Rolf Ludwig: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Winterkind

1997 | Drama

Duitsland 1997. Drama van Margarethe von Trotta. Met o.a. Susanna Simon, Benjamin Kaatz, Lena Stolze, August Zirner en Joachim Kemmer.

Omdat Von Trotta niet genoeg geld bij elkaar kon krijgen voor een speelfilm over het verzet van een groep Duitse vrouwen tegen het naziregime besloot ze het aanbod te accepteren een tv-film te regisseren. Van Winterkind maakte ze een pretentieloze, gevoelige film over een jonge Russin die na een jarenlange gevangenisstraf ontdekt dat haar zoontje zonder haar medeweten is geadopteerd door een Duits echtpaar. Ze vertrekt naar het winterse Duitsland om koste wat kost haar kind terug te krijgen.

Herberge für einen Frühling

1996 | Drama

Duitsland 1996. Drama van Bernd Böhlich. Met o.a. Gudrun Landgrebe, Gunter Schoß, Swetlana Schönfeld, Gojko Mitic en Nikolaus Gröbe.

Omdat Von Trotta niet genoeg geld bij elkaar kon krijgen voor een speelfilm over het verzet van een groep Duitse vrouwen tegen het naziregime besloot ze het aanbod te accepteren een tv-film te regisseren. Van Winterkind maakte ze een pretentieloze, gevoelige film over een jonge Russin die na een jarenlange gevangenisstraf ontdekt dat haar zoontje zonder haar medeweten is geadopteerd door een Duits echtpaar. Ze vertrekt naar het winterse Duitsland om koste wat kost haar kind terug te krijgen.

Nikolaikirche

1995 |

Duitsland 1995. Frank Beyer. Met o.a. Barbara Auer, Ulrich Matthes, Annemone Haase-Wolf, Günter Naumann en Daniel Minetti.

Familiekroniek gesitueerd in het Leipzig van de DDR tussen 1987 en 1989 met als decor de geweldloze opstand van duizenden Oost-Duitsers die een einde willen maken aan het communistische regime dat net zijn veertig-jarig bestaan had gevierd. Astrid Protter-Bacher (Auer), de dochter van de vooraanstaande politie- officier Albert Bacher (Naumann), begint door de dood van haar vader haar leven en dat van haar gezin in twijfel te trekken. Zij sluit zich aan bij de gelovigen van de Nikolaikirche, waar het wekelijkse gebed op maandag de vorm van een vredes- en protestbeweging heeft aangenomen. Astrid krijgt het aan de stok met haar broer Alexander (Matthes) die bij de Stasi is. Haar zus Marianne (Haase) die vrienden uit het Westen ontvangt, wekt argwaan bij de Stasi. Broer Alexander krijgt van zijn meerderen bevel zijn moeder te bespioneren. Leugens en bedrog maken zich meester van de situatie, hoop wordt vervangen door angst en machtsmisbruik is schering en inslag. De gebeurtenissen raken in een stroomversnelling als op 9 oktober 1989 Astrid, haar man Harald (Minetti) en hun dochter Silke (Braun) deelnemen aan de eerste grote vredesmanifestatie. De politie komt niet tussenbeide: het begin van een niet te stoppen beweging die een einde maakte aan de Oost-Duitse staat. Naar de gelijknamige roman van Erich Loest, gedraaid door de ex-Tsjech Beyer, die eerder al interessante tv-films draaide: DAS GRO[KL29]E FEST (1993) en WENN DIE DEUTSCHEN SCHLAFEN (1995). Thomas Plenert en Peter Badel bemanden de camera. In januari 1996 in Leipzig in de bioscoop uitgekomen en met 40m bekort.

Lenz

1992 | Biografie

Duitsland 1992. Biografie van Egon Günther. Met o.a. Jörg Schüttauf, Christian Kuchenbuch, Hans Otto Reintsch, Susanne Simon en Anja Kling.

Film over het leven van de Duitse dichter-schrijver Jakob Michael Reinhold Lenz (Sch[KA3]uttauf), die leefde van 1751 tot 1792. Hoewel deze domineeszoon naast Friedrich Maximilian von Klinger (1752-1831) geldt als de belangrijkste toneelschrijver van de Sturm und Drang-periode (1776) stierf hij straatarm op 41- jarige leeftijd in Moskou in het jaar van de Franse revolutie. De film concentreert zich rond zijn tijd in Straatsburg, waar hij Johann Wolfgang von Goethe (Kuchenbuch) ontmoette. Goethe`s terugkeer naar Weimar zou zijn ondergang hebben betekend. Gedraaid ter gelegenheid van Lenz` tweehonderdste sterfdag in opdracht van de regionale zender Saarl[KA3]andische Rundfunk. In 1999 was een Goethe-jaar (250 jaar na zijn dood) en Weimar de culturele hoofdstad van Europa; een goede gelegenheid om de film nog eens uit de archieven te halen. Een adequaat gemaakte rolprent, die vooral interessant is voor liefhebbers van de klassieke Duitse literatuur. Het scenario is van regisseur Günther.

Das Trio

1992 | Mysterie, Komedie

Duitsland 1992. Mysterie van Wolfgang Hübner. Met o.a. Heinz Schubert, Edwin Marian, Werner Dissel, Ursula Staack en Rolf Ludwig.

Drie oude ex-kruimeldieven gaan een weddenschap aan. De 78- jarige Schubert beweert dat hij binnen de drie maanden een jonge vrouw zal trouwen. Slaagt hij hierin, dan moeten beide anderen met tienduizend mark over de brug komen. Terwijl Schubert op rokkenjacht gaat, proberen ex-zakkenroller Marian en ex-inbreker Dissel aan het geld te komen. Ze worden echter toevallig herkend door gepensioneerde commissaris Wolff die hen, al is hij behoorlijk bijziende, schaduwt. Flauwe, voorspelbare komedie die enkele oudgedienden nog eens de gelegenheid biedt om te spelen, maar daarbij karikaturen van de personages maken. Helaas, de humor is even hoogbejaard als de eerbiedwaardige heren. Geschreven door Peter Wekwerth, terwijl Hartwig Strobel de camera hanteerde.

Stein

1991 |

Duitsland 1991. Egon Günter. Met o.a. Rolf Ludwig, Franziska Herold, Evelyne Dahm en Änne Ferse.

Het verhaal van de val van de Berlijnse muur en alles wat daaraan voorafging, verteld vanuit het perspectief van de DDR- bewoners, aan de hand van één bepaalde figuur. Deze Stein, een vroeger acteur, heeft zich van de wereld afgekeerd na de Russische inval in Tsjechoslowakije in 1968. Hij is lange tijd vergeten, maar eind jaren tachtig komen jongeren, zwervers en punkers bij hem langs. Zij nestelen zich voor kortere of langere tijd in zijn huis. Met hun onrust en onzekerheid zijn zij de voorboden van naderende veranderingen. Een gevoelige film over mensen die dreigen het spoor bijster te raken in deze tumultueuze tijden.

Zanzibar

1987 | Drama

Oost Duitsland 1987. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Peter Kremer, Cornelia Schmaus, Gisela Stein, Michael Gwidseck en Elisabeth Endriß.

1938: Rerik, een vissersplaatsje aan de Duitse Oostzeekust. Een dominee wil een sculptuur van een beeldhouwer dat door de nazi's bestempeld is al ontaarde kunst, in veiligheid brengen in Zweden. Hij roept de hulp in van een visser, een overtuigd communist, maar die durft niet omdat hij bang is dat zijn geestelijk gestoorde vrouw ontdekt wordt, waardoor zij in het kader van het euthanasieprogramma vermoord zal worden.

Das Schulgespenst

1987 | Familiefilm

Oost Duitsland 1987. Familiefilm van Rolf Losansky. Met o.a. Nicole Lichtenheldt, Ricardo Roth, Karin Düwel, Rolf Ludwig en Barbara Dittus.

Dolle komedie voor jonge kijkers. De tien-jarige Carola Huflattich heeft zoveel problemen op school, dat zij de geest Buh vraagt haar plaats in te nemen. Het meisje is haar vrijheid echter al gauw beu en moet er dan met haar dubbelganger om vechten om weer terug te kunnen naar school. Door de overvloed aan moraal en verwarring is de film nauwelijks grappig. Naar het gelijknamige boek van Peter Abraham. Scenario van Rolf Losansky. Camerawerk van Helmut Grewald.

Abschied

1986 | Drama

Oost Duitsland 1986. Drama van Egon Günther. Met o.a. Rolf Ludwig, Katherina Lind en Jan Spitzer.

Een jongen komt in opstand tegen de, naar zijn mening, burgerlijke opvattingen van zijn vader. Het eeuwige generatieconflict.

Moritz in der Liftassäule

1982 | Familiefilm

Duitsland 1982. Familiefilm van Rolf Losansky. Met o.a. Dirk Müller, Dieter Mann, Walfriede Schmitt, Rolf Ludwig en Dorit Gäbler.

Moritz (Müller) is een dagdromer. Hij ziet dingen anders en wordt daarom uitgelachen. Op zeker moment besluit hij zich te verstoppen in een kiosk. Iedereen is tevergeefs op zoek naar hem. Alleen zijn vriend en een poes die zich kan veranderen in een meisje weten waar hij is. De film kent enkele leuke poppenfragmenten, zoals de gedaantewisseling van een poes in een meisje en omgekeerd. De hoofdrolspeler Moritz is een minpunt aan de film: hij is geen sympathiek jochie. Scenario van de regisseur, die het gelijknamige boek van Christa Kózik bewerkte.

Polizeiruf 110: Nerze

1981 | Misdaad

Oost Duitsland 1981. Misdaad van Lothar Hans. Met o.a. Peter Borgelt, Ingeborg Westphal, Henry Hübchen, Regina Beyer en Wolfgang Greese.

Hauptmann Fuchs (Borgelt) komt in een dorpje in Mecklenburg terecht als er iemand dodelijk gewond raakt. Hij maakt kennis met het voor hem onbekende wereldje van de nertsfokkerij, een broedertwist en de bedreiging, dat iemands levenswerk naar de knoppen gaat. De boodschap luidt dat er weinig brood zit in privéondernemingen en dat je beter af bent in een VEB. Deze leugen over het collectieve ondernemen kon het regime nog negen jaar volhouden, maar toen was het faillissement van het boeren-en arbeidersparadijs toch echt aangebroken. Intussen hebben we naar een aardige psychologische en vooral sfeervolle milieuschildering gekeken en ons verbaasd dat zoveel mensen een echte bontmantel dragen - onbetaalbaar in het kapitalistische Westen en afgezworen door de meerderheid die voor het natuurbehoud is. Het scenario is van Ulrich Waldner. Aflevering 70.

Polizeiruf 110: Der Hinterhalt

1980 | Misdaad

Oost Duitsland 1980. Misdaad van Helmut Krätzig. Met o.a. Peter Borgelt, Ingeborg Westphal, Henry Hübchen, Rolf Ludwig en Regina Beyer.

Heiner Bauer (H[KA3]ubchen) is weer op vrije voeten. Hij is vast van plan om op het rechte pad te blijven. De vernederde Heiner probeert heel voorzichtig een relatie op te bouwen met een jonge vrouw, maar zijn kompanen van vroeger laten hem niet met rust. Zo gebeurt er toch weer een misdrijf, en Hauptmann Fuchs (Borgelt) van de Vopo komt in actie om de ware schuldige bij de kladden te grijpen. Het opvoedkundige scenario van regisseur Krätzig gaat over de problemen die men heeft om na een misstap weer in de maatschappij te worden geïntegreerd. Aflevering 68, de eerste van anderhalf uur. Eindelijk werden de middelen gevonden na negen jaar ploeteren om een misdaadfilm met dezelfde speelduur te maken als de Westduitse aartsrivaal, resp. vijand, TATORT.

Wer reißt denn gleich vorm Teufel aus?

1977 | Familiefilm, Actiefilm

Oost Duitsland 1977. Familiefilm van Egon Schlegel. Met o.a. Hans-Joachim Frank, Katrin Martin, Rolf Ludwig, Hanjo Hasse en Dieter Franke.

Een vrije bewerking van een sprookje van de gebroeders Grimm uit een grimmige, fantasieloze DDR-filmfabriek, waar men dit soort produkten aan de lopendeband vervaardigde. Het verhaal over een arglistige koning laat de toekomstige echtgenoot van zijn dochter een schier onmogelijke opdracht (drie blonde haren van de duivel halen) uitvoeren alvorens deze de prinses mag huwen, is wellicht te eng voor kleuterschoolgangertjes. Scenario van Manfred Freitag en Joachim Nestler. Camerawerk van Wolfgang Braumann.

Lotte in Weimar

1974 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1974. Drama van Egon Gühnter en Egon Günther. Met o.a. Martin Hellberg, Lilli Palmer, Jutta Hoffmann, Katharina Thalbach en Rolf Ludwig.

Regisseur G[KA3]unther schreef zelf het scenario naar de gelijknamige roman van Thomas Mann over Charlotte Kestner (Palmer) die als de jonge Lotte Buff (Wilke) een stormachtige affaire had met dichter Wolfgang von Goethe (Eichorn). Ze wees hem indertijd af, wat de gekwetste Goethe in zijn roman [KL]Werthers Leiden[KLE] beschreef. Ze keert na veertig jaar terug naar Weimar, waar de oudere Goethe (Hellberg) een hoge post in de regering vervult als Minister van Staat. Ze wil het contact met Goethe hernieuwen, maar het zal niet meer worden wat het ooit geweest was. Ondanks de behoorlijke hoofdrollen, is het een bloedeloze film naar een verouderd concept. Een totale afgang voor de Oost-Duitse DEFA toen ze hem (als hun eerste film) naar het festival van Cannes inzonden voor de officiële mededinging. Het camerawerk is van Erich Gusko.

Die Legende von Paul und Paula

1973 | Romantisch drama

Oost Duitsland 1973. Romantisch drama van Heiner Carow. Met o.a. Winfried Glatzeder, Angelica Domröse, Heidemarie Wenzel, Fred Delmare en Rolf Ludwig.

Legendarische DDR-film over de romance en dilemma's van gehuwde ambtenaar Paul (Glatzeder) en alleenstaande moeder Paula (Domröse). Begonnen als semi-documentair tijdsbeeld over compromisloze liefde door scenarist Ulrich Plenzdorf en DEFA-cineaste Ingrid Reschke, werd het project na het dodelijke auto-ongeluk van laatstgenoemde door docu- en jeugdfilmer Carow (1929-1997) overgenomen. Deze voegde aan de oorspronkelijk observerende toon zijn eigen poëtische noot en Spielereien toe, wat een originele melange oplevert. Binnen luttele vertoningsweken groeide de aan Reschke opgedragen tragikomedie, met soundtrackbijdragen van het Oost-Duitse popinstituut Puhdys, uit tot kaskraker. Tegenwoordig geldt hij als Ostalgie-cultfilm.

Der Dritte

1971 | Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1971. Drama van Egon Günther. Met o.a. Jutta Hoffmann, Rolf Ludwig en Barbara Dittus.

Relatieproblematiek en vrouwenemancipatie in de DDR. Een vrouwelijke wiskundige heeft twee kinderen van verschillende mannen en gaat het nu proberen met een derde.

Der Mann mit dem Objektic

1961 | Komedie

Oost Duitsland 1961. Komedie van Frank Vogel. Met o.a. Rolf Ludwig, Helga Labudda en Christina Laszar.

Een komedie over een man uit de toekomst die in het heden ingrijpt en daarmee voor veel verwarring zorgt.

Im Sonderauftrag

1959 | Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1959. Oorlogsfilm van Heinz Thiel. Met o.a. Hans-Pieter Minetti, Rolf Ludwig en Horst Kube.

De Oostduitse marine ontdekt een spionageschip. Het blijkt Westduits en bovendien is de kapitein een voormalige nazi.

Das Feuerzeug

1958 | Familiefilm, Fantasy

Oost Duitsland 1958. Familiefilm van Siegfried Hartmann. Met o.a. Rolf Ludwig en Heinz Schubert.

Een soldaat bemachtigt een schat die door een heks bewaakt wordt, maar moet heel wat doorstaan voor hij ervan kan genieten. Een film voor de jeugd naar een sprookje van Andersen.

Drei Mädchen im Endspiel

1956 | Komedie, Sportfilm

Oost Duitsland 1956. Komedie van Kurt Jung-Alsen. Met o.a. Horst Naumann, Rolf Ludwig en Jochen Thomas.

De sterspeler van een voetbalploeg stelt zich zeer egoïstisch op Daar moet wat aan gedaan worden. De meisjes uit de titel zetten hun beste beentje voor.

Der Hauptmann von Köln

1956 | Drama

Oost Duitsland 1956. Drama van Slatan Dudow. Met o.a. Rolf Ludwig, Erwin Geschonneck, Christel Bodenstein en Else Wolz.

Een werkloze kelner wordt aangezien voor een nazi-officier, maar dat levert hem steeds betere baantjes op tot in de hoge politiek toe. Als de werkelijke officier, een gezochte oorlogsmisdadiger, opduikt, moet de kelner terechtstaan wegens oplichting en de oorlogsmisdadiger gaat vrijuit. Een aangrijpende oorlogssatire uit de DEFA-studio's.