische komedie naar een kort verhaal van Truman Capote. Oscarwinnende score van Henri Mancini. Nog steeds is Hepburn in haar zwarte jurkje prachtig.

High Time

1960 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1960. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Bing Crosby, < Fabian, Tuesday Weld, Nicole Maurey en Fabian.

Een gemiddeld Crosbygeval met Bing als welgestelde weduwnaar die zijn studie op de universiteit hervat, er helemaal bij wil horen en een van de jongens wil zijn; geforceerde komedie.

Operation Petticoat

1959 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Cary Grant, Tony Curtis, Dina Merrill, Joan O'Brien en Gene Evans.

Vrolijke komedie over onderzeebootkapitein Grant, die vastbesloten is zijn gehavende schip weer zeewaardig te maken, en oplichter Curtis, die zich in allerlei bochten wringt om dat te verijdelen. De boot wordt opgeschilderd met roze verf en ze krijgen aantrekkelijke verpleegsters aan boord, alsmede een a.s. moeder. Heel wat opmerkelijke grappen; Grant en Curtis vormen een explosief duo in deze vrolijke film. Grant was de producent. Later werd uit dit idee een tv-serie gemaakt met dezelfde titel. Scenario van Maurice Richlin en Stanley Shapiro.

This Happy Feeling

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Debbie Reynolds, Curd Jürgens, John Saxon, Alexis Smith en Estelle Winwood.

Een zeer innemende rolbezetting fleurt het eenvoudige verhaal op van Reynolds die weg is van acteur Jürgens, maar houdt van haar geliefde Saxon. Winwood is prima als buitenissige huishoudster.

The Perfect Furlough

1958 | Komedie

Verenigde Staten 1958. Komedie van Blake Edwards. Met o.a. Tony Curtis, Janet Leigh, Keenan Wynn, Linda Cristal en Elaine Stritch.

Vermakelijke klucht over soldaat Curtis, die een reisje naar Frankrijk wint en legerpsychiater Leigh versiert. Scenario van Stanley Shapiro. Gefilmd in CinemaScope.

Mister Cory

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Tony Curtis, Charles Bickford, Martha Hyer en Kathryn Grant.

Curtis is goed op dreef als arme jongeman die aan de speeltafel een fortuin bijeengaart en naar zijn geboorteplaats terugkeert om met zijn bezittingen te pronken.

He Laughed Last

1956 | Misdaad

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Blake Edwards. Met o.a. Frankie Laine, Lucy Marlow, Anthony Dexter, Dick Long en Alan Reed.

Marlow speelt een bakvis uit de jaren twintig die van een gangster een nachtclub erft. Een kleurrijke misdaadfilm uit de tijd van de Drooglegging. Laine brengt een paar liedjes ten gehore. Tweede film van Edwards als regisseur.

Bring Your Smile Along

1955 | Muziek, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Muziek van Blake Edwards. Met o.a. Frankie Laine, Keefe Brasselle, Constance Towers, Lucy Marlow en William Leslie.

Deze magere muzikale komedie gaat over de leraar/liedjesschrijver Towers, die naar New York gaat en zowel professioneel als romantisch met schooljuffrouw Brasselle in zee gaat. Laine neemt hun liedjes op en geeft wat luister aan het geheel. Dit was het regiedebuut van Edward; hij schreef ook het script.

Drama Classics: Out For The Count

1953 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1953. Sportfilm van Blake Edwards. Met o.a. Broderick Crawford, Ron Hargrave, Buddy Wright, Ted de Corsia en Lucille Barclay.

Hargrave heeft maar een doel voor ogen: bokskampioen worden. Zijn eerste oefengevecht is niet bepaald een succes, maar manager Crawford ziet wel iets in hem. Het wordt al vlug duidelijk dat, mits een goede begeleiding, de jongen alles heeft om zijn droom waar te maken. Na zijn eerste overwinningen daagt hij de titelhouder uit. Juist voordat de match aanvangt verneemt hij dat de coach van zijn tegenstander vals wil spelen. Een alledaags boksdrama dat nog in niets het talent deed vermoeden van Edwards, die bovendien het scenario schreef samen met Robert Wells. Voorspelbaar en oppervlakkig, maar uitstekend gespeeld door Hargrave. Fotografie van George E. Diskant.

Panhandle

1948 | Western

Verenigde Staten 1948. Western van Lesley Selander. Met o.a. Rod Cameron, Cathy Downs, Blake Edwards, Reed Hadley en Anne Gwynne.

De stoere Cameron rekent af met een aantal boeven in het wilde westen; één daarvan is Edwards die tegenwoordig regisseur is. Goede actie. Het scenario is van Edwards en John C. Champion. Het camerawerk is van Harry Neumann.

Leather Gloves

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Richard Quine en William Asher. Met o.a. Cameron Mitchell, Virginia Grey, Sam Levene, Jane Nigh en Henry O'Neill.

Een vechtfilm over een bokser die murw geslagen is (Mitchell), maar die heeft te weinig kracht om de clichés neer te slaan.

The Strangler of the Swamp

1946 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1946. Horror van Frank Wisbar. Met o.a. Rosemary LaPlanche, Blake Edwards, Robert Barratt, Charles Middleton en Effie Parnell.

Een B-film uit de Republic-studio's van de Duitse emigrant Wisbar: een Engelstalige en ietwat gewijzigde versie van zijn FÄHRMANN MARIA uit 1936. THE STRANGLER OF THE SWAMP is een vergeten klein meesterwerkje, met minimale middelen gemaakt en prachtige fotografie van James S. Brown. Als een veerbaas vermoord wordt, neemt zijn dochter diens werk over. De moord blijkt het werk van een in de moerassen zwervende geest van iemand die ten onrechte door de dorpsbewoners werd gelyncht. Let op Edwards in één van zijn eerste filmrolletjes.

Marshal of Reno

1944 | Western

Verenigde Staten 1944. Western van Wallace Grissell. Met o.a. Bill Elliott, George 'Gabby' Hayes, Bobby Blake, Alice Fleming en Herbert Rawlinson.

Red Ryder komt in actie om de onschuld van een jonge man (Edwards) te bewijzen. Dezelfde Edwards zou later als regisseur en producent befaamd worden. Zie verder: Red Ryder-serie.