John Cassavetes (1922-1989): regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 41 films gevonden.

John Cassavetes

1998 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1998. Documentaire van Hubert Knapp en André S. Labarthe.

She's So Lovely

1997 | Romantiek, Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Nick Cassavetes. Met o.a. Sean Penn, Robin Wright, John Travolta, Harry Dean Stanton en Debi Mazar.

Eddie is grillig, onvoorspelbaar en paranoïde. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw Mo, maar hun turbulente relatie eindigt abrupt wanneer hij voor geruime tijd in een psychiatrische kliniek belandt. Jaren later vindt hij Mo in de suburbs waar ze inmiddels een gezinnetje heeft gesticht met haar nieuwe echtgenoot Joey. Scriptlogica dicteert op zo'n moment een spetterende thrillerfinale tussen Eddie en Joey maar dit is een script van vader John Cassavetes (1929-1989) waarin de subjectieve realiteit van de personages regeert. Het volstaat om te zeggen dat de plot de kijker op zijn minst verwonderd zal achterlaten. Penn (gecast door Cassavetes senior voor zijn dood) domineert de film van begin tot einde met zijn adembenemende vermogen om sluimerende waanzin verbaal én non-verbaal over te brengen. De ware mysteries kruipen in She's so Lovely niet weg in het donker maar houden zich schuil in het licht.

Big Trouble

1985 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1985. Misdaad van John Cassavetes. Met o.a. Peter Falk, Alan Arkin, Beverly D'Angelo, Charles Durning en Robert Stack.

Zorgelijke verzekeringsagent Arkin heeft geld nodig om de studie van zijn drie zoons te kunnen betalen. De smakelijke D`Angelo betrekt hem in een complot om haar gekke man (Falk) uit de weg te ruimen. Nogal dom allemaal. Het leukste is nog de drank met sardine-geur. Om de spelers uit THE IN-LAWS weer bij elkaar te brengen garandeert nog geen goede productie. Het heeft maar een haar gescheeld of de film had de bioscoop niet gehaald.

Love Streams

1984 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1984. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, John Cassavetes, Diahnne Abbott, Risa Martha Blewitt en Seymour Cassel.

Heel haar leven heeft Rowlands gewijd aan haar man en dochter. Haar huwelijk is gestrand door haar onverzadigbare honger naar liefde, en nu is ze beiden kwijt. Haar broer Cassavetes is een succesvolle schrijver, die zijn inspiratie haalt uit zijn talrijke bewogen maar vluchtige avontuurtjes. Na een reisje, gemaakt op aanraden van haar psycholoog, stort Rowlands haar hart uit bij Cassavetes, die net onhandige pogingen doet zijn mislukte relatie met zijn acht-jarige zoontje recht te trekken. Schitterende confrontatie tussen een broer en een zus, die steun bij elkaar vinden maar wier ontboezemingen onverwachte gevolgen zullen hebben. Ted Allan bewerkte zijn toneelstuk samen met de regisseur. Cassavetes op zijn best. Gefotografeerd door Al Ruban.

Marvin and Tige

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Eric Weston. Met o.a. John Cassavetes, Gibran Brown, Billy Dee Williams, Denise Nicholas-Hill en Fay Hauser.

Een sentimentele film over een eeuwige verliezer (Cassavetes), die zich ontfermt over een elfjarig joch (Brown), dat ook al weinig zin ziet in het leven en daarom heeft geprobeerd zichzelf van kant te maken. Men ziet goed acteerwerk, het geheel is goed bedoeld ook, maar van dit soort films gaan er heel wat in een dozijn.

The Incubus

1982 | Horror

Canada 1982. Horror van John Hough. Met o.a. John Cassavetes, Kerrie Keane, Helen Hughes, Erin Flannery en Duncan McIntosh.

Een weerzinwekkende, slecht gemaakte horror-thriller over een serie seksmoorden in een stadje in Wisconsin.

Tempest

1982 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1982. Drama van Paul Mazursky. Met o.a. John Cassavetes, Gena Rowlands, Susan Sarandon, Molly Ringwald en Vittorio Gassman.

Zeer vrije bewerking van Shakespeares The Tempest: een architect van middelbare leeftijd trekt zich met zijn dochter en vriendin terug op een Grieks eilandje om echt te gaan leven, maar zijn vrouw en haar vriend komen roet in het eten gooien, waarna hij de elementen inroept om haar bootje te laten zinken. Amusante relatieproblematiek.

Whose Life Is It Anyway?

1981 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van John Badham. Met o.a. Richard Dreyfuss, John Cassavetes, Christine Lahti, Bob Balaban en Kenneth McMillan.

Beeldhouwer Dreyfuss raakt verlamd (vanaf zijn nek) door een auto-ongeluk en verdedigt zijn recht om te sterven. Een opzienbarende rol van Dreyfuss en verder goed spel van ziekenhuisdirecteur Cassavetes, dokter Lahti, rechter McMillan en opleidingszuster Hunter. Naar het successtuk van Brian Clark met een scenario van de auteur en Reginald Rose. Camerawerk van Mario Tosi.

Gloria

1980 | Drama, Misdaad, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1980. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, Buck Henry, John Adames, Julie Carmen en Lupe Guarnica.

Een boekhouder die voor de maffia werkt is van plan als getuige op te treden voor de FBI. Hij beseft dat hij in levensgevaar verkeert, want hij stuurt zijn zes-jarige zoontje met de bezwarende boekhouding naar buurvrouw Rowlands. Met de maffia op de hielen duikt Rowlands onder. Tussen haar en de jongen ontstaat een hechte band en ze zal ijskoud leren doden om hem te redden. Meeslepend psychologisch portret van een vrouw die door omstandigheden gedwongen wordt gewelddadig te zijn, terwijl ze een tederheid ontwikkelt voor het kind. Cassavetes, die tevens het scenario schreef, bespeelt moeiteloos het hele klavier van de film noir. Fred Schuler was verantwoordelijk voor de fotografie.

Flesh and Blood

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Jud Taylor. Met o.a. Tom Berenger, Mitch Ryan, Suzanne Pleshette, John Cassavetes en Kristin Griffith.

De opkomst en val van een jonge straatgozer die zwaargewicht worstelaar wordt. Naar de best-seller van Pete Hamill, opgekalefaterd met een gegeven van incest, met verbazingwekkend camerawerk van Vilmos Zsigmond.

The Fury

1978 | Thriller, Misdaad, Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Kirk Douglas, John Cassavetes, Carrie Sondgress, Amy Irving en Fiona Lewis.

Chique gemaakte rommel over een jonge vrouw met psychokinetische krachten en Douglas' wanhopige pogingen om te voorkomen dat zijn zoon, die dezelfde gave heeft, wordt gebruikt - of ten onder gaat. Bloedig en gewelddadig, een uitstekende lakmoestest voor hen die de vorm belangrijker vinden dan de inhoud. Debuut voor Daryl Hannah en wie goed oplet herkent James Belushi als een buitenaards wezen. John Farris schreef het scenario naar zijn eigen boek.

Brass Target

1978 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Thriller van John Hough. Met o.a. John Cassavetes, Sophia Loren, George Kennedy, Max von Sydow en Robert Vaughn.

Augustus 1945. Onbekenden overvallen een goudtransport van het Amerikaanse leger in bezet Duitsland. Generaal Patton (Kennedy) wordt er door de Russen van beschuldigd bij de roof betrokken te zijn. Hij wil de echte dieven vangen en stelt een specialist, majoor Joe De Lucca (Cassavetes), aan die de zaak moet ophelderen. Ondertussen beramen de dieven een aanslag op Pattons leven. Ongeloofwaardige thriller, ge[KA3]inspireerd op historische feiten (de diefstal en de mysterieuze dood van Patton, bij een verkeersongeval op 9 december 1945), die echter zijn geprojecteerd op een gefantaseerde achtergrond. Het scenario van Alvin Boretz, naar de roman The Algonquin Project van Frederick Nolan, zit vol stereotiepe actiescènes en is doordrongen van een achterhaald anti-communisme. De acteurs leveren ongeïnspireerd routinewerk. Gefilmd door Tony Imi. Gedraaid in Panavision.

Opening Night

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, John Cassavetes, Ben Gazzara, Joan Blondell en Paul Stewart.

In de aanloop naar de première van een nieuw toneelstuk worstelt gevierd actrice Myrtle Gordon met drankzucht, plankenkoorts en toenemende zorg over ouder worden. Wanneer bovendien een fan van haar verongelukt lijkt Myrtle er definitief aan onderdoor te gaan. Cassavetes registreert met een kenmerkende, genadeloze camera de psychische teloorgang van een ster, erg mooi gespeeld door zijn vrouw en vaste actrice Gena Rowlands. Independent cinema klassieker inspireerde Pedro Almodovar bij zijn Todo sobre mi madre, en kreeg in 2006 een theaterbewerking door Ivo van Hove met Toneelgroep Amsterdam.

Two Minute Warning

1976 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1976. Thriller van Larry Peerce. Met o.a. Charlton Heston, John Cassavetes, Martin Balsam, Beau Bridges en David Janssen.

Vroeg in de ochtend wordt een fietser, zonder reden, neergekogeld door een onbekende in de straten van L.A. Enkele uren later trekt de schutter naar het Memorial Colosseum, waar een belangrijke voetbalwedstrijd plaatsvindt, waarbij ook de president aanwezig zal zijn. Tijdens de wedstrijd wordt de gewapende man opgemerkt door een cameraman. Een thriller, in de traditie van de rampenfilm, naar een scenario van Edward Hume, gebaseerd op de roman van George LaFountaine. De aanwezigheid van vele bekende gezichten is het verhaal niet altijd ten goede gekomen, met enkele scènes die er helemaal niet toe doen. Kennelijk moest iedereen de kans krijgen zijn nummertje op te voeren. Een zeer zwakke film met slechts enkele sterke momenten, is het resultaat. Gefotografeerd door Gerald Hirsch en van muziek voorzien door Charles Fox. De tv-versie duurt drie uur.

The Killing of a Chinese Bookie

1976 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1976. Misdaad van John Cassavetes. Met o.a. Ben Gazzara, Timothy Carey, Seymour Cassel, Robert Phillips en Azizi Johari.

In de losse, deels geïmproviseerde stijl die het handelsmerk was van John Cassavetes (1929-1989), volgt de independent filmmaker stripclubeigenaar Cosmo Vitelli die in financiële moeilijkheden komt. Op flexibiliteit van de schuldeisers kan hij niet rekenen, hoewel: als hij een andere onderwereldfiguur omlegt wordt zijn schuld kwijtgescholden. Mooie hoofdrol van een van Cassavetes' vaste acteurs, Ben Gazzara, als een tragische man die zich realiseert dat hij zich niet langer kan handhaven in het wereldje dat hij voor zichzelf heeft gecreëerd. Dit duistere drama geeft en passant een aardig tijdbeeld van sleazy Los Angeles halverwege de jaren zeventig.

Mikey and Nicky

1976 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1976. Thriller van Elaine May. Met o.a. Peter Falk, John Cassavetes, Ned Beatty, Rose Arrick en Carol Grace.

Een onvoorstelbaar irritante pseudo-diepzinnige satire met Falk (Mikey) als een man op de vlucht voor de maffia. Hij zoekt hulp bij zijn beste vriend, Cassavettes (Nicky), die echter tussenpersoon voor de huurmoordenaar blijkt te zijn. Ondanks de schitterende cast is dit puur tijdverlies, waarin eindeloos wordt geleuterd over de meest triviale onderwerpen alvorens Falk tot een ieders opluchting toch wordt neergeknald. Na 106 zéér lange minuten. Het scenario is van de regisseuse, het camerawerk van Victor J. Kemper.

A Woman Under the Influence

1974 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1974. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, Peter Falk, Katherine Cassavetes, Lady Rowlands en Fred Draper.

Op verzoek van levensgezel Rowlands schreef Cassavetes een drama rond een labiele moeder en echtgenote die niet is opgewassen tegen de eisen van de moderne maatschappij. Omdat geen studio zich aan het intense script wilde wagen, werd er gefilmd met geleend geld en medewerking van filmstudenten, waarna de regisseur het eindresultaat persoonlijk naar bioscopen en festivals bracht. Langzaamaan ontstonden er geruchten over het uitzinnige acteerwerk van Rowlands en Falk. Een rol in het uiteindelijke succes speelde acteur Richard Dreyfuss door op tv te vertellen dat hij van verbijstering had overgegeven na het zien van deze 'gestoorde, angstaanjagende, briljante' film.

Columbo: Etude in Black

1972 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Nicholas Colasanto. Met o.a. Peter Falk, John Cassavetes, James Olson, James McEachin en Myrna Loy.

De carri[KA2]ere van een gevierd dirigent van het Southland Philharmonics orkest staat op het spel, wanneer zijn geheime geliefde, de pianiste Jenifer (Comer), eist dat hij gaat scheiden van zijn vrouw. Omdat zijn schoonmoeder het orkest financieel steunt, kan hij geen gehoor geven aan haar eis, en vermoordt haar. Als hij `s avonds op de planken staat, merkt hij dat hij zijn corsage heeft verloren. Lt. Columbo (Falk) leert in deze aflevering heel wat over muziek als hij de tv-uitzending van het concert bekijkt. Een bijzondere belevenis voor Falk, omdat hij samen met zijn beste vriend Cassavetes speelt.

Minnie and Moskowitz

1971 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1971. Komedie van John Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, Seymour Cassel, Val Avery, Tim Carey en Katherine Cassavetes.

Minnie (Rowlands) is conservatrice in een museum en Moskowitz (Cassel) een parkeerwachter die 's avonds op de versiertoer gaat. De twee zijn op den duur hun vrijgezellenleven zat. Ze beginnen iets met elkaar, maar Minnie kan niet goed tegen het zwerversbestaan van Moskowitz en wil hem haar normen opleggen. Geslaagde mixture van de Hollywoodfilm en de underground. Het werd een volwaardige produktie in de Hollywoodtraditie, zonder dat Cassavetes toegaf aan de conventies van commerciële films als LOVE STORY. Het scenario van Cassavetes zelf is vlotter en gemakkelijker te volgen dan die van zijn vroegere films. Camera was in handen van Arthur J. Ornitz.

Husbands

1970 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1970. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Ben Gazzara, Peter Falk, John Cassavetes, Jenny Runacre en Jenny Lee Wright.

Cassavetes' vervolg op FACES is niet half zo goed; een verhaal over een drietal vrienden van middelbare leeftijd die naar Londen afreizen als hun beste vriend gestorven is. Enige goede scènes, maar Cassavetes wordt gehinderd door zelfingenomenheid. Oorspronkelijk 154m.

Gli intoccabili

1969 | Misdaad

Italië 1969. Misdaad van Giuliano Montaldo. Met o.a. John Cassavetes, Britt Ekland, Peter Falk, Gena Rowlands en Gabriele Ferzetti.

Een mafia-agent in San Francisco probeert vergeefs aandelen in het casino van Las Vegas te krijgen en huurt een net uit de gevangenis ontslagen gangster om het te beroven. Dan hoort hij van de mafialeiding dat Las Vegas taboe is en probeert hij de roof op alle mogelijke, maar vooral gewelddadige manieren tegen te houden. Deze ook door de familie-intriges ingewikkelde, maar onderhoudende misdaadfilm boeit door een sterke rolbezetting en de frisse kijk van de Italiaanse regisseur op de Amerikaanse locaties.

Rosemary's Baby

1968 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 1968. Thriller van Roman Polanski. Met o.a. Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon, Sidney Blackmer en Maurice Evans.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

Rome come Chicago

1968 |

Italië 1968. Alberto De Martino. Met o.a. Anita Sanders, John Cassavetes en Nikos Kourkoulos.

Eerste film die de Pools-Franse regisseur Polanski in Amerika maakte zou een horrorklassieker van jewelste worden. Het jonge stel Rosemary (Farrow) en Guy (Cassavetes) Woodhouse betrekt een appartement en raakt bevriend met de buren. Wanneer zij zwanger wordt en er eigenaardige dingen in het pand gebeuren, begint Rosemary steeds meer te twijfelen aan de mensen om haar heen en aan de veiligheid van haar kind. Uitstekend gemaakte, in het New Yorkse Dakota-gebouw opgenomen bewerking van het gelijknamige boek van Ira Levin, is sterk af te raden tijdens zwangerschap.

Roma come Chicago

1968 | Misdaad

Italië 1968. Misdaad van Alberto De Martino. Met o.a. John Cassavetes, Gabriele Ferzetti, Nikos Kourkoulos, Anita Sanders en Riccardo Cucciola.

Krantenberichten over een overval die in 1967 op een postkantoor in Rome gepleegd is, leverden de stof voor deze conventionele misdaadfilm, geschreven door zeven (!) scenaristen. Veel (vaak warrige) actie; geweldscènes overdadig uitgesponnen en niet zelden weerzinwekkend. Scenario van regisseur De Martino, Dino Maiuri en Massimo De Rita. Camerawerk van Aldo Tonti. Ook bekend als BANDITS IN ROME.

Faces

1968 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1968. Drama van John Cassavetes. Met o.a. John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel en Fred Draper.

De ongenadige ontleding van een veertien jaar oud huwelijk van middenklassers in de cinéma vérité-stijl die Cassavetes reeds gebruikte voor Shadows. In deze film benadert hij het huwelijk uitgesproken pessimistisch. Centraal staan Marley en Rowlands die compleet uit elkaar gegroeid zijn en elkaar niets meer te zeggen hebben. Toch wil het met de echtscheiding niet vlotten. Zeer boeiend melodrama dat niet steeds logisch verloopt, wat zowat het handelsmerk zou worden van Cassavetes' films. Gemaakt met uiterst beperkte middelen, heeft de prent toch een zeer grote impact. Het was bovendien zijn eerste film met echtgenote Rowlands, die in praktisch al zijn volgende producties een hoofdrol zou spelen. Marley kreeg de prijs voor de mannelijke vertolking op het Festival van Venetië. Cassavetes schreef zelf het scenario en voor de fotografie deed hij beroep op Al Ruban.

The Dirty Dozen

1967 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Lee Marvin, Ernest Borgnine, Charles Bronson, Jim Brown en George Kennedy.

Vlak voor D-day krijgt een geallieerde commandant (Marvin) de opdracht om twaalf langgestrafte militairen te selecteren, die in ruil voor strafvermindering deel moeten nemen aan een gevaarlijke missie, waarvan er waarschijnlijk maar weinig terug zullen komen. De problemen beginnen overigens al op de thuisbasis. Prima oorlogsfilm, op een wat ouderwetse manier: Spielberg noemde The Dirty Dozen als een van de films die een veel te geromantiseerd beeld geven van de Tweede Wereldoorlog, iets wat hij in zijn Saving Private Ryan probeerde recht te zetten.

Devil's Angels

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Daniel Haller. Met o.a. John Cassavetes, Beverly Adams, Mimsy Farmer, Buck Taylor en Leo Gordon.

Keiharde motorfiets-moordenaars zijn op weg naar hun schuilplaats, die buiten de wet gesteld was, en vernietigen alles wat ze onderweg tegenkomen, nadat de overijverige sheriff bendeleider Cody (Cassavetes) ten onrechte had gearresteerd. Luguber en goedkoop. In sommige kringen een cult-film. Scenario van Charles Griffith. Camerawerk van Richard Moore. Gedraaid in Panavision.

Capone

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Steve Carver. Met o.a. Ben Gazzara, Susan Blakely, Harry Guardino, John Cassavetes en Sylvester Stallone.

Gazzara heeft proppen achter zijn wangen en een sigaar in zijn mond waardoor de meeste dialogen van hem in deze gangstersage onverstaanbaar zijn; geen nood, we hebben het allemaal al eens eerder gehoord. En één grote schietpartij komt ook nog uit THE ST. VALENTINE'S DAY MASSACRE.

The Killers

1964 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Lee Marvin, Angie Dickinson, Ronald Reagan, John Cassavetes en Claude Akins.

Gemaakt voor tv, maar indertijd vanwege de moord op president John Kennedy te gewelddadig bevonden en in de bioscopen uitgebracht. Nu weer terug op tv. Losjes gebaseerd op een kort verhaal van Ernest Hemingway over twee killers die de achtergronden van hun laatste opdracht gaan uitzoeken en o.a. stuiten op een leraar van een instituut voor gehoorgestoorden en de betrokkenheid bij de roofoverval op een geldtransportauto, die uit de hand loopt en eindigt in moord. Goed spel van de hoofdrollen en Reagan is geloofwaardig als gemene boef - zijn laatste rol op het witte doek. Scenario van Gene L. Coon. Camerawerk van Richard Rawlings.

A Child Is Waiting

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Burt Lancaster, Judy Garland, Gena Rowlands, Steven Hill en Bruce Ritchey.

John Cassavetes was zelf niet zo blij met A Child Is Waiting (1963). Objectief gezien is het een goede film geworden, over de problemen die een lerares op een kliniek voor zwakbegaafden krijgt als ze nieuwe behandelproblemen probeert. Met bovendien een topcast: Burt Lancaster, Judy Garland en Gena Rowlands. Maar A Child Is Waiting was niet een eigen project van Cassavetes. Met het geld dat hij als acteur verdiende, financierde Cassavetes in 1960 zijn regisseursdebuut Shadows. De film werd een groot succes, en als 'beloning´ mocht Cassavetes twee films regisseren: Too Late Blues (1962) en A Child Is Waiting dus.

Too Late Blues

1962 | Drama, Muziek, Experimenteel

Verenigde Staten 1962. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Bobby Darin, Stella Stevens, Cliff Carnell, Seymour Cassel en Rupert Crosse.

Pretentieuze onzin over jazzmusicus Darin die betrokken raakt bij de zelfzuchtige dame Stevens.

My Daddy Can Lick Your Daddy

1962 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1962. Sportfilm van John Cassavetes. Met o.a. Lloyd Bridges, Gary Lockwood, Leila Goldoni, Mary Murphy en Frederick Draper.

In de jaren 1920 is Art `Pappy` Devlin (Bridges) een van de topboksers. Hij geniet van zijn faam en speelt graag de ster, omringd door lijfwachten en knappe meiden. Hij leeft al geruime tijd in onmin met zijn zoon, die als Charlie `Kid` Devlin (Lockwood) ook al wat naam heeft als bokser. In werkelijkheid hebben ze bewondering voor elkaar, maar kunnen dit niet uitdrukken. Dan daagt Charlie zijn vader uit tot een gevecht. De bokswereld staat op zijn kop. Dit wordt de gebeurtenis van het jaar. Zoals we van een Cassavetes kunnen verwachten is het boksen slechts een aanleiding die hem weinig interesseert. Zijn belangstelling gaat uit naar de relatie tussen vader en zoon, twee totaal verschillende karakters die exploderen in de ring. Een van de twee opmerkelijke korte tv-films die Cassavetes in 1962 draaide voor The Lloyd Bridges Show (de ander is A PAIR OF BOOTS). Het scenario is van de hand van niemand minder dan Robert Towne. Achter de camera nam Howard Schwartz plaats.

A Pair of Boots

1962 | Western, Drama

Verenigde Staten 1962. Western van John Cassavetes. Met o.a. Lloyd Bridges, Royal Dano, Lawrence Tierney, John Marley en Gene Darfler.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog staat een verloren regiment van de rebellen tegen een afgezonderd regiment van de noordelijken. Ze sluiten een tijdelijke wapenstilstand en er ontstaat een ware ruilhandel tussen beiden. Jonas (Tierney), een van de officieren van kapitein Otis (Bridges), wil maar een ding: het paar glanzende laarzen van yank Andy (Dano). Deze wil er niet van horen. Ondanks het verbod van Otis sluipt Jonas de volgende nacht naar het kamp van de noordelijken. De waanzin van een hele oorlog gesymboliseerd in een paar laarzen. De kracht van Cassavetes als regisseur komt duidelijk tot uiting in deze korte film, die gemaakt werd voor de reeks The Lloyd Bridges Show. Hij bouwt een haast ondraaglijke spanning op door een opeenvolging van close-ups. Deze stijl is erg efficiënt en het houdt bovendien het budget uiterst laag. Een geslaagde stijloefening in een genre waarin Cassavetes zeker niet thuis was. Mort R. Lewis schreef het scenario. De camera werd bediend door Howard Schwartz.

The Webster Boy

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Richard O'Sullivan, John Cassavetes, David Farrar, Elizabeth Sellars en Niall MacGinnis.

Tiener O`Sullivan wordt geterroriseerd door een sadistische leraar omdat deze laatste vermoedt dat de knaap de zoon is van een ex-veroordeelde. Bizar, ongeloofwaardig melodrama met een onverwachte Cassavetes, die d[KA1]at jaar (als regisseur) zijn debuut-cultfilm SHADOWS draaide.

Shadows

1960 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1960. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Hugh Hurd, Lelia Goldoni, Ben Carruthers, Anthony Ray en Rupert Crosse.

In zijn debuut als regisseur toont Cassavetes ons New York, de stad van de neon-reclames. Bruisend hart van de stad is Manhattan. In dat kader bewegen zich zijn drie helden, de 'schaduwen', die zich mengen onder een volk dat leeft in een ondraaglijk ritme. De schaduwen zijn Lelia, Hugh en Ben. Ze wonen samen en helpen elkaar. Ze voelen voor elkaar die reine primitieve tederheid en die uitbundigheid eigen aan volkeren uit zonnige landen. Ze beseffen dat ze nooit 'echte' Amerikanen zullen worden, dat de maatschappij hen nooit uit de schaduw zal laten treden. Een geïmproviseerde film, gemaakt met een minimum aan scenario en financiële middelen. De acteurs spelen zichzelf en worden geregistreerd door een schokkende handcamera. Er wordt geen gemakkelijke oplossing gegeven voor de toeschouwer. Eén van de belangrijkste Amerikaanse debuutfilms sinds Orson Welles' CITIZEN KANE. Cassavetes schreef zelf het scenario en Erich Kollmar verfilmde het. Knappe jazz- score van Charles Mingus en Shafi Hadi.

Virgin Island

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Pat Jackson. Met o.a. John Cassavetes, Virginia Maskell, Sidney Poitier en Colin Gordon.

Een traag verslag van de verhuizing van schrijver Cassavetes en bruid Maskell naar een Caraïbisch eiland. De film verwijst nog even naar rassenproblemen.

Saddle the Wind

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Robert Parrish. Met o.a. Robert Taylor, John Cassavetes, Julie London, Donald Crisp en Charles McGraw.

Revolverheld Steve wil zijn leven beteren als hij besluit een boerderij te gaan runnen met zijn broer Tony. Maar de schietgrage Tony zorgt al snel voor de nodige problemen.

Edge of the City

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Martin Ritt. Met o.a. John Cassavetes, Sidney Poitier, Jack Warden, Kathleen Maguire en Ruby Dee.

Blanke jongeman (de latere regisseur Cassevetes) is getuige van moord op zwarte collega (Poitier), maar doet niets. Waarna hij door schuldgevoel verteerd wordt. Moedige, en voor de tijd baanbrekende film. Robert Alan Aurthur bewerkte zijn eigen tv-film voor de film, getiteld A Man Is Ten Feet Tall, dat twee jaar daarvoor voor het eerst was uitgezonden. Sommige scènes werden op locatie in New York opgenomen, wat de authenticiteit van deze realistische, sobere film nog verder vergroot. Het is bovendien het filmdebuut van regisseur Martin Ritt, die later naam zou maken met onder meer Hud, Sounder en The Front.

Affair in Havana

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Laslo Benedek. Met o.a. John Cassavetes, Raymond Burr, Sara Shane en Lila Lazo.

Vervelend verhaal over tekstschrijver die verliefd wordt op vrouw van gehandicapte man. Opgenomen in Cuba.

Crime in the Streets

1956 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1956. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. James Whitmore, John Cassavetes, Sal Mineo, Mark Rydell en Virginia Gregg.

De leider van een jeugdbende vindt dat een rivaal van buiten de groep afgeslacht moet worden. Hij krijgt zijn bende mee en ze beginnen een zwerver doodsangst aan te jagen, daarna gaan ze hun mannetje omleggen, ondanks de protesten van hun sociale begeleider. Cassavetes en Mineo als jeudige delinquenten en Whitmore als de sociale werker zijn goed.

The Night Holds Terror

1955 | Thriller

Verenigde Staten 1955. Thriller van Andrew L. Stone en Andrew Stone. Met o.a. Jack Kelly, Hildy Parks, Vince Edwards, John Cassavetes en Jack Kruschen.

Een eenvoudige, somber getinte film over een gezin dat wordt gegijzeld voor losgeld.