Thom Noble: montage.
Er zijn 28 films gevonden.

Point Break

2015 | Actiefilm, Misdaad, Sportfilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​China​/​​Duitsland 2015. Actiefilm van Ericson Core. Met o.a. Teresa Palmer, Luke Bracey, Édgar Ramírez, Max Thieriot en Ray Winstone.

Een jonge FBI agent (Bracey) infiltreert in een groep sportieve durfallen die mogelijk achter een reeks overvallen zit. Dit is een soort update van de gelijknamige film (van Kathryn Bigelow met Keanu Reeves) uit 1991, die cultstatus verwierf. Regisseur-cameraman Core maakt zijn pretenties waar door ontzagwekkende stunts mooi in beeld te brengen: zijn personages beklimmen beruchte rotspartijen, zweven per wingsuit boven de Alpen en snowboarden op misselijkmakend enge hellingen. Het scenario met krakkemikkige dialogen over eco-activisme, is hooguit een excuus om de stunts aan elkaar te rijgen.

Alex Cross

2012 | Actiefilm, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Rob Cohen. Met o.a. Tyler Perry, Edward Burns, Matthew Fox, Rachel Nichols en Jean Reno.

Kipfilet, broccoli en eiwitdrankjes. Plus de hele dag in de sportschool. Zo werd acteur Matthew Fox (de dokter in de serie Lost) graatmager en gespierd tegelijk. Voor die freaky look van dito Brad Pitt in Fight Club en Robert de Niro in Cape Fear. Alleen met zo'n lijf, en nog wat drukke tatoeages, kon Fox zich naar eigen zeggen verplaatsen in de rol van sadistische, bovengemiddeld intelligente seriemoordenaar. Voor de toeschouwer is het een masterclass in verkeerde acteurs inhuren, want Fox' vermaarde buikpijn-grimas past niet bij een vervaarlijke opponent van forensisch psycholoog Alex Cross.

RED

2010 | Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten 2010. Actiefilm van Robert Schwentke. Met o.a. Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman, Mary-Louise Parker en John Malkovich.

Na zijn pensionering verveelt voormalig geheim agent Frank Moses (Willis) zich een beetje. Aan die verveling komt een einde als zwaarbewapende gemaskerden proberen een eind aan zijn leven te maken. Tevergeefs: Frank is gepensioneerd maar nog steeds een mannetjesputter. Hij roept zijn oude kameraden bijeen om uit te zoeken wie het op hem gemunt heeft. Niet zo bijzondere actiefilm, waarbij het nog wel leuk is om bijvoorbeeld Helen Mirren als dodelijke dame op leeftijd te zien. Goede acteurs als Freeman en John Malkovich draaien op routine. Redelijk amusant.

The Time Traveler's Wife

2009 | Sciencefiction, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 2009. Sciencefiction van Robert Schwentke. Met o.a. Rachel McAdams, Eric Bana, Michelle Nolden, Arliss Howard en Jane McLean.

Leuk toch, reizen in de tijd? Voor Henry (Bana) is het een wat lastige, aangeboren aandoening: op onvoorziene momenten verdwijnt hij en verschijnt dan weer in verleden of toekomst. Gek genoeg altijd naakt. Dit romantische drama, geschreven door Bruce Joel Rubin, scenarist van Ghost, staat niet zozeer stil bij het mysterie alswel bij het effect ervan op Henry’s relatie met Clare (McAdams). Laat logische vragen achterwege en er valt te genieten van twee toegewijde acteurs in een drama over de schoonheid en tragiek van tijdverloop.

Passengers

2008 | Drama, Mysterie, Thriller, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Canada 2008. Drama van Rodrigo García. Met o.a. Anne Hathaway, Patrick Wilson, Andre Braugher, Dianne Wiest en David Morse.

Mystery van Rodrigo Garcia over jonge vrouw die overlevenden van ramp helpt met de rouwverwerking en dan ontdekt dat ze een voor een verdwijnen.

The Last Time

2006 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2006. Drama van Michael Caleo. Met o.a. Michael Keaton, Brendan Fraser, Amber Valletta, Neal McDonough en Daniel Stern.

Ted (Keaton), een nijdige, misantropische verkoper voor een bedrijf in New York, ziet zijn leven veranderen na de komst van collega Jamie (Fraser), een zonnige goedzak uit het midwesten. Zeker wanneer Ted het aanlegt met Jamie's verloofde (Valletta) raakt alles in een stroomversnelling. Caleo, scenarist voor series als The Sopranos en Rescue Me, maakt zijn regiedebuut met een film die zwalkt tussen komedie en thriller en te graag op het scherpe werk van David Mamet wil lijken. Keaton is evengoed, als altijd, een plezier om naar te kijken.

Flightplan

2005 | Thriller, Actiefilm, Mysterie

Verenigde Staten 2005. Thriller van Robert Schwentke. Met o.a. Jodie Foster, Peter Sarsgaard, Sean Bean, Kate Beahan en Marlene Lawston.

Kyle Pratt (Foster) en haar zesjarige dochtertje Julia gaan in een immens, spiksplinternieuw vliegtuig van Berlijn naar New York; in het bagageruim ligt de kist met het lichaam van Kyle's dode man. Kyle sukkelt in slaap. Als ze weer wakker wordt, is Julia spoorloos verdwenen - op tienduizend meter hoogte. Een uur lang blijft het gissen wat Flightplan precies voorstelt: een remake van Hitchcocks The Lady Vanishes, een occulte film à la The Sixth Sense, een paranoia-thriller (er zijn Arabieren aan boord)? Maar dan zakt de film in elkaar en wordt Flightplan een dertien in een dozijn-actiefilm.

Reign of Fire

2002 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 2002. Sciencefiction van Rob Bowman. Met o.a. Christian Bale, Matthew McConaughey, Izabella Scorupco, Gerard Butler en Scott Moutter.

Dinosauriërs zijn helemaal niet uitgestorven als gevolg van een meteorietinslag, ze zijn opgegeten door vuurspuwende draken! Maar toen de dino’s op waren, hadden de draken niks meer te eten en gingen ze in winterslaap. Totdat ze weer wakker werden gemaakt tijdens werkzaamheden aan de Londense Metro. Eind 21ste eeuw zijn er weer een miljoen en staat de wereld in brand. De Engelse brandweerman Abercromby (Bale) en de Amerikaanse drakendoder Van Zan (McConaughey) gaan de strijd aan. Reign of Fire is met afstand de best ogende B-film over vuurspuwende draken uit 2002. Regisseur Bowman maakte naam als regisseur van de televisieserie en film The X Files.

Vertical Limit

2000 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Actiefilm van Martin Campbell. Met o.a. Chris O'Donnell, Robin Tunney, Scott Glenn, Izabella Scorupco en Bill Paxton.

Met zijn vader en zijn jongere zus beklimt Peter op een dag een hele hoge, loodrechte rotswand. Ze maken nog wat grappen, over hoe gevaarlijk het zou kunnen zijn, als ze niet van die ervaren alpinisten zouden zijn. En dan gaat het fout. Jaren later treffen de getraumatiseerde broer en zus elkaar weer, tijdens een beklimming van de loodzware K2 in het Himalaya-gebergte. Echte klimmers nemen deze thriller niet serieus, er klopt weinig van de gebruikte klimtechnieken. Maar de plaatjes zijn prachtig, de cliffhangers volgen elkaar in hoog tempo op, en er wordt heldhaftig gesteund, gekreund en ge-onelinerd.

Inspector Gadget

1999 | Actiefilm, Familiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Komedie

Verenigde Staten 1999. Actiefilm van David Kellogg. Met o.a. Matthew Broderick, Rupert Everett, Joely Fisher, Michelle Trachtenberg en Andy Dick.

Broderick speelt een goedmoedige bewaker die zwaar gewond raakt tijdens een poging om een gewelddadige overval van Claw (Everett) te verijdelen. De dochter (Fisher) van de overvallen wetenschapper lapt de bewaker op door lichaamsdelen te vervangen met de nieuwste technologische snufjes. Broderick wordt inspecteur Gadget, een circusversie van Robocop, een menselijk Zwitsers zakmes, een combinatie van Columbo en Nintendo. Gadget kan Claw nu serieus bestrijden met zijn hoedhelikopter en vingers als aanstekers. Lichte kost met perfecte effecten van onder meer meester Stan Winston (The Terminator).

The Mask of Zorro

1998 | Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1998. Avonturenfilm van Martin Campbell. Met o.a. Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson en William Marquez.

Dat het producent Spielberg serieus was met deze zoveelste Zorro bleek toen zwaardmeester goeroe Bob Anderson (oa Star Wars en The Lord of the Rings trilogie) werd ingehuurd om het stramme lijf van ex-Zorro (Hopkins) en Zorro-in-de-dop (Banderas) gevechtsklaar te maken. En het resultaat mag er zijn. De overdadige cape- en degenfilm van regisseur Martin Campbell (GoldenEye) excelleert in doldriest vermaak van de oude stempel met razende (paardrij)actie, fikse valpartijen en fraaie vrouwen. De film verbeeldt, in de mal van suikerspinvermaak, doordrenkt met trompet en Spaanse gitaar, het oeroude thema van de oude meester en de jonge knaap die in nukkige vriendschap hun levenswijsheid delen.

The Scarlet Letter

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Demi Moore, Gary Oldman, Robert Duvall, Robert Prosky en Edward Hardwicke.

Vereenvoudigde versie van Nathaniel Hawthorne's roman over het zondige leven in Boston rond 1650. Het is echter duidelijk dat THE KILLING FIELDS-regisseur Joffé en scenarist Douglas Day Stewart zich vergist moeten hebben in het boek èn de film, want Hawthorne's roman die in 1850 verschenen is, wekt door deze rolprent de indruk gebaseerd te zijn op de film THE PIANO uit 1993! Nee toch!

Trial by Jury

1994 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1994. Drama van Heywood Gould. Met o.a. Joanne Whalley, Armand Assante, Gabriel Byrne, William Hurt en William R. Moses.

Verhaal van deze thriller is vergelijkbaar met dat van The Juror (1996). Jurylid Valerie Alston (Whalley) - ook al een alleenstaande moeder! - wordt geïntimideerd door maffiabaas Rusty Pirone (Assante) die terecht staat voor moord. Binnen de kortste keren zit ze klem tussen Pirone, de openbare aanklager (Byrne) en een ex-politieagent (Hurt), die verliefd op haar raakt. Aardig gegeven wordt slechts oppervlakkig uitgewerkt en profiteert zodoende nauwelijks van prima cast.

The Hudsucker Proxy

1994 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1994. Komedie van Joel Coen. Met o.a. Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh, Paul Newman, Charles Durning en John Mahoney.

Lyrisch vormgegeven ode aan, en satire op, Hollywood van de jaren dertig, in het bijzonder de screwball comedy. Norville Barnes (Robbins) is een naïeve provinciaal die onverwachts de baas wordt van Hudsucker Industries - op voorspraak van de sluwe voorzitter van de raad van commissarissen (Newman, erg geestig). Maar Norville doorkruist diens snode plannen met een briljante uitvinding: de hoelahoep. Deze pastiche ademt de sfeer van klassiekers als His Girl Friday (Jason Leighs snel van de tongriem gesneden reporter lijkt een exacte kopie van Rosalind Russell) en It's a Wonderful Life. De gebroeders Coen schreven het script samen met Sam Raimi.

Body of Evidence

1993 | Thriller, Erotiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1993. Thriller van Uli Edel. Met o.a. Madonna, Willem Dafoe, Joe Mantegna, Anne Archer en Julianne Moore.

Tijdens haar erotica-periode, waarin ze een album volzuchtte en een bloot fotoboek uitbracht, maakte Madonna ook een erotische rechtbankthriller. Rebecca Carlson (Madonna) is de minnares van een miljonair op leeftijd. Tijdens een kinky seksspel begeeft zijn hart het. Zou Rebecca dat zo gepland hebben? Ze wordt aangeklaagd en roept de hulp in van advocaat Frank Dulaney (Dafoe). De film kreeg terecht de kritiek een slap aftreksel van Basic Instinct te zijn. Madonna kreeg een Razzie voor haar acteerprestaties.

Final Analysis

1992 | Thriller, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1992. Thriller van Phil Joanou. Met o.a. Richard Gere, Kim Basinger, Uma Thurman, Eric Roberts en Paul Guilfoyle.

Het affiche met gloedvol kussende Gere en Basinger en de Razzie-nominatie voor de laatste, doen minder van Final Analysis vermoeden dan de film toekomt. Hitchcock is bijna tastbaar in scènes met een duizelingwekkende vuurtoren en persoonsverwisseling (Vertigo) en Freudiaanse verklaringen voor moord (Spellbound). Uiteraard is Joanou (State of Grace) geen Hitchcock. Gere is ook geen Cary Grant, Basinger geen Grace Kelly: nee, we hebben hier een moderne, imperfecte, overdadige psychologische thriller en dat is prima. Gere speelt een psychiater die via patiënte Diana (Thurman) met haar zus Heather (Basinger) en misdadige zwager Jimmy (Roberts) in contact komt. Narigheid volgt en uiteindelijk kan iedereen therapie gebruiken.

Thelma & Louise

1991 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1991. Drama van Ridley Scott. Met o.a. Susan Sarandon, Geena Davis, Harvey Keitel, Michael Madsen en Brad Pitt.

Thelma (Davis) en Louise (Sarandon) zitten allebei vast in een uitzichtloos leven en teleurstellende relaties. Ze gaan met z'n tweeën een paar dagen op stap om de zinnen te verzetten. Tijdens een tussenstop zorgen de onwelkome attenties van een opdringerige kerel voor gewelddadige escalatie, en moeten de twee vriendinnen op de vlucht. Al snel zitten de State Police en de FBI op hun hielen. IJzersterke roadmovie met een sterk feministische inslag. Puike film van regisseur Scott. Davis en Sarandon zijn uitstekend, doorbraakfilm voor Pitt, Callie Khouri kreeg een Oscar voor haar script.

Mountains of the Moon

1990 | Avonturenfilm, Drama, Historische film, Mysterie

Verenigde Staten 1990. Avonturenfilm van Bob Rafelson. Met o.a. Patrick Bergin, Ian Glen, Richard E. Grant, Fiona Shaw en John Savident.

Halverwege de negentiende eeuw waren er nog witte plekken op de kaart van Afrika, niemand wist bijvoorbeeld waar de Nijl precies ontsprong. Het vinden van de bron was een zaak van enorm prestige, maar misschien was de zoektocht ernaar voor de flamboyante Richard Francis Burton, in het Victoriaanse Engeland met een scheef oog aangekeken vanwege zijn fascinatie voor exotische culturen, ook wel een excuus om zijn puriteinse vaderland een tijdje achter zich te laten. Regisseur Rafelson (Five Easy Pieces) legt de nadruk in deze intelligente film vooral op de relatie tussen Burton (Bergin) en zijn mede-ontdekkingsreiziger John Hanning Speke (Glen).

Switching Channels

1988 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1988. Komedie van Ted Kotcheff. Met o.a. Kathleen Turner, Burt Reynolds, Christopher Reeve, Ned Beatty en Henry Gibson.

Turner is een briljante tv-journaliste, maar ze is het beu altijd achter het nieuws aan te hollen. Ze wil haar toekomst wijden aan Reeve, de schatrijke zakenman met wie ze verloofd is, tot groot ongenoegen van haar baas en ex-man Reynolds. Om haar te houden overtuigt hij haar ervan dat ze in staat is de ter dood veroordeelde Gibson, die de dealer van zijn zoon afmaakte, van de elektrische stoel te redden. Gemoderniseerde remake van schitterende meesterwerkjes als HIS GIRL FRIDAY en THE FRONT PAGE, die laat zien dat het een onbegonnen zaak is mensen als Hawks en Wilder te imiteren. Kotcheff heeft zich nog redelijk weten te redden door de plot te plaatsen in de wereld van de sensatie-tv. De acteurs blijven overeind dankzij het dynamische scenario van Jonathan Reynolds. Vierde verfilming van het toneelstuk The Front Page van Ben Hecht en Charles MacArthur. Fotografie was in handen van François Protat.

The Mosquito Coast

1986 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Drama van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Jadrien Steele en Hilary Gordon.

Doorwrocht drama, gebaseerd op het boek van Paul Theroux, over een bevlogen perfectionist (Ford) die met zijn gezin (Mirren en Phoenix) het regenwoud intrekt om een nieuwe beschaving te stichten. Ter plekke blijken er nog gevaarlijker wezens dan muskieten rond te scharrelen. Een klassieker, mede vanwege het weergaloze acteerwerk, het evenwichtige scenario van Paul Schrader en de natuurlijke regie van Weir. De Australische regisseur haalt vaak het beste uit grote sterren: kijk maar naar Mel Gibson in The Year of Living Dangerously, Jim Carrey in The Truman Show of Harrison Ford in deze film.

Witness

1985 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1985. Thriller van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Kelly McGillis, Josef Sommer, Lukas Haas en Jan Rubes.

'4:30. Time for milking.' Inspecteur (Ford) wordt vriendelijk verzocht een handje mee te helpen wanneer hij in een Amish-gemeenschap terechtkomt om een jongetje te beschermen dat getuige was van een moord. Weir (Fearless, The Truman Show) maakte een uiterst spannende thriller waar het contrast tussen de stad en het rustige leven van de Amish als een rode draad doorheen loopt. Af en toe wordt het drama wat al te weeïg maar het briljante (non-verbale) acteerwerk van Ford vult de leemtes feilloos op. Earl W. Wallace en William Kelley wonnen een Oscar voor hun scenario dat sober maar knap in beeld werd gebracht door John Seale.

Red Dawn

1984 | Sciencefiction, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Milius. Met o.a. Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Lea Thompson en Ben Johnson.

Damn. De Russen zijn Amerika binnengevallen. Een klein groepje tieners trekt zich terug in de bergen en start een guerrillaoorlog. Red dawn is een beroerde film, maar wel van een interessante maker. Regisseur Milius is aartsconservatief, verzamelt vuurwapens, is bestuurslid van de National Rifle Association en vindt dat vrouwen uit het leger geweerd moeten worden. Hij is de bedenker van oneliners als 'Go ahead, make my day' (Dirty Harry) en 'I love the smell of napalm in the morning' (Apocalypse Now). Hij regisseerde onder andere het sterke surf-epos Big Wednesday (1978) en Conan the Barbarian (1982).

Who Is Killing the Great Chefs of Europe?

1978 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Komedie van Ted Kotcheff. Met o.a. George Segal, Jacqueline Bisset, Robert Morley, Jean-Pierre Cassel en Philippe Noiret.

Een vlotte moordklucht met een titel die al veel verraadt en met een wellustige blik op Europese landschappen en menukaarten, met daarbij een prima kluchtige rol voor Morley als 's werelds grootste lekkerbek. Het scenario is van Peter Stone naar de roman van Nan en Ivan Lyons. Het camerawerk is van John Alcott.

Rosebud

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Otto Preminger. Met o.a. Peter O'Toole, Richard Attenborough, Cliff Gorman, Claude Dauphin en John V. Lindsay.

Op een avond worden de vijf dochters van grote westerse ondernemers ontvoerd van het luxe-jacht 'Rosebud' door terroristen van de Palestijnse Zwarte September-beweging. De CIA ontvangt een filmpje met de eis dat dit via tv openbaar gemaakt zal worden. Stripachtige spionagethriller die de kijker geen ogenblik in spanning houdt. Bovendien komt er geen einde aan de film. De Palestijnen worden belachelijk uitgetekend. Van een man als Preminger mag meer verwacht worden. Het vlakke, soms zelfs belachelijke, scenario is van de hand van Erik Lee Preminger, die zich baseerde op een roman van Joan Hemingway en Paul Bonnecarrere. Denys Coop zette het in beeld. Gedraaid in Panavision.

Inside Out

1975 | Misdaad, Komedie, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1975. Misdaad van Peter Duffell. Met o.a. Telly Savalas, James Mason, Robert Culp, Aldo Ray en Charles Korvin.

Savalas organiseert een inbraak in een zwaar bewaakte gevangenis in Oost-Duitsland om een beruchte Nazi-boef te bevrijden, die weet waar een geheime bewaarplaats van goud is. Een niet slechte internationale misdaadfilm. Hertiteld: HITLER'S GOLD en THE GOLDEN HEIST.

Billy Two Hats

1974 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van Ted Kotcheff. Met o.a. Gregory Peck, Desi Arnaz Jr., Jack Warden, Sian Barbara Allen en David Huddleston.

Dean (Peck) is een oudere Schot, wiens pad kruist met dat van een jonge halfbloed die de politie op z'n hielen heeft, vanwege een bankroof. Er ontstaat tussen hen een ongewone vriendschap als ze allebei het hazepad moeten kiezen. Pecks spel is de moeite waard. Deze avontuurlijke western werd opgenomen in Israel. Scenario van Alan Sharp. Camerawerk van Brian West. Later hertiteld: THE LADY AND THE OUTLAW.

And Now for Something Completely Different

1971 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Ian MacNaughton. Met o.a. Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam en Terry Jones.

'Now, it's quite simple to deal with a banana fiend. First, you force him to drop the banana. Then, you eat the banana, thus disarming him. You have now rendered him helpless!' Eigenlijk was de compilatie van sketches uit de eerste twee seizoenen van Monty Python's Flying Circus bedoeld om de unieke humor van het zestal naar de VS te exporteren, maar juist in Groot-Brittannië werd de film een groot succes. Eigenlijk geen wonder. De dead parrot-sketch, het fraaie Lumberjack-lied en de dodelijke mop, het zijn allemaal klassiekers die zich moeiteloos meerdere malen laten bekijken.

The Man Outside

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Samuel Gallu. Met o.a. Van Heflin, Heidelinde Weis, Peter Vaughan, Pinkas Braun en Charles Gray.

Londen, jaren '70. Bill MacLean (Van Heflin), een in Londen gestationeerde geheim agent van de CIA wordt ontslagen als hij de onschuld van een van verraad beschuldigde vriend en collega wil bewijzen. Hij geeft echter niet op en zoekt contact met een Russische topagent (Braun), die over wil lopen en meer van de zaak afweet. Pretentieloze spionagethriller naar de roman 'Double agent' van Gene Stackleborg.